Megszólalt a veszprémi pizzahacker

Publikálás dátuma
2017.02.24 09:48
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Téves információk láttak napvilágot a február közepén meghackelt veszprémi pizzéria weboldalával kapcsolatban – írja megyei hírportál, a veol.hu. A médiában elterjedt hírekkel szemben a feltört oldaláról sem bankkártya-adatok nem kerültek ki, sem pedig megvételre nem kínálta fel azokat senki. Az ügy kapcsán nemcsak a tulajdonos, a hacker is megszólalt.

– A hírekkel ellentétben nem árulom az adatokat. Nem a pizzéria volt a célpont, hanem az oldalt üzemeltető szerver. Nem a pizzéria oldalán keresztül jutottam be a szerverre, hanem egy másik oldalon (a sok közül). Az, hogy pont ezeket az adatokat hoztam nyilvánosságra, csupán a véletlen műve, választhattam volna más oldalt is a szerverről, például (itt egy további honlapot említett) a majd 25000 regisztrált felhasználóval. A pizzéria nem tehet az egészről, ők ebben nem hibásak, viszont a szerver üzemeltetője annál inkább – írja a veszprémi pizzériának címzett, nyilvánosságra szánt levelében az ismeretlen hacker.

Ahogy arra kitér, a központi üzemeltető szerver katasztrofális állapotban van, nem foglalkoznak vele, ennek igazolásául egy 2016. november 13-i, vélhetően török támadást említ, melynek során a hackerek bejutottak ugyanerre a több oldalt üzemeltető szerverre, s valószínűleg lementették a teljes adatbázist.

– Mindezt abból tudom, hogy legalább 1 éve hozzáférésem van a szerver teljes tartalmához – vallja a hacker, akinek levele alapján kiderül: sem személyes adatokat árulni, sem a pizzériát megkárosítani nem kívánta, az akció célja a figyelemfelkeltés volt.

A pizzéria tulajdonosa feljelentést tett az ügyben a rendőrségen. Az eseménnyel kapcsolatban információs rendszer vagy adat megsértésének vétség gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság. A rendőrségnek nincsenek eszközei arra, hogy visszaállítsa a világhálón a bűncselekmény elkövetése előtti állapotot.

Szerző
2017.02.24 09:48

Hat autó karambolozott az M1-esen

Publikálás dátuma
2018.07.15 17:55
Illusztráció
Fotó: / Shutterstock
A baleset a 145. kilométerszelvénynél, a Hegyeshalom felé vezető oldalon történt.
Összeütközött hat autó az M1-es autópálya 145. kilométerszelvényénél, a Hegyeshalom felé vezető oldalon – írja a police.hu. A balesetben senki nem sérült meg. A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt a rendőrség az érintett útszakaszt lezárta, a forgalmat a leállósávon és a parkolón keresztül terelik. 
2018.07.15 17:55
Frissítve: 2018.07.15 17:55

Elütött egy gyalogost a villamos Józsefvárosban

Publikálás dátuma
2018.07.15 17:40
Illusztráció
Fotó: Népszava/
A rendőrök már befejezték a helyszínelést, újra teljes szélességében járható az Orczy út.
Elütött egy gyalogost a villamos vasárnap, kis idővel 17 óra előtt a főváros VIII. kerületében, az Orczy út 41. szám előtt – írja a police.hu. A balesetben a gyalogos megsérült. A rendőrök a helyszínelés és a műszaki mentés idejére lezárták az Orczy út Kőbányai út felé vezető forgalmi sávját a Kőris utca és a Kőbányai út közötti szakaszon, a járműforgalmat rendőri irányítás mellett a villamossínre terelték. A rendőrök a baleset helyszínelését már befejezték, így újra teljes szélességében járható az Orczy út.
Témák
Budapest
2018.07.15 17:40
Frissítve: 2018.07.15 18:27