Példamutató út a jövőtudatos fiatalok képzéséhez

Publikálás dátuma
2014.02.25 14:41

Fotó: /
A fiatalok pénzügyi tudatosságra nevelése ma talán az egyik legfontosabb és legnehezebb feladat. Emellett persze döntő jelentősége van annak is, hogy a mai generációt nevelő pedagógusok is tisztában legyenek a pénzügyi edukáció alapfogalmaival, az ezt hatékonyan közvetítő legújabb pedagógiai módszerekkel. Az OTP Fáy András Alapítvány által működtetett budapesti O.K. Központban nemcsak a diákok, de a pedagógusok is részesei lehetnek az új szemléletű tudásnak és oktatásnak. 

A továbbképzések fontosságáról, az Európában egyedülálló oktatási központban végzett munka tapasztalatairól Giczi Imrénével, a Budai Középiskola igazgató-helyettesével beszélgettünk.

-Hogyan működik együtt az O.K. Központ és az Alapítvány a továbbképzések során?

-A pedagógus-továbbképzés az OTP Fáy András Alapítvány és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara között létrejött megállapodás alapján folyik. Természetesen a programnak az O.K. Központ is szerves része, hiszen az itt zajló képzéssel ismerkednek meg a pedagógusok a továbbképzés során. A hallgatók az intézményben is látogatást tesznek, ahol az elméleten túl ennek a programnak a módszertanát is megismerik.

-Miben különbözik a pénzügyi edukáció O.K. Központban megismert módszertana az oktatás hagyományos formáitól?

-Nemcsak az anyag más, de a módszerek is. A szórakoztatva tanítás módszertanában játék, prezentáció és szituációs helyzetek vannak, amelyek segítségével a gyerekek megismerkedhetnek az életben is előforduló problémákkal. Ezután megbeszéljük, hogyan lehet ezeket kezelni és megoldani, majd játékos formában próbáljuk az így megszerzett ismereteket a tanulók felé közvetíteni. Ez egy teljesen más keret, mint amikor a hagyományos órákon, perceken keresztül, frontális módon oktatják a gyerekeket. Azt gondoljuk, nagyon fontos, hogy ezeket az új módszereket megismerjék a pedagógusok, hiszen így tudják az új ismereteket közelebb vinni a fiatalokhoz. Mindebben nagyon sokat segítenek az O.K. Központban látott tréningek, ahol fantasztikus technikai háttér áll rendelkezésre, 3D-s vetítés, interaktív táblák, játékkonzolok. Olyan környezet, melynek révén a gyerekek kilépnek az iskola világából és más módon kapják meg ezeket a számukra új, a jövőjük szempontjából rendkívül fontos ismereteket.

-A továbbképzésben részt vevő pedagógusoknak is újdonságot jelent az O.K. Központ különleges edukációs világa?

-Természetesen. Nagyon szívesen megyünk a kollégákkal ezekre a továbbképzésekre. Én már korábban is ismertem az itt folyó munkát, de a többiek, akikkel együtt járok a képzésre, most látták először az O.K. Központot. Egyöntetű vélemény volt, hogy jó lenne, ha az iskolákban is ilyen környezetet tudnánk teremteni, hiszen ez lehet igazán motiváló a fiatalok számára.

A Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontjáról

Az O.K. Központ ingyenes tréningei során olyan pénzügyi és gazdasági ismereteket ad át a fiataloknak, amelyek segítségével a jövőben tudatosabban kezelhetik saját pénzügyeiket, megvalósíthatják életcéljaikat. Az O.K. Központ az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében támogatott, TÁMOP-3.2.1.B-11/1-2012-0001 azonosító számú, „Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja" című projektben került kialakításra. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 1 103 552 921 Ft.Szerző
2014.02.25 14:41

Cáfolja a józsefvárosi önkormányzatot az Auróra

Publikálás dátuma
2018.07.18 13:56

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A poszt törlését és helyreigazítást követelnek, szerintük több valótlan állítás is van a bejegyzésben.
A józsefvárosi önkormányzat honlapján hétfőn jelent meg egy közlemény arról, hogy a hatóság elrendelte a Marom Klub Kft. által üzemeltetett Auróra Kioszk és Auróra Kert, valamint a Corvin-tető Vendéglátóipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által üzemeltetett Corvin Club üzlet bezárását. Az Auróra most a Facebook-oldalán közölte, hogy a bejegyzésben több valótlan állítás is szerepel. Ezeket három pontban foglalták össze: 1. Az Aurórát nem zárták be és nem tájékoztatták. A bejegyzés szerint az Aurórát üzemeltető Marom Klub Kft.-t a hatóság július 16-án felszólította, hogy igazolja „az általa birtokolt ingatlanok használatának jogcímét érvényes szerződéssel”. Az igazolásig a poszt szerint a hatóságok elrendelték az Auróra bezáratását. Ez nem igaz, a Marom Klub Kft. nem kapott ilyen felszólítást sem július 16-án, sem azóta. Ennek fényében az Auróra továbbra is rend szerint üzemel. Mi is értetlenül állunk előtte, hogy több mint 24 órával a bejegyzés megjelenése után sem tudtuk elérni az önkormányzatot, hivatalos értesítőt, határozatot pedig nem kézbesítettek. Ezért a bezáratás további részleteit nem tudjuk kommentálni” – szögezték le.
2. A tavalyi bezáratással szemben sikeres volt a fellebbezés. Az Auróra szerint valótlanul állítják, hogy „a kormányhivatal – a Marom Klub Kft. rosszhiszemű és jogsértő eljárása miatt – végül elutasította” a fellebbezésüket a bezáratással kapcsolatban. „Valójában ez épp fordítva történt: a kormányhivatal pont a bezáratást találta jogszerűtlennek. Az Auróra Kioszk ősz óta zavartalanul nyitva tart. Az Auróra Kertben lévő építmények mérete miatt a Kertet valóban bezáratták építésügyi okokból, tavaly óta ott nem üzemel vendéglátó egység. A bíróság még nem kötelezett minket a bontásra, a tárgyalást az építmények ügyében októberre halasztották. Ezek ismeretében a közbiztonsági érdekre való hivatkozás nem értelmezhető” – kommentálták. 3. A Marom nem vezette meg a hatóságokat és nem tettek ellenük feljelentést. A bejegyzésben szerepel, hogy a Marom Klub Kft. korábban büntetőjogi felelősségének tudatában az önkormányzat hatóságát félrevezette és megtévesztette. „Határozottan kijelentjük, hogy a Marom Klub Kft. a jozsefvaros.hu bejegyzésével ellentétben senkit nem tévesztett meg. A jozsefvaros.hu-n írottakkal ellentétben a Marom Klub Kft.-vel szemben feljelentés eddig nem történt” – közölte az Auróra.
Az Auróra arra szólította fel a jozsefvaros.hu szerkesztőit, hogy a posztot töröljék, és közöljenek helyreigazítást. Úgy tudják, a Corvin klub szintén nem kapott értesítést a bezáratásukról.
2018.07.18 13:56
Frissítve: 2018.07.18 14:04

A kórházi fertőzések adatait a Kúria segítségével titkolná továbbra is az EMMI

Publikálás dátuma
2018.07.18 13:49
Mi visszük a kórházba a szappant, nekünk is kell megtanítani a használatát
Fotó: Népszava/ Kállai Márton
Bár már hónapok óta ki kellene adni a kórházi fertőzésekről szóló adatsorokat, a tárca húzza az időt, most éppen a Kúriához fordult.
Hiába nyert pert a TASZ az EMMI ellen, és ezért kötelező lenne kiadniuk a kórházi fertőzések adatait, immár 3 hónapja nem történik semmi. A szaktárca az ügyben a Kúriához fordult, és a jogerős ítélet felülvizsgálatát kérte. A hírt a TASZ tette közzé a honlapján.  A civil jogvédők még április végén jogerősen pert az EMMI ellen, az Ítélőtábla úgy döntött, hogy ki kell adni, hogy melyik kórházban mennyi fertőzés történt. A TASZ mellett több száz kórházi fertőzésen átesett beteg, hozzátartozóik és a szakmai szervezetek is várták, hogy végre megérkezzenek az adatok. A minisztérium azonban ahelyett, hogy teljesítette volna az ítéletben foglaltakat és nyilvánossá tette volna az adatokat, a Kúriához fordult, egyúttal azt is kérve, hogy a Kúria döntéséig ne kelljen kiadniuk az adatokat – így nyertek néhány hónapot. A minisztérium arra hivatkozik, hogy a kért adatok személyes adatnak minősíthetők. Ez nyilvánvalóan alaptalan – állítja a TASZ közleményében. Szerintük ezek összesített, statisztikai adatok, amikből nem lehet visszakövetkeztetni az egyes betegekre. Ezzel az érvvel aligha tudják elérni, hogy a Kúria megfordítsa a korábbi jogerős döntést. Ez pedig csak egyet jelenthet: az EMMI időhúzásra játszik, abban érdekelt, hogy minél később legyenek kénytelenek kiadni az adatokat. Kásler Miklós, a humán tárca vezetője hivatalba lépése után az első intézkedések között jelentette be, hogy „harcot indít” a kórházi fertőzések ellen. Két hete meg is jelent egy jogszabály tervezet, amely egyebek mellett kockázat felmérést is előírna az új betegek felvételekor. Valamint külön összeget fordítanának az intézményekben a fertőzések megelőzését segítő eszközök vásárlására. Ez a jogszabály még nem lépett hatályba.  
Szerző
2018.07.18 13:49
Frissítve: 2018.07.18 13:50