Orbán lánya a Corvinuson tanít turizmust

Publikálás dátuma
2016.02.17 18:33
Forrás: Facebook
Fotó: /
A Budapesti Corvinus Egyetem Turizmus- és Vendéglátás szakán tanít Orbán Ráhel Food Service Managementet – tudta meg a Népszava. 

A kormányfő legidősebb leánya, aki késő tavasszal gyermeket hoz a világra, egy olyan kurzuson oktat, amely az éttermi és/vagy a szállodai vendéglátás iránt érdeklődő hallgatók egy szűk csoportja számára indult. A hallgatóknak jól működő vendéglátó egységeket is bemutatnak, a külsős oktatónak minősülő Orbán Ráhel által. A kurzus a Corvinus honlapján is megtalálható.

A miniszterelnök lánya oktatói munkáját olyan jelentősnek ítélhetik meg kormányzati körök, hogy egy "komoly" szakmai rendezvényen vett részt, amelyet Rogán Antal propagandaminiszter tartott a turizmus átalakításával kapcsolatban, s amelyen ott volt Vajna András is, ám az esemény nem volt nyilvános.

A kormányfő leánya tanulmányait ugyancsak a Corvinuson végezte. Mint 2013-ban kiderült, diplomamunkája elnyerte a Magyar Turizmus (MT) Zrt. által kiírt Az év turisztikai témájú szakdolgozata, - amely az egyetem Gazdaságtudományi Karának Gazdaságföldrajzi Tanszékén készült - 2012. évi első díját, az újszerű témaválasztás kategóriában. Orbán Ráhel konzulense Nemes Andrea volt, aki egyetemi docensként dolgozott akkor a Corvinuson, másrészt a NGM turisztikai főosztályvezetője is volt, és ebben a minőségében ő adta át a díjazottaknak a MT Zrt. díjait. Az Index szerint Nemes Andrea és Orbán Ráhel személyes kapcsolata azóta is megmaradt, és Orbán lánya gyakran megfordul az NGM helyettes turisztikai államtitkárságán is, ahol nagy becsben tartják szaktanácsait.

Orbán Ráhel a svájci École Hoteliere Lausanne turisztikai magánegyetemének Executive MBA (EMBA) mesterképzését is elvégezte; a 12 hónapos kurzusért 60 ezer svájci frankos - több mint 15 millió forint - tandíjat kell fizetni. De dolgozott a Kempinski Hotelben értékesítési menedzser gyakornokként több mint két éven át, a közelmúltban pedig Zsidai Zoltán "Roy" étteremcsoportjánál tevékenykedett. Az Index szerint Zsidaié a Gozsdu udvarban a Spíler és a Spíler Shanghai, a Várban a Baltazár, a Pest-Buda és a Pierrot étterem is, illetve a Kempinskiben az ÉS bisztró.

Szerző
2016.02.17 18:33

Autóipari védővámok – Válaszintézkedéseket készít elő az EU

Publikálás dátuma
2018.07.19 14:44

Fotó: AFP/ FrankHoermann/SVEN SIMON
Nem akarják fokozni a helyzetet, de nem maradna más lehetőségük – mondta a kereskedelmi biztos.
Válaszintézkedéseket készít elő az Európai Unió arra az esetre, ha Donald Trump amerikai elnök fenyegetésének megfelelően, az Egyesült Államok védővámokkal sújtaná a gépjárművek és autóalkatrészek importját – mondta Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos csütörtökön Brüsszelben. „Az EU nem akarja fokozni a helyzetet, de ez esetben nem maradna más lehetőségünk” – szögezte le Malmström, súlyos aggodalmát fejezve ki amiatt, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium májusban vizsgálatot indított annak felderítésére, nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot a nagymértékű jármű- és alkatrészimport. Rámutatott, hogy ilyen vizsgálat előzte meg az acél- és alumíniumtermékekre kivetett importvámok idei elrendelését. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kettő nem említhető egy lapon, az újabb korlátozásoknak „katasztrofális” következményei lennének, mivel az EU acélt és alumíniumot 6,4 milliárd, gépjárműveket és autóalkatrészeket viszont több mint 50 milliárd euró értékben exportált tavaly az Egyesült Államokba. 
2018.07.19 14:44
Frissítve: 2018.07.19 16:58

Több tízezer magyar dolgozót és 800 milliárd forintot érinthet Trump keménykedése

Publikálás dátuma
2018.07.19 09:07

Fotó: / Németh András Péter
Amerika és Európa vámháborúját Magyarország szenvedheti meg leginkább.
25 százalékát
értékesítik az európai autóexportnak az Egyesült Államokban, így a vén kontinenst meglehetősen érzékenyen érinti, ha a vámháború miatt visszaesik az autóipar. Ráadásul globális mércével nézve a kelet-közép-európai térség az ágazat GDP-arányos súlya (és exportrészesedése) kiemelkedik a világ országai közül, írja a portfolio.hu. Szlovákiában és Csehországban a nettó autóipari export (vagyis a behozatallal korrigált kivitel) a GDP 11,8 százalékát tette ki, Magyarország esetében pedig 7,2 százalékvolt ez az arány (utóbbi  mintegy 2700 milliárd forintot jelent).
Arra az eredményre jutottak, hogy Magyarország van kitéve a leginkább az autóipari kereslet változásának, vagyis jó időkben mi profitálunk a leginkább a fellendülésből, ha rosszra fordul a helyzet, akkor viszont nekünk fáj a leginkább a kereslet gyengülése.
A közép-kelet-európai régió autóipartól való függősége nem csupán az exporton belüli részesedésben látszik: Csehország, Magyarország, Lengyelország és Románia ipari termelésének a 17 százalékát, a foglalkoztatásnak pedig a 16 százalékát adja a szektor.
A régiós országok közül Magyarországnak fájna a leginkább, ha Trump beváltaná fenyegetését. A Magyarország esetében számított GDP-arányos bruttó kitettség 2 százalékos (mintegy 780 milliárd forint) azt jelenti, hogy a hazai éves össztermék ekkora része forog veszélyben. És persze nem tudni, hogy a kapcsolódó részeivel mintegy 100 ezer embernek 
2018.07.19 09:07
Frissítve: 2018.07.19 09:09