Gémesit nem vonzza a miniszterelnök-jelöltség

Publikálás dátuma
2016.12.07 06:07
Nem kértek fel, nem foglalkozom vele, civil mozgalmat szervezek FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Tudomása szerint Gémesi Györgyöt látnák szívesen közös miniszterelnök-jelöltként a baloldali pártok - állította lapunknak az LMP-s Ungár Péter. Szocialista körből viszont úgy értesültünk, a gödöllői polgármester majdani pártjával szívesen együttműködnének, ám nem potenciális kormányfő-jelöltként tekintenek rá. Nem kérték fel, de nem is foglalkozik ilyesmivel, most civil mozgalmat szervez - reagált a hírre a Népszavának Gémesi.

Senki nem kérte fel, nem is hallott arról, hogy a baloldali pártok őt akarnák közös miniszterelnök-jelöltként indítani a következő parlamenti választáson. Gémesi György így reagált lapunknak amikor közöltük vele, az LMP-s Ungár Péter tudomása szerint az előválasztásról tárgyaló baloldali pártok szívesen létnék kormányfő-jelöltjükként, sőt formálódó pártját sem hagynák ki az együttműködésből. Gödöllő független polgármestere a Népszavát emlékeztette: mozgalmat szervez, amelyik új nemzeti minimumot állít össze. Bár ezt a civil szervezetet már sokan támogatják, pártalapításról még nincs szó. A Józan Ész Forradalma mozgalom megálmodója számára most az a fontos, hogy politikai hovatartozástól függetlenül minél többen vegyenek rész a műhelymunkában, és "össznemzeti összefogással" készüljön el az új 12 pont, amivel március 15-én állnak nyilvánosság elé. Ha a mozgalom mögött lesz megfelelő társadalmi támogatottság, akkor szóba jöhet a pártalapítás. Gémesit most a mozgalom építése érdekli, híresztelésekkel nem akar foglalkozni.

Együttműködő partnerként tekintenek Gémesi majdani pártjára - értesültünk MSZP-s körből. Azt viszont a szocialisták cáfolták, hogy a gödöllői polgármesterre potenciális kormányfő-jelölt jelöltként tekintenének.

Az már valószínű, hogy több demokratikus ellenzéki lista is lehet majd a következő parlamenti választáson. Az LMP továbbra is mereven elzárkózik az együttműködéstől, mert sem az MSZP-t sem a DK-t nem tartják alkalmasnak a kormányváltásra. Ungár Péter, a zöldpárt elnökségi tagja tegnap egy szűk körű háttérbeszélgetésen kijelentette, saját szavazóik nagy része elutasítja Gyurcsány Ferencet, illetve a szocialistákat mert úgy gondolják, a régi szereplőkkel nem lehet nyerni 2018-ban. Azt tagadta, hogy hivatalosan rendeltek olyan felmérést, amiből ez kiderül, bár azt nem cáfolta, hogy készült erre vonatkozó kutatás. Véleménye szerint az előválasztás nem olyan népszerű, ahogy többen állítják, a közös lista pedig nem megfelelő megoldás. Az előválasztásról közölte, az kicsit olyan, mint amikor elmondják, hogyan készül a kolbász. A választókerületekben a helyi pártszervezetek utolsó leheletükig küzdeni fognak a saját embereikért, így a produktum már nem feltétlenül lesz kelendő - vizionálta Ungár, aki szerint ebben nekik nem szabad részt venniük.

A DK számára bármelyik megoldás jó, amelyik közelebb visz a kormányváltáshoz. Gréczy Zsolt, a párt szóvivője az előválasztással kapcsolatban világossá tette, bár a 106 egyéni választókerületben tudnak egyéni jelöltet állítani, várják és mérlegelik az együttműködésről tárgyaló felek javaslatait. Számukra az a fontos, hogy mindenütt egyetlen demokratikus kihívója legyen a Fidesznek. Nem tagadta, hogy a Liberálisok azért nem vesznek részt az előválasztásról szóló vitában, mert ezt a DK megvétózta. Gréczy ezt azzal indokolta, nem bíznak olyan pártban, amelyik "ezer szállal kötődik" Orbán Viktorhoz.

Önálló listát állítanak, nem közösködnek az MSZP-vel és a DK-val, így sokkal több szavazatot tudnak szerezni - közölte lapunkkal az Együtt elnöke. Szigetvári Viktornak az ellen nincs kifogása, hogy részt vegyenek egy esetleges előválasztáson és a helyben győztes ellenében - ha az nem az ő politikusuk - ne indítsanak saját jelöltet, ám az önálló listához ragaszkodik. Utóbbit a megújulás listájának nevezte, amelyik megszervezi azokat a politikai erőket, amelyek nem a régi pártokhoz tartoznak, de kormányváltást szeretnének. Lapunkon keresztül azt üzente, szívesen rendezné pártja kapcsolatait a Párbeszéddel, az LMP-vel, a civilekkel, a közös lista viszont ugyanúgy kudarcra van ítélve, mint 2014-ben.

A Párbeszéd örül annak, hogy az előválasztást az LMP-n kívül minden demokratikus ellenzéki erő támogatja, és a választás napjáig arról sem mondanak le, hogy a zöldpártot is megnyerjék az együttműködésnek. Erről Tordai Bence, a pártokat tárgyalóasztalhoz hívó párt szóvivője beszélt a Népszavának. A Párbeszéd szóvivője közös listát szeretne, amit - akár az egyéni indulókat és a közös miniszterelnök-jelöltet - a választók állítanak össze. Nem csupán pártokat várnának a majdani előválasztásra, hanem mozgalmak jelöltjeit, vagy helyben népszerű civileket, aminek a kereteit a tárgyalásokon résztvevők most alakítják ki.

Tiszteletben tartják az Együtt döntését, de a külön lista miatt szavazatokat veszíthetnek és ez Molnár Zsolt szerint a közös miniszterelnök-jelölt kérdését is megnehezítheti. A szocialisták elnökségi tagja Szigetváriékat figyelmeztette: az önálló listaállításhoz 27 egyéni jelöltet kell indítani, az ellenzéki előválasztást ennyi helyen kellene az Együttnek megnyernie jövőre. Az MSZP szeretné, ha a közösen induló pártok választási szövetséget hoznának létre, mert így nem vesznének el a töredékszavazatok. A feltételekről azonban gyorsan meg kellene állapodni, hogy az előválasztás, a jelöltállítás jövő nyárig megtörténjen, így ősszel a kiválasztott jelöltek már a tényleges országos kampányára koncentrálhassanak.

Szerző
2016.12.07 06:07

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02