Tovább nőttek a rekordvagyonok

Publikálás dátuma
2014.09.30 10:18
Fotó: Thierry Chesnot, Gettyimages.
Fotó: /
 Az amerikai gazdagok egy év alatt még tehetősebbek lettek – derült ki a Forbes idei összesítéséből. Az amerikai gazdasági magazin hétfőn 33. alkalommal tette közzé a leggazdagabb amerikaiak 400-as toplistáját. A listát 21. éve a Microsoft alapítója, Bill Gates vezeti.

A legfrissebb adatok szerint a leggazdagabbak négyszázas klubjának tagjai együttesen már 2,29 ezer milliárd dolláros csillagászati vagyonnal rendelkeznek (2013-ban még csupán 2,02 ezer milliárdjuk volt). Egyre magasabbra kerül a mérce, akinek nincs legalább 1,4 milliárd dollárja, fel sem kerül a leggazdagabbak toplistájára. A hatalmas vagyonának tetemes részét jótékony célokra fordító Gatest idén sem sikerült senkinek lekörözni, a Microsoft már visszavonult főnöke 82,1 milliárddal áll a Forbes-lista élén. Az 58 éves Gates nyomában azonban ott igyekeznek az internet új moguljai. A Facebook első embere, a 30 éves Mark Zuckerberg első alkalommal bekerült a tíz leggazdagabb amerikai közé, tavaly 15 milliárddal, 19-ről 34,7 milliárdra gyarapította vagyonát.

 A második helyet szokás szerint az „omahai bölcs”, a 84 éves Warren Buffett befektető, Gates atyai jóbarátja bérelte ki, 68 milliárdjával. A leköszönni készülő Oracle-főnök, Larry Ellison 48 milliárddal némiképp lemaradva követi őket. Az első tízben biztos helyük van a Koch-testvéreknek, akik nem annyira a jótékonykodásban, inkább a konzervatív politikai célok támogatásában jeleskednek, egyenként 42,9 milliárdjuk van a Forbes becslései szerint. A Walmart cég tulajdonosai sem esnek ki évek óta az élbolyból.

 Mark Zuckerberg idén lekörözte a Google alapítóit, Larry Page és Sergei Brin 31-31 milliárd dollárral a lista 13. és 14. helyét fogalja el. Michael Bloomberg médiamágnás, New York volt polgármestere 34,3 milliárddal a 11. A médiába is beruházó Amazon első embere, Jeff Bezos 29,9 milliárddal a 15. A budapesti születéső pénzember, George Soros 24 milliárd dollárral a 17. a toplistán. A Microsoft éléről nemrégiben visszavonult Steve Balmer 22,3 milliárdjából nyugodtan költhetett sportberuházására.

 A „tipikus” amerikai milliárdos ugyanakkor 63 éves, házas, legalább 600 milliója van készpénzben, 160 milliót költ évente luxuscikkekre, s kedvenc sportja a golf. A Forbes toplistájára 47 milliárdosnő került fel, eggyel kevesebben, mint tavaly. Újonnan került fel a listára Elizabeth Holmes 4,5 milliárd dollárral, a hölgy nem végezte el a Stanford Egyetemet, viszont megalapított egy olcsó vérvételekre szakosodott céget Palo Altón, Kaliforniában.

 

Szerző
2014.09.30 10:18

Hungarian Air Force: az amerikai elnököket koppintja Orbán

Publikálás dátuma
2018.07.18 20:53
Orbán Viktor miniszterelnököt (j2) és feleségét, Lévai Anikót (b) Ofir Akunisz izraeli tudományos-tecnológiai és űrkutatási mini
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Szürke, Hungarian Air Force-feliratú repülővel érkezett meg Tel-Avivba Orbán Viktor. A járatszám azonos a honvédség egyik tavaly vásárolt Airbusával, ami hangsúlyozottan nem kormánygép.
Masszív és méltóságteljes Airbusból szállt ki szerdán délután Orbán Viktor és felesége a tel-avivi Ben Gurion reptéren. A szürke gép oldalán a Hungarian Airforce felirat látható, a miniszterelnöki antréról készült, Orbán Facebook-oldalán megosztott videónpedig a járatszám is látszik: 605. 
Mindez azért érdekes, mert a Magyar Honvédség tavaly vásárolt két Airbus-szállítógépet, az egyik (az A309-es jelzésű gép) esetében pedig a 605-ös járatszám is megegyezett. Azt korábban a honvédelmi tárca és kancelláriaminiszterként még Lázár János is határozottan cáfolta, hogy kormányzati gépeket vettek volna, a minisztérium szerint katonai, egészségügyi és polgári feladatokra használt gépeket szereztek be.
Levélben kerestük meg Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy ugyanarról a gépről van-e szó, és ha igen, miért használják diplomáciai utakra a honvédség repülőjét, miért nem valamelyik kereskedelmi járat első osztályán utazott a kormányfő. Ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket.  Orbán érkezése mindenesetre az amerikai államfők gyakorlatát másolja, hiszen az aktuális elnök mindig az American Airforce One típusú, különleges védettségű repülőn utazik külföldre. 
2018.07.18 20:53

A rendkívüli állapot múlt idő, a diktatúra marad

Publikálás dátuma
2018.07.18 16:16

Fotó: AFP/ OZAN KOSE
Szerdán véget ért a Törökországban két éve, a 2015 júliusában végrehajtott puccskísérlet óta érvényben lévő rendkívüli állapot. Kérdéses azonban, hogy az ország ennek köszönhetően elindul-e a normalizálódás útján, s szabadon engedik-e legalább azokat az újságírókat, akiknek semmi közük sincs a terrorizmushoz.
Több tény szól amellett, hogy változás nem várható. A tavalyi alkotmánymódosítás teljhatalmat adott Recep Tayyip Erdogan elnöknek, aki ennek minden előnyét élvezheti a júniusi elnök- és parlamenti választás óta. Az államfő mindeddig semmi jelét sem adta annak, hogy hajlandó lenne demokratikusabban kormányozni. Sőt ennek az ellenkezője tapasztalható. Egyrészt azért, mert egy sor olyan rendelkezés marad érvényben, amely fenntartja a jelenlegi állapotokat, másrészt mert az AKP kormánypárt az ultranacionalista MHP segítségével olyan törvényeket visz keresztül a parlamenten, amelyek révén még akár rosszabbodhat is a helyzet. 
Egyebek mellett tüntetési tilalmat vezetnének be. A tartományi vezetők számára lehetővé teszik, hogy kitiltsanak bizonyos személyeket az adott régióból, ha fennáll „a nyilvános rend megzavarásának esélye”. Válsághelyzetekben pedig az újságíróktól is megtagadhatják a munkát. Ez elég gyászos jövőképet fest fel, hiszen azt jelezheti, hogy a túlnyomórészt kurdok által lakott régiókban a rendőrség minden korábbinál keményebben lép majd fel a helyi lakossággal szemben. Bülent Turan, az AKP frakcióvezető-helyettese azt közölte, hogy a – ahogy fogalmazott - terrorellenes harc a rendkívüli állapot után is mindenfajta gond nélkül folytatódik. Szerinte azonban demokratikus intézkedések is várhatóak, ezek között említette, hogy az őrizetbe vételek maximális időtartama „ésszerűbb” lesz.
 A kormányzat új terrorellenes törvényt tervez, amit az ankarai parlament két héten belül fogadhat el.

Jogtiprás a szükségállapot árnyékában

Törökországban 2016. július 16-án, néhány nappal a 250 ember halálát okozó puccskísérlet után vezették be a rendkívüli állapotot. Az eltelt idő alatt 140 ezer embert vettek őrizetbe, s 80 ezer embert ítélték börtönbüntetésre. Több tízezren vesztették el a munkájukat, iskolák, egyetemek ezreit, továbbá médiaházak és újságok százait zárták be. A parlament hét alkalommal hosszabbította meg a rendkívüli állapotot, így a legutóbbi választások során is érvényben volt.Az államfő dekrétumokkal, a parlament megkerülésével is kormányozhat, vagyis bármit megtehet. Az ellenzék ezért a rendkívüli állapot de facto meghosszabbításáról beszél.

Erdogan elnök az Egyesült Államokban élő prédikátort, Fethullah Gülent vádolja a puccskísérlet megszervezésével.
2018.07.18 16:16