Budapestet bünteti Orbán

Publikálás dátuma
2016.01.13 17:46
FOTÓ: Molnár Ádám
Fotó: /
Nem hadakozni, hanem megegyezni akar saját politikai közösségével a főpolgármester, ha hagyják. Tarlós István szerint nem őt, hanem Budapestet büntetik azzal, hogy nem finanszírozzák a tömegközlekedést, illetve nem adnak pénzt fejlesztésekre. Ő főpolgármesteri minőségében követeli a városnak azt, ami megilleti - fogalmazott lapunknak. Hozzátette, ha Budapest nem kap pénzt, az a következő választások idején a Fidesznek árthat.

Nem Tarlós Istvánt, hanem Budapestet büntetik azzal, ha nem finanszírozzák a tömegközlekedést és nem juttatnak az uniós forrásokból a fővárosnak. A főpolgármester így reagált lapunknak a Népszabadság keddi információira. Laptársunk kormányzati forrásokból úgy értesült, Orbán Viktor a karácsony előtti megbeszélésükön tudatta a főpolgármesterrel, nem ad neki többlettámogatást a budapesti és elővárosi tömegközlekedés finanszírozására és szíve szerint az uniós pénzek nulla százalékát engedné át a fővárosnak.

Nem hadakozni, hanem megegyezni akar saját politikai közösségével, ha hagyják - fogalmazott a Népszavának Tarlós, aki nem érti, miért személyeskednek vele kapcsolatban. Ellenfelei minden alkalommal ezt teszik, a Népszabadságnak szivárogtatók is arról beszéltek, a kormányfő neki nem akar forrásokat biztosítani, pedig ő azt teszi, amiért megválasztották. Főpolgármesteri minőségében követeli a városnak azt, ami megilleti. Ha nem kapnak pénzt, az a következő választások idején a Fidesznek árthat. Az örökös "tarlósozást" be kellene fejezni, annál is inkább, mert 2014-ben nem ő akart főpolgármester maradni, a kormánypártnak megvolt a lehetősége, hogy félretolják, valamiért viszont azt akarták, hogy maradjon.

Véleménye szerint, ha valakinek odáig terjeng a fantáziája, hogy csak azért akarták főpolgármesternek, hogy ne adjanak több pénzt a fővárosnak, akkor ez nem Tarlós, hanem Budapest elleni merénylet. Azért is követelheti legalább azt a 20 milliárd forintot, ami az egyre csökkenő állami támogatás miatt a BKV büdzséjéből hiányzik, mert a közösségi közlekedés finanszírozása részben állami feladat. Arra emlékeztetett, hogy az országban egyetlen választott vezetőre sem voksoltak annyian, mint rá, a 2014-es választáson csaknem 300 ezer szavazatot kapott, így a legitimitását nem lehet megkérdőjelezni.

Orbán azon kijelentését, miszerint, ha rajta múlna, nulla százalék EU-s fejlesztési forrást biztosítana Budapest számára, a főpolgármester sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta. Csupán annyit mondott, ha így van, az nagyon nagy baj a városnak. Forrásaink szerint ez valóban elhangzott a találkozón. Azt viszont Tarlós megerősítette, hogy a miniszterelnök szerint számára a főváros nem "matematikai, hanem irodalmi kérdés", amit tudatott is vele. "Nem akarok illojális lenni a miniszterelnökhöz, de a Fidesz felső vezetésének Budapest-politikájával nem értek egyet" - közölte.

Az agglomerációs tömegközlekedés finanszírozását átveszi a kormány, ezt kedd este telefonon megerősítették, ami csökkenti majd a hiányt. Tarlós megismételte, a központi költségvetésben sem 2015-ben, sem az idén nem biztosított az állam támogatást az elővárosi közlekedés fenntartására, csak a kötelező feladatokra. Az előbbi nem tartozik ezek közé. Ráadásul törvényben azt is kimondták, hogy a helyi iparűzési adóból az önkormányzatok kizárólag a helyi közlekedést finanszírozhatják, ezért a főpolgármester azt sem érti, az agglomerációs közösségi közlekedés pénzelését egyes tárcák miért akarják még mindig Budapest "nyakába varrni". Esetleges járatritkításról, jegyáremelésről a főpolgármester nem dönthet, ezeket csak a fővárosi közgyűlésben többségben lévő fideszesekkel együtt szavazhatná meg.

Ami most történik, az ellentétes mindazzal, ami a 2013 márciusi a "Budapest 21" egyezségben szerepel - fogalmazott a főpolgármester, akivel annak idején Orbán kötötte meg a BKV és Budapest számára biztató egyezményt. Tarlós akkor arról beszélt, hogy a megállapodás véglegesen rendezi a kormány és a főváros kapcsolatát és ezt követően nem csak működtetni tudják a várost, hanem álmaik is lehetnek. A kormányfő a megállapodást úgy kommentálta, az arról szól, hogy Budapest ebben az évszázadban is versenyképes maradjon Európa és a világ nagyvárosai mellett.

Horváth: hívják össze a rendkívüli közgyűlést
Tarlós azonnal hívja össze a rendkívüli közgyűlést. Ezt szerdán az MSZP-s Horváth Csaba követelte. A szocialista várospolitikus szerint azonnal tárgyalniuk kell a közösségi közlekedés finanszírozásáról, a HÉV államosításának kormányzati szándékáról és Budapest alapszolgáltatásainak jövőjéről. A közgyűlés fideszes tagjait arra emlékeztette, az ellenzékkel együtt az ő felelősségük, hogy a főváros problémáira a lehető legrövidebb időn belül megoldást találjanak. Orbán Viktor veszélybe sodorta a közlekedésen túl a közvilágítást, a takarítást, a parkfenntartást, a kéményseprést és még a budapesti színházakat is.

2016.01.13 17:46

Erős szél és sok eső jöhet

Publikálás dátuma
2018.07.16 16:34

Fotó: Shutterstock/
A meleg idő viszont marad, akár 32 fokot is mérhetünk.
Záporos, zivataros időre és erős szélre kell készülni a következő napokban. Különösen a hét közepén, főleg az ország északkeleti felén várható kiadós csapadék – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.   Kedden alapvetően napos, gomolyfelhős időre számíthatunk. Főként az ország északkeleti, illetve délnyugati megyéiben lehet több a felhő, ezeken a területeken néhol zápor, zivatar alakulhat ki. Az északnyugati szelet napközben élénk, néhol erős, az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén olykor viharos közeli lökések kísérik, de zivatarok környezetében is előfordulhat átmeneti szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 14 és 20 fok között valószínű, de kisebb körzetekben 10, 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között várható. Szerdán napközben észak, északkelet felől vastagabb felhőzet húzódik fölénk, több-kevesebb napsütés a Dunántúlon valószínű. Elsősorban a Dunától keletre várható többfelé eső, zápor, helyenként zivatar. Az északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul, délnyugaton lehet a melegebb. Csütörtökön a középső és keleti területeken többnyire erősen felhős lesz az ég, nyugatabbra kevesebb felhő valószínű, akár hosszabb időre is kisüthet a nap. A Dunántúl nyugati felén helyenként, keletebbre még többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szél sokfelé erős, a Dunántúlon időnként viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul, délnyugaton lehet a melegebb. Pénteken a sok gomolyfelhő mellett nyugaton számíthatunk több napsütésre. Elsősorban a Dunától keletre valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szelet a középső országrészben még erős széllökések kísérik, de szélerősödés zivatarban is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között várható. Szombaton és vasárnap a gomolyfelhő-képződés mellett több órára kisüt a nap, szórványosan várható zápor, zivatar. A szél megélénkülhet, de szélerősödés csak zivatar környezetében valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. 
2018.07.16 16:34
Frissítve: 2018.07.16 16:35

Börtön járhat a politikusok otthoni háborgatásáért

Publikálás dátuma
2018.07.16 15:37

Fotó: / Németh András Péter
Nem volt elég magánélet védelméről szóló törvény, büntetőjogi szankciókat is akar a Fidesz: két év járhat a hivatali időn túli „zaklatásért”, vagyis akár egy tüntetésen való részvételért is.
Kibővítené a zaklatásos vétségek körét Czunyiné Bertalan Judit kormánypárti képviselő, aki a büntető törvénykönyvet módosítaná, egyebek mellett a „magánélet védelmére” hivatkozva. Javaslata szerint két év szabadságvesztéssel is büntethető lenne az, aki hivatalos személyt, „hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben zaklat.”  A javaslat indoklásában azt írták, hogy az alaptörvény értelmében a hivatalos személyeket is megilleti az a jog, hogy munka után nyugodtan tudjanak pihenni, és „hivatalos eljárásuk miatt ne zaklassák őket”. Hivatalos személynek számít egyebek mellett az országgyűlési képviselő, a miniszter, az államtitkár és az önkormányzati képviselő is, vagyis a választott politikusok mindegyike. A Fidesznek rendívül sürgős, hogy – a már a parlament előtt lévő, „a magánélet védelméről” címet viselő törvénnyel együtt a Btk-módosítást is elfogadják, már kérelmezték is, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a javaslatot: már kedden megvitatják, a zárószavazás pedig pénteken lesz, ekkor valószínűleg meg is szavazzák.

Feljelenthetik a tüntetőket

- A zaklatás alapesete, ha valaki rendszeresen, vagy tartósan háborgat mást azzal a céllal, hogy a magánéletébe önkényesen beavatkozzon, és ehhez kapcsolódna a fenti minősítő körülmény. Annak kisebb a valószínűsége, hogy ha egy újságíró becsönget egy politikus házához, akkor már zaklatás miatt feljelentsék, és még ha többször is próbálkozik, a munkáját végző újságíró esetében nem lehet önkényes háborgatásról beszélni – mondta lapunk kérdésére Hegyi Szabolcs. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Politikai Szabadságjogi Projekt szakértője szerint egy másik, sokkal valószínűbb eset lehet az, ha valaki egy politikus háza előtt tüntetne, mert akkor a háborgatás „tartóssága” miatt is indíthatna büntetőeljárást az egyébként békés tüntetők ellen a rendőrség, ha pedig nem az első ilyen tüntetést szervezné valaki, akkor már - tekintettel a gyülekezési törvény tiltási okainak tervezett átalakítására - akár a tüntetés megtartását is megtilthatja majd a rendőrség  – mondta a szakértő.

Tilos lesz illegálisan átalakított buszt vezetni

A Czunyiné által benyújtott javaslat másik része a tragikus veronai buszbalesetre reagál: e szerint aki engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően átalakított járművet vezet – ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg – egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt iskolabusszal vagy különleges igényű - így különösen mozgásában korlátozott, idős vagy beteg - személyek szállítására szolgáló közúti járművel követik el. Aki pedig engedély nélkül ilyen átalakítást végez, vagy végeztet elzárással büntetendő.
A javaslat indoklása szerint a tizenhét halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset rávilágított arra, hogy az engedély nélkül átalakított személyszállítást végző járművekkel a közúti közlekedésben való részvétel olyan súlyos következményekkel járhat, hogy vizsgálni szükséges az ilyen cselekményekkel szemben a büntetőjog alkalmazhatóságát.
Az indoklás szerint a jogalkotó ezzel a külön tényállással kifejezésre juttatja, hogy a személyszállítást végző járművek átalakításának engedélyhez kötése nem csupán egy adminisztratív teher, annak teljesítése nyomós közérdek, elmulasztása pedig büntetőjogilag szankcionálható.
Az olaszországi Verona közelében 2017. január 20-án éjjel tizenheten haltak meg, amikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz balesetet szenvedett. A buszon 56-an utaztak, 43 gyermek, 11 felnőtt és a 2 sofőr. A nyomozás jelenleg is folyik halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával ismeretlen tettes ellen.
Témák
Czunyiné
2018.07.16 15:37
Frissítve: 2018.07.16 15:38