Tudomány;Kecskemét;borsó;új fajta;gazdaságosság;

2014-06-12 14:42:00

"Válság-borsó" - Új fajtát mutattak be

A kecskeméti Zöldségmag Kft. új zöldborsó fajtáját mutatta be a cég munkatársa. A bejegyzés előtt álló új fajta jellemzője a koncentrált érés és a nagy termőképesség, mert fürtönként 3-4 hüvelyt képes nevelni a szokásos kettővel szemben. 

Kis borsótörténet: 

Délnyugat-Ázsiában az időszámításunk előtti VII. évezredtől találunk olyan nyomokat, amelyek a borsó létezését bizonyítják - ez a zöldségféle azonban kétségtelenül közelebb állt a csicseriborsóhoz, mint a mai zöldborsóhoz. Már időszámításunk kezdete óta termesztik az egész Földközi-tengeri medencében - az egyébként szárított formában fogyasztott - borsót. Ma ismert formájában a zöldborsó csak a XVI. században jelent meg Franciaországban, ahova egyébként Olaszországból került.

Számos változatát termesztjük, de főként két nagy kategóriát különböztetünk meg: a sima és a ráncos héjú zöldborsót. A két csoportot csak a száraz szemek alapján tudjuk megkülönböztetni. Az utóbbit - mivel a zöldség kevesebb keményítőt tartalmaz, és így íze édeskésebb - a fogyasztók jobban kedvelik. Ezeket az édeskésebb fajtákat termesztik a friss piacra is. A cukorborsó nem ugyanaz, mint a nagyon zsengén szedett zöldborsó. Ugyan a zöldborsó fajához tartozik, mégis különbözik tőle amiatt, hogy hüvelyében nem található meg egy merev membrán, az ún. pergamen, amely a zöldborsó hüvelyét fogyasztásra alkalmatlanná teszi. Ezért hívjuk „pergamen nélküli” vagy „héjastól ehető” borsónak is. A XVI. század óta ezt a fajtát jól ismerik az angolszász országokban, ahol "snaps"-nek vagy "sugar snaps"-nek is nevezik. Noha a cukorborsót egész évben importáljuk, a provansziak számára, akik termesztik, a tavaszt jelképezik.

forrás: mindmegette.hu