Lincshangulat a volt CBA-partnernél

Publikálás dátuma
2016.09.19 20:06
FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Sokan nem kapták meg a fizetésüket a Palóc Nagykereskedelmi Kft. 1300 dolgozója közül és jó néhány gyeden lévő kismama is hiába várja a pénzét, mert a cég mint tb-kifizetőhely nem utalt. A kft legtöbb dolgozójának nincsenek tartalékai, sokan hátrányos helyzetűek. Elkeseredettségüket egyikük úgy jellemezte: "lincshangulat alakult ki".

A társaság múlt pénteken váratlanul csődeljárást kért maga ellen. Előzőleg még arról volt szó, hogy a hét végén a CBA korábbi legnagyobb észak-kelet magyarországi franchise partnere a lánc eladásáról tárgyal egy, állítólag konkurens vállalattal. A csőd bejelentésével bizonytalanná vált, hogy mikor juthatnak a fizetésükhöz, a cég felszámolása esetén pedig a végkielégítésükhöz, egyéb járandóságukhoz a dolgozók.

A kft e hét közepére ígérte a munkavállalók tájékoztatását, ám időközben elérhetetlenné váltak, helyettük a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) igyekszik felvilágosítani az embereket a legfontosabb munkajogi kérdésekről - említette lapunknak az érdekvédelmi szervezet elnöke, Sáling József. A Salgótarjánban szerdán a megyei szakszervezeti központban 13 órától meghirdetett eseményre a megyei kormányhivatal, a foglalkoztatási központ szakembereit is meghívták. Egyelőre a szakszervezet is vár, hiszen hivatalosan majd a csődgondnokkal, illetve a felszámolóval tudnak tárgyalni. Elvileg ugyan e hét péntekén egyeztetne a KASZ a Palóc Nagykereskedelmi Kft. vezetőivel, de egyelőre ez is bizonytalanná vált.

Amíg a bíróság nem jelöli ki a csődgondnokot, addig a kft a munkáltató és ha nem gondoskodik a munkafeltételekről, az feljogosítja a munkavállalót a rendkívüli felmondásra - mondta a szakszervezeti vezető. Ezt azonban csak úgy érdemes megtenni, hogy ne vesszen el a végkielégítési jog. Ha végül felszámolják a céget, akkor a felszámolóbiztossal egyeztetnek a hitelezők, és a jogszabálynak megfelelő sorrendben juthat mindenki a pénzéhez.

Információink szerint a Palóc Kft. vagyon elegendő lenne a dolgozói követelések rendezésére, de bankok, beszállítók is sorban állnak.

A Palóc Nagykereskedelmi kft.-hez tartozó 80 bolt nagy része a múlt hét csütörtök óta zárva van és valószínűleg úgy is marad. A dolgozók jelzései alapján azt kérte tőlük a cég, hogy akinek van szabadsága vegye ki, de akinek nincs, az is maradjon otthon - mondta a Népszavának Demeter László a KASZ Nógrád megyei titkára. A kft vezetői megígérték, tisztázzák, hogy állásidőt fizetnek, vagy más módon fizetik ki a kényszerpihenőre küldött embereket.

A KASZ kasszájából csak a szakszervezeti tagok számíthatnak segélyre. Nógrád megyében 6 tagja van a KASSz-nak, az ő nevük is közjegyzőnél van leadva, mert az emberek félnek nyíltan vállalni a tagságukat, tartva a retorziótól - jegyezte meg Demeter László. A jogsegélyszolgálat azonban mindenkinek ingyenes.

Nem csak fizetést nem kaptak, de többüknél kiderült, hogy a járulékokat sem fizette utánuk a cég, így az emberek egészségügyi ellátása is veszélybe került - közölte Demeter László. Ez különösen ott okozhat gondot - mint Hatvanban egy 6 gyermekes családnál -, ahol mindkét szülő a Palócnál dogozik. Szolnokon pedig a helyi dolgozók tájékoztatása szerint annyira nincs már pénze az embereknek, hogy annál a kollégájuknál esznek, ahol még van mit.

Kerestük a Palóc Kft. vezetőit, de eddig még nem sikerült elérni őket.

Végzetes lemaradás
A boltok hatékonyságának egyik fokmérője az egy alkalmazottra jutó forgalom. Az áruházláncok között e tekintetben ötszörös a különbség. A Blokkk.com kereskedelmi portál által összeállított rangsorba beválogatott Palóc Nagykereskedelmi Kft. az utolsó helyre szorult. A sor elején a Lidl áll, közel 80 millió forint/fő/év eredménnyel, a Penny és az Aldi csaknem 60-60 millióval követi. Az Auchan 45, a Spar és a Tesco 34-34 milliót ért el a "versenyben". A magyar tulajdonú láncok eztán következnek G-Roby, CBA, Reál egy-egy nagy forgalmú és jelentős létszámú egységét mérve 27, 23, illetve 19 millió forintos egy főre számított fogalmat értek el. A Coopnál 17, a Palócnál pedig 16 millió forint bevételt hozott egy-egy dolgozó. Az alacsony hatékonyság és a rugalmatlanság is közrejátszhatott a Palóc Kft. csődjében. Annyi emberrel, amennyi ott dolgozik, nagyobb forgalmat kellett volna hoznia a cégnek - vélekedett korábban a KASZ elnöke.

2016.09.19 20:06

Drága a gáz, rekordmennyiségű áramot hoz be Magyarország

Publikálás dátuma
2018.07.18 19:46
FOTÓ: KÁLLAI MÁRTON
Fotó: /
Minden eddiginél nagyobb arányban szorult az első fél év során az ország árambehozatalra – számítható ki a hazai villamosenergia-ellátás biztonságáért felelős állami Mavir által közzétett adatokból. Eszerint az első hat hónap során a teljes forgalom 22,7 terawattórát (TWh) tett ki, amiből a – kivitellel csökkentett - behozatal 8,1 TWh-ra rúgott, ez pedig közel 36 százalékos csúcsérték. 2010 ugyanezen időszakában az arány számításunk szerint még csak 12 százalékon állt, majd a 2014-es 34 százalékig tartó gyors felfutást követően az elmúlt évek során 30 százalék környékére szelídült.  A kijelentések szintjén a Mavir és az Orbán-kabinet erőteljesen ellenzi az árambehozatal arányának növekedését. Az állami társaság előrejelzéseiben a vészharangot kongatva rendszeresen erőműépítéseket sürget és a kormány is alapvetően ezzel indokolja a paksi bővítés szükségességét.
Semmiféle kivetnivalót nem lát ugyanakkor az árambehozatali arány emelkedésében Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpont főmunkatársa. Az arányemelkedés legfőbb okát abban látja, hogy a viszonylag magas gázárak és alacsony áramárak miatt egyre kevésbé éri meg a – hazai rendszerben fontos szerepet betöltő - gázerőművek működtetése. Ilyenkor hagyományosan a szénalapú lengyel, cseh és ukrán egységek lépnek előtérbe, amelyektől a hazai kereskedők olcsóbban tudják beszerezni az áramot, mint határon belülről. Azt, hogy az Európai Unió az áram tekintetében önellátó, így alapvetően Magyarország is EU-tagállamoktól – az uniós szabályok alapján "belföldről" - vásárol, Felsmann Balázs többek között a lehető legalacsonyabb áramár biztosítékaként is üdvözli. Európa közepén Magyarország jelentős külkereskedelmet folytat, ugyanakkor más termékek esetén sose merül fel veszélyként az ellátás elakadásának lehetősége: ezt a kutató az áram esetében se tudja elképzelni.  Mindemellett a behozatali arány megugrásához a megújulóenergia-telepek környező országokénál lassabb hazai terjedése is hozzájárul. Romániában immáron jelentős számú szélerőmű termel szinte költségmentesen áramot. (Az Orbán-kabinet ehhez képest lényegében betiltotta az ilyen egységek telepítését.) Igaz, a kiadott engedélyek alapján 3-4 év múlva érzékelhetően nőhet a hazai napelem-alapú termelés. Felsmann Balázs számára a behozatali arány jövőbeni csökkenését emellett az egyre szigorodó széntüzelési feltételek, illetve az új nukleáris blokkok jövő évtized második felére ígért üzembe állítása is valószínűsíti.
2018.07.18 19:46

Gyengüléssel nyitott a forint

Publikálás dátuma
2018.07.18 08:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Szerda reggel fél hétkor az eurót 323,72 forinton jegyezték. A frankhoz képest erősödött.
Kedd este óta az euróval és a dollárral szemben gyengült, a frankhoz képest erősödött a forint szerda kora reggelre a bankközi piacon. Az MTI azt írja, szerda reggel fél hétkor az eurót 323,72 forinton jegyezték, valamivel magasabban a kedd esti 323,62 forint után. Eközben a svájci frank 277,80 forintról 277,65 forintra gyengült, a dollár jegyzése ugyanakkor 277,53 forintról 277,89 forintra erősödött. Az euró jegyzése gyengült a dollárral szemben, kedd este 1,1662 dollárt, szerda reggel 1,1644 dollárt ért. 
2018.07.18 08:18
Frissítve: 2018.07.18 08:18