Munkában a feleltetőgép

Publikálás dátuma
2015.05.23 13:00

Fotó: /
A tudomány csodája. Számítógép ellenőrzi a diákok munkáját. Ezen a napon írtuk, 50 évvel ezelőtt.

A Mikszáth Kálmán téri gimnáziumban elkészült a legújabb gondolkodó gép — ez már a hetedik a Csodamalom, Halom, Műegér és társai után — a gimnázium kibernetikai szakkörében. A neve: Didaktomat, de a gyerekek csak feleltetőgépnek hívják.

Kezdődjék a dolgozatírás!

A tanár felvetíti a kérdést a táblára: Hány métert tesz meg a szabadon eső test a negyedik percben? Negyven gyerek a papír fölé hajol. Percek telnek, majd leteszik a ceruzát. S a kapcsolózsinórt — mindegyiknél van — bedugják a padba épített konnektorba, a T. P. D. B. betűkkel jelölt négy lyuk valamelyikébe. Ekkor a katedra előtt álló gépen sorra kigyullad annyi izzólámpa, ahányan helyesen oldották meg a feladatot. Mivel az izzókat az ülésrend szerint helyezték el, azonnal látja a tanár is, a diák is: ki dolgozott jól.

A gépet két hónap alatt készítette el Kovács Mihály és Terényi Lajos tanárok felügyeletével, Fodor Zoltán harmadikos gimnazista elgondolása alapján a gimnázium kibernetikai szakköre.

Népszava 1965. május 23.

Szerző
Témák
2015.05.23 13:00

SZOT szálló: 50 éve kezdték építeni, ma ismét torzó

1968 júliusában ezen a napon kezdődött meg a hányattatott sorsú, rózsadombi szakszervezeti gyógyszálló építése
Hétfőn délelőtt a Rózsadombon a Vérhalom utcánál ünnepélyesen elhelyezték a tervek szerint az ország legszebb szakszervezeti gyógyüdülőjének alapítólevelét. Az ünnepségen részt vett Gáspár Sándor, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Szaktanács főtitkára, a Szaktanács elnökségének tagjai, valamint a tervezők és kivitelezők.  Blaha Béla, a Szaktanács elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek XXI. kongresszusa egyik legfontosabb feladatként határozta meg az üdültetés, mindenekelőtt a gyógy-, a családos és gyermeküdültetés fejlesztését. Az elmúlt időszakban jelentős eredményeket értünk el, de a jövőben még nagyobb erőket kell koncentrálni az üdülők építésére, befogadóképességük nagymérvű növelésére. A Hídépítő Vállalat vezetői bejelentették: az alapozást határidő előtt két hónappal befejezik, így a Középületépítő Vállalat a tervezettnél hamarabb hozzáláthat a kivitelezéshez. Az 506 személyes gyógyszálló beruházási értéke meghaladja a 70 millió forintot. Vass Antal, a KÖZTI mérnöke, a gyógyszálló tervezője, modellen mutatta be, hogy milyen lesz majd az új létesítmény.  — Az volt a cél, hogy minél kisebb területet vegyünk igénybe, ugyanakkor a zsúfoltságot elkerüljük. Lehetővé akarjuk tenni, hogy a betegek a helyiségek többségéből láthassák a várost, hiszen innen csodálatos a panoráma. Éppen ezért nagyon sok üveggel dolgozunk, ahol lehet, még a falakat is üvegből alakítjuk ki Az egyik legnehezebb probléma az alapozás volt. Ezt a munkát a Hídépítő Vállalat dolgozói végzik: hat pillért süllyesztenek a földbe, amelyeknek a felső átmérője 14 méter, s ezekből összesen 90 láb áll ki, amelyeken az egész épület elhelyezkedik. A terepeltérések következtében az épületen szintkülönbségek lesznek, a legnagyobb magasság 30 méter.  — A szobák döntő többsége kétágyas, valamennyi fürdőszobás. Az étterem, a 114 méter hosszú szálloda Margitsziget felé néző részén helyezkedik el. Ez is kétszintes lesz, alul a presszó, fölötte 250 személyes ebédlő. Valamennyi emeleten társalgót, a földszinten üzleteket és fodrászatot is alakítunk ki. Az épület alatt lesz a parkírozó, a félemeletről egy híd vezet a kör alakú 180 személyes presszóhoz. A gyógyszállót üvegmozaikkal burkoljuk, valamennyi Pest felé elhelyezett szobához erkélyt építünk.  A beutaltak gyógykezelését a Lukács, illetve a Császár-fürdőben biztosítják. Ez a szálló reumás és légzőszervi megbetegedésben szenvedőket fogad majd.  Népszava 1968 július 17.  
2018.07.17 12:00
Frissítve: 2018.07.17 12:00