A legutóbbi jégkorszakot is túlélhette egy "emberféle"

Publikálás dátuma
2015.12.18 19:39
Illusztráció/Thinkstock
Fotó: /
A legutóbbi jégkorszakot is túlélhette az az emberféle, amelynek maradványait egy kínai barlangban fedezték fel kutatók. A 14 ezer éves combcsonttöredéket 1989-ben találták a kínai Jünnan tartománybeli Malutung-barlangban. A csontot tartalmazó leletegyüttest azonban csak 2012-ben kezdték tanulmányozni.

A PLOS ONE című folyóiratban közölt eredmények szerint az apró csontdarab a több mint 1,5 millió évvel ezelőtt élt Homo habilis és a korai Homo erectus fajok csontjaihoz hasonlít. "A combcsonttöredék fiatal kora azt sugallja, hogy a primitív külsejű emberfélék nagyon sokáig fennmaradhattak az evolúciónk során, ugyanakkor óvatosan kell fogalmaznunk, lévén, hogy csak egyetlen leletről van szó" - mondta Csi Hszüeping, a jünnani Kulturális Örökségvédelmi és Régészeti Intézet professzora, a tanulmány társszerzője.

A kutatók mostanáig úgy vélték, hogy az egyedüli premodern emberek, amelyek fennmaradtak a mai Európa és Ázsia területén, a mintegy 40 ezer évvel ezelőtt kihalt neandervölgyi és gyenyiszovai emberek voltak. Róluk úgy tartják, hogy nem sokkal a modern ember megjelenése után eltűntek a régióból, ám az új csontlelet azt sugallja, hogy egy másik primitív emberféle jóval tovább fennmaradhatott, egészen akár a legutóbbi jégkorszak végéig.

A combcsonttöredék gazdája mindössze 50 kilogrammot nyomhatott, ami igen kevés volt a premodern és a jégkorszaki átlaghoz képest - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap online kiadása. Amikor a kutatók 2012-ben először beszámoltak a gímszarvasok népének elnevezett emberfélékről, amelyek az archaikus és a modern ember jellemzőit vegyítve kiugró szemöldökcsonttal és állkapoccsal, valamint széles orral rendelkeztek, a szakemberek egy része szkeptikusan fogadta a felfedezést.

Az eredményekkel kapcsolatban vita robbant ki arról, hogy új evolúciós vonalat fedeztek-e fel, vagy sem. "A mostani felfedezés megint azt sugallja, hogy a malutungi csontok legalább egy része egy rejtélyes premodern fajtól származik" - húzták alá közleményükben a kutatók, hangsúlyozva, hogy további vizsgálatokra van szükség ennek megerősítéséhez.

A videó itt megnézhető 

Szerző
2015.12.18 19:39

Napokon belül hazatérhetnek a thaiföldi barlangból kimentett gyerekek

Publikálás dátuma
2018.07.14 12:52
Jól vannak, július 19-én már haza is mehetnek a thaiföldi barlangból kimentett gyerekek
Fotó: AFP / Ministry of Health / Chiang Rai Prachanukroh Hospital/
A thaiföldi focicsapat tagjai 18 napot töltöttek a mélyben: jól vannak, de így is hetekig tarthat, mire teljesen felépülnek.
Még kórházban ápolják őket, de csütörtökön már hazaengedik a thaiföldi gyerek focicsapat tagjait, akit közel három hetet töltöttek egy vízzel elöntött barlangban.
A kórházi illetékesek szerint az elsőként kimentett négy fiú 11 napot, a következő két csoport pedig 10, illetve 9 napig szorult ápolásra, de most már mindannyian jó erőben vannak – komoly fertőzést nem kaptak el a barlangban töltött 18 nap alatt, étvágyuk és testsúlyuk is visszatért a kezelés során, családtagjaik pedig végre maszk nélkül is velük lehetnek.
Hazatérésük után a fiúk várhatóan még néhány hétnyi pihenésre szorulnak; orvosaik azt sem tanácsolják, hogy ők vagy családtagjaik felvegyék a kapcsolatot a médiával, mert így vádakkal, kritikákkal is szembesülnének, ami helyzetükben fokozott veszélyt jelenthet - írja az ABC News.
Ettól próbálják megóvni a fiúk edzőjét, a 25 éves Ekkapol "Ake" Chantawongot is, aki meggondolatlanul, a figyelmeztető táblák ellenére is levitte a barlangba a csapatot a monszun időszakban. Ake mindent megtett a gyerekek védelmében, meditációs technikákra tanította őket, hogy be tudják osztani energiájukat, és – az első külső mentőexpedíciók érkezése után – ételadagját is elosztotta a fiúk között.   
A családtagok közül épp ezért sokan hősnek tartják, mások viszont felelőtlenségét emlegetik: az orvosok szerint esetében van a legnagyobb kockázata teljes pszichikai felépülésnek, hiszen a külső kritikák mellett saját bűntudata is nyomaszthatja. 
A focicsapat és edzőjük június 23 -rekedt egy barlangteremben, mivel az áradásszerű esővíz pillanatokon belül elvágta menekülési útvonalukat. Tíz napig tartott, mire sikerült lokalizálni helyzetüket, és egy hétbe telt, amíg az utolsó fiút is sikerült speciálisan képzett mentőbúvárok segítségével kimenekíteni a barlangból. Mindannyian túlélték a történteket, a eset mégis tragédiával végződött: a thaiföldi haditengerészet egyik képzett búvárja mentés közben vízbe fulladt a barlangrendszer  szűk és tekervényes járataiban.
2018.07.14 12:52
Frissítve: 2018.07.14 12:59

Filmet készítenének a barlangban rekedt gyerekekről (videón a mentés)

Publikálás dátuma
2018.07.11 13:26

Fotó: AFP/ LILLIAN SUWANRUMPHA
Már a forgatókönyvírókat keresi a producer.
A Pure Flix Entertainment produkciós cég filmet tervez a thaiföldi barlangban rekedt, majd onnan kimentett gyerek focicsapat történetéből – írja a The Hollywood Reporter cikkére hivatkozva az MTI. A cég a God's Not Dead című, vallásos indíttatású filmjeiről vált ismertté. Igazgatója, Michael Scott napokon át tartózkodott a mentőakció helyszínén, mivel részben Thaiföldön él „Hihetetlenül inspiráló a bátorság és hősiesség, amit a mentők tanúsítottak, ezért film lesz a történetből” – mondta el telefonon a lapnak. Valószínű, hogy a stúdió Pinnacle Peak nevű, szélesebb közönségrétegnek szóló mozikat jegyző brandjének filmjeként kerülhet vászonra a történet. „Nem feltétlenül kell keresztény filmnek lennie, fontos, hogy inspiráló legyen” – tette hozzá. Mint mondta, beszélt a mentőcsapat 90 búvárja közül néhánnyal, thai kapcsolatain keresztül a kis focisták családtagjai közül is volt, akit utolért. A kimentett gyerekekkel és edzőjükkel nem találkozhatott, hiszen megmenekülésük után azonnal kórházba vitték őket.

„Nemcsak egy filmről van szó”

A producer forgatókönyvírókat keres a következő néhány hétben a filmhez, amelyet a tervek szerint 30-60 millió dolláros (8,3-16,6 milliárd forint) költségvetésből készítenek a Kaos Entertainmenttel közösen. Az összeg nagyobb, mint amennyit a Pure Flix és a Pinnacle általában költeni szokott egy-egy produkcióra. Scott öt filmet forgatott Thaiföldön 2008 és 2011 között, és megpróbálja a barlangi mentésről szóló mozit is az országban készíteni. Elmondta, hogy Szarman Kunan thaiföldi búvár pénteken, mentés közben bekövetkezett halála óta még közvetlenebbül érinti a történet, hiszen a volt haditengerész a felesége közeli barátja volt. „Nemcsak egy filmről van szó. Tiszteletünket akarjuk leróni mindenki előtt, aki részt vett a mentésben” – fűzte hozzá.

Közzétették a mentésről készült videót

A tizenhárom fős csoport egy áradást követően rekedt a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő Tham Luang barlangrendszerben június 23-án. A 11 és 16 év közötti gyerekekre és 25 éves edzőjükre kilenc napig tartó kutatás után találtak rá búvárok. Kedden a felszínre hozták az utolsó gyereket és az edzőt is.
2018.07.11 13:26
Frissítve: 2018.07.11 18:38