Pofonutalvány

Helybe ment a pofonért - mondanák baráti körömben a kormánynak szóló legutóbbi büntetésről hallva. Józan paraszti ésszel is belátható volt már 2012-ben, hogy bukás lesz a vége, ha az uniós szabályokra fittyet hányva a kormány kiszorítja a piacról a francia utalványgyártó cégeket. A számtalan, "oszt' jónapot" típusú, a következményekkel nem számoló intézkedések egyike volt ez is, ami viszont brutálisan sokba kerül majd az adófizetőknek.

Egy hírportálnak kellett "felfedeznie", hogy még december 13-án a magyar állam ellen döntött a washingtoni székhelyű, a Világbank mellett működő választott bíróság és 7,3 milliárd forintnyi euró megfizetésére kötelezte, mert ellehetetlenítette a francia befektető működését. A hivatalos szócsövek arról sem szóltak, hogy még további két per van folyamatban és ezekben is biztos vesztésre áll a kormányunk. Pedig jó ügyvédek súlyos milliókért védik. De a baráti körömben erre az is elhangzana, kár volt ezért fizetni, a napnál is nyilvánvalóbb, hogy veszítünk a választott bíróság előtt.

Mielőtt még vád érne, le kell szögeznem: nem fáj a szívem a francia multikért, még ha oly hangzatos nevekkel bírnak, mint Edenred, a Ticket Restaurant márka tulajdonosa, Sodexo vagy Le Cheque Déjeuner. A francia mintára kiépített utalványpiac viszont működött, a cafeteria nevéhez híven színes volt, és a versenybe más vállalkozások is bekapcsolódhattak.

Lassan már elfelejtik a népek, kik is voltak a 2012-ben kivonult étkezési és mindenféle más utalványt forgalmazó cégek, elfedi emléküket az állami monopólium által kibocsátott Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány. A cégek viszont nem felejtették, hogy az adószabályok durva módosításával hirtelen elvesztették árbevételük tetemes részét és pereltek. Emlékeztek arra is, van egy élő szerződés a francia és a magyar kormány között a befektetések és a tulajdon védelméről, amit elég volt meglobogtatni Washingtonban és nyert ügyük volt. Mert "ezek" ott Amerikában valahogy másképp látják a világot, mint az Orbán-kormány itthonról. Amit a miniszterelnök el tud játszani a hazai igazságszolgáltatással, alkotmánybírósággal, vállalkozókkal és Brüsszellel, nem teheti meg a piac törvényei szerint ítélkezőkkel szemben.

A választott bírósági döntését ugyan megelőzte az Unió dörgedelme, de az uniós irányelvek megsértése miatt megindított kötelezettségszegési eljárás(ok)ra immunis lett a kormány. Már csak azért is, mert a 30-40 Magyarország ellen folyamatban levő eljárás töredéke jut el bírósági szakaszba, ahol büntetésről (pénzről) is szólhat az ítélet, másrészt lassúsága miatt évekig elhúzódik a folyamat. Ezalatt pedig kontroll nélkül lehet az energiaszolgáltatók kárára rezsit csökkenteni, cégeket ellehetetleníteni, helyükre kormányközeli cégeket ültetni.

Szerző
2016.12.20 07:13

Elsüllyedt egy kacsahajó, tizenegy halott Missouriban

Publikálás dátuma
2018.07.20 08:14
Mentőcsapatok keresik a Table Rock-tavi tragédia túlélőit és áldozatait
Fotó: AFP/ Southern County Fire Protection Disctrict/
Elmerült egy kétéltű turistahajó Missouri állam egyik taván, a balesetben gyerekek is meghaltak.
A helyi hatóságok eddig hét embert mentettek ki a vízből, további 13 személyt pedig eltűntként keresnek, de az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy életben találják őket.  Az amerikai hírcsatorna idézi a Stone megyei Doug Rader helyi seriffet, aki szerint egyértelműen az időjárás állt a tragédia hátterében – a megyében helyenként 101 kilométer/órás szél fújt, a tavon pedig semmi sem tompíthatta erejét; Rader elmondta, jelenleg is folynak a mentési munkálatok búvárok, és önkéntes felderítő csapatok kutatnak az áldozatok után. A CNN úgy tudja, hogy a hajó helyi idő szerint csütörtök este hét körül merülhetett el, a tragédia előtt félórával pedig ismételt viharjelzést adtak ki Branson város térségére. A szeles-viharos időben ráadásul több turista hajó is tartózkodott a Table Rock vizén, ezek azonban biztonságban visszaértek a kikötőbe.  
2018.07.20 08:14
Frissítve: 2018.07.20 08:20

A „Stop Soroson” túl hat új eljárás indult Magyarország ellen

Publikálás dátuma
2018.07.19 15:13
Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker egy 2015-ös, rigai találkozón
Fotó: AFP/ Janek Skarzynski
Uniós bírósághoz fordul Brüsszel a energiahálózati díjakat szabályozó magyar jogszabály ügyében; a kormánynak felelnie kell a harmadik országból érkező állampolgárok munkajogi sérelmei, sőt, a tengeri közlekedés szabályainak megsértése miatt is.
Egymást érik a magyar kormány politikája miatt kirótt kötelezettségszegési eljárások: alig derült ki, hogy a Brüsszel eljárást indított a „Stop Soros” törvénycsomag miatt, és már bírósági szakaszban van a hazai menekültügyi szabályozás kapcsán indított vizsgálat – az Európai Bizottság most fél tucat másik ügyben is kérdőre vonja Magyarország vezetőit.
Az EB az Európai Unió Bíróságához fordult a hazai energiahálózati díjakra vonatkozó jogszabályok miatt, ami szerintük kizárnak bizonyos költségtípusokat a hálózati villamosenergia- és földgázdíjak számításából – másrészt, korlátozzák a piaci szereplők azon jogát, hogy bírósági felülvizsgálatot kérjenek a hálózati díjakra vonatkozó határozatokról.
Brüsszel – más országok mellett – Magyarországgal szemben is kötelezettségszegési eljárást indított további öt ügyben, így légi járművek üzemben tartására vonatkozó, a tengeri közlekedéshez és közúti fuvarozáshoz kapcsolódó szabályok, valamint a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezőkről szóló uniós irányelv nem megfelelő végrehajtása miatt.
Utóbbi pont kapcsán Brüsszel felszólító levelet küld az Orbán-kabinetnek: szabálysértésnek tekintik, hogy magyar jog nem teszi lehetővé az állatorvosi képesítéssel rendelkező nem uniós állampolgárok számára, hogy állatorvosként praktizáljanak Magyarországon – még azok számára sem, akik Magyarországon szereztek diplomát. Jogsértő az is, hogy a magyar állam – 15 más uniós tagállamhoz hasonlóan –nem számolt be arról, hogyan ültette át saját jogszabályi rendszerébe a nem uniós állampolgárok beutazásának és tartózkodásának uniós irányelveit; ez azokra vonatkozik, akik tanulni, kutatni, esetleg diákcsereprogram keretében érkeznek az országba. 
Az uniós bizottság Magyarországnak és másik kilenc tagállamnak küldött felszólító levelet, amiért azok nem végezték el az úgynevezett TACHOnet rendszerhez való kapcsolódásra vonatkozó teszteket. Mint közölték, a TACHOnet egyik fő célja annak ellenőrzése, hogy a különböző tagállamok nem állítanak-e ki két vagy több engedélyt ugyanazon gépjárművezetőnek. Noha a tagállamok csatlakoztak a rendszerhez, nem végezték el sikeresen az előzetes teszteket, amelyek kimutatnák, hogy a kapcsolódás megfelel-e a műszaki követelményeknek.  
Magyarországnak és a többi tagállamnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a felvetett érvekre. Ellenkező esetben az Európai Bizottság indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat, írja az MTI.
2018.07.19 15:13