Nevetségessé tett rémség

Publikálás dátuma
2016.10.19 07:45
Meglepő pillanat (Gyöngyösi Zoltán, László Zsolt, Rusznák András)
Fotó: /
Beütött az istennyila, éppen amikor már kezdődne az előadás, és halványulnak a nézőtéri fények, egy durranás, némi szikrázás a színpad baloldalán, majd totál sötét lesz. Többen azt hiszik, hogy valami kiverte a biztosítékot, áramszünet keletkezett, aztán kiderül, hogy ez már az Iván, a rettenet című produkció, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, a Radnóti Színházban.

A megrendezett áramszünetet a Radnóti Színházban feltehetően Tyimofejev feltaláló időgépe okozta, amivel egyfolytában kísérletezik, örökkön örökké bütyköli, matat rajta, képtelen tőle elszakadni, szinte csak rá figyel. Még a feleségét, Anaida Mihajlovna filmszínésznőt - Petrik Andrea alakírásában - is alig veszi észre, aki morgolódik is emiatt, ahogy csak belefér.

Rusznák András Tyimofejeve kiköpött értelmiségi. Olyan, mint egy zaklatott szórakozott professzor, ifjú kiadásban. Amikor masinájára koncentrál, megáll számára az idő, nem létezik semmi és senki. Az kapásból nyilvánvaló, hogy nem érzi jól magát ebben a világban, valószínűleg ezért eszkábálta az időgépet, le akar innen lépni. Olyan, mint a viccbeli pasas, aki azt kiabálja, hogy „állítsátok meg a Földet, le akarok róla szállni!” Pater Sparrow rémesen szűk, szürkén sivár szobát tervezett számára, ezzel is érzékeltetve, hogy itt reménytelenül nincs mozgástér, innen csak elsóvárogni lehet, mert ez kibírhatatlan.

Amikor viszont az agyonszerelt időgép, csodák csodája, egyszer csak beindul, hirtelen szétnyílnak, elúsznak a szoba falai, és átvitt értelemben is igencsak perspektívikussá válik a tér. Ilyen mélységeit a Radnóti kicsi színpadának még nem láttam. Nyilván csalóka is ez, villogó lámpácskák keretezik a teret, egyre beljebb és beljebb is van belőlük. Némiképp operettes a hatás, de közben a lámpák nem világítanak be fényesen mindent, körülöttük feketeség honol, a nagy kiismerhetetlenség, ahová hősünk kérés nélkül behatol, mint kiderül, Sztálin abszurdba hajló, nyomasztó diktatúrájából, az ugyancsak förtelmes cári diktatúrába.

Bulgakov persze áthallásos komédiát írt, ha nem is olyan mélyenszántót és filozofikusat, mint amilyen a Mester és Margarita című regénye. De azért ez a darab is buzgón nyelvet öltöget a hatalomra. Kifigurázza azt. Megmutatja, hogy a rettenetesnek tűnő, véres kezű fenség, aki teljhatalommal rendelkezik, ha olyan helyzetbe kerül, pillanatokon belül elesetté, csetlő-botlóvá, iszonyúan sebezhetővé válik, és ugyanúgy szorong, reszket, fél, mint egy kisember.

Mindig ziccer helyzetet jelent a házmester és a cár kettős szerepe, ezúttal László Zsolt aknázza ki remekül a lehetőségeket. Házmesterként sapkáját jócskán a fejébe húzza, mint aki nem mer az emberek szemébe nézni. Szabályokat mereven betartatni igyekvő spion, a diktátor kis házi lerakata, aki mindent sunyin kifigyel, szúrós tekintetével szinte ölni tudna. Az a simlis fajta, aki fenemód veszélyes is. Cárként pedig, és hát persze itt nem nehéz párhuzamot találni Sztálinnal, illetve a mindenkori diktátorokkal, öblös hangon üvöltöző, rutinosan öldöklő fenevad.

Meglepő pillanat (Gyöngyösi Zoltán, László Zsolt, Rusznák András)

Meglepő pillanat (Gyöngyösi Zoltán, László Zsolt, Rusznák András)

Rendezés kérdése, hogy ez mennyire dermesztően hátborzongató és társadalomkritikus. Ifj. Vidnyánszky Attila az Ódry Színpadon, Athéni Timon rendezésében, pokolra menésre késztetve a színészeket, megmutatta a szinte korlátlanná váló hatalom borzadályosan pusztító voltát, a címszerepben Hegedűs D. Géza pedig kolosszálissá nőtt egy szörnyen ellentmondásos személyiség kórrajzát adva. Bulgakov darabja eleve jóval könnyedebb, és a mostani produkcióban inkább a bohózat jelleg dominál. Számunkra nehéz megrettenni a mégannyira ordibáló cártól, inkább nevetünk rajta.

Aztán amikor az időkép elhozza Bulgakov korába, még mulatságosabbá válik, azt biztosan kidomborítja a produkció, hogy hiába van hatalma, a diktátor bizonyos szemszögből mindig nevetséges. Bravúr jelenet, amikor a cár mellett csöngeni kezd a telefon, riadtan odanyúl a készülékhez, ekkor leesik a kagyló, és a belőle megszólaló hangtól még inkább megijed, majd megkérdezi a masinából beszélő hölgytől, mit követett el, hogy ilyen szűk börtönbe zárták.

De persze az se kutya, amikor a cár filmforgatásra téved, és a rendező rácsodálkozik, hogy milyen élethűen üvölt ez a jelmezes figura, biztos valami általa nem ismert neves színész cukkolja és cukkolja, hogy még inkább kihozza belőle a formáját, de aztán a cár úgy nekitámad, hogy hamarosan kampec lesz a becsvágyó rendezőnek.

Fantáziadús ötletek halmozódnak újabb ötletekre, ebben nyilván része van a rendező állandó munkatársának, Vecsei H. Miklósnak, aki már több szöveget is érzékeny hozzáértéssel formált maivá. És az ötletek rendre meg is valósulnak, a poénok nagyokat durrannak, jó figurák jó alakításokban jelennek meg a deszkákon. A színpadi nyargalászások pontosan kivitelezettek, a nekiszabadult játékkedv tobzódik, olyan stílusban állják kiválóan a sarat a színészek, ami nem szokásos a Radnótiban.

Az említetteken kívül Martin Márta, Molnár Áron, Pál András, Schneider Zoltán, Gazsó György, Sodró Eliza, Gyöngyösi Zoltán, Figeczky Bence, Olasz Renátó, közülük többen kettős szerepeket is adva, teljes energia bedobással, és látható kedvvel vesznek részt a játékban, ami fölöttébb mulattató, de Bulgakovból kiindulva, lehetne fajsúlyosabb is.

A Liliomfi előadásában, a Budaörsi Játékszínben, ifj. Vidnyánszky temérdek plusz jelentést adott Szigligeti Ede szövegének, belelátva saját korosztálya mohó tettvágyát, és az ezt gátló tényezőket, arról beszélt benne bámulatos intenzitással, elbűvölő sármmal és szarkasztikus humorral, hogy az ő színházimádatuk minden korláton áthág, és utat tör magának. Bulgakov szövegével nem volt ennyire fajsúlyos mondanivalója, de így is igen eleven, telivér produkciót hozott létre, ami öröm színésznek és nézőnek egyaránt.

2016.10.19 07:45

Nincs visszatérés

Publikálás dátuma
2018.07.17 18:24

Fotó: Népszava/ Szalmási Péter
A szabadságvágy és a döntések felelőssége a közös a Nóra II. rész és a Varsói melódia című darabokban. Az előbbit a Szentendrei Teátrumban, utóbbit a Hatszín Teátrumban mutatták be.
Az ötlet drámaírói részről remek. Vagyis folytatni Ibsen Nóráját, megnézni, mi is történik mondjuk tizenöt év múlva, miután Nóra becsukta maga mögött az ajtót és elhagyta családját. A fiatal amerikai szerző Lucas Hnath ezzel az egyszerű indítással kortalanná teszi a problémát, jobban mondva cselesen áthelyezi a mába. Még ha tizenöt évről is van szó a Szentendrei Teátrumban játszott Nóra II. részben a főhősnő abszolút mainak hat, a vívódásai is azok. Mit is kezd az ember a szabadsággal, egyáltalán lehet-e igazán szabad? Mi is a szabadság? Talán ez az esszenciája a felvetődő kérdéseknek, de azért is jó a dráma, mert ennél sokkal bonyolultabb. És van egy nagy találmánya. A szerző folyamatosan fordít, csavar egyet a nézőponton. Nem csak Nóra álláspontját ismerhetjük meg, hanem a volt a férjét, a házvezetőnőét, sőt, az egyik felnőtt gyerekéét is. Mindez élvezetesen dialógusban, élesen ütköztetve íródott meg. Ezért a darab vitán felül figyelemre méltó. Amikor már igazat adnánk Nórának, jön a másik szereplő, akinek szintén megvan a maga igazsága. Nóra, mint egy háborúban edződött, harcos, sikeres amazon tér vissza abba a házba, ahonnan elment, és szajkózza azokat az elveket, amelyekért megküzdött, amikben hisz. Csakhogy a másik félnek is megvan az ehhez hozzáfűzendő érvényes nézete, sőt megélt belső fájdalma, amit eddig nem volt kinek elmondania. És aztán eljutunk a hazugságig. Mi másig, ami mindent elront és megmérgez, párkapcsolatot, köz és magánéletet. Kiderül nem csak az egymásnak szánt hazugságok a veszélyesek, hanem azok is amelyekkel magunkat áltatjuk. A néven nem nevezett, ki nem beszélt folyamatokról, jelenségekről, vagy netán egyszerűnek tűnő érzésekről nem beszélve.
Miközben nagyszerű a darab, az előadás ritmusa néhol monotonná, egyhangúvá válik. Galgóczy Judit rendezése talán túlságosan is bízik a szövegben, vagy a színészekben, ezért szinte teljesen nélkülözi az akciót. A színészek ülnek, vagy állnak és beszélnek. A színházi szituációk valahogy hiányoznak. Miközben a szereposztás nem vitatható, a színészek élnek is bizalommal. Leginkább Kováts Adél, aki nagy meggyőződéssel áll ki ebben a szerepben is a nők jogaiért. Nóra sokszínűségét, szellemi pengeélét pontosan megmutatva. Csankó Zoltán az elhagyott Torvaldként leginkább későn eszmélő áldozat, aki nem bír szembenézni azzal a tükörrel, amit Nóra tart elé. Karakteres a másik két szereplő, Bodnár Erika házvezetőnőként és a felnőtt lányként László Lili.  A végén Nóra nem köt kompromisszumot, újra kilép azon a bizonyos ajtón egy boldogabb, szabadabb jövő reményében. Bízva abban, hogy azt még ő is megéri. Az egyszer választott útról nincs visszatérés.
Ez a megállapítás igaz Leonyid Zorin kétszereplős színművének, a Varsói melódiának a főhőseire is. A darabot évtizedekkel ezelőtt Törőcsik Mari és Sztankay István játszotta óriási sikerrel. A történetet a rendezők azóta is időről időre előveszik. Most Radnai Annamária fordításában Kocsis Gergely állította színpadra a Hatszín Teátrumban, ahonnan az előadás rövidesen nyári szabadtéri helyszínekre utazik. A történet egyszerű: romantikus szerelem szövődik a II. világháború után egy szovjet fiú és lengyel lány között a Szovjetunióban. A levegőben még ott van a háború tragikuma, a félelem, és az újrakezdés tétova bizonytalansága. A fiatalok viszont egyszer fiatalok, és a szerelemre sem kell sokat várni. A produkció legszebb néhány perce az, amikor a Zeneakadémia kakasülőjén véletlenül egymás mellé sodródott Helga (Tompos Kátya) és Viktor (Adorjáni Bálint) némán hallgatják Chopin muzsikáját. Csak a gesztusokat érzékeljük, ahogy egy dallam titkát megérti a zenekedvelő, úgy fedezi fel lassan egymást egy fiú és egy lány. Előbbi borász, utóbbi énekesnő szeretne lenni. Előttük áll az élet. Az egész élet. Ez egyszerre jelent nyomasztó és felszabadító érzést mindkettőjüknek. A zene aztán sok mindenen átsegít. Kezdeti félszegségen, tapasztalatlanságon. A történet környezete kissé már távoli, a nyelvezet, az ismerkedés ritmusa is idejétmúlt talán. A szerelem romantikája, a találkozás mindenek fölöttisége azonban még mindig időtálló. Csakhogy az idillbe belevág a politika. Azért ez sem ismeretlen dolog manapság, amikor magánéleteket változtat meg, befolyásol alapvetően a közvetlen közéleti közeg. Akkor Szovjetunióban nem házasodhattak idegen országbelivel. Ez a törvény Helgát és Viktort szétválasztja. Ezután pedig már nincs közös út, még akkor sem, ha a szerelem kitart, és találkoznak is tízévenként, de ez már nem ugyanaz, nem is lehet az. Valami elmúlt, és nem jön vissza sohasem. Mindenki változik, a szerelem plátóivá lesz, két élet elmegy egymás mellett. Még akkor is, amikor már törvény nem tiltja a házasságot. Az adott pillanat egyszerisége, amely két sorsot összehoz, sohasem jön vissza. Tompos Kátya érzékenyen és szenvedélyesen mutatja meg a lány állapotváltozásait. A reménytől a reménytelenségig. Nem mellesleg szépen énekel egy lengyel dalt. Adorjáni Bálint a szépfiú sablonjait le nem vetkőzve, közhelyesebben ábrázolja a fiút, akinek mintha igazi mélységei nem is lennének. Ha egyszer becsukjuk magunk után az ajtót, az már gyakran csak a vágyainkban nyílik ki. A mindent megszépítő nosztalgia mögött ott a zár.
2018.07.17 18:24

Kíméletlen részletesség

Publikálás dátuma
2018.07.17 16:15

Fotó: HBO/
Gillian Flynn a Holtodiglan című regényével lett nemzetközileg ismert krimiíró, a David Fincher rendezte filmadaptáció pedig egy csapásra sztárszerzők közé repítette. A HBO most első regényéből, az Éles tárgyakból készített minisorozatot. Méghozzá bravúrosan.
A 2006-ban megjelent Éles tárgyak sokban különbözik a Holtodiglan világától. Nem egy párkapcsolat viszonyrendszerét taglalja, mint a Holtodiglan, hanem egyetlen nőre fókuszál, akinek a harca a saját démonjaival legalább annyira életveszélyes folyamat, mint a bűnügy, amely körülveszi. Sőt, utóbbi talán másodlagos is. Ez remek drámai alapanyag volt a HBO-nak egy minisorozathoz, ahol ezt a műfajt nagyon magas színvonalon űzik.  A nagybetűs nő ebben a drámában a fiatal chicagói újságíró, Camille Preaker, aki épp végzett a néhány hónapos pszichiátriai kezelésével, amikor főszerkesztője visszaküldi szülővárosába, Missouri-beli Wind Gap nevű, mondjuk úgy, hogy zárt városkába, hogy az ott történt gyerekgyilkosságokról tudósítson. Csak, hát Camille fő problémája maga a gyermekkori környezet, amelynek traumatikus hatását csak az alkohol segítségével tudja túlélni. Ezt az expozíciót pedig igencsak mélyrehatóan ábrázolja Jan-Marc Vallée rendező: soha nem láttam ennyire kíméletlenül alapos ábrázolását az alkoholszenvedélynek. Camille-nek az élete nem mindig tudatos, vannak üresjáratok és kómában töltött időszakok, melynek következtében nem tudja mindig eldönteni mi a valóság és mi a képzelet szüleménye. Zavart lélekről van szó, akinek az esetében majd megtudjuk azt is miért vonzódik azokhoz a bizonyos éles tárgyakhoz. 
Amikor Camille visszaérkezik a családi környezetbe, megtudjuk, hogy évek óta alig beszélt neurotikus, hipochonder anyjával; tizenhárom éves, gyönyörű féltestvérét, a poros kisváros lakóit valamiképp a markában tartó Ammát pedig utoljára óvodásként látta, miközben a rejtélyes módon meghalt másik lánytervér folyamatosan kísérti. A kísérteties viktoriánus házban Camille-t megrohanják boldogtalan gyerekkor emlékei, és akaratlanul is azonosulni kezd a meggyilkolt kislányokkal. Miközben egyre mélyebbre rántják sötét múltjának démonai, és felszakadnak soha be nem gyógyult sebei, versenyfutásba kezd az idővel, hogy kiderítse, ki lehet a tettes. Ezt a sorozat nagyon komótosan teszi meg, nem rohan sehova, bőven időzik a kamera a részleteken, ezzel az atmoszferikusságot erősítve. Ami abszurd, hogy a tévés feldolgozás gálánsabb és gazdagabb, mint az irodalmi alapanyag, mintha csak minden oldalt adaptálni akartak volna, méghozzá úgy, hozzá is tesznek itt-ott. Ahol dramaturgiailag fontos és érdemes. Ennek következtében lett igazán nyomasztó és zaklató alkotás az Éles tárgyak, mert folyamatosan azt érezzük, hogy valami borzalmas fog történni, és szoríthatunk, hogy ekkor Camille legalább valamilyen szinten józan legyen. A forgatókönyv és a rendezés tehát példás és átgondolt, de ide sorolnám még a kitűnő színészvezetést. A Camille-t alakító Amy Adams esetében ugyan nem kell nagyon meglepődni, hogy patent alakítást nyújt, de egészen hatásos a jelenléte Patricia Clarksonnak, aki Camille anyját alakítja. Nincs rossz alakítás a produkcióban. Egyetlen egy veszélyforrást látok – ez viszont magából a koncepcióból fakad. Azok, akik a gyors nyomozós thrillert vártak, lehet, hogy csalódni fognak, mert itt bizony mélyre kell mennünk a katarzishoz.

Infó

Az Éles tárgyak feliratos verziója július 9-én indult az HBO GO-n és az HBO-n. A szinkronos változat sugárzására két héttel később, július 22-én kerül sor.  

Témák
sorozatHBO
2018.07.17 16:15