El nem évülő bűnök

Az oknyomozó újságírás a zsurnalizmus királyi műfaja. Megalapozott, tisztességgel kivitelezett  cikkekkel buktattak már elnököt is, de ezt nem adják könnyen. A tehetségen kívül mindenekelőtt alapos és kitartó munkára van szükség ahhoz, hogy jó végeredményt kapjunk. Eddig legalábbis ezt hittük, aztán jött a kormányközelbe került origo március 8-i cikke.  Kovács András “12 millió forintot tüntetett el a Momentum dúsgazdag vezetője” című írása. Nehéz mit kezdeni a színvonallal és a hangvétellel. Az alapfelvetés az, hogy a Momentum Mozgalom egyik vezetője 12 millió forintnyi támogatást kapott egy projekt megvalósítására, amelynek végeredményéről látszólag nincsenek fellelhető adatok. Ez egy teljesen korrekt kiindulási pont. Aki politizálásba kezd, nem árt, ha tisztázza az efféle ügyeket.

Talán nincs is ügy, de jogosnak tűnő kérdés van, tehát lehet, s kell is válaszolni. A probléma ott kezdődik, hogy a szerző nem elégszik meg ennyivel, és a további hátborzongató tényekről rántja le a leplet: a dúsgazdag fiatalember Oxfordban tanult, ahol magas a tandíj. Segédoktató volt a Soros-közeli CEU-n, ahol részt vett a világkormányzati blokk oktatásában. Édesapja Facebookon lájlolja a 444-et. Bejelentett lakcíme Budán van. Egy olyan szervezetnél volt gyakorlaton, amely szorosan köthető Soros Györgyhöz, mivel a vezetője azt mondta egy interjúban, hogy a CEU-n is végez kutatásokat. Az egyik szervezet, amelynél gyakorlaton volt, több, vélhetően Sorozhoz köthető Facebook oldalt is lájkolt. Arra sajnos a cikk nem tér ki, hogy miért is baj az, ha valaki jómódban él, Budán lakik, vagy Soros Györgyhöz köthető szervezetekkel érintkezik, ne adj Isten az édesapja lájkol egy ellenzéki orgánumot az interneten.

A lenyűgöző mélységű cikket olvasva felsejlik előttem egy fiatalember képe, aki harcos ellenzéki volt, és az említett ifjúnál jóval szorosabb kapcsolatba került a Soros Györgyhöz köthető szervezetekkel. Nem egyszer emelte fel hangját a fennálló rendszer viszonyai ellen, és nem riadt vissza a liberális eszmék terjesztésétől sem. Talán ez is megérne egy tényfeltáró írást, ha ma az ehhez hasonló a tények érvként hozhatók fel, hiszen a szóban forgó úriember nálánál sokkal magasabb pozíciót tölt be, nevezetesen ő országunk miniszterelnöke. Igaz, ezek már lassan 30 éves dolgok, de mint tudjuk, a politikában a bűn sosem évül el. 

Szerző
2017.03.16 07:25