Áder húga Balog áldozata?

Publikálás dátuma
2017.01.17 06:00
Pölöskei Gábornét messze üldözték az emberminisztériumtól FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY/KORMANY.HU
Fotó: /
Sokkal inkább politikai, semmint szakmai háttere lehet az állami iskolafenntartó vezetőcseréjének. Lapunk értesülései szerint Pölöskei Gáborné elnök - aki Áder János köztársasági elnök húga is - távozása mögött Balog Zoltán miniszter áll, aki Pölöskeinén "vezeti le" csalódottságát, amiért a Fidesz elnöksége - és Orbán Viktor - nem őt, hanem Ádert támogatja a köztársasági elnöki posztra.

Nem szakmai szempontok alapján született döntés a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - januártól Klebelsberg Központ (KK) - eddigi vezetője, Pölöskei Gáborné leváltásáról - értesült lapunk. Az állami iskolafenntartó elnöki feladatait január 16-tól Solti Péter látja el, aki korábban intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztos volt. Pölöskeiné - aki Áder János köztársasági elnök húga - legfontosabb feladata az volt, hogy rendbe tegye a működési nehézségekkel küzdő és mind nagyobb adóssághalmazt maga előtt görgető szervezetet.

Munkájával Palkovics László oktatási államtitkár meg volt elégedve, az InfoRádiónak azt mondta, Pölöskeiné a rábízott feladatot "nagyon kiválóan teljesítette". Igaz, a Klik felgyülemlett adósságait sikerült konszolidálni, a szervezet felépítése is átalakult, a 198 tankerület 59-re redukálódott, a tankerületi központok nagyobb szabadságot kaptak a budapesti központtól. A sokszor problémás felelősségi viszonyokat úgy rendezték, hogy az eddig önkormányzati működtetésben lévő iskolákat teljesen államosították, mostantól a fenntartásért és a működtetésért is egyedül a KK felel. Hogy a szervezeti átalakítások mennyire működőképesek, majd csak a következő hónapokban dől el, annyi viszont biztos: Pölöskeiné minden kormányzati elvárásnak megfelelve vezényelte le azokat.

Ennek ellenére január elején az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben köszönte meg az elnök eddigi munkáját és bejelentették, hogy új vezetőt neveznek ki a KK élére. Pölöskeiné menesztését egyetlen szóval sem indokolták. Néhány nappal később, a köznevelési kerekasztal január 10-i ülése után Palkovics úgy nyilatkozott, a Klik-elnök megbízatása egy évre szólt, és az most lejárt, az új vezetőnek pedig az lesz a feladata, hogy "menedzserszemlélettel" végezze a feladatait - erre Solti Péter bizonyult alkalmasabbnak. Lapunk ugyanakkor Pölöskeiné köreit jól ismerő forrásból úgy értesült, a vezetőcserének sokkal inkább politikai, semmint szakmai háttere van. Informátorunk szerint Áder János húgának "kiűzetése" a KK-ból, sőt még az Emmiből is (mostantól a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára lesz) nem más, mint Balog Zoltán, az Emmi-t vezető miniszter "bosszúja", ami a kormánypártok köztársasági elnök jelöltjével - a megfelelő személy kiválasztásával - kapcsolatos vitára vezethető vissza.

Áder János köztársasági elnöki megbízatása májusban lejár. Tavaly arról szóltak a hírek, hogy Áder nem akar újrázni, illetve az államfőt jelölő Fidesz-elnökség nem őt támogatja, a helyét pedig Balog veheti át. Az Emmi-miniszter neve, mint lehetséges államfő már egy áprilisi kormányülésen is felmerült. Az azóta megszűnt Népszabadság ekkor azt írta: fideszes körökben is egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Orbán Viktor Balogot látná szívesen az államfői székben, Áder ugyanis "túlságosan önálló" köztársasági elnöknek bizonyult. Sokat elárult a KDNP-s Rubovszky György tavaly májusi "elszólása" is: Áder újrajelölését "a Viktor nem engedi meg". Orbán júniusban az Európa-bajnokságra is magával vitte Balogot, egyesek szerint kifejezetten azzal a szándékkal, hogy bemutassa a nemzetközi politikai és gazdasági elit néhány szereplőjének ("szokja a légkört") és felkészülhessen az új megbízatásra - erről a 444.hu írt miniszterelnökségi forrásokra hivatkozva.

Pölöskei Gábornét messze üldözték az emberminisztériumtól FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY/KORMANY.HU

Pölöskei Gábornét messze üldözték az emberminisztériumtól FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY/KORMANY.HU

Decemberben az ATV Szabad szemmel című műsorában Balog is elismerte, hogy már egyeztetett Orbánnal az államfő-jelölésről. Azt is elmondta, hogy az eddigi köztársasági elnökök közül Mádl Ferencet tekinti példaképének. Ugyanakkor a jelölés feszültségeket generált a Fideszben, Orbán pedig a december közepi brüsszeli uniós csúcs után már úgy nyilatkozott, Ádert nagyra értékeli, és "a komoly lehetőségek között van", hogy folytassa munkáját. A Fidesz vezetése karácsony előtt Dobogókőn folytatott megbeszélést, a miniszterelnök itt arra kérte fel a párt elnökségét, hogy ismét Ádert jelöljék köztársasági elnöknek - az elnökség egyhangúlag támogatta is a javaslatot.

Orbán tehát nem Balog javára döntött, ami - úgy tűnik - tüskét hagyott az Emmi-miniszterben. Informátorunk szerint csalódottságát Balog Áder húgán "vezeti le". Nem sokkal Orbán brüsszeli nyilatkozata után menesztette a Klik szakmai elnökhelyettesét, Magyar Zitát - információnk szerint Pölöskeiné tudta és beleegyezése nélkül. Ez azért különös, mert a szervezet működéséről szóló kormányrendelet szerint a szakmai elnökhelyettes kinevezéséről és felmentéséről nem a miniszter, hanem közvetlenül az elnök dönt. Az új szakmai elnökhelyettes pedig az a Hajnal Gabriella lett, aki korábban még "az asztal másik oldalán" ült: az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnökeként élesen kritizálta a kormány oktatáspolitikáját és a Klik működését, továbbá tagja volt a Pedagógusok Sztrájkbizottságának.

Érdekes az is, hogy Palkovics államtitkár "menedzserszemléletű vezetés" kialakításával bízta meg az új elnököt, Solti Pétert, hiszen a tavalyi vezetőcserét (amikor Hanesz Józsefet váltotta Pölöskeiné) is épp azzal indokolták, hogy a Klik működésképtelensége mögött "menedzserhibák" állnak. Pölöskeiné maga is beszélt arról, hogy a Klikben és az oktatási intézményekben "menedzsment környezetet" hoznak létre. Palkovics azt is állította, hogy Pölöskeiné egy évre kapott megbízást, ám az valójában csak kilenc hónapot tett ki. Áder húgát tavaly március 1-jén nevezték ki határozott időre, kinevezését július elején december 31-ig meghosszabbították. Újabb felkérést nem kapott, ám mivel Solti Péter csak január közepén foglalta el a helyét, január 1. és 15. között megbízott elnökként irányította KK-t - ezt a KK közölte lapunk érdeklődésére.

Régi barátság
Áder és Orbán kapcsolata még a kollégiumi időkre megy vissza. A mai államfő ugyan nem szerepelt a Fidesz alapítói között, ám szeniorként a kezdetektől részt vett a párttá alakuló szervezet munkájában. 1990-ben és 1994-ben is ő volt az országgyűlési választásokon a párt kampányfőnöke, jó kapcsolatokat ápolt a megyei Fidesz-szervezetekkel. A '98-as választási siker után az Országgyűlés elnöke lett, vagyis Orbán mellett azt első fideszes közjogi méltóság. A 2002-es vereség után ugyancsak fontos szerep hárult rá: miután Orbán ekkor a polgári körök szervezésével volt elfoglalva és formális tisztséget nem vállalt, Pokorni Zoltán pedig édesapja ügynökmúltja miatt lemondott a Fidesz elnöki posztjáról, 2003 májusáig lényegében Áder vezette a Fideszt ügyvezető alelnökként. Első konfliktusai Orbánnal is ebből az időből származnak, a mai államfő nem értett egyet Orbán új, "szövetségi politikájával", a Fidesz polgári körök előtti megnyitásával. De ekkor még marad az első vonalban, frakcióvezetőként ebben a ciklusban ő jeleníti meg a Fideszt. Az újabb, 2006-os vereség után azonban nem fogadja el ugyanezt a tisztséget, kapcsolata Orbánnal pedig megromlik. 2006 nyarán a Magyar Nemzet Áder nevét is említve nekimegy Schmitt Máriának, illetve Pokorninak, mondván: új jobboldali pártot szerveznek Orbán nélkül. Emiatt pert is indít és nyer a lap ellen, s önként a háttérbe vonul. Innen csak akkor bújik elő, amikor - meglepetésre - bejelenti: indul a 2009-es európai parlamenti képviselőválasztáson. A Fidesz listájáról mandátumot is szerez, s innen hívja vissza - állítólag a mai helyzethez hasonlóan épp Kövér László instrukciójára - Orbán államfőnek, a plágiumbotrányába belebukott Schmitt Pál helyére.

Szerző
2017.01.17 06:00

Minden a régi a Nemzetbiztonsági Bizottságban, a Black Cube ügyét meg tologatják

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:50

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Fidesz ott folytatta a munkát a Nemzetbiztonsági Bizottságban, ahol áprilisban abbahagyta. Magyarán: a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a testületet munkáját, ennek szellemében a grémium fideszes tagjai szerdán sem engedtek napirendre venni az érdemi kérdéseket – kommentálta a testület szerdai ülését Molnár Zsolt.
A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista tagja (az előző ciklusban elnöke) kifogásolta, hogy aktuális nemzetbiztonsági kockázatot sejtető ügyekben sem tehették fel kérdéseiket a szolgálatok képviselőnek. "Nyilvánvaló, a kormánypárt célja, hogy ne derüljön ki az igazság, és csak az általa fontosnak vélt ügyekről lehessen beszélni", magyarázta Molnár. Ezért a szocialista politikus, miután minden érdemi napirendet leszavazott a kormánypárt, ott is hagyta a bizottság ülését.
A bizottsági ülés meghívója szerint a testület aktuális nemzetbiztonsági ügyekkel kezdte volna munkáját, majd meghallgatták volna az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet beszámolóját. Végül csak az utolsó napirendi pontot, a belügyminiszter által benyújtott, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmeket tárgyalták meg.
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke az ülés után azt mondta: korábban abban maradtak, az ősszel hallgatják meg a szolgálatok beszámolóit. Emellett Halász János (Fidesz) alelnökkel abban is megállapodtak, hogy a napirendekről előre egyeztetnek. A bizottságnak azonban közbeszerzés alóli mentesítés iránti kérelmet kellett tárgyalnia, ezért gondolta Mirkóczki, hogy egyúttal a szolgálatok beszámolóit is meghallgatják.
Halász viszont úgy vélte, semmi nem indokolta napirendre venni a szolgálatok beszámolóit. Szél Bernadett, LMP-s tag szerint a Fidesz-KDNP meghekkelte az ülést, emiatt az ellenzéki párt társelnöke levélben fordul közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, hátha ők közvetlenül válaszolnak a kérdéseire. Az ellenzéki politikus arra kíváncsi, hogy a szolgálatok mit tudnak arról, hogy a Black Cube nevű izraeli ex-kémekből álló cég magyar civil szervezetek és állampolgárok ellen dolgozott a választási kampány során.
2018.07.18 18:50

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24