Botka az új esély az MSZP számára?

Publikálás dátuma
2017.02.20 06:03
Kránitz László köszöntötte a Molnár Gyula pártelnök és Botka László kormányfő-jelölt szombaton ütősre sikerült párosát FOTÓ: VAJ
Fotó: /
"Azt kell mondani, amit Botka László, ha mögüle visszatáncolnak, megbuknak" - értékelte az MSZP elnökének és miniszterelnök-jelöltjének szombati programhirdetése után kialakult helyzetet Ceglédi Zoltán. A politikai elemző szerint, "ha a szocialisták kitartanak miniszterelnök-jelöltjük és annak világos baloldali politikája mellett, akkor ismét lehet egy sikeres, erős baloldali párt Magyarországon". Botka László nemcsak Orbán Viktort ostorozta, hanem az ország lesújtó állapotát értékelve programot is hirdetett, s egyértelművé tette: kormányváltó forgatókönyvébe Gyurcsány Ferenc nem fér bele.

"A 106 egyéni választókerületi mandátum többsége elnyerhető, de a hadviselés áldozatokkal jár. Azok, akik már eljátszották esélyüket, s a választók bizalmát, vonuljanak vissza" - mondta Botka László szombati országértékelő beszédében arról, ki kíván-e egyezni Gyurcsány Ferenccel. Molnár Gyula, az MSZP elnöke a párt Szabad Sajtó Alapítványa által szervezett rendezvényen megismételte: aki győzni akar, az megállapodik, mert a közös cél az ország megjavítása. "Magyarországon fellendülés az lesz, ha Orbán Viktor elveszíti munkáját. Mi ezen fogunk dolgozni" - fogalmazott, majd átadta a szót pártja miniszterelnök-jelöltjének. Botka lesújtó helyzetértékelés után programot hirdetett, s az egyenlőbb, igazságosabb Magyarország igényét megfogalmazva Orbán Viktor mellett néhányszor "beleszállt" Gyurcsányba is.

A szombati szocialista országértékelő ugyanakkor biztosan fordulópont volt a baloldali pártok tavaly ősz óta húzódó, s eddig leginkább személyi kérdésekbe ragadt összefogás-polémiájában - értékelt lapunknak Ceglédi Zoltán. A politikai elemző szerint Botka László programhirdető beszédének alapvetően két jól érzékelhető, világos iránya volt. Egyfelől a kihívott félre lőtt, azaz világosan és pontosan kritizálta Orbán Viktor és kormánya politikáját, az elmúlt hét évet. "Jól látható, hogy Botka próbálja magát Orbán vetélytársaként jellemezni, beszédének számos tartalmi és szimbolikus eleme is ezt célozta" - fogalmazott Ceglédi, újdonságként kiemelve azonban, hogy Botka világos értékvállalást fogalmazott meg Orbánnal szemben, s egyértelmű baloldali politikát képviselt szombaton.

Orbán Viktor országa

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azzal kezdte beszédét, hogy "2016 a józan észtől való elfordulás éve volt. 2016 a Brexitről, Putyinról és Trump győzelméről szólt. 2016 az elbizonytalanodás, a talajvesztés éve volt. Önjelölt diktátoroké, akik kártevőként tekintenek kritikusaikra, s ha tehetik, az írmagjaikat is kiirtják". Botka szerint: 2016 a gazdagok éve is volt, hiszen soha nem látott mértékben növekedtek a vagyoni különbségek. Úgy vélte, világszerte populista népvezérek használják ki a gazdasági válság miatt elbizonytalanodottak helyzetét. "Orbán Viktor és populista társai a demokrácia legnagyobb ellenségei, akik felszámolják a társadalmi egyenlőség és igazságosság maradványait is" - fogalmazott, kifejtve, a korrupcióval és annak minden velejárójával, az állami ellátórendszerek - így az egészségügy és az oktatás - leépítésével felélik a jövőt, hiszen jövőképük sincs. Botka szerint Orbán és társai a "pénz nyelvén kívül más nyelvet nem beszélnek", értékeik, elveik pedig már régen nincsenek.

Ceglédi szerint Botka nem a miniszterelnök éles kritikájával, hanem a tartalmi üzenetekkel újított pártja eddigi retorikájához képest. Az elemző úgy látja: az MSZP számára éppen az a legnagyobb hátrány, hogy az elmúlt években semmiféle értékalapú politikát nem képviselt, kizárólag az összefogási kényszer és a választási célok határozták meg retorikáját. "Márpedig ez teljesen alkalmatlan stratégia, ahogyan az üres, értékmentes választási összefogás is annak bizonyult már 2014-ben, sőt, jól láthatóan ez a polémia kizárólag a Jobbik malmára hajtotta a vizet, a bizonytalanok táborából csak ők tudtak felszívni" - fogalmazott Ceglédi, aki szerint ebben mindenképpen üdítően más volt Botka, ugyanakkor nagy kérdés, mennyi marad a "botkai" értékpolitikából. Noha az MSZP-s jelölt tapasztalatlan szónok, s "ez nem egy jól megírt, hanem egy jószándékkal megírt beszéd volt", a gyakorlat teszi a mestert, így Botkának mostantól gyakorolnia kell. Pozitívumként látta ugyanakkor, hogy valóban egy, nyugat-európai szociáldemokrata párt világképét, elvi alapállását tudta felvázolni miniszterelnök-jelölti programjával, amelyben megjelennek az új baloldal politikai alapelvei is, mint például a családi alapjövedelem kérdése. Ez egyébként már a 2014-es kampányban is az egyetlen zavarkeltő elem volt a rezsicsökkentéssel szemben (Emiatt a Párbeszéd már pénteken belépési nyilatkozatot kínált Botkának, mondván: ez az ő politikájuk - a szerk.).

Baloldali program

Botka - noha többször vissza-visszatért a mai kormány ostorozásához - világos víziót vázolt: "a baloldalnak meg kell mutatnia, hogy létezik hiteles, kormányzóképes alternatíva. Fűt-fát lehet ígérni, de a problémákra ez nem válasz" - fogalmazott az MSZP miniszterelnök-jelöltje, kijelentette, van olyan politika, ami egyszerre igazságos és egyenlőségelvű, sőt, a jólét és a demokrácia nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő gondolatok. Botka szerint le kell számolni a populista trükkökkel, így például a mesterséges ellenségkép gyártással. A baloldalnak azt kell képviselnie, hogy a társadalom minden tagja értékes. "Nincsenek uralkodásra termettek, s nincsenek értéktelenek. Számunkra mindenki fontos, mindenki a közösség része. Tagadjuk a Fidesz által kiépített kasztrendszert" - fogalmazott, kifejtve, "el kell érnünk, hogy a tehetségre és szorgalomra alapozva előre lehessen jutni, éppúgy a Kádár-kori Alcsútról, ahogyan napijaink Csenyétéjéről is, amely a legszegényebb település az országban". A miniszterelnök-jelölt szerint a legszegényebbek és legkiszolgáltatottabbak megsegítése a megújuló baloldal legalapvetőbb politikai céljává kell váljon. Hosszan sorolta az országot jellemző romló statisztikákat, a munkaerőhiányt, a szegénységet, a kilátástalanságot, az egészségügy és az oktatás katasztrofális helyzetét, mindezek megfordítását célként jelölve meg.

Ceglédi szerint a világos baloldali alapértékek képviseletétől nem lehet eltérni a következő hónapokban, a kampányban is ezekre a vállalásokra kell fókuszálni. "Botka beszédéből végre látszik, hogyan nézne ki egy valóban politizáló MSZP, amely nem a kamarillapolitikával köti le valamennyi erejét". Kérdésünkre azt is elmondta, Molnár Gyula nyilván e változtatási kényszert ismerte fel, hiszen a pártelnök Botkát támogató, erősítő beszédében szintén kemény üzenetét fogalmazta meg a változtatásnak, hogy nem eshetnek bele újra a 2014-es csapdába, amely tavaly ősz óta ismétlődni látszott. Az össze, vagy épp össze nem fogás hisztériájából a világos személyi elhatárolódás és programalapú politizálás vezethet ki, amely most, Botka szókimondásával lezárulhat - vélte az elemző.

Gyurcsány Ferenc nélkül

Sok sikert kívánt...
A DK elnöke a Facebookon reagált Botka László beszédére. Bejegyzésében azt írta: "a választók eldöntik, hogy kinek van helye a demokratikus magyar közéletben. Én, választóként Botkának is helyet adnék. Sőt, sok sikert kívánok neki."

Beszédében Botka többször is nekiment Gyurcsány Ferencnek. Nemcsak a volt kormányfő 2010 előtti politikáját illette kritikával, de a gazdasági válságot felidézve, s annak ideológiai hatását elemezve arra jutott, "a jobboldali populizmus a gyenge és tehetségtelen baloldali politika eredménye". Hozzátette: "csak az állhat ki 2018-ban, aki levonta a következtetést a 2002-2010 közötti kormányzás kudarcaiból", s aki vállalja a felelősséget. "Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldal számára" - tette egyértelművé Botka, hogy kire gondol, majd Orbánra utalva azt is hozzáfűzte: "aki pedig becsapta a választókat azért, hogy gázszerelőjét Harley Davidsonra ültesse", az tehertétel a magyar társadalom számára. Kijelentette: Magyarországon csak akkor van esély a változásra, "ha a két legmegosztóbb politikus távozik a közéletből".

Ceglédi szerint Botkának jó felismerése, s erre kényszerül végre az MSZP is, hogy Gyurcsány a pártból való távozása óta lényegében a szocialisták ellen dolgozik, kizárólag tőlük szipkáz el választókat a DK-val. Ráadásul az is látszik, hogy Gyurcsány új pártja számára a volt miniszterelnök személyes szereplése a kardinális, így jutottak el tavaly óta a választási párttól, a közös lista mostani megtagadásán át a koordinált indulás lehetőségéig. A politológus szerint "ma tényleg az a kérdés, hogy ha valaki le akarja váltani Orbán Viktort, akkor annak lehet-e személyi akadálya bárki. Ez a meccs most el fog dőlni". Ceglédi ugyanis úgy látja, ha megismétlődik a 2014-es összefogósdi, akkor a Fidesznek megint kétharmada lesz. A szombati beszéd után egyértelmű: "Botka nem tud miniszterelnök-jelölt lenni egy olyan listán, amelyen Gyurcsány szerepel", de még mindig kérdés, hogy a szocialisták elárulják-e a szegedi polgármestert, vagy belátják, hogy éppen Gyurcsány a legnagyobb problémájuk. "Nagyon gyorsan és egyszer és mindenkorra el kell döntse az MSZP, hogy mit és kivel képvisel, milyen értékeket vall ismét, vagy újként magáénak. Azt kell mondani, amit Botka László, ha mögüle visszatáncolnak, megbuknak" - értékelt Ceglédi, aki szerint ugyanakkor, ha a szocialisták kitartanak miniszterelnök-jelöltjük és annak világos baloldali politikája mellett, "akkor ismét lehet egy sikeres, erős baloldali párt Magyarországon". Azt is hozzátette: most rövid, hatékony és tartalmi tárgyalásokat kell folytatni a baloldali pártok körében, aztán pedig kizárólag a Botka által felvállalt értékekre alapozott tartalmi politizálással erősödni.

Konkrét ígéretek is elhangzottak
- Mindenkinek, aki állami közbeszerzésen indul, vagyonnyilatkozatot kellene tennie
- Minden állami vezető adóbevallását nyilvánossá és átláthatóvá tenni
- Első lépésként a legalacsonyabb jövedelműek megsegítése különadókból
- A pénzügyi elit megadóztatásával rendbe tenni az egészségügyet és megreformálni az oktatást
- Meg kell vizsgálni a feltétel nélküli családi alapjövedelem kérdését


Botka szombaton állította: igenis lát esélyt arra, hogy ez a program többséget kap, hiszen "Magyarország változást kíván: a szavazók többsége azt akarja, hogy olyan vezetők vegyék kezükben az irányítást, akik nem taposnak az emberek fejére", akiknek elveik vannak, nem kérnek a 2010 előtti önpusztító kormányprogramokból, de nem vevők a 2010 utáni urizálásra és arroganciára sem. "A megújuló baloldalnak ezt a választói akaratot kell képviselnie" - tette egyértelművé, "a szocialistáknak be kell bizonyítaniuk, hogy a baloldal vezető erejeként tanultak, tanultunk a hibáinkból". Bocsánatot kért azoktól a választóktól, akik azért fordultak el tőlük, mert ők nem a képviseletükkel, hanem csak a posztosztogatással voltak elfoglalva. "Ilyen többet nem fordulhat elő" - fogalmazott, majd pedig kijelentette: "soha többé nem hagyjuk a választóinkat cserben". Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Jobbikból nem kér, de megpróbál megegyezni minden demokratikus, demokratikusan gondolkodó párttal, erővel. Ugyanakkor hangsúlyozta: "nem fogok elvtelen kompromisszumokat kötni", ha a partnerek "elfogadják a feltételeimet, akkor győztes csapathoz fognak tartozni". Szerinte most, s a következő hetekben "kiderül, ki az igazi demokrata, s ki az, aki csak papol Orbán leváltásáról".

Molnár Gyula a BL-győzelemre hajt
"Ha helyesen tesszük fel a kérdéseket, akkor nagyobb az esély arra, hogy helyes választ adjunk. Akarjuk-e, hogy ez a párt a szövetségeseivel együtt 2018-ban megnyerje a választást. Ez a kérdés ma" - kezdett erősen a Szabad Sajtó Alapítvány rendezvényén Molnár Gyula, 2017-et a válaszok évének nevezve. Az MSZP elnöke szerint pártja elkötelezett a jövő évi választási győzelem mellett. "Már csak azért is, mert ez nem egy választás lesz 2018-ban, hanem ez "A" választás lesz" - fogalmazott Molnár, a győzelmi esélyeket megkérdőjelezőknek pedig azt üzente: igenis van esély, hiszen ma tízből hét ember változást akar. Azt is mondta: "tudjuk, hogy esetleg vannak olyanok, akik megelégednének az ezüst éremmel, de ezek nem mi vagyunk. Mi BL-döntőt akarunk, ami itt Botka Lászlót jelent" - fogalmazott Molnár, hozzátéve: "jó hír a barátainknak és rossz hír az ellenfeleinknek, hogy itt vagyunk, még mindig itt vagyunk és itt is leszünk 2018-ban is. Itt vagyunk és győzni akarunk". Molnár szerint ugyanis "Magyarországon a fellendülés az lesz, ha Orbán Viktor veszíti el a munkáját. Mi ezen fogunk dolgozni."

2017.02.20 06:03

Kiderülhet, milyen szerződéssel használták Hosszúék a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:38
A Duna Aréna egyik versenymedencéje
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Ki kell adnia a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft-nek azokat szerződéseket, amiket Hosszú Katinka és Shane Tusup cégével kötöttek; az ügyben eljáró bíróság félmilliós pénzbírságot is kirótt a szervezőre.
Ki kell adnia azokat szerződéseket budapesti vizes vb szervezőinek, amiket az Hosszú-Tusup tulajdonban álló Iron Corporation-nel kötöttek az irdatlan mennyiségű közpénzből épített Duna Aréna használatára – idézi az ügyben hozott, nem jogerős bírósági döntést a 24.hu. A portál hozzáteszi, a szervező céget 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújtották, mert korábban tagadta, hogy birtokában vannak ilyen megállapodások.
A lap emlékeztet rá, hogy az elsőfokú bírósági döntést 16 hónapos szélmalomharc előzte meg, melynek során hasztalanul próbálták kikérni, megszerezni a szerződéseket.
 „Első körben egyszerűen figyelmen kívül hagyták megkereséseinket, az adatvédelmi hatóság jelentését, az eljárást. A második fordulóban, immár a per során érveltek azzal, hogy a Bp2017 Kft. nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás, így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket. Hivatkoztak arra is, hogy adatigénylésünket túlságosan általánosan fogalmaztuk meg. A harmadik lépcsőben az következett, hogy a Bp2017 Kft. nem is kötött ilyen szerződéseket” - sorolják a cikkben.
Hozzáteszik, bíróság mindent figyelembe véve alaposnak találta a 24.hu kérelmét, mivel a Bp2017 Kft. minden kétséget kizáróan közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek ráadásul közfeladatot kellett ellátnia a vb megszervezésével. A megbírságolt Kft. ugyanakkor fellebbezett az ítélet és a pénzbírság ellen is, így az eljárás másodfokon folytatódik.
Az ügy tavaly márciusban kezdődött, akkor kapott nyilvánosságot, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának nem maradt hely a közel 50 milliárdból megépített Duna Arénában, míg Hosszúéké megkapta a létesítményt.
2018.07.23 10:38

Orbán Montenegró elnökével találkozik

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:17

Fotó: MTI/EPA/ BORIS PEJOVIC
Hétfőn a montenegrói elnökkel vacsorázik, kedden Dusko Markovic kormányfővel tárgyal Orbán, aki épp csak visszatért izraeli látogatásáról.
Hivatalos látogatásra Montenegróba utazik hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök, este pedig munkavacsora során találkozik Milo Djukanovic elnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő kedden Podgoricában megbeszélést folytat Dusko Markovic miniszterelnökkel és Ivan Brajovic parlamenti elnökkel.
Orbánnak sűrű napjai vannak, hiszen csak nemrég ért haza Izraelből, ahol találkozott Benjamin Netanjahuval, és sokak nemtetszése ellenére ellátogatott a Jad Vasem holokauszt múzeumba – emiatt még néhány tüntetővel is szembe kellett néznie. Montenegróban valószínűleg barátibb fogadtatásra számíthat, hiszen a 600 ezres országban komoly kereskedelmi és diplomáciai partnernek tekintik Magyarországot. A virágzó kapcsolatokat az Index korábbi összefoglalója mutatta be – a cikk szerint Montenegró legnagyobb bankja, a Crnogorska Komercijalna Banka ad Podgorica is magyar kézben van, az ország legjobb szállodája, Herceg Noviban található Sun Resort szálló pedig Mészáros Lőrinc tulajdona. 
2018.07.23 10:17
Frissítve: 2018.07.23 10:39