Az ítélet

Eltekintve attól az 1956-ra tekintettel legfeljebb tragikomikusnak nevezhető apróságtól, hogy valakit olyan tettéért fognak perbe, amelyet a fideszes Alaptörvényben a nemzet történelméből kitörölt korszakban követett el, teljesen mindegy, milyen ítélet születik a Biszku Béla elleni perben. Mindegy, mert nem az ítélet, hanem maga a precendens-eljárás volt fontos a hatalom napi politikai érdekeinek, amennyiben az "egy náci - egy komcsi" logika alapján, magát középre kalibrálva, a mai baloldalt mindenképpen a tegnapi "létező szocializmus" (náluk: kommunizmus) szellemi, és amennyiben szükséges, gyakorlati örököseiként akarja felmutatni.

De: felelősségre lehet-e vonni büntetőjogilag bárkit a politikai nézeteiért, meggyőződéséért és ebből következő tetteiért? Az 1990-es rendszerváltás során kialakult konszenzus szerint (okulva a magyar politikusi tragédiákból, a többi között Batthyány Lajos és Nagy Imre példájából) nem lehet. Felelősségre lehet-e vonni valakit emberiség ellen elkövetett bűncselekményért? Megfontolandó volna Sebastian Häffner német történész véleménye a nürnbergi perről: nem emiatt, hanem azért, ami történt. Közönséges gyilkosság miatt kellett volna elítélni a náci prominenseket. A napi praxistól távollévő, áttételeken irányító vezetőkre persze nagyon nehéz konkrét gyilkosságokat rábizonyítani - a totalitárius rendszerek már csak ilyenek. Papír helyett a végrehajtóknak sokszor elég a hatalom szándéka. A Biszku-per ügyésze is csak "ideológia tűzparancsról" tudott beszélni. Biszku sem közönséges gyilkosságért, hanem felbujtóként, aljas indokból több emberen elkövetett emberölésért, háborús bűntettért kapott öt és fél évet.

Más kérdés, hogy mit kezdjen a közösség egy szellemileg-fizikailag megtört, 92 éves aggastyánnal, még ha közvetve vér tapad is a kezéhez? Legfeljebb a szimbolikus ítéletnek volna értelme, amely kielégíthetné a per ügyészét is, aki azt mondta: a bűnt igenis meg kell nevezni. Ám csupán a bűnös lett megnevezve, ami legfeljebb a közönség bosszúvágyát elégíti ki.

Sem ideológiákon, sem ideológiákkal megterhelt egyéni sorsokon nem sikerült még soha túllépni bírósági ítéletekkel. Még egy öt és fél éves börtönnel sem.

2014.05.14 08:06

Mészáros gúnyájába bújhat három NBI-es csapat

Publikálás dátuma
2018.07.18 20:05
Mészáros Lőrinc egy 2014-es sporteseményen. Hamarosan cége öltöztetheti az NB I-es játékosokat is
Fotó: Népszava/
A Haladás, a Felcsút és a Diósgyőr játékosainak mezén is ott feszülhet majd a Mészáros Lőrinc madara.
Sejthető volt, hogy az NB I. rajtjával együtt Mészáros Lőrinc sportmárkája, a 2RULE is szárnyra kell, a jelek szerint pedig több Mészáros közeli csapat is viselni fogja a madáremblémás mezeket, írja az Index
A portál szerint  a Felcsút és a szintén Mészáros-közeli Haladás döntéshozói várhatóan lecserélik az eddigi Adidas-mezeket. A Csakfoci.hu mintegy kiegészíti ezt az értesülést, a információik szerint egy harmadik csapat is csatlakozik a fentiekhez: ez pedig a Diósgyőr. A lap úgy tudja, hogy a diósgyőriek és a felcsútiak esetében csak később mutatják be a kollekciót, viszont a Haladás játékosai már az idény első bajnokiján madaras mezben diktálhatják a focidivatot. 
A 2RULE védjegyet is jegyző Magyar Sportmárka Zrt.százalékos tulajdonosa Mészárosék Talentis Group nevű vállalkozása, a maradék 30 százalék pedig a cég ügyvezetőjéé, aki Szélesi Zoltán volt szövetségi edző volt felesége.  A legutóbbi, 2017-es mérleg szerint ő az egyedüli alkalmazottja a vállalkozásnak.  
2018.07.18 20:05

Focika

Magyar labdarúgás immár évtizedek óta nem létezik, van helyette focink vagy valami hasonlónk, ami nyomokban is egyre kevésbé emlékeztet arra, amit a világ más országaiban labdarúgásnak neveznek. Minden bizonnyal ezt ismerte fel a MOL is, amikor névadó szponzora lett a bajnoki címvédőnek, és a felek abban állapodtak meg, hogy a Videoton a jövőben Vidi néven szerepel az NB I-ben.
Ha arra gondolunk, hogy volt Székesfehérvárnak 1985-ben egy UEFA Kupa-döntős csapata Videoton néven, akkor a mostaniakra illik a Vidi elnevezés. Viszont nagy kár lenne megállni egy csapatnál, ugyanis a többiek sem érnek az elődök nyomába. Ezért nyugodtan lehet becézni (kicsinyíteni) a mezőny többi résztvevőjét is. Miért ne lehetne az FTC-ből Groupama Fradika, a Debrecenből Loki TEVA vagy a Puskásból Öcsi Akadémia? A Haladás lenne a Hali Swietelsky. Az Azerbajdzsánban látott Újpestre – és vezetőségére - is jobban illik az Újpestke elnevezés, ahogy a Honvéd is csupán Honvédka napjainkban.
Talán a közvélemény is elnézőbben fogadná a havonta több milliót kereső focisták (a labdarúgók elnevezés nem illik rájuk) csetlését-botlását Luxemburgtól Macedóniáig, ha a vezetéknevük helyett a becenevük jelenne meg a tudósításokban. Elnézőbbek lennének a szurkolók, ha az újpestiek bakizó kapusa Pajovic helyett Brankóként szerepelne a tudósításokban. Az azeri utazás lehetetlen körülményei – repülés kétszeri leszállással tankolás miatt, étlen-szomjan maradó csapat - kifakadó csapatkapitány szavait nem Litauszkitól, hanem Robitól idéznénk.
A fegyelmi határozat nem arról szólna, hogy a játékvezető sértegetése miatt marasztalnak el valakit, hanem Vikit (Kassai) érte méltánytalanság, vagy füstbombácskák miatt büntetne a szövetségecske fegyelmi bizottságocskája.
Komolytalan ez a becézgetés? Nem komolytalanabb annál, ami a magyar focikában zajlik.
2018.07.18 14:00
Frissítve: 2018.07.18 14:01