Tízezren tüntettek a CEU-ért - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.04.02 12:59
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Fotó: /
Vasárnap délután 5 órakor kezdődött az Oktatási szabadságot csoport tüntetése az oktatási autonómiáért. Tízezres tömeg tiltakozik a kedden benyújtott törvénytervezet ellen, amely ellehetetlenítené a Közép-európai Egyetem (CEU) működését. A demonstrációt szombat délelőtt hirdették meg, és kevesebb mint 24 óra alatt 8300-an jelezték, hogy elmennek. A szervezők szerint a netadós tüntetések óta ilyen gyorsan és ennyien nem jelezték, hogy részt vesznek egy tiltakozáson. Az Oktatói Hálózat és a Momentum is bejelentette: testületileg vesznek részt az eseményen. A FŐ KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: Vajda József/Népszava

Öt óra után már ezrek gyülekeztek a Corvinus épülete előtt, hogy tiltakozzanak a kormány felsőoktatási törvénytervezete ellen. Lezárták az autók elől a forgalmat, a villamos sem járt. A tízezres tömeg fél 6 előtt indult tovább a CEU épülete elé a Vámház körúttól, 16 percen keresztül vonult a tömeg. 

Deák Dániel, a Corvinus tanára szerint ismét időszerűvé vált a néhány évvel ezelőtt, az egyetemfoglalások idején született jelszó: "szabad ország, szabad egyetem". Deák szolidaritását fejezte ki a CEU-val, "egyek vagyunk veletek" - üzente. Mint mondta: gyerekeink jövőjéről van szó, amit kockára tesz a politikai önkény. Az egyetem szabaddá tesz, és erről a szabadságról nem mondhatunk le - hangsúlyozta Deák Dániel még a Corvinus épülete előtt.

A demonstráció elején a szervezők a CEU-t is érintő felsőoktatási törvénytervezet visszavonását kérték, és arra hívták fel a figyelmet, hogy Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos is "kiállt" a CEU mellett. 

A helyszínen magyar és uniós zászlókat lehet látni, a tömeg egy angol és egy magyar nyelvű transzparens mögött vonul, az a felirattal: "Oktatási szabadságot!" Olyan táblákat is látni, mint "A szabad magyar felsőoktatásért", "Nem akarunk CEU-tanáziát" és "Budapest az otthonunk". 

Békés Gáspár, a Független Diákparlament képviselője a CEU előtt arról beszélt: szerinte a tervezett jogszabálymódosítás valójában elszánt támadás az egyik legkiválóbb magyar egyetem, a tudományos szabadság és a demokrácia ellen.  Mivel az egyetem vezetőit, oktatóit és diákjait kihagyták a folyamatból, nem egyeztettek velük, a tervezett döntést antidemokratikusnak és törvénytelennek tartják - mondta. Hozzátette: a CEU elleni támadás egyben támadás a demokrácia ellen, támadás a tudományos szabadság és a "legmagasabb minőségű oktatás" ellen is.

A Népszava tudósítója látta, hogy Gulyás Márton aktivistát igazoltatják a rendőrök, majd a nála lévő drónt is elvették.

Az 5 órakor elkezdődött demonstráción a Corvinus Fővám téri épülete előtt gyülekező tömeg az ELTE és a CEU Nádor utcai épülete elé vonult, ahol már sok százan vastapssal fogadták a menetet. Innen a Kossuth térre vonultak, ahol a szónokok arról beszéltek, hogy akkora tömeg gyűlt össze, amit a kormány nem hagyhat figyelmen kívül, amikor a jövő héten dönt a kérdésben. 

Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom nevében arról beszélt, hogy a kormány az oktatás lezüllesztésével az ország és a fiatalok jövőjét semmisíti meg, hol a szükséges emberi és anyagi források visszatartásával, hol a jogi és intézményi környezet ellehetetlenítésével. A "krízisért" a legfőbb felelősökként Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert és Orbán Viktor miniszterelnököt nevezte meg. Azt mondta: a kormány számára mindennél fontosabbá vált saját hatalma bebetonozása, és ehhez az ország, a fiatalok jövője sem túl nagy ár. Szerinte a kormány ténykedése az oktatás területén vagy törvénytelen vagy káros vagy pedig mindkettő, de a Tanítanék Mozgalom kiáll az ország és a fiatalok jövőjéért. Ez most a szolidaritás, a tiltakozás és az ellenállás ideje - mondta Törley Katalin, aki mozgalma nevében a szolidaritásáról biztosította a CEU-t.

Gál András, a CEU diákja, a keresztény hallgatói csoport tagja azt mondta: mindenkinek elemi érdeke, hogy "ellenvélemények vegyék körül". Hangsúlyozta: magyarként és keresztényként is elengedhetetlennek tartja, hogy olyan társadalomban éljen, ahol a tisztelettel történő egyet nem értés a mindennapok része.

A demonstráció végén a résztvevők a szervezők kérésére felemelték világító mobiltelefonjaikat, mint korábban az internetadó elleni tüntetésen. A délután 5 órakor kezdődött demonstráció este 8 órakor békésen ért véget a Parlament előtt, az Andrássy-szobornál felállított színpadnál.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán


Az ATV élőben közvetítette a tüntetést, az alábbi videóra kattintva visszanézheti:

Az esemény felhívásában korábban azt írták: a lex CEU az összes magyarországi oktatási intézmény, az összes diák, az összes tanár ügye. "Támadás a magyarországi tanszabadság ellen és az egyetemi autonómia ellen, aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek, és a CEU eltávolítása csak a kezdet - írták Facebook-oldalukon, majd azzal buzdítottak: mutassuk meg, hogy mi valódi, demokratikus vitát és párbeszédet akarunk a független oktatási intézményekről! Menjünk utcára együtt a gondolkodás szabadságáért! 

A tüntetést a felsőoktatási törvény módosítása miatt hirdették meg, ami közvetlenül 28 intézményt támad. Ugyan a módosítás kifejezetten a Közép-európai Egyetemet (CEU) fenyegeti a megszűnéssel, szerintük ez nem csak az összes magyar egyetem és magyar akadémikus ügye, hanem az összes olyan állampolgáré, aki tisztességes oktatási rendszert, magyar kutatói sikereket akar az országnak. Ezért követeljük a törvénymódosítás visszavonását! - írták.

Palkovics László oktatási államtitkár szerdai bejelentése alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A CEU diszkriminatívnak tartja a benyújtott törvénymódosítást; az intézmény rektora közölte: nem zárják be az egyetemet.

A Momentum is csatlakozott

Ma délután mi is sokan ott leszünk és kiállunk az oktatás szabadsága és a tudás fontossága mellett – írta vasárnap délelőtt Facebook-oldalán a Momentum Mozgalom. A szervezők kérését tiszteletben tartják, ezért nem visznek magunkkal sem zászlókat, sem kitűzőket, sem más jelvényeket, ami alapján megkülönböztethetőek lennének. Egyúttal kérik a szimpatizánsaikat, hogy ehhez igazodjanak ők is.

Szerző
2017.04.02 12:59
Frissítve: 2017.04.02 23:11

Pénzt ígért a magyar sajtónak az amerikai külügy, de most mégsem ad

Publikálás dátuma
2018.07.22 20:42

Fotó: /
Még tavaly novemberben írták ki a pályázatot, hogy 700 ezer dollárral támogassák a vidéki, objektív sajtót. Mostanra arra jutottak: inkább „más megközelítést alkalmaznak”.
Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz – nyilatkozta a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra a Nyomtass te is! hetilapnak, amikor a korábban meghirdetett, a szabad vidéki sajtót támogató pályázatról érdeklődtek. Az Index emlékeztetett rá, hogy az „Objektív média támogatása Magyarországon” címmel kiírt 700 ezer dolláros, mintegy 190 millió forintos amerikai külügyminisztériumi pályázat eredményét már rég ki kellett volna hirdetni. Ez az a pályázat, amelynek hírére a magyar külügy tavaly bekérette David Kostelancik ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt. Nemrég a Népszava is foglalkozott a témával, kérdésünkre akkor a nagykövetség úgy reagált, hogy egyelőre nincs további közlendője. Korábban, május végén azt a választ kaptuk, hogy a washingtoni külügyminisztériumban folyik a pályázatok értékelése, támogatás odaítéléséről szóló döntés még nem született. Az Index amerikai forrásból úgy tudja, vannak olyan tervek, hogy a 700 ezer dollárt – amit egyes tisztségviselők a külügyi vezetés támogatása nélkül szántak magyar, vidéki sajtóra – valamiféle régiós projekteket támogató alapba csatornáznák át, és azon keresztül egy fokkal indirektebb módon Magyarországra is juthatna a pénzből. Döntés még nincs. A Nyomtass te is!-nek az amerikai sajtóattasé azt mondta: „Folytatjuk a hatékony megoldások felkutatását olyan magánszemélyek és szervezetek támogatására, akik plurális médiakörnyezetet szeretnének Magyarországon és a tágabb régióban. Semmi sem került le a napirendről”.
Témák
médiaUSA
2018.07.22 20:42

Budapesten hagyta a csomagokat a Ryanair, fellázadtak az utasok

Publikálás dátuma
2018.07.22 16:21
FOTÓ: PAUL FAITH / AFP
Fotó: /
Másodszor fordult elő, hogy a fapados társaság Las Palmas-i járata egyszerűen nem viszi el az utasok csomagjait, túlsúlyra hivatkozva.
Kellemetlen meglepetés érte a Ryanair Budapest-Las Palmas járatának utasait vasárnap: azt közölték a már a fedélzeten ülő utasokkal, hogy a gép túlsúlyos, ezért leszedik a csomagokat – írja az Index. Egy utas szerint választás elé állították őket: vagy maradnak a gépen, és szerdán kapják meg a csomagjaikat kint, vagy szálljanak le.  Ez már a második eset, egy hete ugyanakkor nem is szóltak, csak a Kanári-szigeteken közölték az utasokkal, hogy a csomagok Budapesten maradtak, és leghamarabb három nap múlva, szerdán kaphatják meg azokat. Most vasárnap az utasok egy része fellázadt, leszállt és üvöltözve elállta a gép útját. A helyszínre kiérkezett a rendőrség is. Végül a pilóta bejelentette, hogy azoknak, akiknek a csomagja Budapesten marad, nem kell szerdáig várniuk rá, vagy ma, vagy legkésőbb holnap az is meg fog majd érkezni.  AZ Index szerint valószínű, hogy a Ryanair nem a távolságnak, üzemanyag-szükségletnek, utasszámnak, csomagszámnak megfelelő géppel működteti ezt a járatát, ezért kellett hátrahagyni a csomagokat, de a légitársaság nem nyilatkozott legutóbb sem.  
2018.07.22 16:21