A NATO-csúcstalálkozóhoz

A NATO csúcstalálkozóhoz

A NATO varsói csúcstalálkozójának apropója a rendszeres összejövetelen túl a kelet-európai országok (Lengyelország, Baltikum) aggodalma volt az esetleges orosz agressziótól. Nagyon óvatos lépéseket tett a NATO, nehogy megsértse Oroszország "érzékenységét". Oroszország régóta berzenkedik a NATO azon lépései miatt, amikkel "tevékenységi köre" egyre közelebb kerül Oroszország határaihoz. Korábbi szerződéseik is erre irányultak a NATO-val. Részben érthető, hogy egy nagyhatalom nem szívesen veszi mások "okvetetlenkedését" határainál. Lépjenek csak visszább, tartsák csak magukat látó- és hallótávolságon kívül. Ugyanakkor nem érthető abból a szempontból, mert a NATO sohasem lépett hódító háborúba, azaz sohasem támadott meg NATO-n kívüli országokat. A szövetség alapvetően arra a célra alakult, hogy tagjait megvédje az idegen támadásoktól. Tehát Oroszországnak nincs oka félni egy NATO beavatkozástól. Ugyanez nem mondható el Oroszországról, amely bizonyította ennek ellenkezőjét, amikor saját maga által aláírt szerződés ellenére a Krím félszigetet annektálta, és hasonló akciót irányít évek óta Kelet-Ukrajnában. Tehát Oroszországról nem mondható el, hogy saját érdekeit a saját területén védi, hanem saját érdekeit próbálja kiterjeszteni más országok területére, amelyek viszont nem kérnek ebből. És Oroszország ezek után nagyon méltatlankodik, ha ez a más ország be akarna lépni a NATO-ba, védelmet keresve. Minden országnak szuverén joga, hogy kivel milyen szerződést köt, milyen szövetségbe kíván belépni, persze viselve annak következményeit. De józan politikusok ezt józanul mérlegelik.

2016.07.12 08:30

Sürgősen Moszkvába várják Orbánt

Publikálás dátuma
2018.07.14 10:05
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin egy 2017. februári sajtótájékoztatón
Fotó: AFP / Sputnik/ Alekszej Druzinyin
Vlagyimir Putyin azonnal találkozni akar a magyar miniszterelnökkel, jelentette be az orosz elnöki hivatal vezetője.
Haladéktalan moszkvai megbeszélésre hívták Orbán Viktort – erről nem a miniszterelnök hivatala, vagy sajtófőnöke számolt be, hanem az orosz elnöki hivatal külpolitikai tanácsadója, méghozzá nyilvánosan.
Jurij Usakov péntek délután, a Reutersnek mondta el, hogy Vlagyimir Putyin vasárnap tárgyalni akar a magyar kormányfővel. Orbán eredetileg az oroszországi foci vb döntőjére utazott volna Moszkvába, de így az orosz elnökkel is találkozni fog. 
Az egyoldalúan bejelentett találkozó azért is váratlan, mert a két vezető az előzetes tervek szerint szeptemberben találkozott volna az orosz fővárosban, tehát két hónap alatt kétszer is tárgyalnak.    A vasárnapi egyeztetés nem feltétlenül lesz baráti hangulatú: a Putyint rendszeresen vendégül látó, az orosz gazdasági kapcsolatokra (Paks II. esetében az orosz hitelre) nagyban építő Orbán ugyanis a brüsszeli NATO-csúcson a szövetséget fenyegető keleti veszélynek nevezte Oroszországot.  
A vasárnapi találkozót egyébként a Miniszterelnöki Kabinetiroda nyilvántartása sem jelöli: „ezen a napon nincs esemény” - olvasható  a naptárban.
2018.07.14 10:05
Frissítve: 2018.07.14 10:20

Járni is alig tudott Juncker a NATO-csúcson (videó)

Publikálás dátuma
2018.07.13 09:46
Többen is támogatták a NAT-csúcson a bizonytalan járású Junckert
Fotó: Daily Mail /Youtube/
Többen támogatták az Európai Bizottság elnökét a brüsszeli csúcstalálkozón, akinek egy lépcső megmászása is komoly kihívást jelentett. Jean Claude Juncker korábban isiászra panaszkodott.
Támogatás és kíséret nélkül valószínűleg összerogyott volna Jean Claude Juncker csütörtökön, a NATO-tagok brüsszeli találkozóján. AZ EB 63 éves vezetője magától arra a pódiumra sem tudott fellépni, ahol a tagállamok vezetőit fotózták, később pedig Emmanuel Macron vette szárnyai alá a láthatóan bizonytalan járású vezetőt.
Mint a Daily Mail felvételéről kiderül, a fotózás után aztán szabályos díszkíséret próbálta biztosítani, hogy Juncker ne essen össze a rövid közös sétán. Az luxemburgi politikust már korábban is filmezték le hasonló helyzetben, ő pedig isiászával magyarázta bizonytalan járását. Az affér után az EB elnöke tolószékbe ült a BBC beszámolója szerint, így vett részt a találkozó utáni gálavacsorán.
Junckert hosszan kísérte és támogatta Mark Rutte holland kormányfő: az újságírók az esemény után őt is megkérdezték az EB-elnök összecsuklásáról, de Rutte nem nem tud róla, hogy az EB-elnöknek komoly egészségügyi problémái lennének – neki csak hátfájásra panaszkodott a luxemburgi vezető.
2018.07.13 09:46
Frissítve: 2018.07.13 10:16