Több tízezer év után is feléledhet egy vulkán

Néhány nappal ezelőtt lapunk is foglalkozott azzal az új tanulmánnyal, amelyben hazai tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a Kárpát medence vulkánjai – mindenekelőtt a Szent Anna tóról ismert erdélyi Csomád – jóval fiatalabbak, mint korábban gondoltuk, így nem teljesen elképzelhetetlen, hogy egyszer újra aktiválódnak. 

Az elmúlt évszázadok katasztrofális kitöréseinek többsége olyan helyeken következett be, ahol a történelmi időkben már nem volt vulkánkitörés, hiszen a Tambora hatalmas 1815-es kitörését megelőzően legalább ezer, de elképzelhető, hogy akár 5000 éven keresztül is szunnyadt – mondta a Népszavának Harangi Szabolcs, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezető kutatója.

A szumátrai Sinabung vulkán úgy tűnik, több mint tízezer éves nyugalom után kezdett működni 2010-ben és jelenleg is zajlanak a pusztító vulkánkitörései. A németországi Eifelben is volt több tízezer év, amikor nem volt vulkánkitörés, majd következett egy újabb. Az Egyesült Államok nyugati részén, Kaliforniában található Lassen Peak (aminek pontosan 100 éve volt egy hatalmas kitörése, azóta viszont ismét alszik) vulkáni működésében 300 ezer évvel ezelőtt jelenlegi ismereteink szerint volt egy 70 ezer éves szünet, a mexikói Tepetiltic tűzhányó működésében 180 ezer éves szünetet is kimutattak.

Az Andokban a chilei Taapaca vulkán működésében is volt több tízezer éves szünet és most ismét évezredek óta alszik (e vulkán működése egyébként nagyon hasonlít a Csomádhoz). Harangi Szabolcs szerint az új távérzékelő technikának és a műholdas radarvizsgálatoknak köszönhetően tudjuk, hogy a bolíviai Uturuncu vulkán, ami utoljára 290 ezer éve működött, az elmúlt években jelentős felszínemelkedést mutat, azaz nincs kizárva, hogy itt is felújulhat a kitörés.

A Csomád esetében is volt több tízezer éves nyugalmi időszak, így jelenlegi tudásunk szerint elképzelhető akár ilyen hosszú idő után is egy vulkán feléledése – ennek egyik kulcsa az, hogy alatta még van-e magmakása. A jelek arra utalnak, hogy a Csomád alatt van.

Szerző
2015.06.20 07:19