Mindenkinek szüksége van a segítségre

Nem túlzok, ha azt mondom, a kissé csípős, de napsütéses keddi napon, a Fogyatékos Emberek Világnapján, már kilenc órakor megindult a kerekes székkel, fehér bottal, szülői kísérettel vagy csetlő-botló magányossággal haladó különös menet a Dürer Rendezvényház felé. A fogyatékkal élők bizakodó kis csoportjai az első alkalommal megrendezett állásbörzére igyekeztek, ahol 26 cég szakemberei várták több száz azonnal betölthető állással őket. A rendező, a HBLF - Hungarian Business Leaders Fórum - összegzése szerint a börzét megközelítően ezer speciális állapotú munkát kereső ember kereste fel.

Találd meg a helyed! A felszólító mondat az állásbörzén megjelent cégeket bemutató prospektus első oldalán olvasható, de a látogató számára ez nem azt jelenti, hogy egyedül van problémájával, hanem azt, hogy akik itt összegyűltek, segíteni akarnak neki. Markos Ádám, akivel a zsibongó teremben váltunk néhány szót, nem titkolja, szerinte a társadalom felkészületlen a megváltozott munkaképességűek helyzetének megoldására, pontosabban csak szegregatív változatokban gondolkodik.

A Rehabjob esélyegyenlőségi szakértője határozottan állítja, a társadalomban először a mentális rehabilitációt kell megvalósítani, amihez viszont elengedhetetlen a cégek kultúrájának javítása. Hogy se a megváltozott munkaképességű dolgozó, se a munkaadó és persze a cégvezető se érezze rosszul magát kapcsolati rendszerükben. Véleményében hangsúlyos a feladat egyénre szabottsága, vagyis az egyén és a cég sajátos szükségletének összehangolása, amelynek a folyamatait a két félnek csak együtt lehet és kell gyakorolni.
Furakodok a tömegben.

Nézem az arcokat, s azon veszem észre magam, hogy mint afféle fogadatlan rendező, egy fehér bottal tanácstalanul álldogáló férfinek segítek, aki a könyökömet fogva halad mellettem, hogy a világ vezető szállodaüzemeltetőjének, az Accor Csoportnak a standjához kísérjem. Eközben majdnem belebotlok egy kerekesszékkel előttem haladó hölgybe. A negyven körüli, derűs nő Éva készségesen elárulja, hogy a Providenciánál már otthagyta a személyi anyagát, és azt reméli, hogy náluk két diplomájával nem kell megrekednie valamiféle adminisztrációs munkánál. Egyébként születése óta mozgáskorlátozott, amivel megtanult konfliktusmentesen élni, és persze saját családja, gyermekei ezzel a mássággal fogadják el őt.A külvilág elfogadása más, vegyesnek nevezi, amiben - mint mondja - fontos, hogy mindenek előtt ők, a fogyatékkal élők legyenek nagyon nyitottak.

Egy tanácstalan fiatalember két botjára támaszkodva pihen a paravánnál és a HBLF a Sokszínűségért elnevezésű munkacsoportjának vezetőjét, Gothárdi Ibolyát hallgatja, aki a zsúfolásig megtelt helyiség vendégeit köszönti.
- Zavarhatom? - Kérdésem költői, de a 33 éves férfi szinte örül, hogy beszélgetésre invitálom. Néhány mondat után megértem, miért. Barabás Róbert ugyanis három év óta távmunkát végez egy utazási irodánál, ami végül is elzárja a világtól. Hiányzik a közösség, a sokféle impulzus. Oxigénhiányos csecsemő volt, így sose engedték maguk mellől messzire a szülei és testvére sem született. Róbert a Pázmányon informatika szakon végzett, de a nyelvvizsga hiánya miatt eddig nem sikerült rátalálni arra a munkára, amelyik neki is megfelel. Most egyébként szentül elhatározta, hogy jövő nyárra levizsgázik. Itt a börzén, az E.ON standon komolyan vették, hogy pótolja a nyelvvizsgát, az önéletrajzát is elkérték, és az iránt is tudakozódtak, hogy hány órában szeretne dolgozni.

A tömegben felfedezem azt az alacsony termetű mozgássérült hölgyet, aki apró léptekkel sietett előttem az Ajtósi Dürer soron, de az épületben szem elől tévesztettem. Hernádi Szilvia láthatóan tájékozódni jött, hiszen neki van munkája, betanított varrónő. De az az igazság, hogy most, mivel már betöltötte a 30-at, fizikailag egyre nehezebben bírja a gép előtti görnyedést. Ezért elkezdett számvitelt tanulni, hátha lesz belőle valami. Muszáj próbálkoznia, mert bár a testvérével él közös albérletben, de - mint hozzáteszi -, megvan neki is a maga baja. A bőrzén tetszett neki a Hawlett-Packard és az Auchan kínálata. El tudná képzeli magát feltöltőnek vagy pénztárosnak.

Sok sikert kívánok Szilviának és már indulnék a HBLF standja felé, amikor két emberpár látványa megállít. Az egyik, Magda asszony és 28 éves lánya, Nóra. A dietetikusként végzett lányról 21 esztendős korában derült ki, agydaganata van. Jött a műtét, aminek során lebénult az arca és sérült a hallóidege. Most került fizikailag olyan állapotba, hogy állása lehetne, mondja az anya. A másik, Kriszti és a párja. Egymásba karolva, fehér bottal keresnek valamit, amit ismeretségük nyolc éve alatt nem sikerült megtalálniuk. Kriszti folyékonyan beszél angolul és németül, de mivel a pécsi egyetemen végzett lány fogyatékossága miatt nem tud írni, nem engedték, hogy csak szóban tegye le a nyelvvizsgát. - Ez az igazi diszkrimináció! - mondja, és megrebbennek befelé látó szemei.

Adriány Kincső, a börzét szervező HBLF ügyvezető igazgatója boldog. Konkrétan azért, mert sikeres lett legújabb programjuk, amelyet Magyarországon elsőként ők szerveztek a megváltozott munkaképességű embereknek, akiket nem lehet valamiféle elenyésző kisebbségként kezelni. Bizonyság erre, hogy az előzetes regisztráció alapján körülbelül 500 érdeklődőre számítottak, ezzel szemben mintegy ezren keresték fel annak a 26 cégnek a standját, amelyik mindegyike konkrét állásajánlatokkal jött a börzére. A zárást követően kiderült, a meghirdetett lehetőségeket - a kézhez kapott önéletrajzok alapján - biztosan betöltik, sőt, az érdeklődés nyomán a közeljövőben újabb, azonnal betölthető állásokra lehet számítani.

Tőle tudom azt is, hogy jó néhány eddigi programjuk a mostanihoz hasonló figyelemfelkeltő volt. Foglalkoztak például a nők felső vezetésbe juttatásának problémájával, sikeresen futó kezdeményezésük a Romaster program, amely cigány középiskolás fiataloknak ad konkrét segítséget. Átfogó projektjeikkel a társadalmi szemléletváltást akarják humanizálni. Mert az ember a legfontosabb. És valójában minden embernek szüksége van a segítségre.

2013.12.06 06:15

Zöld energiáról álmodik a kormány

Publikálás dátuma
2018.07.21 11:00
A kép illusztráció
Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY/
Az Orbán-kormány eddig az atomenergia mellett tette le a voksát, ami mellett mostanában kezd megjelenni a napenergia. Mostanra eljutottunk oda, hogy a kormány hivatalosan szinte teljesen karbonmentes jövőről álmodik.
Magyarország 95 százalékban szén-dioxid-mentes energiatermelést céloz meg – közölte a héten Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló tanácskozásán. Szavai szerint ez atomenergia-felhasználást jelent, de szerepet kap a biogáz, valamint a geotermikus- és a napenergia is.  A jövőbeni „energiamix” kérdésének súlyához képest ez ismét némi hangsúlyeltolódást mutat nem csak az előző Orbán-kabinet, de még Palkovics László újdonsült energiaügyi államtitkára, Kaderják Péter néhány hete elhangzott álláspontjához képest is.  A Fidesz-KDNP 2011-es energiastratégiája még „atom-szén-zöld” forgatókönyvet fogadott el. Bár ez formailag még érvényes, három éve aláírtuk a szénégetés kivezetését célzó párizsi klímaegyezményt. Pedig a második legfontosabb termelőnk a helyben bányászott, környezetszennyező lignitből áramot előállító Mátrai Erőmű, amely idén Mészáros Lőrinc érdekkörébe került. Bár az egység új lignitblokk-építési engedélyért előszobázik, az Orbán-kabinet erről mindeddig nem nyilatkozott határozottan. Igaz, Kaderják Péter a hónap elején az Inforádióban a szénalapú áramtermelés jövője ellen foglalt állást.  A lehetséges fejlesztési irányok közül az előző Orbán-kabinet – a számos szakértői aggály dacára - egyetlen egy mellett kötelezte el magát határozottan: ez az atom. Ám később, az EU-források megjelenése, a beruházási költségek zuhanása és az – amúgy általuk rendszeresen bírált – német kísérletek sikere nyomán a napelemek mellett is hitet tettek. Igaz, a maguk módján: az erre felvehető EU-támogatásokat igyekeztek hozzájuk közeli körben tartani, a mezőgazdasági termelőket noszogatták beruházásra, a megtérülést viszont rontották, a szélerőművek építését pedig – a szakértők általános megrökönyödésére – lényegében betiltották. Ennek lendületében Lázár János egykori kancelláriaminiszter idén év elején a jövő áramellátását a behozatal lenullázása mellett 50 százaléknyi atommal és ugyanennyi napelemmel képzelte el. Különösebben nem zavartatta magát, hogy ilyen esetben a magas áramigényű kora-esti órákban – importstop mellett – a hazai lakások jó része elsötétülne.  Az évtizedekig energiagazdasági kutatóintézetet vezető Kaderják Péter – az atom és a megújulók melletti elköteleződés mellett - nyilatkozatában szinte először pendítette meg, hogy a kiegyensúlyozott áramellátáshoz a jövőben a könnyen fel- és leszabályozható földgáz-alapú egységekre is szükség van. Igaz, ezek telepítését a piacra bíznák.  Palkovics László a földgázt nem említette, ellenben az eddig kiemelten kezelt napelem előtt hozta szóba még a termelési módok között mindeddig eltörpülő biogázt és földhőt. Ráadásul a kutatói székből Kaderják Péter még sürgette a szélerőmű-ellenesség felülvizsgálatát is. Arról se esik szó, hogy a "megújuló energia” ma Magyarországon legnagyobbrészt a fa elégetését jelenti. A miniszter emellett sürgette az e-autók elterjesztését és dicsérte a hazai vízipart.
2018.07.21 11:00
Frissítve: 2018.07.21 11:00

Odavan a cafetéria, de megmarad az Erzsébet-utalvány

Publikálás dátuma
2018.07.20 22:19

Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
A kormány szerint a "biztonságos növekedés" büdzséjét fogadták el pénteken. A 360 milliárd forint tartalék azt mutatja, van benne kockázat.
Délutánra időzítette pénteken a 2019. évi költségvetés elfogadását Kövér László házelnök, hogy az országgyűlési szavazás során – hála a frissen vásárolt katonai repülőgépnek – a kormányfő, és a vele Izraelbe tartott miniszter-képviselők is leadhassák voksukat a végszavazás során. Így a kormánypártok 128 támogató és az ellenzékiek 56 nemleges szavazatával fogadták el a jövő évi büdzsét.  Az ülésteremből távozó Orbán Viktor miniszterelnök elzárkózott attól, hogy a rá váró újságíróknak a képviselői tiszteletdíj emelésére, illetve a tartósan betegek otthonápolási díja összegének rendezésére vonatkozó kérdéseire válaszoljon. Arra hivatkozott, hogy amit a média képviselői elkövetnek az kollektív zaklatás, és azzal hárította el a válaszadást, hogy majd egy év végi sajtótájékoztatón térjenek vissza erre. Egyébként mind a két kérdés elhangzott Varga Mihálynak a jövő évi költségvetésről szóló törvény elfogadása után tartott tájékoztatóján. A képviselői tiszteletdíjak 18 százalékos emelését a miniszter méltányosnak tartotta, mert például a rendvédelmi dolgozók az elmúlt öt évben 50 százalékos fizetésemelésben részesültek. A miniszteri bérek emeléséről pedig kijelentette, hogy az a kormányfő döntési jogköre, hogy él-e ezzel a lehetőséggel. A minimálbért sem elérő otthonápolási díj rendezésével kapcsolatban a tárcavezető nem zárkózott el a megoldástól, a miniszterelnök az emberi erőforrás minisztert bízta meg, hogy tárgyaljon az érdekeltek képviselőivel, és ősszel megszülethet a kedvező döntés, bár a mértékekről nem esett szó. Varga Mihály érzékeltette, hogy az a 10-20 milliárd forint, ami szükséges lehet, rendelkezésre áll. Az érintettek képviselőinek egy csoportja a költségvetés elfogadása után tüntetést szervezett az Országház előtt. Ami a 2019. évi központi költségvetési törvényt illeti, arról Varga Mihály azt mondta: a 800-at is meghaladó módosító indítványból csak elenyésző számút fogadtak el – az ellenzékiek közül egyet sem –, így ezek érdemben nem változtatták meg a büdzsé főösszegét, mind a kiadás, mind a bevétel 30 milliárd forinttal lett magasabb. A legtöbb adókedvezmény a családoknak és a csapatsportot támogató cégeknek jár továbbra is, honvédelemre és biztonsági kiadásokra pedig jóval több pénz jut az ideinél. Hivatkozási alap a „tömeges migrációs veszély elhárítása”. A tárcavezető szerint a cél továbbra is a családok támogatása, a teljes foglalkoztatottság elérése és a folyamatos, stabil gazdasági növekedés. 2019-re a kormányzat, mint ismeretes, 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol, az államháztartási hiány a kormány várakozásai szerint a GDP 1,8 százaléka lesz, az infláció mértéke pedig 2,7 százalékos. 
Varga Mihály elismerte, hogy a költségvetés készítésekor legalább 10 forinttal alacsonyabb euróárfolyammal számoltak. Azonban úgy vélte, hogy ilyen hullámzó kurzus mellett nem könnyű rögzíteni a megfelelő értéket. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a különböző makrogazdasági folyamatok kiegyenlítik a drágább forint okozta hiányt: az importot az export, az idegenforgalomban a ki- és a beutazók költéseinek különbsége, no és a magasabb infláció. Ilyenformán a miniszter szavai szerint nem izgulnak az árfolyam alakulása miatt, a forint gondját a jegybank Monetáris Tanácsára hagyják. Hozzátette: azért emelték meg a tervezettnél másfélszer nagyobb mértékben a tartalékokat 350 milliárd forintra, ha mégis negatív lenne a szaldó, akkor ez kompenzálná.    A miniszteri tájékoztatón szóba kerültek az adótörvények is. A cafetéria-rendszer szűkítését célszerűnek tartotta Varga Mihály:
szerinte a növekvő bérek kompenzálják a dolgozóknál azt, hogy ha a béren kívüli juttatások elmaradása miatt jövedelemkiesés lenne.
Büszkén jelentette be, hogy akadt olyan érdekvédelmi szervezet – az MGYOSZ, valamint az éttermi, szállodai cégek képviselői –, amely támogatta a kormány szándékait. A Népszava az Erzsébet-utalvány jövőjéről érdeklődött. A miniszter szerint a cafetéria-rendszer szűkítése ellenére adható ez a juttatás, vagyis nem szűnik meg az államosított utalványnak ez a formája. Szakértők szerint a kormány feltehetően abban gondolkodik – hogy a nyugdíjasok karácsonyi juttatása mellett – az állami dolgozók ebben a formában kapják az év végi jutalmukat majd, mert így az utalványokat forgalomba hozó rendszer tekintélyes jutaléka megmaradhat.  Azt nem sikerült megtudni, hogy a szociális hozzájárulási adó kulcsa mikor csökken 19,5 százalékról 17,5 százalékra. A törvény ugyanis talányosan fogalmaz, mert a 6 százalékot meghaladó reálkereset növekedést követő második negyedévhez köti, a mérséklést – így ez leghamarabb 2019. második félévének első napja lehet. A nyugdíjak jövő évi emelésének mértéke 2,7 százalékos lesz, és nagy valószínűséggel a nyugdíjasok idén is kapnak prémiumot.  Varga Mihály biztosra veszi, hogy ősszel az adótörvényekhez hozzá kell nyúlni, az időközben biztosan megszülető uniós direktívákat át kell vezetni a hazai jogszabályokon.

Cafeteria: tiltakoznak a szakszervezetek

Határozottan tiltakozik a cafeteria rendszerének érdemi egyeztetés nélkül végrehajtott átalakítása ellen a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). A konföderáció köztársasági elnökhöz fordul és arra kéri majd, hogy a törvénymódosítást ne írja alá, hanem küldje vissza azt megfontolásra a parlamentnek. Az érdekképviselet keresi a módját annak is, hogy miként kényszerítheti a politikusokat a munkavállalók érdekeit sértő döntésük megváltoztatására - írják közleményükben.  A MASZSZ sérelmezi, hogy megszűnik például az eddig készpénzben kifizethető százezer forintos juttatás, az albérleti támogatás, az utazási támogatás, a lakás- vagy diákhitelek visszafizetéséhez nyújtható támogatás adómentessége is. A SZÉP-kártyán továbbra is adhatnak a munkáltatók szálláshelyek igénybevételére évi 225 ezer forintot, a vendéglátóipari szolgáltatásokhoz 150 ezer forintot, míg az egyéb szabadidős szolgáltatásokra, például színházjegyek, múzeumi vagy strandbelépők vásárlására 75 ezer forintot. A legfeljebb 450 ezer forintos kedvezményes adózási feltételek mellett kifizethető keret tehát nem változik, de a munkaadók, illetve a munkavállalók nem válogathatnak, hogy ezt milyen célra kívánják igénybe venni. És az sem változik, hogy a közszférában kétszázezer forint lehet ez a juttatás, ami meglehetősen igazságtalan.  A parlamenti fideszes többség ezzel nagyjából kimondta a cafetériára a halálos ítéletet is, mert ennek így egyszerűen nincs értelme. A munkavállalók a rekreációs célok mellett talán jobban örülne például az iskolakezdési támogatásnak, a szabadon felhasználható százezer forintnak vagy az utazási, hiteltörlesztési támogatásnak. 

2018.07.20 22:19
Frissítve: 2018.07.20 22:21