Leporolt üggyel támadják a Tescót

"Akár a büntetőeljárás újraindításását is eredményezheti a birtokunkba jutott hangfelvétel, amelyről kiderül: a Tescónál tudtak  arról, hogy nem, vagy helytelenül működik a rendkívüli munkavégzés esetén kifizetendő pótlék bérszámfejtése - írta a Magyar Nemzet egy 3 évvel ezelőtti ügy kapcsán tegnapi számának címlapján.

A kormányközeli napilap rendszeresen támadja a kereskedelmi láncot. Az állítólagos hangfelvételen a vállalat vezető beosztású munkatársai telefonos konferencián 2010-ben arról beszélgetnek egy munkaügyben tett feljelentést követően, hogy a multinacionális vállalat budaörsi központjában házkutatást tartott a rendőrség, és a Tesco egyik régiós személyzeti igazgatója kijelentette, hogy „jelen pillanatban nincs arra módja a cégnek, hogy a hét napon belüli beosztásmódosításokat ki tudja fizetni országos szinten” - írta a lap. Az állítólagos hangfelvételen még tovább fejtegetik a beszélők a bérszámfejtés hiányosságait.

A Tesco–ügytől elvonatkoztatva általánosságban elmondhatjuk, hogy ha egy büntetőeljárást megszüntettek, akkor semmi nem zárja ki azt, hogy új, releváns, eddig nem ismert bizonyíték előkerülése esetén a nyomozóhatóság újra megindítsa az eljárást ügyészi kezdeményezésre. Az már további vizsgálandó kérdés, hogy ez a feltételezett új bizonyítási eszköz valódi-e, hiteles-e, és alkalmas-e bizonyítékként történő felhasználásra - válaszolta lapunk kérdésére Magyar György ügyvéd. Hamis, vagy hamisított felvétel készítője és felhasználója büntetőjogilag is felelősségre vonható, ha bizonyítható hamis tanúzás vagy hamis vád törvényi tényállása - figyelmeztetett az ismert jogász.

A Tesco közleményben reagált a napilap cikkére. Azt írják, a cég központi irodájában sem tegnap, sem máskor nem tartott házkutatást a rendőrség, sem ők, sem az ügyészség nem folytat eljárást. A Tesco munkaidő-nyilvántartása megfelel a jogszabályoknak. A Tesco belső megbeszéléseiről nem készít hangfelvételt. Bármilyen, a jelen lévők megkérdezése nélkül készült hanganyag megléte önmagában jogszabálysértő - vélik a vállalatnál. 

Hevesi Nóra, a Tesco szóvivője lapunk megkeresésére nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy egy 2011. őszén lezárt ügyben miért éppen most "fújta be a szél" az állítólagos hangfelvételt a lap szerkesztőségébe.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Népszavának elmondta, az ügy nem időszerű. Ennél a történetnél sokkal égetőbb gond a Tescónál bevezetett létszámstop, illetve -leépítés. Ez ugyan egyelőre még belefér a költségcsökkentési intézkedésekbe. A vállalat és a szakszervezet közötti stratégiai megállapodás alapján viszont nem túl barátságos lépés, hiszen az üzletek alapterülete nem csökken, a munkaidő sem, meglátjuk, mit ígér a Tesco a most kezdődő bértárgyalásokon ellentételezésként - fűzte hozzá a KASZ elnöke.

2013.11.22 06:14

Drága a gáz, rekordmennyiségű áramot hoz be Magyarország

Publikálás dátuma
2018.07.18 19:46
FOTÓ: KÁLLAI MÁRTON
Fotó: /
Minden eddiginél nagyobb arányban szorult az első fél év során az ország árambehozatalra – számítható ki a hazai villamosenergia-ellátás biztonságáért felelős állami Mavir által közzétett adatokból. Eszerint az első hat hónap során a teljes forgalom 22,7 terawattórát (TWh) tett ki, amiből a – kivitellel csökkentett - behozatal 8,1 TWh-ra rúgott, ez pedig közel 36 százalékos csúcsérték. 2010 ugyanezen időszakában az arány számításunk szerint még csak 12 százalékon állt, majd a 2014-es 34 százalékig tartó gyors felfutást követően az elmúlt évek során 30 százalék környékére szelídült.  A kijelentések szintjén a Mavir és az Orbán-kabinet erőteljesen ellenzi az árambehozatal arányának növekedését. Az állami társaság előrejelzéseiben a vészharangot kongatva rendszeresen erőműépítéseket sürget és a kormány is alapvetően ezzel indokolja a paksi bővítés szükségességét.
Semmiféle kivetnivalót nem lát ugyanakkor az árambehozatali arány emelkedésében Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpont főmunkatársa. Az arányemelkedés legfőbb okát abban látja, hogy a viszonylag magas gázárak és alacsony áramárak miatt egyre kevésbé éri meg a – hazai rendszerben fontos szerepet betöltő - gázerőművek működtetése. Ilyenkor hagyományosan a szénalapú lengyel, cseh és ukrán egységek lépnek előtérbe, amelyektől a hazai kereskedők olcsóbban tudják beszerezni az áramot, mint határon belülről. Azt, hogy az Európai Unió az áram tekintetében önellátó, így alapvetően Magyarország is EU-tagállamoktól – az uniós szabályok alapján "belföldről" - vásárol, Felsmann Balázs többek között a lehető legalacsonyabb áramár biztosítékaként is üdvözli. Európa közepén Magyarország jelentős külkereskedelmet folytat, ugyanakkor más termékek esetén sose merül fel veszélyként az ellátás elakadásának lehetősége: ezt a kutató az áram esetében se tudja elképzelni.  Mindemellett a behozatali arány megugrásához a megújulóenergia-telepek környező országokénál lassabb hazai terjedése is hozzájárul. Romániában immáron jelentős számú szélerőmű termel szinte költségmentesen áramot. (Az Orbán-kabinet ehhez képest lényegében betiltotta az ilyen egységek telepítését.) Igaz, a kiadott engedélyek alapján 3-4 év múlva érzékelhetően nőhet a hazai napelem-alapú termelés. Felsmann Balázs számára a behozatali arány jövőbeni csökkenését emellett az egyre szigorodó széntüzelési feltételek, illetve az új nukleáris blokkok jövő évtized második felére ígért üzembe állítása is valószínűsíti.
2018.07.18 19:46

Gyengüléssel nyitott a forint

Publikálás dátuma
2018.07.18 08:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Szerda reggel fél hétkor az eurót 323,72 forinton jegyezték. A frankhoz képest erősödött.
Kedd este óta az euróval és a dollárral szemben gyengült, a frankhoz képest erősödött a forint szerda kora reggelre a bankközi piacon. Az MTI azt írja, szerda reggel fél hétkor az eurót 323,72 forinton jegyezték, valamivel magasabban a kedd esti 323,62 forint után. Eközben a svájci frank 277,80 forintról 277,65 forintra gyengült, a dollár jegyzése ugyanakkor 277,53 forintról 277,89 forintra erősödött. Az euró jegyzése gyengült a dollárral szemben, kedd este 1,1662 dollárt, szerda reggel 1,1644 dollárt ért. 
2018.07.18 08:18
Frissítve: 2018.07.18 08:18