Válsághelyzet a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban?

Publikálás dátuma
2016.09.27 07:15
Az igazgató szerint az üggyel kapcsolatban „nincs mivel foglalkozni” FOTÓ: FACEBOOK
Fotó: /
A Facebookon hirdetett gyűjtést a Hűvösvölgyi Gyermekotthon egyik segítője, állítása szerint az intézet válsághelyzetben van, mosógépre, hűtőszekrényre, gyerekruhákra is nagy szükség lenne. Az otthon igazgatója tagadta, hogy válságban lennének, de minden adományt elfogadnak. A gyermekjogi szakértő szerint elfogadhatatlan, hogy egy állami fenntartású intézménynek egy közösségi oldalon kelljen gyűjtést szervezni.

"SOS kellene csoki, ceruza, toll, bögre, társasok, plüssök, tápszer, stb. Amire nagyon szükségük lenne, az egy hűtőgép és egy mosógép. Mindenki nézze át a cuccait, hátha van olyan, amit nélkülözni tud" - olvasható a szeptember 22-én megjelent felhívásban, amelyet lapzártánkkor több mint kilencezren osztottak meg a Facebookon. A bejegyzés írója szerint a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban válsághelyzet alakult ki, a legalapvetőbb "gyerekholmikra" van szükség.

Bozsoki Róbert, a gyermekotthon igazgatója lapunknak leszögezte: az intézményben nincs válsághelyzet, de ahogy eddig is, minden nagylelkű adományt elfogadnak. Az igazgató szerint a közösségi oldalon terjedő felhívás "marhaság", az intézmény vezetősége tudta és beleegyezése nélkül tették közzé, és már intézkedtek az eltávolíttatásáról. Bozsoki szerint az üggyel kapcsolatban "nincs mivel foglalkozni", ugyanakkor érdekes, hogy néhány nappal az idézett bejegyzés megjelenése után a gyermekotthon Facebook oldalára felkerült egy fénykép, amelyen az látható, hogy adományozók új mosógépet hoztak az otthon számára. Egy másik jótevő pedig tíz kilogrammnyi ruhát küldött.

Forrásaink szerint a gyermekotthonban valóban "nem túl rózsás" a helyzet, az igazgatónak nincs is beleszólása a finanszírozásba, mindent a fenntartó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) számol ki, "az utolsó vécépapírig". Kérdéseinkre a SZGYF annyit közölt, hogy a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban nevelt és gondozott gyermekek ellátása teljes körűen biztosított, az intézmény a gyermekvédelmi törvénynek megfelelően látja el a feladatát. "A gyermekotthonban élő gyermekek támogatására lehetőség van, többek között önkéntes munkával, adománnyal, mint ahogy társadalmi felelősségvállalásuk keretein belül számos nagyvállalat kötött együttműködési megállapodást a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal e célra" - tették hozzá.

Mindennek ellenére a gyermekotthonok helyzetével kapcsolatban igenis van mivel foglalkozni. A statisztikák szerint évről vére növekszik a családjuktól távol, állami gondoskodásban nevelkedő gyerekek száma, Magyarországon jelenleg mintegy 23 ezer kiskorú van a szakellátásban. A "szakellátást" azonban túlzsúfolt gyermekotthonok, agyonhajszolt és alulfizetett szakemberek jellemzik, miközben a helyi ellátások teljesen ellehetetlenülnek. Az elmúlt egy évben az alapvető jogok biztosának hivatala több alkalommal is foglalkozott a magyarországi gyermekotthonok helyzetével, a jelentések elkeserítő állapotokra világítottak rá. Emlékezetes például a makói gyermekotthon esete, ahol kiderült, hogy az állami fenntartó hónapokon keresztül nem utalta a havi ellátmányt, a gyerekek élelmezése, ruhaellátása is veszélybe került.

Valamennyi beszámolóból az derül ki, hogy számos gyermekotthonban elképesztően szegényes viszonyok uralkodnak, az elmúlt években pedig nem egy civil adománygyűjtő akcióról lehetett már hallani. Bár az ilyen kezdeményezésekre nehezen mondja rá az ember, hogy nem támogatná, Herczog Mária mégis elfogadhatatlannak tarja, hogy közösségi oldalakon kell gyűjtést szervezni állami fenntartású intézmények számára. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja szerint az állam feladata, hogy ellássa ezeket az intézményeket, nem a szülőké vagy bárki másé.

- Az elmúlt három-négy év története, hogy a gyerekek nélkülöznek a gyermekotthonokban is. Miközben szégyenszemre a legtöbb családtól a rossz anyagi körülmények miatt veszik el gyermekeiket, holott a gyermekvédelmi törvény szerint a cél mindenképp a kiemelés megelőzése lenne, az csak a legutolsó eszköz. A jogszabályokban leírtakkal ellentétben azonban nem helyben segítenek. Ráadásul sokszor azok, akik a gyermekotthonokban dolgoznak, ugyanolyan rossz helyzetben vannak, mint azok a szülők, akiknek a gyermekeikről gondoskodnak - mutatott rá a szakértő, hozzátéve: a szegénységben elő szülők, a családok megsegítésére kellene nagyobb hangsúlyt fektetni.

2016.09.27 07:15

Valsartan-vizsgálat: két hónap múlva lesz csak eredmény

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:40
illusztráció
Fotó: AFP/ JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
A gyógyszer szennyezettségére csak egy véletlen esemény miatt derült fény - a betegeknek még jócskán várniuk kell, hogy megtudják, valós veszélynek voltak-e kitéve.
Várhatóan szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve azok a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedtek – derül ki a dán gyógyszerhatóság honlapjáról.  A vizsgálat - amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol - arra is kiterjed, hogy pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés. Mekkora valós veszéylnek voltak kitéve a betegek, és azt is igyekeznek pontosabban meghatározni, hogy mióta lehetett ez a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban. Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin jelenthet. Közölték azt is, hogy a vizsgálatba toxikológusokat is bevonnak. Fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, az ő segítségükkel derítenék ki azt, hogy a még piacon lévő egyéb valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e ugyanilyen szennyeződés.  Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózaminnal szennyeződött. Ez az egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. Azóta az is kiderült, hogy a szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban. A kínai gyártó akkor változtatott az előállítási folyamaton. S ugyan ezt szabályosan bejelentette a hatóságoknak, amelyek ilyenkor előírják a cégtől vásárló gyártóknak, forgalmazóknak, hogy milyen minőségvizsgálatokat kell elvégezniük, milyen nem kívánatos anyagokra kell szűrniük. Csakhogy a most bajt okozó, nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendők között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény.  A nemzeti hatóság (OGYÉI) július negyedikén a betegeknek azt javasolta, hogy aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon orvosával a készítmény cseréjéről. A betegeknél lévő szennyezett orvosságokból legfeljebb két bontatlan dobozt blokk nélkül is patikák augusztusban visszaváltják.

Ütemesen állítják át a betegeket

Az OGYÉI lapunknak érdeklődésére azt mondta, „bár szükség van még további vizsgálatokra, a betegeket érintő közvetlen kockázat nem áll fenn – állítja az eddigi vizsgálatok alapján az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Éppen ezért a magyarországi gyógyszerhatóság arra kéri a betegeket, semmiképp ne hagyják abba a vérnyomáscsökkentő kezelést, mielőbb keressék fel kezelőorvosukat és beszéljék át a gyógyszeres terápia folytatását! Mivel közel 150 ezer beteg érintett, a zökkenőmentes ellátás biztosítása jelenleg prioritás az OGYÉI számára. Egy gondosan előkészített ütemterv alapján igyekszik az OGYÉI a betegek ellátásához szükséges készleteket elérhetővé tenni. A nagykereskedők folyamatosan jelentik a készleteiket és a forgalmazással kapcsolatos adataikat felénk, a gyógyszerészek pedig a köztestületen, illetve az OGYÉI ügyfélszolgálatán keresztül adnak visszajelzést az ellátással kapcsolatban. Jelenleg jelentős hiányhelyzet nem fenyeget, ám folyamatos monitorozásra van szükség".

Szerző
2018.07.18 17:40
Frissítve: 2018.07.18 17:40

Jótékony célra költik béremelésüket a Párbeszéd képviselői

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:14
Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd parlamenti képviselője (középen)
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatása – Kovács-Cake Olivio szerint ezekre fordítanák béremelésüket a Párbeszéd parlamenti képviselői, akik állításuk szerint Burány Sándor kivételével nemmel szavaztak a plusz pénzre.
Jótékonykodna a Párbeszéd parlamenti frakciója azzal a plusz pénzzel, amit nem kértek és állításuk szerint meg sem szavaztak, de a parlamenti többség döntés nekik is megítélte a mintegy 200 ezer forintos béremelést. 
Kocsis-Cake Olivio frakciótag erről a Zoom-nak adott interjúban beszélt: „Mi azt gondoljuk, hogy Magyarország száz legfontosabb kérdése között jelenleg nincs ott a képviselők fizetése, ehelyett például az otthonápolók díját kellett volna emelni, ezért nem tudtuk támogatni (az otthonápolási díj emelését minden ellenzéki párt támogatta, az ellenzékben még szintén támogatóként fellépő Fidesz viszont lesöpörte az asztalról a tervet – a szerk). Tisztában vagyunk vele, hogy Fidesz hogyan zsarolta ki az ellenzéki szavazatokat, ezért mi nem törünk pálcát senki felett” - mondta a Párbeszéd politikusa.
A felajánlás azt jelenti, hogy a frakció 4 tagja biztosítana havonta 800 ezer forintot valamilyen jótékony célra – Kocsis-Cake az autonóm vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatását jelölte ki lehetséges területként. Úgy tudni, a Párbeszéd parlamenti csoportjából csak Burány Sándor szavazta meg a béremelést, aki egyben az MSZP tagja is. 
2018.07.18 17:14