Trumppal szövetkeznének a pápa ellenfelei

Publikálás dátuma
2017.02.06 09:42

Fotó: /
Egyre inkább a politika síkjára terelődik Ferenc pápa és az ultrakonzervatívok vitája. Komoly megütközést keltett, hogy a tradicionalisták egyik fontos alakja, az amerikai Raymond Burke bíboros Matteo Salvinivel, az Északi Liga vezetőjével találkozott, aki nem titkolja a Benito Mussolini iránti csodálatát és nagy támogatója Donald Trump politikájának. 

A pápa már több ízben bírálta az amerikai elnököt, megválasztását megelőzően is. Legutóbb Trump hét muzulmán országgal szemben bevezetett beutazási tilalma ellen kelt ki, s csatlakozott hozzá Joseph Tobin newark-i bíboros is, aki nemrégiben „sötét napnak” nevezte ezt az Egyesült Államok szempontjából. A pápa főpap-ellenfelei azonban a jelek szerint Trumppal fognának össze az egyházfő ellen, illetve azokkal a politikusokkal, akik az amerikai elnök politikájának nagy támogatói, beleértve Salvinit is. Burke is részese volt annak a konzervatív támadásnak, amelyet tavaly novemberben indítottak a pápa ellen. Egyenesen úgy fogalmazott, ha hogy a bíborosoknak lehetőségük van korrigálni a pápát és a „súlyos tévedéseket”. Azt is mondta, Ferenc pápa egyházában nagy a zűrzavar és a megosztottság. Trump győzelmét követően pedig azt mondta, hogy ez „az emberi élet védelmét támogatók diadala is”. A National Catholic Registernek kifejtette, „nem hiszi azt”, hogy Trump menekültpolitikáját a gyűlölet hatja majd át. Hogy azonban véleménye nem különbözik jelentősen az amerikai elnökétől, az a megjegyzése is igazolja: „egyáltalán kik ezek a menekültek? Valódi menekültekről van szó?”

Ami különösen érdekessé teszi Burke és Salvini találkozóját, hogy arra a bíboros vatikáni otthonában kerítettek sort. Francesco Grana vatikáni újságíró azt közölte, legalább másfél órán át tartott. Salvini szóvivője nem kommentálta az értesülést, csak annyit mondott, hogy a kérdéses időpontban valóban a Vatikánban tartózkodott az euroszkeptikus párt vezetője. Rendkívül váratlan és szokatlan, hogy egy főpap „saját szakállára” egy politikai vezetővel találkozzék. Azért is barátságtalan lépés ez részéről, mert Salvini 2015 augusztusában támadást intézett a pápa ellen menekültpolitikája miatt. Akkor Olaszországban letartóztattak egy 26 éves szenegáli férfit, aki megölt egy olasz lányt. Salvini akkor ezt írta a Facebookon: „Ferenc pápa a migránsok számára irgalmasságot, a külföldiek számára befogadó készséget akar. Közben a rendőrség Riminiben letartóztatta egy fiatal olasz lány gyilkosát, aki megint külföldi migráns volt. Semmiféle irgalmat sem érdemel. Ámen”. Az Északi Liga elnöke amiatt is kárhoztatta a pápát, mert párbeszédre törekedett az iszlámmal.

Feltételezések szerint Burke célja, hogy a konzervatívabb olasz katolikusokat felsorakoztassa az Északi Liga mögött. Idén ugyanis előrehozott választást rendezhetnek Itáliában, ám az euroszkeptikus párt népszerűsége alig éri el a 15 százalékot. 

Szerző
2017.02.06 09:42

Már saját párttársai is támadják a keménykedő Seehofert

Publikálás dátuma
2018.07.16 08:30

Fotó: DPA/ JENS BUTTNER
A menekültügyben szigort pártoló belügyminisztert népszerűsége már csak 37 százalékos. A megkérdezettek 57 százaléka kifejezetten rossznak tartaná, ha tárcavezető maradna.
Mind többen bírálják saját pártján belül is Horst Seehofert. Az ellenzék, illetve a szociáldemokrata SPD bírálatai után a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) több tagja is éles bírálatokkal illette a párt elnökét, szövetségi belügyminisztert a menekültkérdésben elfoglalt radikális álláspontja miatt. „Fellépése sokakat megdöbbent és elidegenít” – jelentette ki a CSU előző elnöke, Erwin Huber bajor tartományi képviselő a Spiegel beszámolója szerint. Kezdetben a bajor párton belül teljes egészében támogatták Seehofer menekültpolitikáját, a helyzet azonban mostanra jelentősen megváltozott. Sokan kérdezték tőle, hogy fellépésével régi párbéli riválisának, a nála is radikálisabbnak tartott Markus Söder bajor miniszterelnöknek akart-e ártani az októberben esedékes bajor tartományi választás közeledtével. Mintha ezzel is némiképp igyekeztek volna enyhíteni Seehofer felelősségén. A Spiegel beszámolója szerint a párt tagságában is növekvő ellenállással tapasztalható a vezetés politikájával szemben. Ezt jelzi, hogy mind többen – már 1200-an – csatlakoznak a „Közép Uniója” nevű CSU-csoportosuláshoz, amely a CSU liberális szárnyának tekinthető. Alapítója, Stephan Bloch a Spiegelnek azt mondta, súlyos hiba a menekülteket bűnbaknak beállítani azokért a történésekért, amelyek a társadalomban mennek végbe. Bloch egyúttal bocsánatkérést követelt Seehofertől, amiért lelkesen közölte, hogy 69. születésnapján ugyanennyi afgán menedékkérőt utasítottak ki Németországból. „Ez jóval magasabb szám annál, mint amit eddig megszokhattunk” – büszkélkedett a keresztényszociálisok elnöke. Ez a kijelentés azért kavart nagy vihart Németországban, mert egyikünk öngyilkos lett, ezután az ellenzék élesen támadta a szövetségi belügyminisztert.  Az egykori német munkaügyi miniszter, Norbert Blüm (CDU) a Süddeutsche Zeitungban írt kommentárjában úgy vélte, a CSU-nál egyre inkább háttérbe szorulnak a keresztény értékek. „Riasztó az az érzéketlen hang, ami a CSU-nál a menekültkérdést jellemzi” – fejtette ki.  Seehofer népszerűsége már csak 37 százalékos a teljes lakosság körében – derült ki a ZDF által közzétett adatokból. A megkérdezettek 57 százaléka kifejezetten rossznak tartja, ha belügyi tárcavezető maradna.  
2018.07.16 08:30
Frissítve: 2018.07.16 08:30

A kiszámítható

Donald Trumppal kapcsolatban az volt a legnagyobb gondja a világnak, hogy teljesen kiszámíthatatlan személyiség, aki még saját közvetlen tanácsadóira sem hallgat. Az elnöksége alatt eltelt másfél év azonban megmutatta: végeredményben ki lehet számítani. A lehető legrosszabbat kell várni tőle, s azt teljesíti is. 
A múlt heti NATO-csúcs előtt német szakértők arra figyelmeztettek, veszélybe sodorja az észak-atlanti szövetség létezését, és lám, meg is tette. A Theresa May-jel folytatott tárgyalásai, vagy a II. Erzsébet királynővel való találkozója előtt azt várhattuk, hogy nem éppen úriember módjára viselkedik – ezt is kipipálhatjuk. A brit kormányfőt elképesztő stílusban bírálta a Sunnak adott interjújában, amit aztán azonnal le is tagadott, csak éppen a lap nyilvánosságra hozta a beszélgetés hangfelvételét. Aztán pénteken a tűző napon tíz percet váratta a királynőt, ami szintén elképesztő udvariatlanság.
Vlagyimir Putyinban ma emberére találhat. Az orosz elnök szintén előszeretettel váratja meg tárgyalópartnereit, ezt Ferenc pápával is megtette, ami szintén nem nevezhető túl barátságos és illedelmes dolognak. Hogy mire jut egymással Trump és Putyin? Ezt is előre megmondhatjuk: hiába az orosz beavatkozás az amerikai kampányba (tegyük hozzá: Trump javára), az amerikai elnök agyba-főbe dicséri majd az orosz elnököt. Ugyanakkor a megbeszélésnek nagyjából annyi gyakorlati eredménye lesz, mint a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel folytatott tárgyalásainak: nagyjából semmi. Putyin és Trump – népszerű kifejezéssel élve – személyes brandje számára biztosan hasznos lesz, hogy Helsinkiben másodpercekig fogják egymás kezét, de a világ ebből nem sokat profitál.
Az nem baj, ha tárgyalnak egymással. Az annál inkább, ha Trump végképp lemond az Egyesült Államok demokratizáló szerepéről.
2018.07.16 08:01
Frissítve: 2018.07.16 08:04