Hiszékeny Dezső: inkább kárvallott vagyok

Publikálás dátuma
2015.02.04 20:20
Ügyvédje tanácsára nem sokat árulhat el a részletekről a képviselő, hiszen a bíróság előtt kell majd megvédenie magát FOTÓ: VAJD
Fotó: /
Abban bízik Hiszékeny Dezső, hogy az újságok címlapján egyszer majd a neve mellett az szerepel: ártatlan. A szocialista parlamenti képviselő, aki ellen január 23-án hivatali vesztegetés bűntette miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség, most is azt állítja, nem követett el bűncselekményt. A kártyáit egyelőre nem akarja kiteríteni azért, hogy később meg tudja védeni magát a bíróság előtt. Ugyanakkor nem tartja véletlennek, hogy szabadlábon van és nem vitték el vezetőszáron. Hiszékeny szerint az ő ügye első pillanattól kezdve együtt "mozog" az V. kerületi ingatlan történésekkel.

- Tényleg mindenben ártatlan?

- Azt hittem, hogy valami poénos kérdéssel kezdi, mondjuk "hiszékenyezik" egyet. De komolyra fordítva a szót, abban bízom, hogy egyszer az szerepel majd az újságok címlapján: Hiszékeny ártatlan.

- Amikor az interjúra készültem, néhányan figyelmeztettek is, hogy ne legyek hiszékeny. Annál is inkább, mert a Magyar Nemzet szerint annak idején ön valóban kért ötmillió forintot azért, hogy a Visegrádi utca 9. szám alatt található presszót az önkormányzat eladja.

- Ez a történet nem ma kezdődött, de mielőtt elmondanám, amit az ügyről tudok, és amit az ügyvédem szerint el lehet, fogadják el tőlem, hogy a magyar politikai életben nem minden úgy zajlik, ahogy normális jogállamban kellene. A szocialista "fellegvárként" számon tartott XIII. kerület ellen a 2010-es választások előtt 11 ügyészségi feljelentés volt, amelyeket javarészt a helyi fideszesek tettek. Közöttük Spaller Endre, aki ma már a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke.

- Akkor jelentették fel a presszóval kapcsolatos állítólagos megvesztegetés miatt is?

- Beruházásokat, ingatlanértékesítéseket támadtak, mert úgy gondolták, itt lehet megfogni a kerületi vezetést. Alpolgármesterként a beruházásokkal, az ingatlanokkal, valamint az önkormányzati vagyonnal is én foglalkoztam. A feljelentések miatt akkor többet mászkáltam a rendőrségre, mint haza. Mind a 11 ügyben felmentés született. Nyilván úgy gondolták, ha ezekben az ügyekben nem sikerült fogást találni, kreálnak egy tizenkettediket.

- Sikerült. De mi történt a presszóval kapcsolatban? Valamiért csak megvádolták.

- Nem akarok az ügyészség fejével gondolkodni, de azt határozottan állítom, hogy nem kértem és nem kaptam senkitől vesztegetési pénzt önkormányzati tulajdonban lévő helyiség eladásáért cserébe. Nem létezik olyan hangfelvétel, amely ezt bizonyítja. Véleményem szerint sokáig gondolkodtak azon, hogy ezzel az üggyel tudnak-e valamit kezdeni. Hangfelvétel rengeteg van és ezek zöme az olyan, ahol két ember beszélget arról, ismernek egy vállalkozót, aki szeretné bérbe venni a Visegrádi utcai helyiséget, és ennek az embernek van erre 15 millió forintja. Kellene valaki, aki ezt el tudná intézni az önkormányzatnál. És így került szóba, hogy hát a Hiszékeny Dezső foglalkozik ezzel az üggyel. Két ilyen beszélgetés alapján rendelték el ellenem, hogy lehallgassák a mobiltelefonomat, az irodámat és további három helyiséget, ezek között az éttermet, ahova ebédelni jártam. Elrendelték a személyi megfigyelésemet. Nem nyeretlen kétévesekkel figyeltettek meg, volt olyan eset, hogy hatan követtek. Több alkalommal fedett nyomozót küldtek rám, neki kellett volna rávennie, hogy pénz kérjek a presszóért, de nem sikerült. Ennek az ellenkezőjét eddig senki nem bizonyította, a kormányközeli sajtó is csak sugall dolgokat. Tehetik sajnos, mert ma ilyen országban élünk. Mindenkinek azt tanácsolom, gondolja végig, ha hónapokon keresztül lehallgatják, van-e négy rossz mondata.

- Önnek volt, ezért kezdődött a nyomozás?

- Nem találhattak olyan mondatot, ahol bármilyen pénzösszeget kérnék. Azt az ügyészség sem merte állítani, hogy a milliókat elfogadtam. A Központi Nyomozó Főügyészség 2014 júliusában azzal állt elő, hogy 5 milliót kértem, de a pénzt soha nem vettem át. Akkor is azt mondtam, hogy nem követtem el bűncselekményt, nem kértem és nem is kaptam semmifajta vesztegetési pénzt. Ezt a mai napig fönntartom és be is fogom bizonyítani.

- Valami azért lyukas ebben a történetben. Ha nem követett el semmit, akkor miért éppen önt kezdték el lehallgatni, megfigyelni?

- Mert a XIII. kerület baloldali ikon, itt minden önkormányzati és országgyűlési választást megnyertünk.

- De miért nem Tóth József polgármestert akarták lejáratni? Ő az igazán emblematikus figura.

- Elképzelhető, hogy volt is ilyen próbálkozás. A kerületi vagyonnal azonban nem a polgármester, hanem az alpolgármester foglalkozik, így őt egyszerűbb gyanúba keverni. Miután néhány iratot megismertem, már tudom, hogy 2013 januárjában indult az ügy és gyakorlatilag az összes nyomozati cselekmény lezárult 2013 októberére. Akkor kezdődött az országgyűlési választási kampány, én például november 7-én váltam jelöltté. Érdekes, hogy a kampányban nem gyanúsítottak meg, pedig akkor még nem védett a mentelmi jog. Talán azért nem álltak elő ezzel a történettel, mert bár az ügyészség többször elmondta, hogy megvannak a bűnösségemet bizonyító hangfelvételek, tudják, hogy ez nem igaz. Ismétlem: olyan felvétel nem létezik, amin én pénzt kérek bárkitől.

- Most viszont megvádolták.

- Ez az ügy első pillanattól kezdve együtt "mozog" az V. kerületi történésekkel. Amikor hírül adták, hogy a Belvárosban vizsgálódnak, azonnal az is megjelent, hogy különböző ingatlan ügyekben, a XIII. kerületben is vizsgálódnak. Ez még azelőtt történt, hogy Juhász Péter elkezdte a belvárosi botrányokat kirobbantani. Korábban a presszó eladásával kapcsolatban a kerületi önkormányzatunktól és a közszolgáltatótól is elvittek iratokat, de amivel akkor meg akartak gyanúsítani, nyilvánvalóan nem követhettem el. Valaki azt állította, hogy ismer valakit, aki el tud járni az ügyben és engem, mint a vagyonért felelős alpolgármestert nevezett meg. Visszaéltek a nevemmel, így inkább kárvallott vagyok, nem bűnelkövető. De visszatérve arra, hogy miért éppen most emeltek vádat ellenem, mert nagyon előtérbe kerültek az V. kerületi ingatlan ügyek, amiket valamilyen módon kompenzálni próbálnak. Nem tudok másra gondolni. Ez politikai indíttatású, koncepciós eljárás, amit előre megterveztek. Az ügyvédem tanácsát is figyelembe véve nem mondhatok túl sokat a részletekről, hiszen arra is tekintettel kell lennem, hogy nekem meg kell majd védeni magam a bíróság előtt. Kérem, fogadják el tőlem, hogy ártatlan vagyok és hiszem, hogy ez ki is fog derülni.

- S vajon a választói is elhiszik, amit mond?

- Abból, amit én mondok, kevés jön át, az ügyészségnek nagyobb teret adnak a médiában, mint nekem, bár ezt tudva, igyekszem összefogottan nyilatkozni. Azután a televíziók dolga, hogyan vágják meg a mondataimat. Volt olyan, aki 10 másodperc alatt komplett hülyének tudott beállítani, volt olyan is, ahol csak félig látszottam maffiózónak. Nyáron, amikor az ügyészség bejelentette, hogy a mentelmi jogom felfüggesztését kéri az Országgyűléstől, és minden újság címlapján szerepeltem, el kellett mennem az Elektromos Művekhez valamit intézni. Tömve volt az ügyfélszolgálati iroda, sorszámot húztam, de amikor az ügyintézőhöz kerültem, ő közölte, hogy még várnom kell és név szerint fog szólítani. Nagyszerű, gondoltam, ezzel a névvel, mert ha például Horvátnak hívnának, nem lenne probléma. Szörnyen éreztem magam, pedig tudtam, hogy nem követtem el, amivel vádolnak, de ezt lehetetlen volt mindenkinek elmondani. Amikor szólítottak, több ember felkapta a fejét. Néhányan odajöttek és azt mondták, velem vannak, mások csak intettek, de senki nem ítélt el, ami fantasztikus erőt adott. Engem 2014 júliusa óta senki nem bántott. Sem a kerületben, sem a frakcióban. Az utcán még soha nem tettek rám megjegyzést, nem mocskolódtak. Van, hogy odajönnek, kérdeznek és válaszolok. Az emberek szeretnek velem beszélgetni. A XIII. kerületben most is úgy segítik a munkámat, mint korábban, az önkormányzati kampányban nem kellett hátrahúzódnom.

- Pedig sokan azt gondolták, hogy az ön ügye kíséri majd az októberi választási kampányt.

- Mi is ezt hittük, de a szocialisták mindent megnyertek a kerületben. Tóth József maradt a polgármester és az egyéni körzetekben is az MSZP, illetve a velünk szövetséges civilek győztek.

- Tehát nem lett kellemetlen az MSZP számára Hiszékeny Dezső?

- A pártnak nem tesz jót a botrány, ahogy egyetlen politikai erőnek sem tenne, de úgy érzem, hogy a vádakat a pártban, a frakcióban sem hiszik el. Gőgös Zoltán alelnök olyan keményen kiállt mellettem, hogy magam is meglepődtem, amit külön köszönök neki. Ám, ahogy az utcán sem bántanak, úgy a helyi fideszesek sem néznek rám feltétlenül furcsán. Nem tapasztalom, hogy bűnözőként kezelnének.

- Azért otthon összekészített egy kistáskát arra az esetre, ha hajnalban önért mennek?

- Az ember fejében megfordul, hogyan is lesz, hiszen az elmúlt években sokakat vezetőszáron vittek el. Ilyenkor fölteszem a kérdést, miért nem tették meg ezt eddig? Azt gondolom, nincs olyan erős bizonyítékuk, ami alapján ezt felmerték volna vállalni.

- De azért lélekben mindenre felkészült?

- Amikor először találkoztam az ügyvédemmel, azt mondta, minden esetben a legrosszabbra kell készülni. Korábban nem volt jogi képviselőm, de nyáron azt tanácsolták, keressek magamnak egyet, mert ilyen esetben ez a célszerű. Ajánlottak is valakit, akihez elballagtam, és akire rábíztam az ügyemet. A feleségem nehezen viseli ezt a történetet, a két lányom keményebb, de mind a kettőnek új munkahelye van már július óta.

- Kirakták őket?

- Mondjuk csak úgy, új munkahelyük van. Egyébként azt látom, hogy talán nem vált hátrányukra a váltás, mert az új helyükön jobban érzik magukat.

- Meddig fog tartani ez az ügy?

- Hozzáértők jogászok azt mondják, hogy az ügyészség ebből már nem tud visszalépni. Szakemberek már a kezdet kezdetén közölték velem, ha az ügyészség kikéri a mentelmi jogomat a parlamenttől, utána nem fogja azt mondani, hogy pardon, mégsem emelek vádat. Saját magából - így - nem fog bolondot csinálni. Én eredetileg is úgy készültem, hogy vádat fognak emelni ellenem, és majd a bíróságon kell megvédenem az igazamat. Az egyetlen szerv, amiben bízhatok, a jogszolgáltatás. Azért nem igazságszolgáltatásról beszélek, mert ilyen ma sokak szerint nincs Magyarországon. A jogszolgáltatásnak olyan eleme a bíróság, ahol még - azt gondolom - van esélye az embernek. Az ügyészséggel szemben nem nagyon.

- Azt mondja, ez koncepciós és politikai ügy.

- Politikai, koncepciós, manipulatív eszközöket tartalmazó, vagy elemeket tartalmazó eljárás, ezt mondom a kezdetektől.

- Ezzel azt sugallja, hogy a jelenlegi kormány, a jelenlegi kormánypárt érdeke, hogy ön ellen vádat emeljenek, ezért hallgatták le, ezért figyelték meg, ezért kerestek valamit, ami gyanús lehet. Akadnak viszont, akik szerint valakik a szocialista párton belülről is sürgették, hogy elkezdődjön a nyomozás, s hogy felfüggesszék a mentelmi jogát.

- Nagyon nagy baj lenne, ha így történt volna. Ugyanakkor nem tudom eldönteni, miért éppen 2014. július 10-én állt elő ezzel a történettel az ügyészség. Miért akkor jelentették be, hogy nyomozni akarnak ellenem. Ahhoz, hogy az őszi önkormányzati választásokat befolyásolni tudják, ez nagyon korai időpont volt. Tudatában voltak annak is, hogy szeptember közepéig biztos nem ül össze a parlament, addig nem adnak ki, így nyáron semmit nem tudnak velem csinálni. Mondtam, meghurcolhattak volna, de akkor ezt nem tették. Júliusban egyetlen politikai esemény volt, az MSZP kongresszusa, de magam nem vagyok hajlandó összeesküvés elméleteket gyártani. Számomra az a fontos, hogy meg tudjam védeni magam.

2015.02.04 20:20

„Megpróbálnak végképp kiéheztetni” – útban van a Politikatörténeti Intézet

Publikálás dátuma
2018.07.21 18:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Földes György igazgató szerint a hatalom régóta hadjáratot folytat a baloldali műhely ellen.
„Tudományos intézetként, egyedülálló levéltárként és könyvtárként, baloldali szellemi műhelyként működünk. A kormány régóta hadjáratot folytat ellenünk” – nyilatkozta lapunknak Földes György, a Politikatörténeti Intézet (PTI) ügyvezető igazgatója. „Most éppen bűnbaknak akarnak megtenni. Pedig a legkevésbé sem a mi hibánk, hogy a Kúria egyelőre nem tud beköltözni abba az épületbe, amelynek egy részét évtizedek óta jogszerűen használjuk” – tette hozzá. A Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál, az Országházzal szemben álló hajdani Igazságügyi Palotáról van szó, amely az 1970-es évektől egészen a közelmúltig a Néprajzi Múzeumnak is otthont adott. Az egykori Párttörténeti Intézet jogutódjaként a PTI egy 1990-es megállapodás révén kapta meg további használatra az épületrészt. A megváltozott jogszabályokhoz igazodva 1996-ban új szerződést írtak alá. A máig érvényben lévő szerződés szerint a PTI térítésmentesen használhatja az ingatlant. Földes György tájékoztatása szerint az épületrész három szintje több mint 5000 négyzetmétert tesz ki. A kormány a legfelsőbb bírósági fórumnak, a Kúriának szánja az épületet. A Néprajzi Múzeumot a Liget Projekt keretében a Városligetbe telepítik, a PTI helyzete azonban évek óta rendezetlen. A kormánypárti Magyar Idők a minap azt írta, hogy az intézetnek „év végéig el kellene hagynia” az ingatlant, a Kúria különben Esztergomban kaphat új székhelyet.
„A kezdetektől, 2012 óta azt mondjuk, hogy megfelelő ellentételezés esetén, jogaink és az érdekeink tiszteletben tartása mellett hajlandók vagyunk elköltözni” – hangsúlyozta Földes György. A megfelelő ellentételezés anyagiakat és/vagy ingatlant jelent. A vitából bírósági per lett. A megegyezés érdekében a PTI tavaly hozzájárult ahhoz, hogy felfüggesszék az eljárást, amit aztán a kormány, pontosabban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezdeményezésére mégis folytattak. A Fővárosi Ítélőtábla néhány hete jogerős döntésében megerősítette, hogy az intézet jogszerűen használja az épületrészt – közölte Földes. A Magyar Idők cikke szerint különleges felülvizsgálati eljárásban a Kúria elé kerülhet az ügy, tehát ahhoz a fórumhoz, amely így saját székházának sorsáról hoz döntést. Felvetésünket, hogy a kormány netán a „baráti sajtó” közreműködésével akar nyomást gyakorolni a Kúriára, Földes György nem szerette volna kommentálni. Azt a beállítást azonban, hogy a PTI „bárminek is az akadálya lenne”, mindenképpen hamisnak tartja. Az intézet régóta nem kap költségvetési támogatást, és más forrásokból is kevés bevétel érkezik. A munkatársak száma a minimálisra csökkent. „Egyértelmű, hogy a kormány megpróbál végképp kiéheztetni minket” – jelentette ki Földes György. A használati jog értékét illetően a PTI ügyvezető igazgatója nem akart találgatásokba bocsátkozni. Bár tudomása szerint a kormány készített értékbecslést, ennek tartalmát ő nem ismeri. A megnyugtató az lenne – jegyezte meg –, ha az értékbecslést független szakértők végeznék el. Földes György szerint az egészen biztos, hogy az ellentételezésként megállapított összeg, vagy a csereingatlan értéke a töredéke lesz annak a sok tízmilliárdos kiadásnak, amit a kormány a Néprajzi Múzeum áthelyezésére, a Kúria költöztetésére, az Alkotmány utcai épület felújítására fordít.
2018.07.21 18:00
Frissítve: 2018.07.21 18:46

Jótékony célra fordítják a béremelést – több mint 3 millió forintot oszt szét minden hónapban az MSZP

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:11

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A párt elnöke egyértelművé tette, hogy a döntés alól senki nem vonhatja ki magát.
Javában készülnek az MSZP július 30-ai elnökségi ülésére benyújtandó határozatok. Lapunk úgy tudja, a legfontosabb ezek közül az, miszerint az MSZP vezérkara eldönti, milyen célokra, és milyen ütemezéssel fordítja jótékony célra a képviselői fizetésemelésből származó többletet – ami körülbelül 200 ezer forintot jelent honatyánként. Mivel az MSZP-Párbeszéd húsz mandátumot szerzett az áprilisi választáson, és ebből tizenhat erősíti a szocialista frakciót – megközelítőleg bruttó 3 millió 200 ezer forintról van szó. Információink szerint nem lesz automatikus elosztási mechanizmus, havonta összeül majd az elnökség, és eldönti, hogy az adott hónapban mire fordítja az említett summát: legyen szó rászoruló gyerekek támogatásáról, hajléktalanok segítéséről, független médiumok felkarolásáról vagy éppen szegény sorsú gyerekeknek adandó ösztöndíjakról. A párt elnöke teljesen egyértelművé tette, hogy a kötelező felajánlás alól senki nem vonhatja ki magát.  Mint megírtuk, a július 17-én megszavazott képviselői béremelés híre komoly felháborodást váltott ki, hiszen a kormány eközben megadóztatná a cafeteria-elemeket, és csípőből utasítja vissza az otthonápolási díjak növelését. Az ellenzék az ügyben nem volt könnyű helyzetben, ugyanis a Fidesz annak érdekében, hogy a Tisztelt Ház elé vihesse a fizetésemelésről szóló törvényt, gyakorlatilag megzsarolta a többi pártot (olyan tervvel állt elő, ami lényegében leradírozta volna az ellenzéket a térképről).

Az MSZP összes tisztviselője (legyen szó pártpolitikusról, parlamenti vagy önkormányzati képviselőről) jelenleg is kiveszi a részét a közösségi finanszírozásból, ugyanis alapszabály szerint a párt révén kapott jövedelem 10 százalékát köteles befizetni a pártkasszába,

2018.07.21 13:11
Frissítve: 2018.07.21 13:45