Indulhat a nagy koalales

Publikálás dátuma
2015.03.05 18:02
FOTÓ: Tóth Gergő
Fotó: /
Péntektől látható Nur-Nuru-Bin és Vobara. Az attrakció ősbemutatónak számít, hiszen korában soha nem tartottak ilyen állatot a budapesti állatkertben, de Európa 3000 állatkertjéből is csupán 9-ben láthatóak.

Az állatkert 2009 óta készül az állatok érkezésére, ami egy nemzetközi csomaggyűjtő szolgálat támogatásával jöhetett létre. A támogató vállalta, hogy hetente kétszer szállítja Nagy-Britanniából a koalák kedvenc eledelét, az eukaliptuszt. A koalák étkeztetése éves szinten 9 millió forintos költséget jelent.

Persányi Mikós, az állatkert igazgatója ugyanakkor hozzátette: ha esetlegesen egy vulkánkitörés állná a csomagszállítás útját, akkor sem kell megijedni, hiszen hazánkban először, egy eukaliptusz kertészetet is kialakítottak a Hungária körút felüljárójánál. Ennek termését azonban csak végszükség esetén tervezik felhasználni. Az állatkert új lakói egy számukra kialakított koalaházban leltek otthonra, de egyenlőre még szokják a környezetet, simogatásukról pedig egyenlőre még szó sem lehet.

Az állatok már február 24-én, kedden megérkeztek korábbi gondozóikkal együtt, és szerencsére azonnal békés álomba merülve pihenték ki az utazás fáradalmait. Így a csütörtöki nyilvános premierjükön már energiával telten ugrándoztak a számukra kialakított kisházban. Nur-Nuru-Bin Belgiumból, társa Vobara pedig Németországból érkezett Budapestre. Egyelőre nem mondható tökéletesnek az összhang kettejük között, mondhatni egyfajta alfahím párharc van kialakulóban.

A koalaház átadásán Tarlós István, Budapest főpolgármestere vágta át a koalaház bejáratánál a szalagot, valamint kifejtette aggályait a két azonos nemű állattal kapcsolatban. Tiszteletét tette még Anthony Gall, ausztrál építész, a koalaház megalkotója is, aki a koalákat Ausztrália nagyköveteiként mutatta be. Az állatok érkezése abból a szempontból is különleges, hogy először lehet a régió országaiban ilyen állatot látni.

Szerző
2015.03.05 18:02

Minden a régi a Nemzetbiztonsági Bizottságban, a Black Cube ügyét meg tologatják

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:50

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Fidesz ott folytatta a munkát a Nemzetbiztonsági Bizottságban, ahol áprilisban abbahagyta. Magyarán: a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a testületet munkáját, ennek szellemében a grémium fideszes tagjai szerdán sem engedtek napirendre venni az érdemi kérdéseket – kommentálta a testület szerdai ülését Molnár Zsolt.
A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista tagja (az előző ciklusban elnöke) kifogásolta, hogy aktuális nemzetbiztonsági kockázatot sejtető ügyekben sem tehették fel kérdéseiket a szolgálatok képviselőnek. "Nyilvánvaló, a kormánypárt célja, hogy ne derüljön ki az igazság, és csak az általa fontosnak vélt ügyekről lehessen beszélni", magyarázta Molnár. Ezért a szocialista politikus, miután minden érdemi napirendet leszavazott a kormánypárt, ott is hagyta a bizottság ülését.
A bizottsági ülés meghívója szerint a testület aktuális nemzetbiztonsági ügyekkel kezdte volna munkáját, majd meghallgatták volna az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet beszámolóját. Végül csak az utolsó napirendi pontot, a belügyminiszter által benyújtott, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmeket tárgyalták meg.
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke az ülés után azt mondta: korábban abban maradtak, az ősszel hallgatják meg a szolgálatok beszámolóit. Emellett Halász János (Fidesz) alelnökkel abban is megállapodtak, hogy a napirendekről előre egyeztetnek. A bizottságnak azonban közbeszerzés alóli mentesítés iránti kérelmet kellett tárgyalnia, ezért gondolta Mirkóczki, hogy egyúttal a szolgálatok beszámolóit is meghallgatják.
Halász viszont úgy vélte, semmi nem indokolta napirendre venni a szolgálatok beszámolóit. Szél Bernadett, LMP-s tag szerint a Fidesz-KDNP meghekkelte az ülést, emiatt az ellenzéki párt társelnöke levélben fordul közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, hátha ők közvetlenül válaszolnak a kérdéseire. Az ellenzéki politikus arra kíváncsi, hogy a szolgálatok mit tudnak arról, hogy a Black Cube nevű izraeli ex-kémekből álló cég magyar civil szervezetek és állampolgárok ellen dolgozott a választási kampány során.
2018.07.18 18:50

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24