A Fidesz a versenyjogot is átírta a Népszabadság bezárásáért?

Publikálás dátuma
2016.11.01 18:05
Korábbi tüntetés a Népszabadság bezárása ellen a Szabad sajtó úton. Forrás: Facebook/Népszabi szerkesztőség
Fotó: /
A Fidesz a versenyjogot is átírta, hogy egyszerűbb legyen a médiapiac átrendezése - ezt bizonyítja, hogy a Gazdasági Versenyhivatal egyszerű eljárásban néhány nap alatt hagyta jóvá a Népszabadságot kiadó Mediaworks eladását a Mészáros Lőrinchez köthető Opimus Group Nyrt.-nek, mondván, hogy utóbbinak közvetlenül nincs kiadói érdekeltsége. A lap az elmúlt 26 évben a magyar demokráciát szolgálja - üzeni a megszüntetett baloldali napilapot a náci állampárt propaganda újságjához hasonlító Kósa Lajosnak a Politikatörténeti Intézet főigazgatója.

Versenyjogi szempontból nem tartja bonyolult ügynek a Mediaworks Hungary Zrt. eladását a Mészáros Lőrinchez köthető a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke. A hivatal élére nemrég újabb hat évre kinevezett Juhász Miklós a napi.hu oldalán tegnap megjelent interjúban beszélt arról, miért adtak néhány nap alatt engedélyt a Népszabadság korábbi kiadójának felvásárlására, holott néhány éve épp a GVH akadályozta meg a hasonló médiapiaci koncentráció kialakulását, amikor megtiltotta a vidéki lapok piacán 2010-2011-ben legnagyobb részesedéssel bíró német Axel Springer és a Népszabadságot akkor kiadó svájci Ringier fúzióját.

A Versenyhivatal elnöke emlékeztetett rá, hogy az idén január 1-jétől úgy módosultak a szabályok, hogy az egyszerű megítélésű, kérelemre induló eljárásokban a hatóságnak nyolc nap alatt meg kell hoznia a döntést. Október végéig a versenyjogi beadványok 40 százaléka ilyen pofonegyszerű eset volt, semmi meglepő nincs tehát abban, hogy a Pannon Lapok felvásárlásán éppen csak túlkerült Mediaworks eladása sem ébresztett kételyt a hivatal munkatársaiban. Az indoklás pofonegyszerű: az Opimus anyacégének tevékenységi körében nem szerepelt a lapkiadás, vagyis szóba sem került, hogy a cégcsoport felborítja a médiapiac egyensúlyát – hangzott Juhász Miklós érvelése. A magyarázat ott bukik meg, hogy az Opimus Group Nyrt. egyszemélyes tulajdonában lévő Opimus Press Zrt. szerezte meg a Népszabadságot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek 100 százalékát.

A Népszabadság megjelenésének meglepetésszerű felfüggesztése a múlt hónap elején, majd a lapot kiadó osztrák cég hirtelen eladása miatt sokan azt gondolják, a kormány hátszelével lezajló lépések célja a kritikus baloldali média elhallgattatása és a megyei lappiac megszerzése. Azóta tudjuk, hogy ez utóbbi téren az állami éhség nem csillapodik, hiszen már szóba került a Kisalföldet és a Délmagyarországot megjelentető Lapcom Zrt. megvásárlása és a jelenleg 12 vidéki lapot tulajdonló Opimus Press Zrt.-be olvasztása is.

Az „állampárti” napilap olvasói között nem csak az első években voltak fiatalok FOTÓ: FORTEPAN/LENCSE ZOLTÁN

Az „állampárti” napilap olvasói között nem csak az első években voltak fiatalok FOTÓ: FORTEPAN/LENCSE ZOLTÁN

Valójában tehát nem pusztán arról van szó, hogy lazult a versenyhivatali szabályozás a médiapiacon, sokkal inkább arról, hogy a Fidesz-kormány újraírta az alapelveket. Mindezek ismeretében biztosak lehetünk benne, hogy Orbán Viktor nem áll le addig, amíg nem tudja közvetlenül irányítani a teljes magyar médiapiacot, ám az még ebben az összefüggésben is érthetetlen, miért tartotta fontosnak Kósa Lajos a mögöttünk álló hosszú hétvégén, hogy még egyet belerúgjon a Népszabadságba. Gróf Tisza István egykori miniszterelnök szobrának avatásán a Debreceni Egyetem előtti téren ugyanis arról beszélt, hogy a baloldali napilap a totális diktatúra kiszolgálójaként született az ’56-os forradalom vérbefojtása után, vagyis állampárti lapként pont olyan volt, mint egy náci napilap.

Cinikus szavak, melyekkel egy józan erkölcsi értékrenddel rendelkező ember nem tud mit kezdeni – kommentálta lapunknak Földes György a Fidesz frakcióvezetőjének hétfői kijelentéseit. Párhuzamot lehet vonni a náci és a kommunista rendszer borzalmai között, de ez nem jelenti azt, hogy azonosítani is lehet őket egymással, Kósának azonban a jelek szerint ez nem okoz gondot – mutatott rá a Politikatörténeti Intézet főigazgatója.

A lap részvényeinek egy részét korábban birtokló Szabad Sajtó Alapítvány egykori elnöke szerint a Népszabadság az elmúlt 26 évben a magyar demokráciát szolgálja. Mennyit kellett volna vezekelnie a Népszabadságnak Kósa szerint? – tette fel a költői kérdést Földes, hozzátéve, hogy az elképesztő párhuzamot ráadásul egy olyan párt frakcióvezetője hozta fel a nyilvános rendezvényen, amely magát keresztény-konzervatívnak aposztrofálja. Földes György néhány napja a Népszabadság megszüntetéséről szólva úgy fogalmazott: "a Fidesz-kormány évek óta dolgozik a baloldali, demokratikus sajtó ellehetetlenítésén, a minőségi tájékoztatást és tájékozódást szolgáló médiumok felszámolásán. Ennek a folyamatnak a csúcspontja, helyesebben a mélypontja a Népszabadság bezárása. Nemzeti szégyen, hogy ez megtörténhet."

Szerző
2016.11.01 18:05

Pénzt ígért a magyar sajtónak az amerikai külügy, de most mégsem ad

Publikálás dátuma
2018.07.22 20:42

Fotó: /
Még tavaly novemberben írták ki a pályázatot, hogy 700 ezer dollárral támogassák a vidéki, objektív sajtót. Mostanra arra jutottak: inkább „más megközelítést alkalmaznak”.
Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz – nyilatkozta a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra a Nyomtass te is! hetilapnak, amikor a korábban meghirdetett, a szabad vidéki sajtót támogató pályázatról érdeklődtek. Az Index emlékeztetett rá, hogy az „Objektív média támogatása Magyarországon” címmel kiírt 700 ezer dolláros, mintegy 190 millió forintos amerikai külügyminisztériumi pályázat eredményét már rég ki kellett volna hirdetni. Ez az a pályázat, amelynek hírére a magyar külügy tavaly bekérette David Kostelancik ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt. Nemrég a Népszava is foglalkozott a témával, kérdésünkre akkor a nagykövetség úgy reagált, hogy egyelőre nincs további közlendője. Korábban, május végén azt a választ kaptuk, hogy a washingtoni külügyminisztériumban folyik a pályázatok értékelése, támogatás odaítéléséről szóló döntés még nem született. Az Index amerikai forrásból úgy tudja, vannak olyan tervek, hogy a 700 ezer dollárt – amit egyes tisztségviselők a külügyi vezetés támogatása nélkül szántak magyar, vidéki sajtóra – valamiféle régiós projekteket támogató alapba csatornáznák át, és azon keresztül egy fokkal indirektebb módon Magyarországra is juthatna a pénzből. Döntés még nincs. A Nyomtass te is!-nek az amerikai sajtóattasé azt mondta: „Folytatjuk a hatékony megoldások felkutatását olyan magánszemélyek és szervezetek támogatására, akik plurális médiakörnyezetet szeretnének Magyarországon és a tágabb régióban. Semmi sem került le a napirendről”.
Témák
médiaUSA
2018.07.22 20:42

Budapesten hagyta a csomagokat a Ryanair, fellázadtak az utasok

Publikálás dátuma
2018.07.22 16:21
FOTÓ: PAUL FAITH / AFP
Fotó: /
Másodszor fordult elő, hogy a fapados társaság Las Palmas-i járata egyszerűen nem viszi el az utasok csomagjait, túlsúlyra hivatkozva.
Kellemetlen meglepetés érte a Ryanair Budapest-Las Palmas járatának utasait vasárnap: azt közölték a már a fedélzeten ülő utasokkal, hogy a gép túlsúlyos, ezért leszedik a csomagokat – írja az Index. Egy utas szerint választás elé állították őket: vagy maradnak a gépen, és szerdán kapják meg a csomagjaikat kint, vagy szálljanak le.  Ez már a második eset, egy hete ugyanakkor nem is szóltak, csak a Kanári-szigeteken közölték az utasokkal, hogy a csomagok Budapesten maradtak, és leghamarabb három nap múlva, szerdán kaphatják meg azokat. Most vasárnap az utasok egy része fellázadt, leszállt és üvöltözve elállta a gép útját. A helyszínre kiérkezett a rendőrség is. Végül a pilóta bejelentette, hogy azoknak, akiknek a csomagja Budapesten marad, nem kell szerdáig várniuk rá, vagy ma, vagy legkésőbb holnap az is meg fog majd érkezni.  AZ Index szerint valószínű, hogy a Ryanair nem a távolságnak, üzemanyag-szükségletnek, utasszámnak, csomagszámnak megfelelő géppel működteti ezt a járatát, ezért kellett hátrahagyni a csomagokat, de a légitársaság nem nyilatkozott legutóbb sem.  
2018.07.22 16:21