Gáz a 4-es metró körül - Sokmilliárdra büntetne az OLAF

Publikálás dátuma
2016.12.22 17:07
Orbán Viktor a 4-es metró átadásán 2014 tavaszán ( jobbra Győri Gyula, az NKH elnöke és Tartlós István főpolgármester) - Népszav
Fotó: /
Bár jelentésében 300 millió euró (93 milliárd forint) visszafizetésére kötelezné hazánkat az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) a 4-es metró kivitelezése kapcsán, ám elképzelhető, hogy a kormánynak végül sikerül "lealkudnia" az összeget az Európai Bizottságnál. A Transparency International szakértői szerint a magyar ügyészség semmit nem fogad meg az uniós hatóság intelmeiből, sőt, meg sem vizsgálja azokat.

"Nekünk ehhez az ügyhöz semmi közünk nincsen. Gonoszság azzal operálni, hogy a 4-es metróépítési projekt 2015-ben fejeződött be, mert az építésről az előző városvezetés döntött, és 2007-ben kezdődtek a felszíni munkák" - reagált lapunknak Tarlós István, miután a Politico megírta, csalást és lehetséges korrupciót tárt fel a 4-es metró kivitelezése kapcsán az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF), amelynek nyomán 300 millió eurót (90 milliárd forintot) kellene a magyar államnak visszafizetnie Brüsszelnek és az Európai Fejlesztési Banknak. A főpolgármester elárulta, december 20-án zárult az a fővárosi vizsgálat, amelyben egyebek mellett az Alstom szerelvények korrupciós ügyét, és a 4-es metróval kapcsolatos más esetleges visszaéléseket igyekeztek feltérképezni. Ebből kiderült, ha voltak szabálytalanságok, azok a 2006-os, illetve az azt megelőző közbeszerzésekhez köthetők. Budapest fideszes irányítóit semmi felelősség nem terheli az ügyben - közölte Tarlós. Figyelmeztetett, büntetésről még nincs szó, hiszen a pénzvisszafizetésről az Európai Bizottság (EB) dönthet, a testület viszont ilyen határozatot még nem hozott. Ha végül erre kötelezik az országot, az államnak az összeg 79 százalékát kell állnia, a többit a fővárosnak, mert ilyen arányban finanszírozták a 4-es metrót, aminek a meghosszabbítását 2011-ben Budapest vezetői leállították.

A főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatósága pedig azt közölte: a főváros nem kapta meg és nem látta a vizsgálati anyagot, de információik szerint a pénzügyi szabálytalanságokra utaló megállapítások 2006-2007-re vonatkoznak, vagyis jóval a jelenlegi városvezetés 2010-es hivatalba lépése előttről.

Az EB is megerősítette, hogy megkapták az OLAF-jelentést, s elkezdték vizsgálni a lehetőségeket - a fejlesztési bank is hasonlóképp tesz. Magyar részről Szalóki Flórián, a közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkár azt mondta a Politicónak, hogy megérkezett a szervezet jelentése, de még hónapokig tarthat, mire a visszafizetéssel kapcsolatban döntés születhet.

A visszafizetendő összeg valóban nem konkrét, az ügy ezen szakában ugyanis az OLAF a jelentése és a bizonyítékai mellé csak javaslatot tesz a büntetés mértékére az EB-nek - vázolta az ügymenetet Nagy Gabriella. A Transparency International közpénzügyi programjainak vezetője szerint ezt követően a bizottság elbírálja az OLAF javaslatát, s "alkudozni kezd" a magyar kormánnyal a büntetés mértékéről.

A hivatal a magyaroknak is megküldte jelentését, illetve jogi ajánlásait. Ezeket általában a Legfőbb Ügyészség fogadja, ám Nagy szerint nem sok foganatja van az OLAF-intelmeknek Polt Péteréknél: "az évek során nagyjából 20 ilyen javaslat gyűlt fel az ügyészségen, közülük egyet zártak le, ám annál sem találták indokoltnak az OLAF eljárását". Elvileg a hatóság nyomon követi, mi lett a javaslatainak a sorsa, ám egyebet nem tehet. Hozzátette így, hogy a Csalásellenes Hivatal intelmei nem kötelező jellegűek sem az EB-re, sem a tagállamokra, a hatóság afféle "fogatlan oroszlánként" funkcionál az EU-ban. Mindez akkor változhatna meg, ha létrejönne az Európai Ügyészség, amelyről már megszületett a javaslat a bizottságban.

A metró-ügy kapcsán egyébként a Transparency korábban tájékoztatást kért Polt Pétertől, hogy miként lehet Londonban sikeresnek ígérkező nyomozás korrupciós ügyben a budapesti 4-es metrót kapcsán, miközben itthon semmi nem történik - számolt be Ligeti Miklós. A TI jogi igazgatója felidézte, Polt annyit írt: "nyugodjunk meg, itthon is minden szükséges és indokolt intézkedést megtesznek a bűnügy felderítésére". A Politico szerint a mostani feddésre úgy reagált a Legfőbb Ügyészség, hogy Magyarországon már zajlik nyomozás, ezért nem szükséges az OLAF jelentése nyomán újabbat indítani. Ligeti szerint mindez arra enged következtetni, hogy lehet összefüggés a londoni vádemelést eredményező nyomozás és a mostani, visszafizetést javasló OLAF-jelentés között. "Hiszen nyomozni feltételezett bűncselekmények összefüggése alapján szoktak, tehát ennek hiányában a már megindított nyomozás aligha reagálna adekvátan az OLAF jelzéseire" - vázolta.

A vizsgálat lezárása után az OLAF jogi ajánlásokat is küldött a magyar kormánynak. Megkérdeztük a miniszterelnökségtől, hogy megkapták-e a dokumentumot, illetve elkértük az ajánlásokat. Levelünket a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak (NFM) továbbították, ahol közölték, az OLAF a jelentésében foglaltak bizalmas kezelését írta elő, így "bővebb tájékoztatás a Hivatal következtetéseiről csak a későbbiekben adható". Nagy Gabriella szerint vélhetően félreértés történt, és a magyar sajtó az OLAF ügyészségnek megküldött dokumentumait érthette jogi ajánlásoknak, ezek valóban nem nyilvánosak.

Szerző
2016.12.22 17:07

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02