Egy nap, amikor bármit kipróbálhatsz

Publikálás dátuma
2016.02.11 06:13
A jelentkezők idén már öt vidéki városban is kipróbálhatják álmaik állását FORRÁS: WWW.NEKEDMUNKA.HU
Fotó: /
Sportriporter, műsorvezető, állatgondozó, autószerelő, bűnügyi laboráns - csak néhány foglalkozás, melyben a 2015-ös Neked munka, nekem álom elnevezésű nyílt nap résztvevői kipróbálhatták magukat. Idén folytatódik a fogyatékos emberek esélyegyenlőségét segítő program, és Budapest mellett további öt vidéki város segít valóra váltani az álmokat.

A nemzetközi gyökerekkel rendelkező Neked munka, nekem álom nap fogyatékos embereket és a fogadásukra nyitott munkahelyeket köt össze: a jelentkezők kipróbálhatják álmaik munkáját, a résztvevő munkáltatók pedig személyes találkozásokon keresztül szerezhetnek tapasztalatot a fogyatékos emberekről. Tavaly összesen 15 szervezet fogadta a fogyatékos embereket. Az idei program újdonsága, hogy a kiválasztott jelentkezőknek a budapesti helyszínek mellett öt vidéki városban, így Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Szekszárdon és Szegeden is lehetősége nyílik kipróbálni egy napra álmaik állását.

Elkötelezett munkaadóként segédkezik az egyik piacvezető mérnökiroda. Losonczi Tibor, a vállalat vezérigazgató helyettese szerint a kezdeményezés kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a fogyatékos emberek bebizonyíthassák, ők is képesek ugyanúgy teljesíteni, mint egészséges társaik. Véleménye szerint a nyílt nap keretein belül a munkáltatók igazi tapasztalatot szerezhetnek arról, hogy milyen fogyatékos emberrel találkozni, együttműködni, kommunikálni. A megváltozott munkaképességű embereknek is vannak olyan kompetenciáik, amelyeket a munkáltatók esetleg nem is feltételeznek.

Hasonlóan pozitív élményekről számoltak be a program egyik tavalyi helyszíneként szolgáló közismert parfüméria-láncmunkatársai, Sárkány Márta és Csollák-Maróti Kata. Meglátásuk szerint a nyílt nap igazi mérföldkő volt a dolgozók számára, hiszen még soha nem volt alkalmuk együtt dolgozni fogyatékos emberrel. Noha egy napra is, de megtapasztalták milyen fontos a nyitottság a munkahelyek részéről, hiszen a fogyatékkal élő munkavállalók jóval többre képesek annál, mint azt elsőre gondolnánk: ugyanolyan teljes értékű munkát tudnak végezni, mint bárki más.

Futballedző, énektanár, agykutató – miért ne lehetne bármelyik fogyatékos emberből, akinek tehetsége van? Az idei program előkészítése már zajlik, az alapítvány várja a programra nyitott munkáltatók és az érdeklődő fogyatékos emberek jelentkezését a www.nekedmunka.hu címen.

Szerző
2016.02.11 06:13

Vaddisznók randalíroznak a Balaton partján, kutyákat is megsebesítettek

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:53

Fotó: AFP/ PATRICK PLEUL / ZB / DPA
Az érintett településeken csapdákat állítanak fel, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot.
Elszaporodtak a vaddisznók, emiatt a turisták és a helyiek egyaránt rettegnek a Balaton északi partján – írja a Blikk. A lap szerint a környéken még nem rontottak emberre az állatok, több kutyát viszont megtámadtak. Egy ebnek olyan súlyos sérülést okoztak, hogy varrni kellett a vadkan okozta sebét. Révfülöp polgármestere a lapnak azt mondta, hogy nagy a baj, szinte nincs olyan környék a településen, ahol a vaddisznók ne bukkantak volna fel. Éppen ezért vaddisznóbefogó csapdákat telepítenek majd a környező településekre, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot. Sári Ferenc vadászmester, az önkormányzat vadügyekkel kapcsolatos tanácsadója közölte: körülbelül 20 négyzetméter alapterületű elkerített részt alakítanak ki magánterületeken, olyan helyeken, ahol a vaddisznók előfordulnak, de a lakosságot nem veszélyeztetik. Egy csapda felállításának költsége akár 400 ezer forint is lehet.
2018.07.19 08:53
Frissítve: 2018.07.19 08:53

Százmillió forintért szabadulhatna meg Gyárfás Tamás digitális bilincsétől

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:41
Fotó: Vajda József
Fotó: /
Óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott.
Magyarországon eddig példátlan összegű óvadékért, 100 millió forintért cserébe kerülhet le a nyomkövető Gyárfás Tamásról, ha a bíróság döntése jogerős lesz – hangzott el az MTI összefoglalója szerint az M1 Híradójában. Gyárfás Tamás korábbi magyar úszószövetségi elnök, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA végrehajtó bizottságának tagja, médiavállalkozó ellen a Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat.  A kényszerintézkedést a Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében rendelték el. Gyárfás Tamás akkor azt mondta, hogy semmi köze Fenyő János meggyilkolásához. Mint a szerda esti híradásban elhangzott, Gyárfás Tamás elérkezettnek látta az időt arra, hogy a bíróság enyhítsen a számára előírt fogvatartási szabályokon és óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott. Az óvadék összegét a bíróság 100 millió forintban határozta meg. Ha a döntés jogerőssé válik és Gyárfás Tamás befizeti a pénzt, akkor lekerül róla a nyomkövető és akár külföldre is utazhat. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak elmondta, hogy „az ügyben a megalapozott gyanú továbbra is fennáll. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedés korábbi elrendelésekor már figyelembe vett körülmények az azóta eltelt időben sem változtak, így a magatartási szabályok enyhítése még óvadék alkalmazása mellett sem indokolt” – fogalmazott a szóvivő.
2018.07.19 08:41
Frissítve: 2018.07.19 08:41