Ötven millió dollárba került Lengyelországnak a NATO-csúcs

Publikálás dátuma
2016.07.09 07:33
A varsói Nemzeti Stadiont erődítménnyé alakították át a NATO-csúcs idejére FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Fotó: /
Lengyelországban talán még soha nem tapasztalt biztonsági intézkedéseket foganatosítottak a péntek-szombati NATO csúcstalálkozó alkalmából. A találkozónak helyet adó varsói Nemzeti Stadiont valóságos erődítménnyé alakították át, 2,5 méteres fallal vették körül. Őrzésére még NATO-gépeket is a helyszínre rendeltek.

Természetesen többszörös kordon védi a stadiont, a biztonsági intézkedések fokozata minden kordon után emelkedik.

Az úgynevezett zéró zónában az autós közlekedést teljesen megtiltották, sőt a gyalogos forgalmat sem engedélyezik. A boltok sem nyithatnak ki ebben az övezetben. A környéken lakók napok óta panaszkodtak a médiának, hogy ellehetetlenült az életük, sokan azt a megoldást választották, hogy inkább szabadságra távoztak, mintsem otthonaikba zárva maradjanak.

Az egész városban különleges biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, városszerte biztonságiak vannak az utcákon. Varsó központjában mintegy száz különböző katonai és biztonsági egységekhez tartozó tiszt illetve mintegy hatezer rendőr teljesít szolgálatot a csúcstalálkozó idején, közölték a lengyel hatóságok.

A csúcsot megelőző napokban a lengyel különleges erők, a Grom terrorellenes egység több rendben gyakorlatozott a stadionnál. Helikopterekkel és tankokkal túszmentést szimuláltak. Lengyelország ugyan nem kiemelt, sőt inkább alacsony kockázatú terrorcélpont, de a varsói tanácskozáson 18 államfő, 21 kormányfő, 39 védelmi miniszter vesz részt. A NATO 28 tagállama mellett 26 úgynevezett partnerország képviselői is jelen vannak, ugyanakkor a helyszínen tartózkodik a világ egyik mindenkori elsőszámú terrorcélpontjának számító amerikai elnök, aki épp azért talán a világ legszigorúbban védett személye is egyben. (A mindenkori amerikai elnök mellett az izraeli kormány- és államfő, az orosz elnök és a római pápa számít kiemelt célpontnak és védett személynek.)

A jelenlegi NATO-csúcson is az amerikai delegáció a legnépesebb, ami nem véletlen, hiszen a NATO legnagyobb ereje az Egyesült Államok. Barack Obama elnök számára a lengyel hatóságok külön irodát alakítottak ki, amely a washingtoni Fehér Házban található Ovális Iroda, az amerikai elnökök munkahelyének másolata.

A rendezvény biztonsági előkészületeire 50 millió dollárt költött Lengyelország.

Szerző
2016.07.09 07:33

„Megpróbálnak végképp kiéheztetni” – útban van a Politikatörténeti Intézet

Publikálás dátuma
2018.07.21 18:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Földes György igazgató szerint a hatalom régóta hadjáratot folytat a baloldali műhely ellen.
„Tudományos intézetként, egyedülálló levéltárként és könyvtárként, baloldali szellemi műhelyként működünk. A kormány régóta hadjáratot folytat ellenünk” – nyilatkozta lapunknak Földes György, a Politikatörténeti Intézet (PTI) ügyvezető igazgatója. „Most éppen bűnbaknak akarnak megtenni. Pedig a legkevésbé sem a mi hibánk, hogy a Kúria egyelőre nem tud beköltözni abba az épületbe, amelynek egy részét évtizedek óta jogszerűen használjuk” – tette hozzá. A Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál, az Országházzal szemben álló hajdani Igazságügyi Palotáról van szó, amely az 1970-es évektől egészen a közelmúltig a Néprajzi Múzeumnak is otthont adott. Az egykori Párttörténeti Intézet jogutódjaként a PTI egy 1990-es megállapodás révén kapta meg további használatra az épületrészt. A megváltozott jogszabályokhoz igazodva 1996-ban új szerződést írtak alá. A máig érvényben lévő szerződés szerint a PTI térítésmentesen használhatja az ingatlant. Földes György tájékoztatása szerint az épületrész három szintje több mint 5000 négyzetmétert tesz ki. A kormány a legfelsőbb bírósági fórumnak, a Kúriának szánja az épületet. A Néprajzi Múzeumot a Liget Projekt keretében a Városligetbe telepítik, a PTI helyzete azonban évek óta rendezetlen. A kormánypárti Magyar Idők a minap azt írta, hogy az intézetnek „év végéig el kellene hagynia” az ingatlant, a Kúria különben Esztergomban kaphat új székhelyet.
„A kezdetektől, 2012 óta azt mondjuk, hogy megfelelő ellentételezés esetén, jogaink és az érdekeink tiszteletben tartása mellett hajlandók vagyunk elköltözni” – hangsúlyozta Földes György. A megfelelő ellentételezés anyagiakat és/vagy ingatlant jelent. A vitából bírósági per lett. A megegyezés érdekében a PTI tavaly hozzájárult ahhoz, hogy felfüggesszék az eljárást, amit aztán a kormány, pontosabban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezdeményezésére mégis folytattak. A Fővárosi Ítélőtábla néhány hete jogerős döntésében megerősítette, hogy az intézet jogszerűen használja az épületrészt – közölte Földes. A Magyar Idők cikke szerint különleges felülvizsgálati eljárásban a Kúria elé kerülhet az ügy, tehát ahhoz a fórumhoz, amely így saját székházának sorsáról hoz döntést. Felvetésünket, hogy a kormány netán a „baráti sajtó” közreműködésével akar nyomást gyakorolni a Kúriára, Földes György nem szerette volna kommentálni. Azt a beállítást azonban, hogy a PTI „bárminek is az akadálya lenne”, mindenképpen hamisnak tartja. Az intézet régóta nem kap költségvetési támogatást, és más forrásokból is kevés bevétel érkezik. A munkatársak száma a minimálisra csökkent. „Egyértelmű, hogy a kormány megpróbál végképp kiéheztetni minket” – jelentette ki Földes György. A használati jog értékét illetően a PTI ügyvezető igazgatója nem akart találgatásokba bocsátkozni. Bár tudomása szerint a kormány készített értékbecslést, ennek tartalmát ő nem ismeri. A megnyugtató az lenne – jegyezte meg –, ha az értékbecslést független szakértők végeznék el. Földes György szerint az egészen biztos, hogy az ellentételezésként megállapított összeg, vagy a csereingatlan értéke a töredéke lesz annak a sok tízmilliárdos kiadásnak, amit a kormány a Néprajzi Múzeum áthelyezésére, a Kúria költöztetésére, az Alkotmány utcai épület felújítására fordít.
2018.07.21 18:00
Frissítve: 2018.07.21 18:46

Rendőröket vettek őrizetbe Macron verekedő testőrének ügyében

Publikálás dátuma
2018.07.21 15:10
Alexandre Benalla
Fotó: AFP/ Christope Archambult
Állítólag felvételeket adtak át Alexandre Benallának.
Őrizetbe vettek három francia rendőrt Emmanuel Macron egykori biztonsági embere, Alexandre Benalla ügyében – derül ki a BBC cikkéből. Mi is beszámoltunk arról, hogy a május elsejei párizsi tüntetésen a francia államfő korábbi testőre tettleg bántalmazott egy tiltakozót – ezt egy, a Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja. Az elnöki hivatal pénteken kirúgta a férfit. Francia médiahírek szerint a három rendőrt már ki is hallgatták és mindannyiukat felfüggesztették. A beszámolók szerint azzal gyanúsítják őket, hogy olyan rendőrségi felvételeket adtak át Benallának, amelyeket a saját védelmében akart felhasználni.
2018.07.21 15:10
Frissítve: 2018.07.21 20:23