Szerelemhez nem kell szépség

Publikálás dátuma
2015.02.25 06:45
Tele van konflktusokkal a Fekete Péter előadása (Kovács Patrícia, Magyar Attila, Simon Boglárka) FORRÁS: MADÁCH SZÍNHÁZ
Fotó: /
A musicalek otthonában, a Madách Színházban, először mutattak be operettet. Méghozzá a Fekete Péter címűt, amiben a címszereplő kisembernek örökkön örökké pechje van, de aztán bebizonyosodik, hogy ez szerencsévé is változtatható.

Magyar Attila nem először kétbalkezeskedik a Fekete Péterben, amit Puskás Tamás már a Centrál Színházban, meg máshol is megrendezett. Magyar áttelepíti a Madách Színházba színpadi esetlenségét, amit sok helyen kamatoztatott. Megbotlik a saját lábában. Leejt dolgokat. Hebrencsen beveri a fejét, és csaknem valamennyi testrészét. Miközben ügyefogyott, flott és profi beköpésekkel szolgál, ami lássuk be, némi ellentmondás. Egyrészt szerepe szerint ő a bocs., hogy élek típus, másrészt gyakorlottan szór olyan poénokat is, amik nem feltétlenül a szituációból erednek, tehát nagyon is talpraesett.

A Vígszínház legendás Fekete Péter előadásában Rudolf Péter elesettebben kétségbeesettebb, és elmagányosodottabb volt. Elvarázsoltabban költőibb. Magyar tenyeres talpasabb, durr bele nevettet, ahogy belefér, nekem különben ebben az esetben belefér, de lehet, hogy valakinek ez már sok.

Ahogy sok minden más is belefér, végül is az operett igazán a színészi eszköztárak gyűjtőhelye, rengeteg mindent képes magába olvasztani. Az is belefér, hogy dalokat vegyenek át más művekből, közönség-kedvenc színész miatt dúsítsanak egy-egy szerepet, vagy éppen létrehozzanak olyan szerepet, ami eredetileg nem is létezik. Ilyen például Szőnyi Ella szerepe, amit eredetileg a Centrál Színházban Básti Juli kedvéért teremtettek, és most Malek Andrea kapta, akinek új alakítását ősidők óta nem láttuk a Madách Színházban.

Már Básti számára elcsaklizták az egyik legnagyobb slágert, ami „Lesz maga juszt is az enyém!” refrénnel közismert, és most Malek is megkapta. Meghálálja. Eszeveszett ronda nőnek maszkírozva kibontakozik a csúnyaságból. Megmutatja, egy másik örökzöldet idézve, hogy „Szerelemhez nem kell szépség, szerelemhez nem kell ész”, elég, ha valakit szenvedély hevít. Az pedig van benne bőven.

Ahogy Kovács Patríciában is, aki csúnyácskán észrevehetetlen gépírónőből, a műfaj szabályainak megfelelően, alaposan kivirágzik, igéző nővé válik. Ő nem szórja két kézzel a poénokat, amikor begubózva magába kell fordulnia, valóban ezt teszi. Amikor pedig olyan nőnek kell mutatkoznia, ha valaki ránéz, nem kap levegőt, akkor olyan. Eljátssza annak az embernek a drámáját, akin keresztül néznek, aki többre méltó, de nem tudja, hogyan is vétesse észre magát. Beleéli magát a fájdalmas sebezhetőségbe. És közben azért nem téved vérdrámába, megmarad könnyednek, játékosnak, lerí róla, hogy halálosan élvezi ezt az egészet.

Már a színlapon kisoperettnek titulálják a darabot, ami azt jelenti, hogy nincs tánckar, kórus, hogy jelentős létszámú zenekarról ne is beszéljek. Vagyis nincs ez a produkció úgy kiállítva, mint a nagy musicalek, érdekes lett volna látni, mire megy a Madách, ha ennyit feccöl egy operett előadásba. De így se jutott kevésre, Horesnyi Balázs díszletei azért megteremtik a játékhoz a megfelelő keretet, Rátkai Erzsébetnek van néhány finoman ironikus, telitalálat jelmeze.

Nagy Sándor a tőzsdecápa, aki nem veszi észre, a szegény, szerelmetes gépírólánykát, hogy aztán majd úgy epedezzen érte, hogy attól koldul. Hitelesen ad elegáns érzéketlent, akit csak az üzlet, a pénz érdekel, és minden egyebet fölöslegesnek tart, ami elvonja a figyelmet a lényegről. Aztán persze rátörnek a csillapíthatatlan érzések. Nagyot is elkapja ez a műfaj, amiben eddig nem mutathatta meg magát, és egyik legjobb alakítását nyújtja.

Simon Boglárka, az az úrilány, aki már kezdetben szimpatizál Fekete Péterrel. Nem állítom, hogy azt igazán eljátssza, hogy ez a szép, fiatal, gazdag nő, miért is habarodik szinte rögtön bele az ágrólszakadt, középkorú ügyefogyottba. De egyébként igazán hozza mindazt, ami a primadonnasághoz kell, vonzó, és jól énekel. Székhelyi József az öreg, kedves bonviván, akibe, bár állandóan piál, Szörny Ella persze beleszeret. Erős Csaba lendületesen, a sziruposságnak csipetnyit sem engedve, vezényli a zenekart.

Azért az látszik, hogy a operettek többsége nagyobb játéklehetőséget biztosít, erősebb személyiségeket igényel, mint a musicalek zöme. És azt is lássuk be, hogy többségüknél egyáltalán nem csacskább. Eisemann Mihály, Zágon István, Somogyi Gyula műve, abszolút áll a lábán, ha nem is kiérlelten egységes előadásban, de jó ritmusban, élvezetesen, üdén szólal meg. Az persze kérdés, hogy a Madách közönsége mennyire lesz vevő erre a műfajra. A premier nézői lelkesen ünnepelték a produkciót.

2015.02.25 06:45

Ingyen mehetnek be a nézők a junior műszó-vb hétvégi versenyeire

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:38
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A szervezőbizottság tájékoztatása szerint a döntés célja a sportág további népszerűsítése.
Ingyen engedik be a nézőket a budapesti Duna Arénában zajló junior műúszó-világbajnokság hétvégi versenynapjain. A szervezőbizottság tájékoztatása szerint a döntés célja a sportág további népszerűsítése.
Szombaton 16 órakor kezdődik a vegyespárosok technikai számának döntője, 18 órától pedig a csapat szabadprogram fináléjára kerül sor.
Vasárnap a szabadkombinációs csapatverseny selejtezői délelőtt 11-kor kezdődnek, a vegyespáros szabadprogram döntője 16, a szabadkombinációs csapatverseny fináléja 17 órakor kezdődik. 
A budapesti vb-t a gála zárja 19 órától.
Szerző
2018.07.21 13:38
Frissítve: 2018.07.21 13:39

Öt esélyese is van a Német Nagydíjnak

Publikálás dátuma
2018.07.21 10:00

Fotó: DPA/ JAN WOITAS
A két Red Bull hibába volt villámgyors pénteken a Hockenheimringen, Daniel Riccardo a mezőny végéről indulhat vasárnap. A Mercedes Valtteri Bottas szerződését is meghosszabbította.
Két hét után ismét versenyhétvégét rendeznek a Forma-1-ben, ezúttal Németországban küzdenek a pilóták a győzelemért. A figyelem középpontjában természetesen a világbajnoki versenyfutás főszereplői, a Ferrari és a Mercedes állnak, a pénteki két szabadedzésen azonban a leggyorsabb időt a Red Bull pilótái, Daniel Ricciardo (délelőtt) és Max Verstappen (délután) autózták.
A Red Bull ausztrálja hiába remekelt az első szabadedzésen, vasárnap majd csak a mezőny végéről rajtolhat, ugyanis elfogytak a szabadon felhasználható alkatrészei. A csapat tisztában volt azzal, hogy nem úszhatja meg a büntetést, s úgy döntöttek, hogy Riccardo inkább a Német Nagydíjon induljon hátulról, ahol három DRS-zóna és hosszú egyenesek vannak, mint a soron következő hungaroringi futamon, ahol sokkal nehezebb előzni.
„Szerencsénk volt, hogy az előző két versenyen nem kellett sort kerítenünk a büntetésre, de csak ilyen messzire tudtunk eljutni” – nyilatkozta Christian Horner csapatfőnök, aki előrevetítette, hogy amit csak tehetnek, kicserélnek az ausztrál  autóján. „Daniel most már a harminc rajthely felé közelít, és igyekszünk a lehető legjobban kihasználni ezt. Aztán remélhetőleg ezzel jó ideig nem lesz problémánk” – tette hozzá.
Ami pedig Ricciardo Red Bullos jövőjét illeti, a pilóta minden bizonnyal marad jelenlegi kenyéradójánál, hiszen a Mercedes Lewis Hamilton után Valtteri Bottasszal is szerződést hosszabbított. A finn egy plusz egy évre írt alá. Így az ausztrálnak annak ellenére nem lesz reális opciója a távozásra, hogy még mindig csak 4 pilóta – Hamilton, Bottas, Sebstian Vettel és Max Verstappen – rendelkezik 2019-re szerződéssel.
A Ferrari eközben még nem döntött arról, hogy előlépteti-e az idén szép eredményeket elérő Charles Leclercet, esetleg kitart Kimi Raikkönen mellett. Sebastian Vettel mindenesetre elégedett a jelenlegi társával.
“Én szívesen folytatnám a mostani felállással, de nem az én dolgom erről beszélni vagy dönteni. Kedvelem Kimit, jól megvagyunk, sosincs problémánk egymással.  Úgy gondolom, Charles-nak mindenképp nagyszerű karrierje lesz. Jó srác, gyors, mindene megvan ehhez. Nem kell kapkodnia. Fiatal, az ember pedig fiatalon mindig kapkod” – mondta Vettel.
Szintén kérdéses Lance Stroll jövője, aki pocsékul teljesít a Williamsszel. Csupán négy pont áll a neve mellett, ám édesapja dollármilliói miatt a pénzügyi nehézségekkel küzdő Force India szívesen rendelkezésére bocsájtaná egyik autóját.
„Még nem tudom, merre vezet az utam a jövőben. Szeretném látni, hogy végre fejlődünk és hogy eljutunk oda, ahol lenni szeretne az istálló. Pilótaként azt szeretném tenni, ami számomra a legjobb, nemsokára levonjuk a következtéseket, majd a megfelelő időben döntünk a jövőmről, hogy merre tovább” – nyilatkozta sokat sejtetően Stroll.
A hétvége másik fontos bejelentését a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tette meg, ugyanis a szervezet 2021-től betiltja a gumimelegítők használatát, és a tervek szerint bevezeti a 18 colos kerekeket a száguldó cirkuszban. Az FIA azt reméli, a változtatásokkal több stratégiai variáció jön létre, így a nézők izgalmasabb futamokat láthatnak.
Ami pedig a hétvége esélyeit illeti, a hazai pályán versenyző Mercedes megnyerte a legutóbbi két hockenheimi futamot, míg Vettel annak ellenére nem nyert még itt, hogy a pálya mindössze nagyjából negyven percnyi útra van szülővárosától. A tegnapi tempót elnézve még Max Verstappen is közbe szólhat, ráadásul az előrejelzések szerint szombaton akár esős időmérőedzést is rendezhetnek.

A versenyhétvége programja

Szombat
3. szabadedzés – (tv: 12.00-13.00, M4 Sport)
Időmérő edzés – (tv: 15.00-16.00, M4 Sport)
Vasárnap
Verseny – (tv: 15.10, M4 Sport)

A vb-pontversenyek élmezőnye

Pilóták: 1. Vettel 171 pont 2. Hamilton 163 3. Räikkönen 116.
Konstuktőrök: 1. Ferrari 287 pont 2. Mercedes 267 3. Red Bull 199.

2018.07.21 10:00
Frissítve: 2018.07.21 10:00