Szövetségesek

Második esélynek is nevezték a hétvégén, pénteken és szombaton Varsóban megrendezett NATO csúcstalálkozót. A legutóbbi csúcson, amely az első volt Oroszország ukrajnai inváziója után, egy sor olyan határozatot hoztak, amelynek az lett volna a célja, hogy erőt demonstráljanak a Kremllel szemben, s üzenjenek Vlagyimir Putyinnak: pórul jár, ha ismét veszélyezteti egy ország területi integritását. A fenyegetés azonban hatástalan maradt. Az ott meghatározott célok közül alig néhányat sikerült teljesíteni. Az észak-atlanti szövetség tagállamai megállapodtak például a védelmi kiadások növeléséről, ez azonban az eltelt két év alatt mindössze másfél százalékkal gyarapodott. Számos olyan elemzés is napvilágot látott ebben az időszakban, amely szerint ha Oroszország megtámadná a balti államokat, a NATO képtelen lenne kellő választ adni.

Varsóban most ezeket a hiányosságokat próbálták meg orvosolni. Ez azonban nem lesz könnyű. A NATO tagállamai ugyan természetesnek veszik azt, hogy a szövetség védőernyője alatt állnak, de közülük csak kevesen hajlandók hathatós támogatást adni a zavartalan működéshez, s ahhoz, hogy a NATO valóban képes legyen eleget tenni vállalásainak. Komoly gondot jelent továbbá az is, hogy a tagországok nem egységesek az Oroszország elleni fellépésben. Némelyikük sokkal óvatosabban viszonyulna Moszkvához, s inkább csak félszívvel, vagy még annyira sem támogatja az Oroszországgal szembeni intézkedéseket.

A NATO 2010-ben tette közzé stratégiai koncepcióját, amelyben lefektették, hogy a szövetségnek a hidegháború megszűnésével újfajta célokat kell megfogalmaznia, s elsősorban a béketeremtő feladataira kell koncentrálnia. Az ukrajnai, de akár a közel-keleti események is rávilágítottak azonban arra, hogy a szövetség megújulása, a célok átfogalmazása túl korai volt. Amint ugyanis erről Varsóban is szó esett: most a legsürgetőbb kérdés a keleti határok védelme.

Hogy a mostani csúcstalálkozó sikeresebb lesz-e, mint a két évvel ezelőtti volt, azt csak a jövő dönti el. Ám továbbra sem érezzük a tagállamokban azt az elkötelezettséget, melynek révén a szövetség újra igazi elrettentő erővé válhat.

2016.07.11 08:02

Sürgősen Moszkvába várják Orbánt

Publikálás dátuma
2018.07.14 10:05
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin egy 2017. februári sajtótájékoztatón
Fotó: AFP / Sputnik/ Alekszej Druzinyin
Vlagyimir Putyin azonnal találkozni akar a magyar miniszterelnökkel, jelentette be az orosz elnöki hivatal vezetője.
Haladéktalan moszkvai megbeszélésre hívták Orbán Viktort – erről nem a miniszterelnök hivatala, vagy sajtófőnöke számolt be, hanem az orosz elnöki hivatal külpolitikai tanácsadója, méghozzá nyilvánosan.
Jurij Usakov péntek délután, a Reutersnek mondta el, hogy Vlagyimir Putyin vasárnap tárgyalni akar a magyar kormányfővel. Orbán eredetileg az oroszországi foci vb döntőjére utazott volna Moszkvába, de így az orosz elnökkel is találkozni fog. 
Az egyoldalúan bejelentett találkozó azért is váratlan, mert a két vezető az előzetes tervek szerint szeptemberben találkozott volna az orosz fővárosban, tehát két hónap alatt kétszer is tárgyalnak.    A vasárnapi egyeztetés nem feltétlenül lesz baráti hangulatú: a Putyint rendszeresen vendégül látó, az orosz gazdasági kapcsolatokra (Paks II. esetében az orosz hitelre) nagyban építő Orbán ugyanis a brüsszeli NATO-csúcson a szövetséget fenyegető keleti veszélynek nevezte Oroszországot.  
A vasárnapi találkozót egyébként a Miniszterelnöki Kabinetiroda nyilvántartása sem jelöli: „ezen a napon nincs esemény” - olvasható  a naptárban.
2018.07.14 10:05
Frissítve: 2018.07.14 10:20

Járni is alig tudott Juncker a NATO-csúcson (videó)

Publikálás dátuma
2018.07.13 09:46
Többen is támogatták a NAT-csúcson a bizonytalan járású Junckert
Fotó: Daily Mail /Youtube/
Többen támogatták az Európai Bizottság elnökét a brüsszeli csúcstalálkozón, akinek egy lépcső megmászása is komoly kihívást jelentett. Jean Claude Juncker korábban isiászra panaszkodott.
Támogatás és kíséret nélkül valószínűleg összerogyott volna Jean Claude Juncker csütörtökön, a NATO-tagok brüsszeli találkozóján. AZ EB 63 éves vezetője magától arra a pódiumra sem tudott fellépni, ahol a tagállamok vezetőit fotózták, később pedig Emmanuel Macron vette szárnyai alá a láthatóan bizonytalan járású vezetőt.
Mint a Daily Mail felvételéről kiderül, a fotózás után aztán szabályos díszkíséret próbálta biztosítani, hogy Juncker ne essen össze a rövid közös sétán. Az luxemburgi politikust már korábban is filmezték le hasonló helyzetben, ő pedig isiászával magyarázta bizonytalan járását. Az affér után az EB elnöke tolószékbe ült a BBC beszámolója szerint, így vett részt a találkozó utáni gálavacsorán.
Junckert hosszan kísérte és támogatta Mark Rutte holland kormányfő: az újságírók az esemény után őt is megkérdezték az EB-elnök összecsuklásáról, de Rutte nem nem tud róla, hogy az EB-elnöknek komoly egészségügyi problémái lennének – neki csak hátfájásra panaszkodott a luxemburgi vezető.
2018.07.13 09:46
Frissítve: 2018.07.13 10:16