Egy meccs és más semmi

Publikálás dátuma
2017.03.16 06:50
Hangya (piros–kékben) válogatott, de a Vasas tavasszal már öt pontot veszített FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Fotó: /
A téli szünidő után alighogy újra játékba lendültek a labdarúgó OTP Bank Liga csapatai, az NB I ismét „behúzza a féket": a 20. fordulóból elmaradt Vasas-Haladás mai pótlása után a válogatott világbajnoki-selejtezője miatt április 1-ig nem folytatódik a pontvadászat. A listavezető Videoton a februári újrainduláshoz képest növelte előnyét az élen, közben a szövetségi kapitány a csapatát is érintő pozitívumról beszélt a magyar élvonal kapcsán.

„Azért olyan sok mérkőzést még nem láthattunk a tavasszal, de annak örülök, hogy a fiatal játékosok több időt töltenek a pályán Magyarországon” – mondta a nemzeti tizenegy évadnyitó sajtótájékoztatóján Bernd Stork, aki arra is kitért, hogy mely tekintetben küzd lemaradással az egyhavi zsongás után leálló liga. – Mindenképpen a gyorsaságon kell fejleszteni a folytatásban, de a játék intenzitásán is javítani kell. Sokkal gyorsabbnak kell lennünk. A nyáron kiderül, hogy sikerült-e fejlődnünk, hogy eljutottunk-e arra a szintre, ami nemzetközi összevetésben is versenyképessé tehet minket. A válogatottnak ez már sikerült mostanában, s remélem a klubok is képesek lesznek bebizonyítani, hogy elérték ezt – nyilatkozta a német szakember.

Storck és a válogatott Telkiben készülő stábja a légiósok jövő heti csatlakozásáig többségében olyan élvonalbeli játékosokkal készül az edzőtáborban, akik klubcsapataik meghatározó tagjai, s akár a jövőt is jelenthetik a nemzeti együttes számára: ilyen például a Budapest Honvéd gólfelelőse, Eppel Márton, az Újpest védője, Kálnoki Kis Dávid vagy éppen a Vasas 2016/2017-es idényének valamennyi bajnokiján pályára lépő egyszeres válogatott Hangya Szilveszter.

Hangya csapatára, a korábban várakozáson felül teljesítő Vasasra a leállást megelőzően ma mindenképpen fontos mérkőzés vár, hiszen az angyalföldiek kizárólag győzelemmel tapadhatnak továbbra is az éllovasokra. Egy esetleges pontvesztés esetén a pillanatnyilag negyedik Ferencváros fenyegető közelségével, valamint tovább gyarapodó hátránnyal kell számolnia a hazai mérkőzéseit átmenetileg a Szusza Ferenc Stadionban rendező Vasasnak.

A fővárosiak aktuális ellenfele, a Haladás szombaton a zöld-fehérek otthonában szenvedett sima, 3-1-es vereséget, ebből azonban kár kiindulni: a Vasas legutóbb a 9. helyezett MTK-val szemben maradt alul, de korábban a sereghajtó Gyirmótot sem tudta legyőzni pályaválasztóként. „Ahogy közeledtünk a mérkőzés vége felé, úgy akartuk egyre inkább kikényszeríteni a támadásokat, ami nem sikerült. Nem örülök a vereségnek, de nem is fogunk, nem szabad emiatt összeomlani. Mostantól a figyelmünket a következő bajnokira kell összpontosítanunk – közölte az 1-0-s Hungária körúti vereség után Michael Oenning, a Vasas vezetőedzője.

Az angyalföldiek botlásait kihasználó, közben a Honvéd csapatát legyőző éllovas Videoton négy tavaszi találkozó után megszilárdította előnyét. A fehérváriak délszláv különítménye a nyitányon ötöt rúgott az Újpestnek, később pedig a közvetlen rivális Budapest Honvéd 3-0-s és a DVTK 2-0-s hazai legyőzése adott okot örömre a koronázó városban. Közben nem mellékesen a vidéki klub értékes döntetlent ért el a címvédő FTC Üllői úti pályáján, így az eddigiekben szerzett 10 pontjával – az ugyanennyit gyűjtő Pakssal egyetemben – a bajnoki újrakezdés legsikeresebb egylete a fehérvári.

A Ferencváros számára éppen a Groupama Arénában elvesztegetett két pont hiányozhat nagyon a végelszámolásnál, hiszen a Fradi lemaradása továbbra is tetemesnek tetsző, hatpontnyi. E ténytől eltekintve pozitívumként elmondható, hogy az őszi idényben sebezhetőnek mutatkozó ferencvárosi védelem négy bajnoki- és két kupameccsen mindössze két kapott gólt hozott össze, a jó játékkal azonban kevés üdítő kivételtől eltekintve legtöbbször még mindig adós a bajnokcsapat.

A meglepetésszerű tavalyi szereplés után a sokak szerint a várakozásokat alulmúló félévrajt mindazonáltal a Vasas számára még menthető, ehhez csupán a Haladást kell ma két vállra fektetni. Gyors(abb) futball és hatékonyabb támadójáték kell hozzá – ezekre egyébként a későbbiekben is szüksége lehet a Vasasnak, ha a csapat a dobogós pozícióval járó nemzetközi kupaszereplést szeretné elérni a májusi végelszámolásnál.

Újpest: újabb félmilliós bírság
A derbit követő hasonló mértékű szankció után ismét félmillió forintra büntette az Újpest FC-t a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága. Az MLSZ honlapján olvasható indoklás szerint a klub szurkolói szidalmazták az ellenfelet és a szövetséget, továbbá rasszista megnyilvánulásaik voltak szombaton a Honvéd elleni bajnoki mérkőzésen.
A kispestiek olasz vezetőedzőjének, Marco Rossinak 100 ezer forintot kell fizetnie, mert a mérkőzés lefújása után a játéktérre ment és ott a játékvezető ítélete ellen sportszerűtlen módon tiltakozott. Rossi klubját a lelátói viselkedés miatt 250 ezer forintra büntették.
A legutóbbi fordulójában történtek miatt a Videotonnak és az FTC-nek egyaránt 100 ezer, a Haladásnak pedig 50 ezer forintot kell fizetnie büntetésként.

Szerző
2017.03.16 06:50

Mutyirejtegetéssel és jövedelemvágással búcsúzik az Országgyűlés

Publikálás dátuma
2018.07.16 07:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Utoljára ül össze ezen a héten a parlament, ám mielőtt a honatyák elmerülnek a szabadságban. elfogadják a költségvetést, megvédik magukat a sajtótól, illetve lezúzzák a hajléktalanokat.

Pintér sándor egymagában

A honatyák nemcsak azt szavazhatják meg, miképp lehet elrejteni a gyanús ügyleteket, hanem azt is, miképp lehet intézni őket. A fideszes többség a héten felhatalmazza Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egymaga döntse el: milyen EU-n kívüli cég terjeszkedhet Magyarországon. A hivatalos verzió szerint persze ezzel a Magyarország biztonságát sértő külföldi befektetéseket akarja a kormány semlegesíteni. 

Szerző
2018.07.16 07:30
Frissítve: 2018.07.16 07:30

Miskolci választás: a népnek járda kell, nem demokrácia

Publikálás dátuma
2018.07.16 06:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A fideszes jelölt nem állt szóba a miskolciakkal, mégis győzött, nem is kis arányban. A kamujelöltek feleslegesnek bizonyultak, egy átlag választó szerint azt kell nézni, kinél van a kassza kulcsa.
- Vörös ördög! – így legyintett egy idős, amúgy vörösre festett hajú asszony a miskolci győri kapui városrészben, Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti plakátjára. - Ráadásul bozontos szakálla van, kiráz tőle a hideg, sose szavaznék egy ilyen emberre! – folytatta. Kiderült: amúgy nem is szavazhatna, mert épp a két szavazókörzet határán lakik, de már a túloldalon, nem a 12-esben, ahol azért tartottak vasárnap időközi önkormányzati képviselői választást, mert a posztot korábban betöltő fideszes Hubay György tavasszal bekerült a parlamentbe.

Az eredmény

Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett a Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott. 

Noha „csak” egy mezei képviselői posztról beszélünk, olyan plakáterdő fogadott a Diósgyőr alatti városrészben, mintha legalábbis a polgármesteri székért indult volna harc. A Bársony János úti szavazókörbe sorra érkeztek az emberek, zömmel idősebb párok, akik templomba menet vagy onnét jövet álltak meg voksolni. Az adatok szerint azonban a részvételi arány már délelőtt alatta volt a korábbiaknak, de „érzetre” is magasabb volt egy kicsit, mint például a józsefvárosi időközi polgármester-választás 23 százalékos aránya.  - Egy fecske nem csinál nyarat, pláne erre az egy évre, ami hátravan a következő választásig, de azért eljöttünk. Szerettük az előző képviselőt, mert ő kezdte el a Számozott utcák felszámolását. Azt várjuk el az utódjától, hogy ezt folytassa – mondta egy idős asszony, aki nem csinált titkot abból, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjére, Nagy Ákos ügyvédre szavaz. Őt egyébként – panaszolták többen is - hiába várták személyesen lakossági fórumokra, jellemzően szórólapokon „üzent” a helyieknek. A nyomortelep-felszámolási program folytatása például az egyik erős ígérete volt: a zömmel cigányok lakta Lyukó-völgy és a problémákkal terhelt Számozott utcák ölelésében lévő városrészben a romák megregulázásának ígérete helyben legalább annyira kézenfekvő kampányüzenet volt, mint a nagypolitikában a „migráncsozás”.  Persze egyéb fegyverarzenál is felsorakozott ezen a látszólag csekély jelentőségű időközin. Miután kiderült, hogy indul a voksokért Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti humorista, felbukkant a jelöltek között egy másik Erdei Sándor nevű férfi, aki Nyékládházán él. A lista két utolsó helyén így két Erdei Sándor szerepelt, akiket 2013-ban megváltoztatott választási törvény miatt becenévvel vagy ragadványnévvel sem lehetett megkülönböztetni, így pusztán a születési évszámuk segíthetett az eligazodásban. Az „ál-Erdei” amúgy egy percet sem kampányolt Miskolcon, hasonlóan a másik kamujelöltnek számító, a keresztnév-azonosság miatt megosztó ongai Molnár Zsolt fideszes aktivistához, aki egy hangfelvétel szerint arról beszélt: a párt agytrösztjében, Kubatov Gábor közreműködésével döntöttek az indulásáról. Szavai szerint azért vetettek be minden eszközt, hogy Miskolcon ne ismétlődhessen meg az, ami Hódmezővásárhelyen.  A győri-kapui utcákban sokan csak legyintettek, amikor szóba hoztuk ezeket a trükköket. - Olyan mindegy, ki lesz a képviselő, bohóckodik itt mindegyik, de változni úgysem változik semmi – mondta egy középkorú férfi, aki épp az autóját szerelte. Itt lakik, de nem ment el szavazni, nem érdekli, ki lesz a képviselő. Akadt, aki szerint most azt kellett nézni, kinél van a kassza kulcsa, a mostani világban ellenzéki politikusnak ugyanis legfeljebb a szája járhat, de semmilyen beruházást nem tud hozni. A nép nem hülye – mondták - tojik a demokráciára, az esélyegyenlőségre, meg az egyéb hangzatos kifejetésre, az érdekli, hogy ki csináltatja meg a járdát, és ki intézi el, hogy kettővel több hinta legyen a játszótéren.

Országszerte voltak kisebb helyi szavazások

Hat településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.     • Az észak-baranyai Ágon az előző polgármester lemondása miatt kellett szavazni, de valódi döntési helyzetben nem volt a falu 152 választásra jogosult lakója, hiszen egyetlen jelölt indult a megméretésen.     • A Zala megyei Vaspörben is vezetőt kerestek a településnek, miután előző polgármesterük márciusban meghalt. Itt két független jelölt közül választhattak a helyiek, a 309 arra jogosult felnőtt.     • Veszprém 8. számú választókörzetében is ketten indultak, itt helyi képviselőt kerestek lemondás miatt. Egy Fidesz-KDNPs jelölttel szemben az LMP egyik tagja állt ki megméretni magát.       • Miskolc 12-es körzetében kísérte a legnagyobb figyelem a választási előkészületeket. Riportunk is ott készül, ahogy számtalan cikk szólt arról az utóbbi hetekben, hogy a FIDESZ-KDNP a legprimitívebb trükköktől sem riadt vissza, hogy a választókat összezavarja. Nem lehet tudni, miért nem hitték el, hogy Hódmezővásárhely egyedi eset volt, az emberek megtanulták az alapvető szabályt: pénzt csak az kap, aki beáll a sorba. Lapzártánkig csak annyit lehet tudni, hogy nagyjából 25 százalékos részvétel mellett a kormánypártok jelöltje elvitte a szavazatok 75 százalékát.      • Sopron 1-es választókerületében négy jelölt szállt ringbe egy képviselői helyért. Helyi pártviták sorozatán keresztül jutottak el a voksolásig.     • Borsodban, Hernádbűdön az egész képviselő-testület lemondott, tegnap mind a négy tagot újra kellett választani. Nyolc induló volt, néhány korábbi arc is jelentkezett. 

2018.07.16 06:30
Frissítve: 2018.07.16 06:30