Empátiára ébresztés szociodrámával

Publikálás dátuma
2014.07.29 18:37
Fotó: S.Varga Ilona - Alion foto
Fotó: /
Július 31-én ér véget az az egyéves projekt, amely Én az ő helyükben…és tényleg!  címmel a Norvég Civil Alap támogatásával – többek között – a szociodráma hatását vizsgálta öt civil szervezettel végzett munka keretében. A hatékonyság fokát e szervezeteknél a szociodráma „beavatkozása” előtt és utáni mérésekkel a Krolify vélemény- és szervezetkutató intézet végezte. Ez volt az első olyan projekt, amely a szociodráma hatását kutatta Magyarországon.

A projektről, a szociodráma szerepéről beszélgettünk Kökény Veronika pszichoterapeutával, a Magyar Pszichodráma Egyesület szociodráma csoportjának vezetőjével.

-Mi ma a szociodráma küldetése Magyarországon?

-Tétényi Éva esztergomi polgármester mondta a hajléktalan-törvénnyel kapcsolatban, hogy jó lenne, ha a törvényhozók szerepet cserélnének azokkal, akik elszenvedik majd a törvényt. Ez a szerepcsere nagyon fontos volt ebben a projektben is, hogy az említett civil szervezetekben erősödjön a párbeszéd és az együttműködés. A módszer úgy  valósul meg a gyakorlatban, hogy ha egy szerep- vagy pozíciócserében átélem a másik fél helyzetét, és cselekszem is ebben a helyzetben, akkor jobban meg tudom érteni őt, amikor visszakerülök a saját helyzetembe. Ha például a játékban a hajléktalan szerepét kapom, legközelebb nem fogom elfordítani a fejem attól, aki a piros lámpánál újságot árul.

Magyarországnál sokkal elterjedtebb a szociodráma a világ számos olyan pontján, ahol békétlenség van. Brazíliában, ahol gyakran vannak nagyon viharos társadalmi változások, 50 szociodráma egyesület van. Magyarországon nincsen egyetlen önálló sem. De a délszláv testvérháborúk után, amelyek a szóba nem állásból, a megegyezés-képtelenségből törtek ki, csak úgy lehetett valamit elindítani, hogy összeültették az ellenfeleket, ellenségeket. És mondhatnám Izraelt is. Nálunk szociodrámának hívják, ha valaki dokumentumdrámát ír. A sajtóban szociodrámáról beszélnek, amikor kitelepítenek egy erdőlakó közösséget. Szerencsére ma már, ha beüti a Google-ba a szociodráma szót, akkor az Én az ő helyükben….projekt jelenik meg elsőnek.

-Ez a megközelítés tulajdonképpen az empátia-készség fejlesztése. Éppen ez az empátia, ami Magyarországon borzasztóan hiányzik a politikától az emberek egymás közti, hétköznapi viszonyáig. És erre az állapotra még rátesz az, hogy a közélet a végsőkig polarizálta az embereket.

-Igen, erre való a szociodráma. Sok embernek nincsen empátiás érzéke, ezt le lehet mérni. Másrészt viszont nagyon fárasztó dolog beleképzelni magunkat egy másik ember helyzetébe. Az empátia többnyire addig tart, amíg a másik olyant nem mond, ami nekem nem tetszik. A szociodrámában azonban önként kerülök be egy másik ember helyzetébe, és miközben elkezdem játszani azt a szerepet, rájöhetek olyasmire, amire a saját helyzetemből nem jönnék rá. A 90-es években a németországi Solingenben, ahol a török bevándorlók és a szélsőjobboldali csoportok között súlyos társadalmi feszültségek voltak, hosszú előkészítés után egyhetes szociodrámában próbálták e helyzetet feldolgozni. A harmadik napon kialakult három csoport: a „bevándorlók”, a „szélsőjobbosok” és a „rendőrség”. Akik részt vettek ebben a játékban, például elmondták, hogy a szélsőjobboldali csoportok helyzetében iszonyú energiákat éreztek és átélték, hogy ez az energia bármilyen irányba vihet. A szociodrámának feladata – és megvannak hozzá a módszerei is - az ilyen negatív energiákat konstruktív irányba fordítani. A Jobbik is a „lendületének” köszönheti előretörését, az emberek az „erőt” látják benne. Az egész hitlerizmusnak ez volt a titka, hogy óriási tömegek álltak mögé. A „játék” univerzális, ha kellőképpen elő van készítve, képes erre, miként a bénultságot, az energiátlanságot is fel tudja oldani. De nincs szükség aktuálpolitizálásra ahhoz, hogy a szociodráma hatni tudjon, hogy az emberek megértsék: szóba lehet állni, együtt lehet működni avval is, akivel nem értek egyet.

-Manapság Magyarországon bárki bármikor kényszerülhet „szerepcserére”, hiszen senkinek a munkája nincsen biztonságban, még a legjobb, legtapasztaltabb munkaerőknek sem. Hogyan tud ilyen helyzeteken segíteni a szociodráma?

-A pszichodrámában a munkanélküli egyéni problémáját vizsgáljuk meg, a szociodrámában a körülményeket is. A módszer felfedezőjének, Jacob Levy Morenónak a világbéke megteremtésre volt a célja az emberi szolidaritás révén még a két világháború között. A szociodrámában, ahol csoportok játszanak, óhatatlanul bekerülnek az ilyen emberi értékek. Erre is lehet építeni. Miután a szociodrámában a társas és társadalmi problémák vannak fókuszban, ezen belül bármi megjeleníthető és bármi játékba vihető.

-Számos felmérés készült arról, hogy a magyar lakosság jelentős része pesszimista, sőt, apátiába süllyedt. Hogyan lehetne nagyobb nyilvánosságot adni az Önök munkájának? Sokaknak elegendő lenne az ébredéshez, hogy feltehessenek néhány kérdést…

-Most elkezdtük ezzel a projekttel a nyilvánosság megszólítását a módszer alkalmazhatóságáról, és ezt kívánjuk folytatni a jövőben is. Szeptemberben részt veszünk a Norvég Civil Alap által szervezett Norvég Pikniken, amelyre szintén egy szociodráma eseménnyel készülünk.

 -Milyen projektekre készülnek a közeljövőben?

-Van a Norvég Civil Alapnak egy akciópályázata a gyűlöletbeszédről, ezt is megpályázzuk. Itt is az együttműködés a párbeszéd mentén építjük fel programunkat. A hatásvizsgálat eredményeit a múlt héten tudtuk meg, most fel kell térképeznünk, hogy mennyi téma van ebben számunkra. Az egyesület lapjából, a Pszichodráma Újság tavasszal kihozunk egy különszámot erről a projektről. Szeretnénk továbbá bevinni a szociodrámát az üzleti életbe is, mert abból finanszírozni tudnánk különböző társadalmi projekteket. Blogunkat folytatjuk a projekt befejezése után is, én pedig hamarosan indítok egy szociodráma továbbképzést pszichodráma-vezetőknek.

 

2014.07.29 18:37

Tüntetők tartották fel Orbánt Izraelben

Publikálás dátuma
2018.07.19 21:40
Tüntetők állják el Tel-Avivban az Orbán Viktort szállító konvoj útját
Fotó: AFP/ Gali Tibbon
Soha többet – üzenték Orbán Viktornak a demonstrálók, akik hosszú ideig elállták a miniszterelnöki konvoj útját.
Több tucatnyi tüntető tartotta fel a magyar miniszterelnököt szállító autót Tel-Avivban – írja a The Jerusalem Post. Orbán Viktor korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott, és feleségével, Lendvai Ildikóval látogatást tett a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban. Bár a lap több tüntetőről írt, mi összesen 14 demonstrálót számoltunk össze a képeken.
444.hu szerint a tüntetők akkor léptek a a miniszterelnöki autó és konvoj elé, amikor Orbánék elhagyták volna a múzeum területét. A portál úgy tudja, hogy a demonstrálók az Amnesty International aktivistái voltak; a „Soha többé”, „Emlékezz” feliratú táblákat tartották a Orbán Viktor felé, de volt, aki a„ Minden diktátornak van egy Jad Vasemje” -transzparenssel üzent a magyar kormányfőnek.
A holokauszt emlékhely felkeresése sokakból váltott ki ellenszenvet: a lapunknak nyilatkozó, magyar gyökerű izraelieket is megosztotta Orbán vizitje, hiszen a miniszterelnök volt az, aki elismerően nyilatkozott a zsidótörvényeket jóváhagyó Horthy Miklósról, kormánya pedig relativizálja a hazai oldal felelősségét a magyarországi holokausztban, a német megszállás következményeinek állítja be a megtörtént borzalmakat. 
2018.07.19 21:40

Az ingyengyógyszer árát is visszatérítik

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Aligha így tervezték, de azok is pénzt kapnak a patikákban a visszavitt szennyezett vérnyomáscsökkentőkért, akik ingyen jutottak a készítményhez.
Különös helyzetet teremtett, hogy a hatóságok meghirdették: visszaválthatók a valsartan tartalmú magasvérnyomás-csökkentő gyógyszerek, és a patikák – nyugta, bizonylat nélkül is – visszafizetik a térítési díjat. Így ugyanis akár a közgyógyellátásra kapott gyógyszertámogatás is készpénzre váltható. Vagyis pénzt kaphat az a beteg is, aki ingyen jutott a készítményhez.
Ez azért is meglepő, mert már működik a jelentős befektetésekkel létrehozott úgynevezett egészségügyi szolgáltatási tér, amiből könnyedén kikereshető lenne, hogy ki, mikor, milyen gyógyszert, mekkora térítéssel váltott ki. Így pedig egyszerűen megoldható lenne az, hogy csak a visszatérítésben érdekelteket értesítsék, illetve jóváírják a hibás készítmények után adott támogatást a közgyógyellátottaknak. A gyógyszerhatóságnál és az Állami Egészségügyi Ellátó központnál is érdeklődtünk arról, hogy élnek-e ezzel a lehetősséggel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk úgy tudja: a készítmények visszaváltásával nem csak a közgyógyellátottak esetében nagyvonalúak a hatóságok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem tart ugyanis igényt arra az összegre, amit a visszavitt készítmények után egyszer már támogatásként kifizettek. Egyelőre a gyártók csak a patikai el nem adott készletek nagykereskedelmi árát és a betegeknek visszaadott térítési díjat állják.
Nem csak az elszámolás elnagyolt a valsartan-ügyben. Az is csak szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedték. Ez utóbbi is csak a dán gyógyszerhatóság honlapjáról derül ki. A vizsgálat – amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol – egyebek mellett arra keresi a választ: Pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés? Mekkora kockázatnak voltak kitéve a betegek, és mióta lehetett a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban? Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni arról a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin okozhat a betegeknek.
A károk és a kockázatok felmérésébe fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, azok segítségével derítenék ki, hogy a még piacon lévő valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e szennyeződés. A betegeknek azonban továbbra is azt javasolják, hogy az, aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítményváltásról.

A kínai gyártó is lépett

Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózamin-al szennyeződött. Ez egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. A szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban, a cég ugyanis akkor változtatott az előállítási folyamaton. Ezt ugyan szabályosan bejelentette a hatóságoknak, csakhogy a most bajt okozó nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendő anyagok között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag-szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény. Most a kínai gyártó maga is arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája a feltételezettnél szélesebb körű lehet, különösen, ha az általa használt gyártási technológiát más gyógyszeripari vállalatok is alkalmazzák. Tavaly 49 millió dollár értékben adtak el valsartan hatóanyagot, főleg Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. A cég maga is gyárt kétféle, valsartan hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszert.

Szerző
2018.07.19 20:01
Frissítve: 2018.07.19 20:01