Emmi: folytatódik a törvénysértés

Publikálás dátuma
2016.11.10 06:53
Fotó: Szalmás Péter
Fotó: /
Válaszolt tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Sportállamtitkársága lapunk kérdéseire, így megtudhattuk, hogy a minisztérium helyén valónak tartja Szabó Tünde állampolgár jogszabályokat sértő tagságát a Magyar Olimpiai Bizottságban (MOB).

Ebben a témában az alábbi minisztériumi állásfoglalást kapta lapunk: „A jogszabályok értelmében, a MOB-ban elnökségi tagsággal nem bízható meg az, aki állami vezetői tisztséget tölt be. Dr. Szabó Tünde államtitkár esetében a MOB elnökségi tagság azonban az állami vezetői tisztséget megelőzően keletkezett.

Az összeférhetetlenség kiküszöbölése érdekében államtitkár asszony felfüggesztette elnökségi tagságát, az az semmilyen, az elnökségi tagság alapján őt megillető jogot nem gyakorol, így a MOB elnökségének munkájában nem vesz részt, az elnökségi ülésekre pedig legfeljebb tanácskozási joggal lehetne meghívni. A MOB-ra vonatkozó joghatását tekintve tehát a tagság felfüggesztése megfelel a megbízatás megszűnésének.”

A sporttörvény szerint: „A MOB elnökségének tagja nem lehet állami vezető.” A MOB Alapszabályában ez olvasható: „a Magyar Olimpiai Bizottság Elnökségének nem lehet tagja központi közigazgatási szervek, a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény személyi hatálya alá tartozó állami vezető.”

A jogszabályok nem írnak arról, hogy lenne jelentősége annak, mikor lett elnökségi tag Szabó Tünde, a felfüggesztésre pedig a törvények nem adnak lehetőséget, az államtitkári törvénysértés tehát folytatódik…

A MOB 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpiai pályázatát illető szerepéről ezt írta a Sportállamtitkárság: „A Budapest 2024 Zrt-t a MOB Budapest Főváros Önkormányzatával közösen hozta létre, abból a célból, hogy a 2024-es budapesti olimpiarendezési pályázattal kapcsolatos feladatokat kezelje, és a pályázatot sikerre vigye. A Budapest 2024 Zrt. fő tevékenységi körébe a pályázathoz kapcsolódó szervezési, tervezési és egyéb operatív feladatok, valamint az olimpia megrendezését népszerűsítő hazai és nemzetközi kommunikációs kampány lebonyolítása tartoznak.

A Budapest 2024 Zrt. és a MOB több szinten együttműködnek a Budapesti Olimpiai pályázat sikere érdekében. A sporttörvény módosítása a két szervezet közös munkáját egyáltalán nem érinti, hiszen a MOB szakmai munkája - az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatokra, a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatokra, sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az azokban való közreműködésre irányul.”

Szerző
2016.11.10 06:53

Babos a páros-rangsor élén

Publikálás dátuma
2018.07.16 10:10
Babos és Mladenovic - Illusztráció
Fotó: SpainDPPI / DPPI/ Oscar Barroso
Korábban sem a nőknél, sem a férfiaknál nem állt még magyar teniszező a felnőtt világranglista élén.
A magyar játékos első helye már a múlt héten biztossá vált, s ezen az sem változtatott, hogy a francia Kristina Mladenoviccsal első kiemeltként a negyeddöntőben búcsúzott Wimbledonban - írja az MTI. A 25 éves Babos egyesben maradt a 38. helyen, rajta kívül Stollár Fanny van még ott a top 200-ban, ő a 148. helyen.
Az egyéni rangsort továbbra is a román Simona Halep vezeti, a közvetlen élcsoportból a legnagyobbat a német Angelique Kerber javított a helyezésén, wimbledoni győzelmének köszönhetően a tizedikről feljött a negyedik helyre. Döntőbeli ellenfele, a volt világelső amerikai Serena Williams londoni szereplésével 153 pozíciót ugrott előre: két hete a 181. volt, most a 28. helyen áll.
Páros világranglista (a WTA honlapja alapján, zárójelben a legutóbbi helyezés):
  • 1. (3.) Babos Tímea - 7700 pont
  • 2. (6.) Katerina Siniakova (cseh) - 7425
  • 3. (4.) Latisa Csan (tajvani) - 7185
Női tenisz-világranglista:
  • 1. (1.) Simona Halep (román) - 7571 pont
  • 2. (2.) Caroline Wozniacki (dán) - 6740
  • 3. (4.) Sloane Stephens (amerikai) - 5463
  • ...38. (38.) Babos Tímea - 1300
  • ...148. (149.) Stollár Fanny - 396
2018.07.16 10:10

A foci árnyékában születik az orosz nyugdíjreform

Publikálás dátuma
2018.07.16 09:00
Kommunista szimpatizánsok tüntetnek a nyugdíjreform ellen a krími Szimferopolban
Fotó: AFP/ STR
A sztálini idők, 1932 óta nem nyúltak a nyugdíjkorhatárhoz, de más fontos változásokról is elterelte a figyelmet a futball vb: emelik az áfát, megfigyelik az internetforgalmat és jönnek a büntetővámok az amerikai termékekre.
A fociünnep jön-megy, de a nyugdíjreform, és a többi intézkedés, marad. Július 17-én, kedden kezdi tárgyalni az orosz parlament azt a törvénytervezetet, amely 60-ról 65-re emeli a férfiak, illetve 55-ről 63 évre a nők nyugdíj korhatárát, 15 éves átmenettel. Oroszországban - akkor még a Szovjetunióban - 1932-ben állapították meg az aktív munka befejezésének határát, amelyhez azóta nem nyúltak. Az időzítés továbbá több mint megfelelő volt az általános forgalmi adó 18-ról 20 százalékra való növelésére is. A Levada Központ közvélemény-kutatói által végzett felmérés szerint ugyanis az utóbbi négy hét legfontosabb történésének majdnem kétszer annyi orosz nevezte meg a világbajnokságot, mint a nyugdíjrendszert érintő változásokat. 
De nem csak ez a két intézkedés nem kapott megfelelő figyelmet a vb miatt. El-elhalványodtak a nyugdíjreformok elleni tüntetésekről szóló hírek, és a két éve elfogadott Jarovaja-féle terrorista ellenes törvénycsomag életbe lépése sem kapott visszhangot július elején. Az új jogszabály szerint a távközlési szolgáltatóknak fél évig meg kell őrizniük az ügyfelek sms-üzeneteit és a hanghívások felvételeit, egy hónapig pedig az internetes forgalomra vonatkozó adatokat. 
Válaszként Donald Trump amerikai elnök 25 százalékos acél- és 10 százalékos alumínumvámjára, július 6-án 15-20 százalékos pótvámot vetettek ki azon Amerikából importált árukra, amelyeknek van orosz helyettesítő termékük. És miközben születtek a szebbnél szebb gólok, továbbra is éhségsztrájkolt a politikai okokból bebörtönzött ukrán filmrendező, Oleh Szencov, akit korábban terrorizmus vádjával 20 év börtönre ítéltek. Orosz aktivisták ugyan igyekeztek szögesdróttal bevont világbajnoki trófeával felhívni a figyelmet az akcióra, de nekik sem sikerült számottevő figyelmet kapniuk.
2018.07.16 09:00
Frissítve: 2018.07.16 09:00