Emléknap lenne május 9.

Publikálás dátuma
2015.01.13 06:05
A MEASZ eddig is rendszeresen megemlékezett a II. világháború befejezéséről FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Nyilvánítsa nemzeti emléknappá a kormány május 9-ét, a II. világháború befejezésének napját - javasolta még decemberben a MEASZ. A szervezet kérte, hogy a hitleri fasizmus fölötti győzelem 70. évfordulóján emlékezzenek azokra, akik életüket áldozva küzdöttek az akkori rendszer ellen. Lázár János erre közölte, hogy 2014-et a holokauszt 70 évfordulója alkalmából az áldozatok emlékévévé nyilvánították. Hanti Vilmos MEASZ-elnök szerint viszont az áldozatokat nem szabad "összemosni" az ellenállókkal.

Európa, sőt Oroszország értékrendjével is szembe megy a magyar kormány, amely nem hajlandó méltóképpen megemlékezni az ország függetlenségéért és szabadságáért életüket áldozó antifasiszta nemzeti ellenállókról - fogalmazott lapunknak Hanti Vilmos. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke arról beszélt, hogy a kontinens országaiban sorra kitüntették azokat, akik a II. világháború idején a fasiszták ellen harcoltak, magyar ellenállók is kaptak más országokban elismerést, itthon azonban már szinte alig ismerik a nevüket. A fiatalok azt sem tudják, mit tettek, az Orbán-kormány pedig inkább a horthysta szellemiséget erősíti, aminek következtében erősödnek a szélsőségek.

A MEASZ decemberben a kormányhoz intézett nyílt levelében azt kérte, hogy a II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából minél több helyen és alkalommal beszéljenek a hitleri fasizmus fölötti győzelem jelentőségéről, emlékezzenek az antifasiszta ellenállókra, az iskolákban a valósághoz hűen mutassák be, mi is történt akkor és nyilvánítsák bűnösnek azt a politikát, amely magyarok százezreit a "háború vágóhídjára küldte". Azt is javasolták, hogy május 9-ét nyilvánítsák nemzeti emléknappá. A kirekesztés, a rasszizmus, az antiszemitizmus a szövetség szerint továbbra is súlyos veszélyt jelent a társadalom számára, ezért kérték a kormánytól, hogy minden esetben határolódjon el a szélsőjobboldali szervezetektől és azok populista, nacionalista megnyilvánulásaitól. Az egykori ellenállók harcának bemutatására pedig a kabinet hozzon létre emlékházat - javasolták.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János válaszában közölte, a kormány 2014-et a holokauszt 70 évfordulója alkalmából az áldozatok emlékévévé nyilvánította, hogy az ártatlan áldozatok előtt fejet hajthasson az ország. Ülésezett a Zsidó Közösségi Kerekasztal, konferenciák, megemlékezések segítették a szembenézést - állította. A roma holokausztról sem felejtkeztek meg, november 9-ét, Radnóti Miklós mártírhalálának 70. évfordulóját pedig emléknappá nyilvánították. Lázár azt is intézkedéseik közé sorolta, hogy a Btk bünteti a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását és fellép a kirekesztő megnyilvánulások ellen. Megköszönte a MEASZ javaslatát, hogy május 9-e legyen nemzeti emléknap, de erre nem tett ígéretet.

Csakhogy Hanti arra figyelmeztetett, az áldozatokat nem szabad "összemosni" azokkal, akik ellenállóként tudatosa szálltak szembe a fasizmussal. A szövetség ezért a maga eszközeivel igyekszik megismertetni az antifasiszták harcát és azokat az értékeket, amelyekért az életüket is hajlandók voltak feláldozni. Február 13-én épp ezért a MEASZ maga megünnepli Budapest felszabadulásának 70. évfordulóját.

Orbánék nem tisztelegtek
A kormány nem képviseltette magát azon a decemberi megemlékezésen, amelyen a MEASZ a 70 éve kivégzett Kiss János és Bajcsy-Zsilinszky Endre előtt tisztelgett. Kiss János-mellszobornál beszélt Vitányi Iván, Bajcsy-Zsilinszky egykori rabtársa, illetve a fideszes Horváth János, az Országgyűlés volt korelnöke is, aki 1944-ben részt vett a Magyar Nemzeti Függetlenségi Mozgalomban, emiatt halálraítélték, de a börtönből sikerült megszöknie. A mártír ellenállókat Jánosi Katalin, Nagy Imre miniszterelnök unokája, Harmati Béla ny. evangélikus püspök és Hanti Vilmos is méltatta, a kabinet azonban virágot sem küldött.

2015.01.13 06:05

Szenvedve jutott tovább a Vidi a BL-ben

Publikálás dátuma
2018.07.17 22:11

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A Felcsúton, 1500 néző előtt pályára lépő fehérvári együttes a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörét abszolválta nyögvenyelős győzelemmel, végig benne volt a pakliban a kiesés szégyene.
Amikor a luxemburgi Dudelange labdarúgói alig 45 perccel a magyar bajnok MOL Vidi FC elleni, 1-1-ről folytatódó BL-visszavágó kezdete előtt elsőként melegíteni kezdtek a Pancho Arénában, már nagyjából sejthető volt, hogy félig tele lesz az a bizonyos pohár, a Budapest Honvéd labdarúgói ugyanis a főváros XIX. kerületében 3-0-ra vezettek a macedón Rabotnicki ellen, azaz továbbjutásra álltak az El első selejtezőkörében. Kisvártatva megérkeztek a házigazda labdarúgói is a felcsúti gyepre, a zárt kapus büntetés miatt ürességtől kongó Bozsikban viszont teljes lett az öröm, miután Holender Filip után Danilo is duplázott a hajrában. A kispestiek az idegenbeli 1-2 után végül fölényesen, 4-0-ra nyertek, így 5-2-es összesítéssel jutottak tovább. A találkozó krónikájához hozzátartozik, hogy a román játékvezetőt sérülés miatt a 28. minutumban lecserélték Kispesten.
Felcsúton tárva-nyitva voltak a stadion kapui, a széksorok azonban teljesen a kezdésre sem teltek meg. A bajnokcsapat mérkőzéseit a névváltoztatás után tett ígéretnek megfelelően bojkottáló ultrák hiánya hangulatban erősen éreztette hatását; noha jó 1500-an azért így is összeverődtek a lelátón, kezdetben erősen edzőmeccs-hangulatú volt az összecsapás, még a taktikai utasításokat, a játékosok egymás közti kommunikációját is tisztán lehetett hallani. A közönség legfeljebb egy-egy felhördülés erejéig hallatta hangját, a néhány vendégszurkoló pedig csak elvétve kiabálta be a luxemburgi csapat nevét.
A selejtező 1. fordulójához képest egyébként kissé tán elhamarkodott, de mindenképpen szokatlan módon a középkezdés előtt a Bajnokok Ligája himnuszára vonultak ki a csapatok, az viszont már kevésbé volt meglepő, hogy játék korántsem idézte az elitligában megszokott színvonalat. Kezdetben kezdeményezőbb volt az idegenben lőtt Huszti-gólnak köszönhetően „virtuálisan” továbbjutásra álló Vidi, amely a 18. percben a pályán is előnybe került: Jonathan Joubert Nego lövését még védte, ám a kipattanóra lesipuskásként lecsapó Danko Lazovic tízről a jobb alsóba célzott löketénél már tehetetlen volt. Az 1-0-s állás egyben azt is jelentette, hogy összesítésben 2-1-re vezetett a Videoton, pardon: a MOL Vidi FC. 
Hogy az előny birtokában megnyugodtak-e a fehérvári klub labdarúgói, azt nem tudni, tény azonban, hogy a gól után a Dudelange közelebb állt az újabb találathoz. Az átigazolási ügyekben mértéktartó hivatkozási alapként kezelhető Transfermarkt adatai szerint alig 3 millió euróra taksált összértékű kerettel kiálló vendégek komoly helyzetet is kialakítottak, miközben a Vidi labdarúgói alig-alig jutottak el a vendégkapu elé a folytatásban. Csupán a teljesség kedvéért: a magyar együttes neve mellett 14 millió eurót ír a fentebb említett portál.
Noha a szünetben átmenetileg az áhított második körben érezhette magát a magyar bajnok, a Vidi a látottak alapján még meglehetősen messze volt a továbbjutástól, de egyáltalán az elfogadható játéktól is. Marko Nikolic hiába kért jobb játékot az összecsapás előtt – és valószínűleg a félidőben is – az 54. percben egy csúnya védelmi hiba után megtörtént, amire az előzmények okán számítani lehetett: Couturier egyenlített, hosszabbításra állt a parti. Habár négy perc múlva újra a Vidinél volt az előny (Marko Scepovic közelről volt eredményes), a hátralévő fél órában „meleg perceket” élt át a csapatáért aggódó hazai publikum: bizony, jócskán benne volt a levegőben egy újabb Dudelange-gól, és az azzal együtt járó szégyen. 
Az égést végül elkerülte a MOL Vidi FC, amely 3-2-es összesítéssel ejtette ki a luxemburgiakat.
2018.07.17 22:11

Megszűnik a győri Rába ETO futsalcsapat

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:52

Fotó: eto.hu/
Biztossá vált, hogy a címvédő és nyolcszoros magyar bajnok Rába ETO nem indul az élvonalbeli futsalbajnokság következő idényében. A kisalfold.hu információ szerint a Rába-parti együttes – mely a hétfő déli határidőig nem adta le nevezését az NB I-re –  400 millió forintos adósságot halmozott fel az elmúlt években. A győriek spanyol trénere, Javi Rodríguez a csapattól már korábban, a stábtól múlt pénteken búcsúzott el.
Az ETO az elmúlt kilenc évben nyolcszor hódította el a magyar bajnoki címet, s hétszer lett itthon kupagyőztes. A nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligájában idén érte el legnagyobb sikerét, ugyanis első magyar együttesként szerepelhetett a sorozat négyes döntőjében. A futsalcsapat utánpótláskorú játékosainak sorsa – a klubban az U7-estől kezdve az U20-as korosztályig bezárólag mintegy 130 gyerek teremfutballozott – egyelőre nem dőlt el, elképzelhető, hogy ők az ETO színeiben szerepelhetnek tovább – írja a honlap. A felnőtt együttes játékosai közül többeknek már van új klubja, de több volt győri futsalos jövője még kérdéses. A a győriek NB I-ben megüresedő helyét a másodosztályból fel nem jutottak közül a legjobb helyen végzett Szigetszentmiklós veheti át.
Szerző
2018.07.17 21:52