A világ legaranyosabb bébiállata... a tapír! (fotó!)

Publikálás dátuma
2015.11.11 12:57
Illusztráció/Thinktock
Fotó: /
Egyhetes lett a dél-amerikai tapírbébi a Nyíregyházi Állatpark Dél-Amerika házában. A napokban megtartották a műszaki átadását a park egyedülálló látványosságának, az Andok világát bemutató épületegyüttesnek. A tavasszal a nagyközönség számára is látogatható állatbemutató igazi meglepetése, hogy a frissen betelepített tapírmama már az új helyen hozta világra utódát.

Egy ősi legenda szerint Isten a tapírt azokból a darabokból rakta össze, ami a többi élőlény teremtése után megmaradt. Ez az állat, mely 35 millió éve alig változott, valóban rendkívül furcsa kinézetű; koponyája hatalmas, amelynek elülső részén csonttaraj van, felső ajka és orra egyesülve lefelé hajló ormányt alkot, disznószerű testének mellső lábain 4, a hátsón 3 ujj található. A kizárólag növényevő, rendkívül békés állat, méreteihez képest hihetetlenül mozgékony és fürge. Ha természetes ellenségei—jaguárok, pumák- megtámadják, különleges testalkatának és rövid, tömött szőrének köszönhetően torpedóként veti be magát a sűrű erdőbe, hogy lerázza magáról támadóit.

Bár a Föld 4 tapírfaja közül a dél-amerikai tapír állománya a legstabilabb, élőhelyének pusztulása, az erdők irtása mellett az illegális vadászat veszélyezteti, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sérülékeny kategóriába sorolta.A Nyíregyházi Állatparkba 2013-ban érkezett az Európai Fajmegőrzési Program keretében egy nőstény a már régebb óta itt élő hím állathoz, s 13 hónapnyi vemhesség után 2015 november 4-én utóduk született.

Illusztráció/Thinktock

Illusztráció/Thinktock

A kicsi bundáján hosszirányban világos színű csíkok és sormintaszerű foltok láthatóak,melyek az álcázást szolgálják a természetben az erdei aljnövényzetben. Néhány hónap alatt ez a minta fokozottan eltűnik, s a jelenleg 1 hetes apróság kb. 6-8 hónapos korában már olyan színű lesz, mint az ivarérett állatok. Az anya állat és kicsinye a park Andok házában él, egy számukra kialakított baba-mama boxban,s vendégeink tavasztól már megtekinthetik ezt az ősi kinézetű állatot.

forrás: Nyíregyházi Állatpark 

Szerző
2015.11.11 12:57