Kanyaró - Tíz új gyanús esetet jelentettek

Publikálás dátuma
2017.03.13 16:35
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Tíz új gyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak (OEK) hétfőig, így február vége óta az országban 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek - mondta Oroszi Beatrix a központ főigazgató-főorvosa. S ugyan a múlt pénteken a járványügyi központ vezetője határozottan állította: hétfőtől a patikákban is kapható lesz az oltás, március 13-án hiába várták a gyógyszertárak, nem érkezett meg a kanyaró elleni vakcina.

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek Csongrád megyéből. Az érintettek valamennyien február 28. és március 7. között betegedtek meg. Nem biztos, hogy mindannyian a kanyaró valamennyi tünetét mutatják, a laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. Az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója szerint a többségük enyhe lefolyású eset.

A megbetegedést továbbra is csak 13 embernél igazolták a laboratóriumi vizsgálatok. Közülük tíz makói, egy szegedi egészségügyi dolgozó, egy a szegedi klinika betege, és köztük van az a makói kórházban ápolt román állampolgár is, aki behurcolta a betegséget. Felvételi zárlatot eddig csak a makói kórházban rendeltek el, ezt csak akkor oldják fel, ha nem fordul elő új megbetegedés, és új gyanús esetről sem érkezik bejelentés.

Több tízezer védőoltás áll rendelkezésre, a makói kórházban is ezt a tartalékot kezdték el használni. Közölte: folyamatos a kiszállítás a gyógyszertárakba is.

Lapunk azonban hiába érdeklődött a makói, a hódmezővásárhelyi, szegedi és a Budapest környéki patikákban, kapható-e kanyaró elleni védőoltás, mindenütt azt a választ kaptuk, hogy pillanatnyilag egyetlen darab sincs, és a nagykereskedő sem tudta megígérni, mikor szállít. Ujházi László a gyógyszerészi kamara hajdú-bihari elnöke a dehir.hu portálnak azt mondta – a korábbi hírekkel ellentétben – ezen a héten már nem várható, hogy érkezik védőoltás. A nagykereskedő ugyanis azt mondta, hogy még a gyártói beszállításra várnak és nekik is kell egy-két nap, hogy eljuttassák a patikákba a vakcinákat. A gyártó szerint csütörtökön kapják meg a nagykereskedők az oltóanyagot, csak ezt követően 1-2 napon belül tudnak szállítani, legjobb esetben a jövő hét elején lesz a készítmény a gyógyszertárakban.

Azt ugyan a járványügyi szakemberek rendre hangsúlyozzák, nagyon sok embernek „hézagos” a védettsége. Aki 1969 előtt született és nem esett át a betegségen, vagy 1969-1988 között született és csak egy oltást kapott, kérheti háziorvosától az oltást. (Az oltás ára 10 500 forint).

Szerző
2017.03.13 16:35
Frissítve: 2017.03.13 18:32

Pénzt ígért a magyar sajtónak az amerikai külügy, de most mégsem ad

Publikálás dátuma
2018.07.22 20:42

Fotó: /
Még tavaly novemberben írták ki a pályázatot, hogy 700 ezer dollárral támogassák a vidéki, objektív sajtót. Mostanra arra jutottak: inkább „más megközelítést alkalmaznak”.
Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz – nyilatkozta a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra a Nyomtass te is! hetilapnak, amikor a korábban meghirdetett, a szabad vidéki sajtót támogató pályázatról érdeklődtek. Az Index emlékeztetett rá, hogy az „Objektív média támogatása Magyarországon” címmel kiírt 700 ezer dolláros, mintegy 190 millió forintos amerikai külügyminisztériumi pályázat eredményét már rég ki kellett volna hirdetni. Ez az a pályázat, amelynek hírére a magyar külügy tavaly bekérette David Kostelancik ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt. Nemrég a Népszava is foglalkozott a témával, kérdésünkre akkor a nagykövetség úgy reagált, hogy egyelőre nincs további közlendője. Korábban, május végén azt a választ kaptuk, hogy a washingtoni külügyminisztériumban folyik a pályázatok értékelése, támogatás odaítéléséről szóló döntés még nem született. Az Index amerikai forrásból úgy tudja, vannak olyan tervek, hogy a 700 ezer dollárt – amit egyes tisztségviselők a külügyi vezetés támogatása nélkül szántak magyar, vidéki sajtóra – valamiféle régiós projekteket támogató alapba csatornáznák át, és azon keresztül egy fokkal indirektebb módon Magyarországra is juthatna a pénzből. Döntés még nincs. A Nyomtass te is!-nek az amerikai sajtóattasé azt mondta: „Folytatjuk a hatékony megoldások felkutatását olyan magánszemélyek és szervezetek támogatására, akik plurális médiakörnyezetet szeretnének Magyarországon és a tágabb régióban. Semmi sem került le a napirendről”.
Témák
médiaUSA
2018.07.22 20:42

Budapesten hagyta a csomagokat a Ryanair, fellázadtak az utasok

Publikálás dátuma
2018.07.22 16:21
FOTÓ: PAUL FAITH / AFP
Fotó: /
Másodszor fordult elő, hogy a fapados társaság Las Palmas-i járata egyszerűen nem viszi el az utasok csomagjait, túlsúlyra hivatkozva.
Kellemetlen meglepetés érte a Ryanair Budapest-Las Palmas járatának utasait vasárnap: azt közölték a már a fedélzeten ülő utasokkal, hogy a gép túlsúlyos, ezért leszedik a csomagokat – írja az Index. Egy utas szerint választás elé állították őket: vagy maradnak a gépen, és szerdán kapják meg a csomagjaikat kint, vagy szálljanak le.  Ez már a második eset, egy hete ugyanakkor nem is szóltak, csak a Kanári-szigeteken közölték az utasokkal, hogy a csomagok Budapesten maradtak, és leghamarabb három nap múlva, szerdán kaphatják meg azokat. Most vasárnap az utasok egy része fellázadt, leszállt és üvöltözve elállta a gép útját. A helyszínre kiérkezett a rendőrség is. Végül a pilóta bejelentette, hogy azoknak, akiknek a csomagja Budapesten marad, nem kell szerdáig várniuk rá, vagy ma, vagy legkésőbb holnap az is meg fog majd érkezni.  AZ Index szerint valószínű, hogy a Ryanair nem a távolságnak, üzemanyag-szükségletnek, utasszámnak, csomagszámnak megfelelő géppel működteti ezt a járatát, ezért kellett hátrahagyni a csomagokat, de a légitársaság nem nyilatkozott legutóbb sem.  
2018.07.22 16:21