Hertha: rengeteg sérült

Publikálás dátuma
2015.04.04 07:56
Thomas Müller – jobbra – góljaira nagy szükségük lesz a bajoroknak FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHRISTOF KOEPSEL
Fotó: /
Nehéz mérkőzésre számíthat Dárdai Pál csapata vasárnap, a Paderborn ellen. A berliniek két játékosa is megsérült az utóbbi napokban. A Bundesliga rangadóját a Dortmund vívja a Bayern München ellen. Angliában a Chelsea egy lépéssel közelebb kerülhet a bajnoki címhez.

Anglia

Növelné előnyét az angol bajnoki tabella listavezetője. A Chelsea-nak, húsvét hétfőig legalábbis, erre minden esélye meg is van, mivel a második helyezett Manchester City csak hatodikán lép pályára Londonban, a Crystal Palace vendégeként. Eddig nem nevezhető a 2015-ös esztendő a Chelsea csúcsévének. Az idén lejátszott tíz bajnokiján kilenc pontot vesztett, januárban hazai pályán kellett búcsút vennie az FA Kupától, de ami ennél sokkal fájdalmasabb, reményt keltő 1-1 után a Paris Saint-Germainnal szemben is kiesett a Bajnokok Ligájából a londoni 2-2-t követően. José Mourinho együttese csak a bajnokság megnyerésével menthetné meg a szezont. Erre minden esélye meg is van, hiszen nyolc forduló van hátra a bajnokságból, s a hatpontos előny tetemesnek tánik. Ehhez azonban az is kell, hogy szombaton a középmezőnyben álló Stoke elleni mérkőzést is hozzák Oscarék. Elképzelhető, hogy Diego Costa sérülése miatt nem állhat a portugál edző rendelkezésére. A brazil származású spanyol válogatott azt üzente csapattársainak, maradjanak végig nyugodtak a bajnokságért folytatott küzdelemben.

Az eredmények figyelembe vételével az Arsenal a Premier League legjobb formában lévő együttese, hiszen utolsó hat bajnokiját megnyerte. A hangulat mégsem hurráoptimista a londoniaknál, mivel kiderült, hogy középpályása, Mesut Özil lelkesen bulizott Berlinben, néhány órával azután, hogy állítólagos betegsége miatt lemondta a Newsastle elleni bajnokit. Wenger megjegyezte: nem igazak azok a hírek, amelyek szerint különleges elbánásban részesítené sztárját függetlenül attól, hogy a klubon belül nem büntették meg. Az Arsenal mindenesetre nehéz 90 percre számíthat a Liverpool ellen, amely 13 vereség nélküli bajnoki után kapott ki a Manchester Unitedtől március 22-én. Ami a MU-t illeti, ha a City és az ágyúsok is betliznének, akár a második helyre is felkapaszkodhatna az Aston Villa legyőzésével.

A Premier League, 30. fordulójának mérkőzései. Szombat. Arsenal-Liverpool (13.45 óra, Tv: Digisport1), Everton-Southampton (16), Leicester-West Ham (16), Manchester United-Aston Villa (16, Tv: Digisport1), Swansea-Hull City (16), West Brom-QPR (16), Chelsea-Stoke (18.30, Tv: Digisport2). Vasárnap. Burnley-Tottenham (14.30, Tv: Digisport1), Sunderland-Newcastle (17, Tv: Digisport2). Hétfő. Crystal Palace-Manchester City (21, Tv: Digisport1).

Németország

A német bajnoki tabellára pillantva nem tekinthetjük csúcsrangadónak a 2013-as BL-döntő két résztvevője, a Dortmund és a Bayern összecsapását a német bajnokság 27. fordulójában. A Bayern ugyanis toronymagasan első, a Dortmund tízedik ráadásul úgy, hogy nem is olyan rég még a kiesés elkerülése volt a célja. A két csapatot 31 pont (!) választja el a tabellán, ami már az abszurditás határait súrolja. Mérkőzésük azonban ilyen előjelek mellett is kiérdemli a rangadó címet. Michael Zorc, a Borussia sportigazgatója közölte, a találkozót így is milliók követik majd nyomon. Jürgen Klopp gárdájának esélyei egyáltalán nem lebecsülendőek, mert a Bayernt is utolérte a sérülési hullám: Ribéry után Robben, majd Alaba is felkerült a maródiak listájára. Az együttes ráadásul utolsó bajnokiját elvesztette hazai környezetben a Mönchengladbach ellen. Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern elnöke szerint a Dortmund mindent elkövet a győzelemért annál is inkább, mert még van esélye az Európa ligás helyezés megszerzésére. Gaboni csatára, Pierre-Emerick Aubameyang sem látja reménytelennek a helyzetet. „Minden csapat verhető, így a Bayern is” – vélekedett.

A Dárdai Pál által irányított Hertha a Paderborn ellen folytathatja menetelését. A magyar válogatott szövetségi kapitánya majd felrobbant a dühtől, mert bár tunéziai válogatott játékosának, Ben-Hatirának azt javasolta, ne szerepeljen hazája nemzeti tizenegylében, mivel kiújulhat sérülése, a középpályás nem hallgatott rá. Meg is lett ennek az eredménye, tényleg megsérült, így a magyar szövetségi kapitány kijelentette: „Nem akarom ezen a héten látni. Majd a Paderborn elleni meccs után leülünk beszélgetni”. Dárdai gondjait növeli, hogy a német utánpótlásválogatott Tolga Cigerci is súlyosan megsérült.

Bundesliga, 27. forduló. Szombat. Frankfurt-Hannover (15.30 óra), Freiburg-1. FC Köln (15.30), Hoffenheim-Mönchengladbach (15.30), Leverkusen-Hamburger SV (15.30, Tv: Eurosport2), Werder Bremen-Mainz (15.30), Wolfsburg-VfB Stuttgart (15.30), Dortmund-Bayern München (18.30, Tv: Eurosport2). Vasárnap. Augsburg-Schalke 04 (15.30, Tv: Eurosport2), Hertha BSC-Paderborn (17.30, Tv: Eurosport2).

Szerző
2015.04.04 07:56

Külföldiekkel töltenék fel a német hadsereg üres posztjait

Publikálás dátuma
2018.07.22 11:48
Német ejtőernyősök ugráshoz készülnek egy gyakorlaton
Fotó: DPA/ Wolfgang Minich
A Bundeswehr komoly válságban van, egyebek mellett emberhiánytól szenved. Az értesülést a védelmi minisztérium nem cáfolta, azt mondták, minden lehetséges opciót megvizsgálnak.
Külföldi, európai uniós állampolgárok felvételét mérlegeli a német hadseregbe a berlini védelmi minisztérium a haderőnél, a évek óta fennálló létszámhiány megoldásaként – írja az MTI a hétvégi a német sajtóra hivatkozva. „A német honvédség felnőtté válik. Ehhez képzett emberekre van szükség. Ehhez minden lehetséges opciót mérlegre fogunk tenni” – erősítette meg a védelmi minisztérium az Augsburger Allgemeine című bajor lap értesülését a ZDF német közszolgálati televíziónak. A ZDF honlapján megjelent beszámoló szerint az elképzelés már a védelmi tárca 2016-os úgynevezett fehér könyvében is szerepelt, és most a hadkiegészítési stratégia újragondolásakor vetődött fel ismét. A ZDF-nek nyilatkozó Erich Vad biztonságpolitikai szakértő szerint jó és helyes, hogy a védelmi tárca új, gyakorlatias megoldásokon gondolkozik, mert a Bundeswehr évek óta súlyos problémákkal küzd a toborzás terén. Két héttel ezelőtt a Bild című német tömeglapnak sikerült megszereznie a védelmi minisztérium egyik bizalmas jelentését, melyből az derült ki, hogy a német hadsereg a teljesítőképessége határára ért, jelenleg nem tud a mostaniak mellett további feladatokat vállalni, és minden haderőnemnél problémát okoz a létszámhiány.  
2018.07.22 11:48

„Megpróbálnak végképp kiéheztetni” – útban van a Politikatörténeti Intézet

Publikálás dátuma
2018.07.21 18:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Földes György igazgató szerint a hatalom régóta hadjáratot folytat a baloldali műhely ellen.
„Tudományos intézetként, egyedülálló levéltárként és könyvtárként, baloldali szellemi műhelyként működünk. A kormány régóta hadjáratot folytat ellenünk” – nyilatkozta lapunknak Földes György, a Politikatörténeti Intézet (PTI) ügyvezető igazgatója. „Most éppen bűnbaknak akarnak megtenni. Pedig a legkevésbé sem a mi hibánk, hogy a Kúria egyelőre nem tud beköltözni abba az épületbe, amelynek egy részét évtizedek óta jogszerűen használjuk” – tette hozzá. A Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál, az Országházzal szemben álló hajdani Igazságügyi Palotáról van szó, amely az 1970-es évektől egészen a közelmúltig a Néprajzi Múzeumnak is otthont adott. Az egykori Párttörténeti Intézet jogutódjaként a PTI egy 1990-es megállapodás révén kapta meg további használatra az épületrészt. A megváltozott jogszabályokhoz igazodva 1996-ban új szerződést írtak alá. A máig érvényben lévő szerződés szerint a PTI térítésmentesen használhatja az ingatlant. Földes György tájékoztatása szerint az épületrész három szintje több mint 5000 négyzetmétert tesz ki. A kormány a legfelsőbb bírósági fórumnak, a Kúriának szánja az épületet. A Néprajzi Múzeumot a Liget Projekt keretében a Városligetbe telepítik, a PTI helyzete azonban évek óta rendezetlen. A kormánypárti Magyar Idők a minap azt írta, hogy az intézetnek „év végéig el kellene hagynia” az ingatlant, a Kúria különben Esztergomban kaphat új székhelyet.
„A kezdetektől, 2012 óta azt mondjuk, hogy megfelelő ellentételezés esetén, jogaink és az érdekeink tiszteletben tartása mellett hajlandók vagyunk elköltözni” – hangsúlyozta Földes György. A megfelelő ellentételezés anyagiakat és/vagy ingatlant jelent. A vitából bírósági per lett. A megegyezés érdekében a PTI tavaly hozzájárult ahhoz, hogy felfüggesszék az eljárást, amit aztán a kormány, pontosabban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezdeményezésére mégis folytattak. A Fővárosi Ítélőtábla néhány hete jogerős döntésében megerősítette, hogy az intézet jogszerűen használja az épületrészt – közölte Földes. A Magyar Idők cikke szerint különleges felülvizsgálati eljárásban a Kúria elé kerülhet az ügy, tehát ahhoz a fórumhoz, amely így saját székházának sorsáról hoz döntést. Felvetésünket, hogy a kormány netán a „baráti sajtó” közreműködésével akar nyomást gyakorolni a Kúriára, Földes György nem szerette volna kommentálni. Azt a beállítást azonban, hogy a PTI „bárminek is az akadálya lenne”, mindenképpen hamisnak tartja. Az intézet régóta nem kap költségvetési támogatást, és más forrásokból is kevés bevétel érkezik. A munkatársak száma a minimálisra csökkent. „Egyértelmű, hogy a kormány megpróbál végképp kiéheztetni minket” – jelentette ki Földes György. A használati jog értékét illetően a PTI ügyvezető igazgatója nem akart találgatásokba bocsátkozni. Bár tudomása szerint a kormány készített értékbecslést, ennek tartalmát ő nem ismeri. A megnyugtató az lenne – jegyezte meg –, ha az értékbecslést független szakértők végeznék el. Földes György szerint az egészen biztos, hogy az ellentételezésként megállapított összeg, vagy a csereingatlan értéke a töredéke lesz annak a sok tízmilliárdos kiadásnak, amit a kormány a Néprajzi Múzeum áthelyezésére, a Kúria költöztetésére, az Alkotmány utcai épület felújítására fordít.
2018.07.21 18:00
Frissítve: 2018.07.21 18:46