Új ügyvédi törvény készül

Publikálás dátuma
2016.10.31 06:03
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Várhatóan 2018-tól csak az a jogtanácsos láthat el bíróság előtti képviseletet, illetve jegyezhet ellen okiratokat, aki belép az ügyvédi kamarába, az ügyvédeknek és a jogtanácsosoknak egyaránt kötelező lesz időszakonként - továbbképzésen - bizonyos kreditpontot megszerezniük, ha továbbra is praktizálni akarnak, valamint az ügyvédek nem dolgozhatnának sikerdíjért, viszont várhatóan lesznek minimális rezsióradíjak - egyebek mellett ezt tartalmazzák az új ügyvédi törvény tézisei. Az Igazságügyi Minisztérium október 24-én hozta nyilvánossága az elképzeléseket az alapelvekről, amelyekről november 23-áig várják az észrevételeket.

A tézisek között szerepel, hogy az ügyvédek tevékenységi köre kibővül. Elláthatnak bizalmi vagyonkezelői, társasházi közös képviselői és biztosítási tanácsadói tevékenységet is. Ehhez azonban a szükséges speciális szakmai követelményeknek is meg kell felelniük. Az alapelvek kitérnek a fogyasztó (az ügyvédek megbízói) védelmére is, ezért a kamarának komplex, önkéntes minőségbiztosítási rendszert kell kidolgoznia. Megszűnnek a sikerdíjas megállapodások, ehelyett az elvégzett munkával arányos díjazás kikötését támogatja az igazságügyi tárca, bizonyos típusügyekben pedig rögzíteni kell a minimális ügyvédi rezsióradíjakat. Erre két változat szerepel a szövegben: az egyik szerint a kamara - miniszteri jóváhagyással -, míg a másik lehetséges esetben a miniszter rendeletben határozza meg a minimális rezsióradíjat. A megállapodás ugyanakkor megtámadható lenne bíróság előtt, továbbá a bíróság indokolt esetben a megszabott legalacsonyabb óradíjtól eltérhetne.

A kötelező felelősségbiztosítás jelenleg kamarai szabályzatban rögzített, az alsó határa 8 millió forint, ami nemzetközi összehasonlításban nagyon alacsonynak számít. Ezt jelentősen, legalább 20 vagy 30 millió forintra emelnék több lépcsőben. Az új szabályokat 2018. január 1-jétől vezetnék be.

A tézisek nem szólnak a jogi szakvizsgáról. Ez jelenleg egységes, tehát - három évi rezidenskedés után - ugyanazt a szakvizsgát teszi le a későbbi ügyvéd, bíró, ügyész, jogtanácsos és közjegyző is. A jogi foglalkozások így átjárhatóak.

Szerző
2016.10.31 06:03

Fizethet a Ryanair a Ferihegyen hagyott csomagokért

Publikálás dátuma
2018.07.23 16:43
Illusztráció
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Kizárólag akkor nem terheli anyagi felelősség a légitársaságokat a késő bőröndök miatt, ha bizonyítják: minden ésszerű lépést megtettek a kármegelőzés érdekében.
A poggyászok késése esetén is jár kártérítés a fogyasztónak a légitársaságtól, nem csak a csomagok sérülése, elvesztése után - hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) az MTI-hez hétfőn küldött közleményben. A civil fogyasztóvédelmi szervezet a napokban előfordult megnövekedett poggyászkésésekre reagált.
A kártérítés feltétele, hogy a fogyasztó írásban jelentse be kártérítési igényét a légitársaságnál, legkésőbb a poggyász kiadásától számított huszonegy napon belül.
Mint írják, a Montreali Egyezmény szigorú felelősségi szabályokat állapít meg, egyebek közt előírja, hogy a poggyászszállítás során bekövetkező megsemmisülés, elvesztés, kár, késedelem esetén a fuvarozó felelőssége utasonként "1000 különleges lehívási jog". Egy "különleges lehívási jog", azaz SDR jelenleg mintegy 390 forint, a légitársaságok így akár 390 ezer forintos kártérítés fizetésére is kötelesek.
A kártérítési összeg maximumának azonban csak töredékét szokták a légitársaságok megfizetni, mivel az utas nem tudja bizonyítani, hogy mekkora kár érte - írja a szövetség.
A FEOSZ álláspontja szerint a Ryanair tisztességtelen a magyar fogyasztókkal szemben, mert nem teljesíti a szerződésben vállalt és az utasok által kifizetett szolgáltatásait.
Az utóbbi időben többször hagyta a légitársaság Budapesten az innen indulók csomagjait. Legutóbb - mikor különben fel is lázadtak az utasok a gyakorlat ellen - már egyértelmű volt: nem is akarják elvinni a poggyászokat, mivel azok túlsúlynak számítanak. A fogyasztóvédők szerint a Ryanair eddigi hozzáállása alapján elég kicsi az esély arra, hogy valóban ki lehessen harcolni a kártérítést. A Ryanairnek nincs telefonos magyar nyelvű ügyfélszolgálata, nincs magyarországi fióktelepe, vagy legalább egy kézbesítési címe, ahova fordulhatnának a magyar utasok.
A vonatkozó jogszabály alapján kizárólag akkor nem terheli felelősség a légitársaságot a késedelem miatti kárért, ha bizonyítja, hogy minden ésszerű lépést megtett a kármegelőzés érdekében.
- olvasható a közleményben. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége évek óta szorgalmazza, hogy a kormány készítse el az új fogyasztóvédelmi politikáját, a szövetség szerint a légitársaságok ügyfélkapcsolatára is a közszolgáltatást végző társaságok ügyfélszolgálataira vonatkozó szigorú szabályokat kellene előírni.
2018.07.23 16:43
Frissítve: 2018.07.23 16:49

Kiderülhet, milyen szerződéssel használták Hosszúék a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:38
A Duna Aréna egyik versenymedencéje
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Ki kell adnia a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft-nek azokat szerződéseket, amiket Hosszú Katinka és Shane Tusup cégével kötöttek; az ügyben eljáró bíróság félmilliós pénzbírságot is kirótt a szervezőre.
Ki kell adnia azokat szerződéseket budapesti vizes vb szervezőinek, amiket az Hosszú-Tusup tulajdonban álló Iron Corporation-nel kötöttek az irdatlan mennyiségű közpénzből épített Duna Aréna használatára – idézi az ügyben hozott, nem jogerős bírósági döntést a 24.hu. A portál hozzáteszi, a szervező céget 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújtották, mert korábban tagadta, hogy birtokában vannak ilyen megállapodások.
A lap emlékeztet rá, hogy az elsőfokú bírósági döntést 16 hónapos szélmalomharc előzte meg, melynek során hasztalanul próbálták kikérni, megszerezni a szerződéseket.
 „Első körben egyszerűen figyelmen kívül hagyták megkereséseinket, az adatvédelmi hatóság jelentését, az eljárást. A második fordulóban, immár a per során érveltek azzal, hogy a Bp2017 Kft. nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás, így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket. Hivatkoztak arra is, hogy adatigénylésünket túlságosan általánosan fogalmaztuk meg. A harmadik lépcsőben az következett, hogy a Bp2017 Kft. nem is kötött ilyen szerződéseket” - sorolják a cikkben.
Hozzáteszik, bíróság mindent figyelembe véve alaposnak találta a 24.hu kérelmét, mivel a Bp2017 Kft. minden kétséget kizáróan közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek ráadásul közfeladatot kellett ellátnia a vb megszervezésével. A megbírságolt Kft. ugyanakkor fellebbezett az ítélet és a pénzbírság ellen is, így az eljárás másodfokon folytatódik.
Az ügy tavaly márciusban kezdődött, akkor kapott nyilvánosságot, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának nem maradt hely a közel 50 milliárdból megépített Duna Arénában, míg Hosszúéké megkapta a létesítményt.
2018.07.23 10:38