Pontokat hullajtott Anglia válogatottja

Publikálás dátuma
2016.06.13 07:50
A legvégén bosszulta meg magát a sok kihagyott angol helyzet FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Fotó: /
Szoros, küzdős mérkőzéseket bonyolítottak le a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság szombati játéknapján. A svájciak kis híján megégtek, Wales történelmi sikert aratott, míg Anglián továbbra is átok ül.

A labdarúgó Európa-bajnokság pénteki nyitómeccsét követően – melyen a házigazda franciák 2-1-re legyőzték a románokat – szombaton lejátszották az A csoport második összecsapását, melyen Svájc legjobbjai mérték össze az erejüket Albánia futballistáival.

A helvétek könnyed győzelmet is arathattak volna, hiszen már az 5. percben vezetést szereztek, a 37. percben pedig a játékvezető kiállította az ellenfél csapatkapitányát, Loric Canát. Ennek ellenére a párharc végéig maradt az 1-0, ráadásul az albánoknak "meccslabdájuk" volt az egyenlítéshez. Ez volt az első Eb-meccs, amelyen egy testvérpár tagjai egymás ellen játszottak. Az albánoknál a Basel játékosa, Taulant Xhaka, a svájciaknál a mérkőzés legjobbjának megválasztott Granit Xhaka – aki július 1-től hivatalosan is az Arsenalt erősíti – kapott kezdőként lehetőséget.

A B jelű kvartettben Wales 2-1-re megnyerte az Eb-újoncok párharcát Szlovákia ellen, míg az angolok az utolsó pillanatban hullajtottak pontokat Oroszország ellen, és játszottak 1-1-es döntetlent. Ezzel Wales az első brit nemzet, amely győzelemmel kezdett kontinensviadalon. Anglián továbbra is ül az átok, hiszen még sohasem nyitott három ponttal az Eb-n: négy vereség mellett már öt döntetlennél tartanak.

A walesiek első gólját a Real Madrid szélsője, Gareth Bale szerezte. "Ez történelmi pillanat az országunk számára. Nem számít, ki lövi a gólokat, a lényeg, hogy megszereztük a három pontot, és hogy okot adtunk a szurkolóinknak az ünneplésre" – magyarázta a 26 éves támadó, aki az első brit játékos lett, aki Eb-n szabadrúgásból betalált.

A rendkívül jó iramú angol-orosz meccsen is egy szabadrúgásból született az első gól a Tottenham-játékos Eric Dier révén, aki az eddigi 65 Premier League-mérkőzésén egyetlen ilyen jellegű kísérlettel sem próbálkozott. A véghajrában kiegyenlítő Vaszilij Berezuckijról csak annyit jegyzett meg a szigetországiak kapusa, Joe Hart, hogy bizonyára rugók vannak a lábában, csak úgy ugorhatott akkorára a fejes előtt.Szerző
2016.06.13 07:50

„Megpróbálnak végképp kiéheztetni” – útban van a Politikatörténeti Intézet

Publikálás dátuma
2018.07.21 18:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Földes György igazgató szerint a hatalom régóta hadjáratot folytat a baloldali műhely ellen.
„Tudományos intézetként, egyedülálló levéltárként és könyvtárként, baloldali szellemi műhelyként működünk. A kormány régóta hadjáratot folytat ellenünk” – nyilatkozta lapunknak Földes György, a Politikatörténeti Intézet (PTI) ügyvezető igazgatója. „Most éppen bűnbaknak akarnak megtenni. Pedig a legkevésbé sem a mi hibánk, hogy a Kúria egyelőre nem tud beköltözni abba az épületbe, amelynek egy részét évtizedek óta jogszerűen használjuk” – tette hozzá. A Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál, az Országházzal szemben álló hajdani Igazságügyi Palotáról van szó, amely az 1970-es évektől egészen a közelmúltig a Néprajzi Múzeumnak is otthont adott. Az egykori Párttörténeti Intézet jogutódjaként a PTI egy 1990-es megállapodás révén kapta meg további használatra az épületrészt. A megváltozott jogszabályokhoz igazodva 1996-ban új szerződést írtak alá. A máig érvényben lévő szerződés szerint a PTI térítésmentesen használhatja az ingatlant. Földes György tájékoztatása szerint az épületrész három szintje több mint 5000 négyzetmétert tesz ki. A kormány a legfelsőbb bírósági fórumnak, a Kúriának szánja az épületet. A Néprajzi Múzeumot a Liget Projekt keretében a Városligetbe telepítik, a PTI helyzete azonban évek óta rendezetlen. A kormánypárti Magyar Idők a minap azt írta, hogy az intézetnek „év végéig el kellene hagynia” az ingatlant, a Kúria különben Esztergomban kaphat új székhelyet.
„A kezdetektől, 2012 óta azt mondjuk, hogy megfelelő ellentételezés esetén, jogaink és az érdekeink tiszteletben tartása mellett hajlandók vagyunk elköltözni” – hangsúlyozta Földes György. A megfelelő ellentételezés anyagiakat és/vagy ingatlant jelent. A vitából bírósági per lett. A megegyezés érdekében a PTI tavaly hozzájárult ahhoz, hogy felfüggesszék az eljárást, amit aztán a kormány, pontosabban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezdeményezésére mégis folytattak. A Fővárosi Ítélőtábla néhány hete jogerős döntésében megerősítette, hogy az intézet jogszerűen használja az épületrészt – közölte Földes. A Magyar Idők cikke szerint különleges felülvizsgálati eljárásban a Kúria elé kerülhet az ügy, tehát ahhoz a fórumhoz, amely így saját székházának sorsáról hoz döntést. Felvetésünket, hogy a kormány netán a „baráti sajtó” közreműködésével akar nyomást gyakorolni a Kúriára, Földes György nem szerette volna kommentálni. Azt a beállítást azonban, hogy a PTI „bárminek is az akadálya lenne”, mindenképpen hamisnak tartja. Az intézet régóta nem kap költségvetési támogatást, és más forrásokból is kevés bevétel érkezik. A munkatársak száma a minimálisra csökkent. „Egyértelmű, hogy a kormány megpróbál végképp kiéheztetni minket” – jelentette ki Földes György. A használati jog értékét illetően a PTI ügyvezető igazgatója nem akart találgatásokba bocsátkozni. Bár tudomása szerint a kormány készített értékbecslést, ennek tartalmát ő nem ismeri. A megnyugtató az lenne – jegyezte meg –, ha az értékbecslést független szakértők végeznék el. Földes György szerint az egészen biztos, hogy az ellentételezésként megállapított összeg, vagy a csereingatlan értéke a töredéke lesz annak a sok tízmilliárdos kiadásnak, amit a kormány a Néprajzi Múzeum áthelyezésére, a Kúria költöztetésére, az Alkotmány utcai épület felújítására fordít.
2018.07.21 18:00
Frissítve: 2018.07.21 18:46

Rendőröket vettek őrizetbe Macron verekedő testőrének ügyében

Publikálás dátuma
2018.07.21 15:10
Alexandre Benalla
Fotó: AFP/ Christope Archambult
Állítólag felvételeket adtak át Alexandre Benallának.
Őrizetbe vettek három francia rendőrt Emmanuel Macron egykori biztonsági embere, Alexandre Benalla ügyében – derül ki a BBC cikkéből. Mi is beszámoltunk arról, hogy a május elsejei párizsi tüntetésen a francia államfő korábbi testőre tettleg bántalmazott egy tiltakozót – ezt egy, a Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja. Az elnöki hivatal pénteken kirúgta a férfit. Francia médiahírek szerint a három rendőrt már ki is hallgatták és mindannyiukat felfüggesztették. A beszámolók szerint azzal gyanúsítják őket, hogy olyan rendőrségi felvételeket adtak át Benallának, amelyeket a saját védelmében akart felhasználni.
2018.07.21 15:10
Frissítve: 2018.07.21 20:23