Újjászületik az eltemetett militarizmus

Publikálás dátuma
2017.03.20 06:00
A lőtérfejlesztéssel a diákok lőkiképzését is megcélozták FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINSTOCKS
Fotó: /
Lassú, de biztos lépésekkel militarizálja a társadalmat az Orbán-kormány. Formálódik már az iskolai öttusa is: a kabinet a küzdősport-oktatás bevezetésével kívánja "színesíteni" az eddig a tornára, atlétikára, labdajátékokra épülő testnevelés-órák programját. Az iskolai küzdelmek új területe lehet a lövészet is, miután megcélozták, hogy három éven belül minden nebuló kapjon "lőkiképzést" az intézmények szervezésében. A célra három év alatt mintegy 500 millió forintot költenének.

Az iskolai tornaórák edzésformáinak kiegészítése a lövészettel szorosan kapcsolódik a kormány lőtér-fejlesztési programjához, amelynek keretében a következő három évben 197 lőteret építenének Magyarországon, összesen 27 milliárd forintból. Erről Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a múlt év végén. Akkor beszélt arról is, hogy nem katonai lőterekről van szó, hanem olyan létesítményekről, ahová bárki bemehet lövöldözni, és amelyekből egyébként már most is van kéttucatnyi az országban. (Annak pedig tavaly decemberben a 444.hu járt utána, hogy ezek a lőtereket leggyakrabban sportegyesületek, esetleg 'kiképzési központok" üzemeltetik, és óránként néhány ezer-tízezer forintért, illetve 60-80 ezres éves bérlet fejében biztosítanak önfeledt lövöldözési lehetőséget a legváltozatosabb fegyverekkel.)

A lőterek létesítéséről szóló bejelentés után nem sokkal a parlamentben Sneider Tamás (Jobbik) arról kérdezte Balog Zoltánt, a humántárca vezetőjét: "milyen konkrét tervei vannak a kormánynak a honvédelem rendkívül felelősségteljes hivatásának megismertetésére, az alapvető tudnivalók iskolai elsajátítására?" Akkor Rétvári Bence államtitkár - minisztere nevében - válaszában arról értekezett, hogy a szabadon választható "katonai alapismeretek" elnevezésű tantárgy mellett az iskolai testnevelés kiegészülne a lövészet lehetőségével, "mint kifejezetten honvédelmi jellegű választható sporttal", amely a "lő-készségen túl fejleszti a felelősségteljes eszközhasználatot, a koncentrációt és a biztonság szem előtt tartását is."

Mostanra elkészült e tárgyban az iskolai testnevelést „színesítő” kormányzati koncepció is. Ha a kormány rábólint, akkor a tornaórák mostani három pillére – a torna, a labdajátékok, az atlétika – hamarosan kiegészül a küzdősportok, valamint a lövészet oktatásával.

Az előterjesztők szerint ennek célja, hogy a gyerekek tanulják meg az agresszió tudatos kezelését: például hogyan kerüljék el a verekedést, de ha kell, védjék meg magukat. A tervezet készítői azonban azt is megjegyzik: a lövészetet nem szükséges olyan hangsúllyal és óraszámban tanítani, mint például a karatét, a dzsúdót, a grundbirkózást. Az iskolák maguk dönthetnek majd arról, hogy bővítik-e a sportlövészettel a testnevelési órák tananyagát, de a lehetőséget a kormányzat ettől függetlenül minden gyereknek biztosítaná.

A sportlövészet oktatására és gyakorlására járásonként alakítanának ki centrumokat, de az iskolában is megteremthetők a körülmények, amennyiben van arra alkalmas termük, vagy udvaruk. Egy ilyen területet az jellemez, hogy oldalról lehatárolható, minimálisan 15 méter hosszú és tíz méter széles, és az egyik végén szilárd anyagból készült fal vagy golyófogó van. Megjegyzik: légfegyver esetén nincs szükség engedélyezésre, és a golyófogó lehet teljesen átlagos téglafal vagy földsánc.

Az új sportágak iskolai bevezetéséhez szükséges kerettanterv már júniusra elkészülhet, az általános bevezetése pedig a 2019-re tervezett Nemzeti Alaptanterv-módosítással együtt várható.

Mendrey: borzalmas ötlet
Borzalmas ötletnek tartja Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a lőterek "iskolai telepítését". Szerinte egyáltalán nincs szükség a társadalom militarizálására. Hozzátette: a küzdősportok bevezetéséről Simicskó István honvédelmi minisztertől már hallott korábban. Tény, a sportnak helye van a gyerekek életében, de az vitatható, hogy e célra éppen a küzdősportokat kell-e a mindennapos testnevelés részévé tenni. Nem minden gyerek alkalmas ezekre, nem lehet tudni előre, hogy ki lesz az, akiben fokozza az agresszivitást és alkalomadtán nem lesz elég tudása, akarata az önkorlátozásra.

Militarista retróérzés: az MHSZ lövészklub tagjai Tiszaladányban, 1971-ben FORRÁS: FORTEPAN/MHSZ

Militarista retróérzés: az MHSZ lövészklub tagjai Tiszaladányban, 1971-ben FORRÁS: FORTEPAN/MHSZ

Az orbáni harciasságot terjesztik

Hét civil szervezet részvételével az idén január 11-én megalakult a Honvédelmi Sportszövetség (HS). A kormányzati honvedelem.hu beszámolója szerint a köztestület alakuló közgyűlésén alapító tagként - az új oktatási tervek ismeretében egyáltalán nem meglepő módon - a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Budapesti Honvéd Sportegyesület, a Magyar Sportlövők Szövetsége, a Magyar Tartalékosok Szövetsége, a Magyar Vívó Szövetség, a Magyar Judo Szövetség, valamint a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetsége vett részt. A Honvédelmi Sportszövetségről szóló törvényt a kormánypárti többség tavaly november 22-én fogadta el, a magyarázat szerint az állampolgárok egészséges hazafias érzületének és honvédelmi felkészültségének erősítésére.

A honvédségi portál a HS feladataként emelte ki, hogy az általános fizikai felkészültségen túl támogassa a honvédelmi ismereteket, különösen a lőkészséget, a tájékozódási képességet, a fegyveres és fegyvertelen önvédelmet, valamint a honvédelmi szempontból hasznosítható, speciális technikai tudást fejlesztő sportokat és tevékenységeket, valamint biztosítja az ezekhez szükséges biztonságos körülményeket és infrastrukturális hátteret. Ahogy arról a törvény elfogadása előtt a Népszava is beszámolt, az ellenzék erős fenntartásokkal fogadta a Honvédelmi Sportszövetség létrehozásának kormányzati terveit.

Simicskó István régi álma teljesült a törvény elfogadásával – hangsúlyozta lapunknak a parlamenti szavazás előtt Vadai Ágnes korábbi honvédelmi államtitkár. A DK alelnöke, a parlament Honvédelmi Bizottságának tagja elképesztőnek tartotta, hogy a kormány így akar iskolák, gyerekek közelébe férkőzni politikája népszerűsítésére, egyenesen bűnnek nevezte, hogy az orbáni harcos retorikát a kormány így akarja bevinni az oktatási intézményekbe. Szüdi János volt közoktatási államtitkár a Népszavának már novemberben azt mondta, ha a Honvédelmi Sportszövetségről szóló szabályban megjelent a lehetőség, akkor az előbb-utóbb bekerül a kerettantervbe is honvédelmi nevelésként. Bevált az oktatási szakértő jóslata. - G.E.

Szerző
2017.03.20 06:00

Kiadták a figyelmeztetést – Viharos szél jöhet

Publikálás dátuma
2018.07.18 07:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Többfelé eső, zápor, zivatar is lehet. 30 fok körüli maximumokat mérhetünk.
A fővárosra és Pest, valamint Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az érintett területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométert. Az OMSZ előrejelzése szerint többnyire erősen felhős idő várható, inkább csak rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Főként a Dunától keletre több helyen várható eső, zápor, néhol zivatar is lehet. Az erős északnyugati szelet nagy területen viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet általában 24 és 30 fok között várható, de az Alföldön helyenként hűvösebb lehet. Késő estére 17 és 22 fok közé hűlhet le a levegő. 
2018.07.18 07:03
Frissítve: 2018.07.18 07:03

Kiutálták a fideszes lakók a Magyar Hang szerkesztőségét

Publikálás dátuma
2018.07.18 07:00
György Zsombor a szerkesztőségként szolgáló lakásban
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Költözni kénytelen a Magyar hang szerkesztősége, miután a társasház lakói olyan ellenséges hangulatot teremtettek körülöttük, hogy az ingatlan tulajdonosa inkább megkérte a lap munkatársait, hogy keressenek új helyet. Az újságírók minimálbérért dolgoznak jelenleg.
Egy kétszobás, Bartók Béla úti lakásban készül június óta a Magyar Hang. A Magyar Nemzet megszüntetése után a lap munkatársai által a „semmiből” életre hívott polgári szemléletű hetilapnak ez már a második szerkesztősége, kezdetben ugyanis egy budai sörkertben ülésezett a szerkesztőség, itt dőlt el, hogy ki, miről ír cikket, a munkatársak otthon dolgoztak, a tördelés is egy otthoni gépen folyt. Ez az állapot nyilván nem volt sokáig tartható, így nagy segítséget jelentett, hogy Lukács Csaba lapigazgató egyik barátja felajánlotta üresen álló kétszobás lakását. Ez tartós megoldásnak tűnt, még ha a szerkesztőség tagjainak nagy része így is otthon kénytelen dolgozni, hiszen egyszerűen nem férnének el ennyien ekkora helyen. Csakhogy – mint György Zsombor főszerkesztő a Népszavának elmondta – nemrég levelet írt nekik a közös képviselő, hogy a lakók panaszkodnak. Szerintük a Magyar Hang munkatársai „gyakran este nyolc után is hangosan nevetnek”, és néha „dől a cigarettafüst ki az ablakon”. György Zsombor szerint ebből semmi nem igaz. A főszerkesztő szerint azért kell menniük, mert néhány, a lakóközösségre nagy befolyással bíró, kormánypárti érzelmű lakónak egyszerűen csípi a szemét a kormánykritikus Magyar Hang. – Természetesen nem akarunk konfliktust, elmegyünk, de szomorú, hogy ez megtörténhet – mondta a főszerkesztő lapunknak. Most egy olyan helyiséget keresnek, ami előbb-utóbb közösségi térként is működhet majd az olvasók számára. A Magyar Hang egyébként 6500 példányban fogy, a standokon 4300-4700 darabot adnak el minden héten a lapból és van már 2100 előfizetőjük is. Bár ez jóval több, mint számos kormányközeli sajtótermék példányszáma, hirdetőt mégsem találtak eddig. Most már aktívan nem is keresnek, tisztában vannak vele, hogy a piaci szereplők félnek a lapban megjelenni. Az újságírók közül egyébként mintegy húszan minimálbér körüli fizetést kapnak, néhányan teljesen ingyen, társadalmi munkában végzik a munkát. Idén nyáron szabadságra sem nagyon mennek a szerkesztőség tagjai, György Zsombor szerint a legnagyobb nyaralásuk az lesz, hogy egy saját sátorral lesznek jelen majd a Kapolcson a Művészetek Völgyében. 
2018.07.18 07:00
Frissítve: 2018.07.18 07:37