Tizenötmilliárdos állami áldás

Publikálás dátuma
2017.03.19 21:20
A támogatás nagyban függ az ingatlanjáradéktól FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Különféle jogcímeken közel 15 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesülnek a magyarországi egyházak – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kimutatásából. A pénz több mint felét a legnépesebb felekezet, a katolikus egyház kapja.

A Napi.hu vette észre, hogy a kormány honlapjára kikerült az egyházi támogatások listája. A felsorolásban „célként” az egyházi alapintézmények működése, az egyszázalékos adófelajánlások és azok állami kiegészítése mellett az úgynevezett ingatlanjáradék szerepel. Azok az egyházak ugyanis, amelyeknek ingatlanvagyonát annak idején államosították, korábban eldönthették, hogy mely épületeiket kérik vissza természetben, és mely épületeik tulajdonjogáról mondanak le évente fizetett „örökös járadék” fejében.

A mostani finanszírozási rendszer a katolikus egyházzal kötött vatikáni szerződésen alapul, amit még a kilencvenes években a Horn-kormány hozott tető alá. A többi felekezet állami támogatását is ehhez a megállapodáshoz igazították.

Az Emmi adatai szerint a katolikus egyháznak ­– több tételben – mintegy 8,7 milliárd forint jut. A katolikusok után a reformátusok következnek megközelítőleg 3 milliárddal, majd az evangélikusok nagyjából 1 milliárddal. A Hit Gyülekezete (amely az államosításkor még nem létezett, így értelemszerűen ingatlanvagyonnal sem rendelkezhetett, tehát járadékra sem jogosult) ennél jóval kevesebbet, 270 millió forintot kap.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) 420 millió forinttal messze megelőzi a többi zsidó felekezetet. A legfőbb konkurens, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) lényegesen elmarad ettől a maga nem egészen 90 milliójával. A százmilliósok táborába tartozik még a baptista egyház (csaknem 300 millió forint) és a Tan Kapuja Buddhista Egyház (118 millió forint).

Némelyik felekezet támogatása viszont a 10 milliót sem éri el. A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátusnak például 5 millió forinttal, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyháznak 4 millióval, a Szent Margit Anglikán Episzkopális Egyháznak csupán 2,8 millióval kell beérnie. A Magyar Iszlám Közösség és a Muszlimok Magyarországi Egyháza támogatása együttesen is alig haladja meg a 11 millió forintot.

Adófelajánlásra csak azok a felekezetek jogosultak, amelyeket az állam elismer „bevett egyháznak”. Több vallási közösséget a fideszes kormány megfosztott egyházi rangjától: közöttük van az Iványi Gábor lelkész vezetésével működő Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET). A strasbourgi emberi jogi bíróság kimondta, hogy az eljárás jogsértő volt (az állam milliárdos kártérítést fizetett), de a MET egyházi státuszát a parlament még mindig nem adta vissza. Az Emmi listáján a MET mintegy 300 millió forinttal szerepel, a hátrányos helyzetű gyerekek számára iskolákat fenntartó Iványi-féle egyház ezt az összeget „köznevelési szerződés” alapján kapja.

Ötszázmillió jut az ORÖ-nek

A nemzetiségek országos önkormányzatai is feltűnnek az EMMI által közzétett támogatási listán. A botrányoktól megtépázott Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) két jogcímen összesen mintegy 526 millió forintot vehet fel.

Szerző
2017.03.19 21:20

„Közbiztonsági érdekből” záratják be az Aurórát és a Corvin Clubot

Publikálás dátuma
2018.07.16 17:43
FOTÓ: Tóth Gergő
Fotó: /
Az Auróra régóta szúrja a józsefvárosi vezetés szemét. A szórakozóhely azt közölte: ők nem kaptak hivatalos értesítést, a szokásos nyári nyitva tartás szerint üzemelnek.
Hétfőn a hatóság elrendelte a Marom Klub Kft. által üzemeltetett Auróra Kioszk és Auróra Kert, valamint a Corvin-tető Vendéglátóipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által üzemeltetett Corvin Club üzlet bezárását – közölte honlapján a józsefvárosi önkormányzat. Mint írják, Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalának Jegyzője még 2017. június 28-án rendelte el „a lakosság által rendszeresen és folyamatosan panaszolt Auróra 9-11. szám alatt üzemelő Auróra Kioszk és Auróra Kert bezáratását. A Kioszk esetében a nyomozó hatóság kezdeményezésére közbiztonsági érdekből, a Kert esetében pedig kereskedelmi tevékenység megkezdésére és folytatására vonatkozó engedély hiányában.”  A Marom Klub Kft. a döntések ellen fellebbezett, ezeket azonban „a bíróság és a kormányhivatal – a Marom Klub Kft rosszhiszemű és jogsértő eljárása miatt – végül elutasította”. A közlemény szerint a jegyző utasítására a hatóság hétfőn felszólította a Kft.-t, hogy az általa birtokolt ingatlanok használatának jogcímét igazolja érvényes szerződéssel, ennek megtörténtéig pedig az üzleteket bezáratta. Amennyiben az igazolás nem történik meg, a helyeknek végleg be kell zárniuk, ha pedig új szerződést mutatnak be, az egyben új kereskedelmi bejelentést is szükségessé tesz – ebben az esetben a hatályos helyi rendeletnek megfelelően a jövőben kizárólag 6 és 22 óra között tarthatnak nyitva. „A bírósági végzésből kiderült, hogy a Marom Klub Kft. korábban büntetőjogi felelősségének tudatában az önkormányzat hatóságát félrevezette és megtévesztette, mivel kérelmei beterjesztésekor nem volt jogosult eljárni. Az ügyben egyébként tekintettel a hatóság félretájékoztatására, a hivatal feljelentést tett”.
Azt is közölték, hogy az Auróra Kert vonatkozásában – Budapest Főváros Kormányhivatala jogerős döntése miatt – a kertben létesített, kereskedelmi tevékenységet kiszolgáló építményeket az üzemeltetőnek el kell bontania, mivel engedély nélkül építette. Amennyiben ezt nem teljesíti, hatósági intézkedésekre kerül sor. A jegyző utasítására a hatóság hétfőn elrendelte a Corvin-tető Vendéglátóipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által üzemeltetett, Blaha Lujza tér 1-2. Corvin Áruház IV. emeleti szintjén és az áruház tetőteraszán lévő, „Corvin Club” elnevezésű üzletének bezárását is. „A 2018. június 21-én a hajnali órákban a helyszínen végzett rendőrségi ellenőrzés következtében több személy esetében a rendőrség kábítószer birtoklása, valamint kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt bűntető eljárást folytat. Mindezekre tekintettel a rendőrség hivatkozással a szervezett bűnözés, valamint az azzal összefüggő egyes jelenségek elleni fellépés szabályairól szóló 1999. évi LXXV. törvény 5-6. §-ában foglaltakra kezdeményezte a fenti üzlet ideiglenes bezárását. A jegyző a törvényben foglaltaknak megfelelően közbiztonsági érdekből az eljárás befejezéséig, de legfeljebb egy évi időtartamra az üzletet ideiglenesen bezáratta” – olvasható a közleményben.

Az Auróra nem tud erről

Az Auróra holnaptól a szokásos nyári nyitva tartás szerint 4-től üzemel – közölte a Facebook-oldalán az Auróra, hozzátéve, hogy nem kaptak hivatalos értesítést az önkormányzattól. „Önkormányzati honlapokat és sajtóhíreket nem tudunk kommentálni, mert ezeknek nincsen jogi hatása. A Józsefvárosi Sajtóiroda nem adott további tájékoztatást, a Jegyzőiroda és a Hatósági osztály pedig jelenleg nem elérhető” – írták.
2018.07.16 17:43
Frissítve: 2018.07.16 17:52

Erős szél és sok eső jöhet

Publikálás dátuma
2018.07.16 16:34

Fotó: Shutterstock/
A meleg idő viszont marad, akár 32 fokot is mérhetünk.
Záporos, zivataros időre és erős szélre kell készülni a következő napokban. Különösen a hét közepén, főleg az ország északkeleti felén várható kiadós csapadék – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.   Kedden alapvetően napos, gomolyfelhős időre számíthatunk. Főként az ország északkeleti, illetve délnyugati megyéiben lehet több a felhő, ezeken a területeken néhol zápor, zivatar alakulhat ki. Az északnyugati szelet napközben élénk, néhol erős, az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén olykor viharos közeli lökések kísérik, de zivatarok környezetében is előfordulhat átmeneti szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 14 és 20 fok között valószínű, de kisebb körzetekben 10, 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között várható. Szerdán napközben észak, északkelet felől vastagabb felhőzet húzódik fölénk, több-kevesebb napsütés a Dunántúlon valószínű. Elsősorban a Dunától keletre várható többfelé eső, zápor, helyenként zivatar. Az északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul, délnyugaton lehet a melegebb. Csütörtökön a középső és keleti területeken többnyire erősen felhős lesz az ég, nyugatabbra kevesebb felhő valószínű, akár hosszabb időre is kisüthet a nap. A Dunántúl nyugati felén helyenként, keletebbre még többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szél sokfelé erős, a Dunántúlon időnként viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul, délnyugaton lehet a melegebb. Pénteken a sok gomolyfelhő mellett nyugaton számíthatunk több napsütésre. Elsősorban a Dunától keletre valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szelet a középső országrészben még erős széllökések kísérik, de szélerősödés zivatarban is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között várható. Szombaton és vasárnap a gomolyfelhő-képződés mellett több órára kisüt a nap, szórványosan várható zápor, zivatar. A szél megélénkülhet, de szélerősödés csak zivatar környezetében valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. 
2018.07.16 16:34
Frissítve: 2018.07.16 17:24