Módosíthatják a választási törvényeket

Publikálás dátuma
2015.10.16 07:05
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
Számos ponton indokolt lenne a választási eljárási törvény módosítása, de félő, hogy ez csak 2017 végén történik meg - mondta Pálffy Ilona a Political Capital és a Friedrich Ebert Alapítvány közös Két választási reform között? című tegnapi, budapesti konferenciáján. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője hangsúlyozta: ők már nyáron elkészítették a javaslataikat a törvény módosítására, de az Igazságügyi Minisztérium jelezte, hogy ezzel egyelőre nem kíván foglalkozni.

Örömmel hallom, hogy van nyitottság az NVI részéről arra, hogy változtassanak, de azt szeretnénk, hogy ha a kampányfinanszírozási szabályokat is felülvizsgálnák – jelezte Ligeti Miklós. A Transparency International jogi igazgatója kiemelte: 1 milliárd forint a maximum, ami a pártok rendelkezésére állt kampányra, a jelenlegi kormányoldal 3-4 milliárdot költött, de az LMP-n kívül minden parlamenti párt bőven túllépte ezt az összeget.

A konferencia elején minden szakértő egyetértett, hogy a Fidesz által „megálmodott” választási rendszer egyik legnagyobb hibája a bizniszpártok létrejötte – hangsúlyozta László Róbert. Pálffy Ilona osztotta a Political Capital választási szakértőjének szavait, sőt szerinte azokat a pártokat, amelyek nem fizették vissza a felvett állami támogatást – és nem érték el a minimum 1 százaléknyi határt – ki is kellene zárni a következő választási eljárásból. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán örült, hogy mindenki fontosnak látja ezt a problémát, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa szerint sokakat az motivált, hogy: "alapítsunk pártot, pár százmilliót haza tudunk vinni."

A konferencia második része, már nem a mindenki egyetért mindenkivel stílusban folytatódott, Gulyás Gergely és Bárándy Gergely vitatkozott. A fideszes politikus szerint minden a legnagyobb rendbe van, fel sem merül pártjában, hogy szükséges lenne átfogó reform. Azt azért Gulyás hozzátette, hogy ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség apróbb változtatásokra, bár a 2014-es választási rendszer alapvetően jól vizsgázott. A törvényalkotási bizottság elnökének szavaira a közönségből többen félhangosan megjegyezték: "maximum te vizsgáztál jól". Bárándy – aki a törvényalkotási bizottság szocialista elnökhelyettese – hozzátette: ha Gulyás azt mondja, hogy nem lesz változás, akkor nem is lehet.

A szocialista politikus kiemelte, vannak olyan elemei a választási rendszernek, amelyek egyértelműen rosszul vizsgáztak, és érdemi módosításra lenne szükség. Példaként a többes ajánlást, a választókerületek határainak meghúzását, illetve az egy-vagy kétfordulós rendszert említette. Gulyás erre úgy reagált, hogy ők több, jól működő külföldi mintát vettek át, mire Bárándy emlékeztetett: az, hogy minden demokratikus rendszerből azokat a részeket választják ki, amelyek nekik megfelelnek, még nem jelenti azt, hogy amit így összehoztak az működőképes lehet hazánkban is.

2015.10.16 07:05

Kiderülhet, milyen szerződéssel használták Hosszúék a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:38
A Duna Aréna egyik versenymedencéje
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Ki kell adnia a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft-nek azokat szerződéseket, amiket Hosszú Katinka és Shane Tusup cégével kötöttek; az ügyben eljáró bíróság félmilliós pénzbírságot is kirótt a szervezőre.
Ki kell adnia azokat szerződéseket budapesti vizes vb szervezőinek, amiket az Hosszú-Tusup tulajdonban álló Iron Corporation-nel kötöttek az irdatlan mennyiségű közpénzből épített Duna Aréna használatára – idézi az ügyben hozott, nem jogerős bírósági döntést a 24.hu. A portál hozzáteszi, a szervező céget 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújtották, mert korábban tagadta, hogy birtokában vannak ilyen megállapodások.
A lap emlékeztet rá, hogy az elsőfokú bírósági döntést 16 hónapos szélmalomharc előzte meg, melynek során hasztalanul próbálták kikérni, megszerezni a szerződéseket.
 „Első körben egyszerűen figyelmen kívül hagyták megkereséseinket, az adatvédelmi hatóság jelentését, az eljárást. A második fordulóban, immár a per során érveltek azzal, hogy a Bp2017 Kft. nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás, így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket. Hivatkoztak arra is, hogy adatigénylésünket túlságosan általánosan fogalmaztuk meg. A harmadik lépcsőben az következett, hogy a Bp2017 Kft. nem is kötött ilyen szerződéseket” - sorolják a cikkben.
Hozzáteszik, bíróság mindent figyelembe véve alaposnak találta a 24.hu kérelmét, mivel a Bp2017 Kft. minden kétséget kizáróan közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek ráadásul közfeladatot kellett ellátnia a vb megszervezésével. A megbírságolt Kft. ugyanakkor fellebbezett az ítélet és a pénzbírság ellen is, így az eljárás másodfokon folytatódik.
Az ügy tavaly márciusban kezdődött, akkor kapott nyilvánosságot, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának nem maradt hely a közel 50 milliárdból megépített Duna Arénában, míg Hosszúéké megkapta a létesítményt.
2018.07.23 10:38

Orbán Montenegró elnökével találkozik

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:17

Fotó: MTI/EPA/ BORIS PEJOVIC
Hétfőn a montenegrói elnökkel vacsorázik, kedden Dusko Markovic kormányfővel tárgyal Orbán, aki épp csak visszatért izraeli látogatásáról.
Hivatalos látogatásra Montenegróba utazik hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök, este pedig munkavacsora során találkozik Milo Djukanovic elnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő kedden Podgoricában megbeszélést folytat Dusko Markovic miniszterelnökkel és Ivan Brajovic parlamenti elnökkel.
Orbánnak sűrű napjai vannak, hiszen csak nemrég ért haza Izraelből, ahol találkozott Benjamin Netanjahuval, és sokak nemtetszése ellenére ellátogatott a Jad Vasem holokauszt múzeumba – emiatt még néhány tüntetővel is szembe kellett néznie. Montenegróban valószínűleg barátibb fogadtatásra számíthat, hiszen a 600 ezres országban komoly kereskedelmi és diplomáciai partnernek tekintik Magyarországot. A virágzó kapcsolatokat az Index korábbi összefoglalója mutatta be – a cikk szerint Montenegró legnagyobb bankja, a Crnogorska Komercijalna Banka ad Podgorica is magyar kézben van, az ország legjobb szállodája, Herceg Noviban található Sun Resort szálló pedig Mészáros Lőrinc tulajdona. 
2018.07.23 10:17
Frissítve: 2018.07.23 10:39