A Tescóban nincs több éjszakázás

Megszünteti a Tesco az éjszakai műszakot magyarországi leányvállalatánál - adta hírül a kormányközeli Magyar Idő című újság. A döntésben szerepet játszhatott a vasárnapi zárva tartással bekövetkezett bevételkiesés, illetve az éjszakai műszak költségeinek terhe. A törvény értelmében a kiskereskedelmi láncok két évi veszteséges gazdasági év után gyakorlatilag kénytelenek bezárni. A 30 százalékos éjszakai pótlék megszüntetésével a cég évi 100-150 millió forintos megtakarítást szeretne elérni.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) tiltakozik és kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a Tescónál az éjszakai műszak 2016, januárjáig tervezett megszüntetése miatt - reagált a bejelentésre az érdekvédelmi szervezet.

Az intézkedés mintegy 4 ezer munkavállalót érint, akik közül 350-en eddig kizárólag éjszaka, míg több mint 3500-an éjszaka és nappal is dolgoztak.

A kizárólag éjszaka foglalkoztatott munkavállalók esetében az éjszakai pótlék elvesztése több mint 20 ezer forint nettó keresetcsökkenést eredményezhet, valamint ezek a munkavállalók nagy valószínűséggel távozni kényszerülnek a cégtől, hiszen többségük családi vagy anyagi okok miatt választotta a foglalkoztatásnak ezt a formáját - figyelmeztetett a KASZ.

Azok a munkavállalók, akik több műszakos munkarend keretében végeztek éjszakai munkát mintegy 3 ezer forint nettó keresetcsökkenésre számíthatnak az intézkedés következtében, ami a kereskedelmi szakma alacsony bérszínvonala mellett szintén megterheli a családi költségvetést.

Mondhatni, hogy a hazai tescósok ennyivel megússzák, ugyanis a brit kiskereskedelmi óriás más országokban üzleteket zár be, illetve teljes üzlethálózatát értékesíti. Hétfői londoni bejelentés szerint Dél-Koreában több mint 4 milliárd fontért adja el az egyébként nyereséges hálózatát a Tesco. A cég ugyan a kiszámíthatatlan dél-koreai jogszabályi környezetre hivatkozott, de az ügylet mögött az is állhat, hogy a Tesco a tavalyi pénzügyi évét eddigi legrosszabb eredményével zárta: 6,38 milliárd fontos (csaknem 2800 milliárd forintos) adózás előtti veszteséget jelentett 2014-2015-ről.

A szakemberek nem zárják ki a dominó elv érvényesülését, vagyis azt, hogy a Tesco kivonulhat a közép-kelet-európai régióból, így szlovák értesülések szerint akár hónapokon belül elhagyhatja a szlovák, a cseh, a lengyel és a magyar piacot a brit óriás.

A Népszava kérdésére az Auchannál megerősítették, nem tervezik a munkaszervezés jelenlegi formájának megváltoztatását. A Spar-nál pedig eddig sem volt éjszakai műszak.

Szerző
2015.09.08 07:27

Drága a gáz, rekordmennyiségű áramot hoz be Magyarország

Publikálás dátuma
2018.07.18 19:46
FOTÓ: KÁLLAI MÁRTON
Fotó: /
Minden eddiginél nagyobb arányban szorult az első fél év során az ország árambehozatalra – számítható ki a hazai villamosenergia-ellátás biztonságáért felelős állami Mavir által közzétett adatokból. Eszerint az első hat hónap során a teljes forgalom 22,7 terawattórát (TWh) tett ki, amiből a – kivitellel csökkentett - behozatal 8,1 TWh-ra rúgott, ez pedig közel 36 százalékos csúcsérték. 2010 ugyanezen időszakában az arány számításunk szerint még csak 12 százalékon állt, majd a 2014-es 34 százalékig tartó gyors felfutást követően az elmúlt évek során 30 százalék környékére szelídült.  A kijelentések szintjén a Mavir és az Orbán-kabinet erőteljesen ellenzi az árambehozatal arányának növekedését. Az állami társaság előrejelzéseiben a vészharangot kongatva rendszeresen erőműépítéseket sürget és a kormány is alapvetően ezzel indokolja a paksi bővítés szükségességét.
Semmiféle kivetnivalót nem lát ugyanakkor az árambehozatali arány emelkedésében Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpont főmunkatársa. Az arányemelkedés legfőbb okát abban látja, hogy a viszonylag magas gázárak és alacsony áramárak miatt egyre kevésbé éri meg a – hazai rendszerben fontos szerepet betöltő - gázerőművek működtetése. Ilyenkor hagyományosan a szénalapú lengyel, cseh és ukrán egységek lépnek előtérbe, amelyektől a hazai kereskedők olcsóbban tudják beszerezni az áramot, mint határon belülről. Azt, hogy az Európai Unió az áram tekintetében önellátó, így alapvetően Magyarország is EU-tagállamoktól – az uniós szabályok alapján "belföldről" - vásárol, Felsmann Balázs többek között a lehető legalacsonyabb áramár biztosítékaként is üdvözli. Európa közepén Magyarország jelentős külkereskedelmet folytat, ugyanakkor más termékek esetén sose merül fel veszélyként az ellátás elakadásának lehetősége: ezt a kutató az áram esetében se tudja elképzelni.  Mindemellett a behozatali arány megugrásához a megújulóenergia-telepek környező országokénál lassabb hazai terjedése is hozzájárul. Romániában immáron jelentős számú szélerőmű termel szinte költségmentesen áramot. (Az Orbán-kabinet ehhez képest lényegében betiltotta az ilyen egységek telepítését.) Igaz, a kiadott engedélyek alapján 3-4 év múlva érzékelhetően nőhet a hazai napelem-alapú termelés. Felsmann Balázs számára a behozatali arány jövőbeni csökkenését emellett az egyre szigorodó széntüzelési feltételek, illetve az új nukleáris blokkok jövő évtized második felére ígért üzembe állítása is valószínűsíti.
2018.07.18 19:46

Gyengüléssel nyitott a forint

Publikálás dátuma
2018.07.18 08:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Szerda reggel fél hétkor az eurót 323,72 forinton jegyezték. A frankhoz képest erősödött.
Kedd este óta az euróval és a dollárral szemben gyengült, a frankhoz képest erősödött a forint szerda kora reggelre a bankközi piacon. Az MTI azt írja, szerda reggel fél hétkor az eurót 323,72 forinton jegyezték, valamivel magasabban a kedd esti 323,62 forint után. Eközben a svájci frank 277,80 forintról 277,65 forintra gyengült, a dollár jegyzése ugyanakkor 277,53 forintról 277,89 forintra erősödött. Az euró jegyzése gyengült a dollárral szemben, kedd este 1,1662 dollárt, szerda reggel 1,1644 dollárt ért. 
2018.07.18 08:18
Frissítve: 2018.07.18 08:18