Liget-bontás - Egyelőre marad a veszélyes azbeszt

Publikálás dátuma
2017.04.13 07:00
Romok a hajdani csarnok helyén FOTÓ: ZSIDAI PÉTER
Fotó: /
Az egészségre ártalmas szórt azbesztet tartalmaz a Petőfi Csarnok bontott anyaga - derül ki a Népszava birtokába került felmérésből. Az azbesztmentesítő alvállalkozó felfüggesztette tevékenységét, m​ert ​a bontás fővállalkozója egy ideje nem fizeti ki a számláit.

"A felmérés során több azbeszt tartalmú anyag került azonosításra, melyek a bontás során, kiporzásukkal potenciális veszélyforrást jelentenek a munkát végzőkre és a közelben tartózkodókra." Ez az egyik alaptétele a Petőfi Csarnok (Pecsa) azbeszttartalmát feltáró vizsgálatnak. A Népszava birtokába került jelentés felhívta a megrendelő Városliget Zrt. figyelmét, hogy - még ha alacsony kockázatú is a munkavégzés - csak erre szakosodott céggel javasolják elvégeztetni.

A független laboratórium a megvizsgált 7 mintából kettőben azonosított krizotil típusú azbesztet. Mindkét anyagminta azbesztzsinór volt, amely a porolódó, egészségre fokozottan veszélyes azbesztek közé sorolható. Az azbesztszálak a tüdőbe jutva fejtik ki roncsoló hatásukat, ahonnan sosem jutnak ki. Ezen kívül a Drycon Hungary Kft. talált falba épített azbesztcement esővíz elvezető csöveket. Ezekből nem tudtak mintát venni, de a bontás során ezt figyelembe kell venni - ajánlották a Városliget Zrt.-nek. Ebben a típusú anyagban az azbeszt kötött állapotban található, mechanikai hatásra azonban a rostok felszabadulhatnak. Ezért a bontás és a földmunkák során fel kell készülni arra, hogy a földfelszín alatt további azbesztcement csövek lehetnek.

A Drycon Kft. elővigyázatosságra intett: a környező területet ne szennyezzék be, az eltávolítás helyén gondoskodjanak az anyag biztonságos csomagolásáról. Amennyiben az eltávolításhoz elkerülhetetlen a roncsolás, ezt a kockázatértékelésben fel kell tüntetni és ez alapján kell meghatározni az egyéni és kollektív védőeszközöket.

Az azbeszt vitathatatlan jelenlétét kimutató és szigorú előírásokat tartalmazó felmérés alapján a Városliget Zrt. azbesztmentesítési pótmunkákat rendelt a Pecsa bontását végző DTRT Zrt.-től. A projektcég azonban a felmérés lényegét, az azbeszt egyértelmű jelenlétének kimutatását és az azzal járó veszélyekre való figyelmeztetés nem közölte a megbízási szerződésben. Úgy fogalmaznak a DTRT-vel kötött szerződés 2017. március 31-i módosításában: "a Drycon Hungary Kft. által elkészített felmérés alapján azbeszt tartalmú termékek jelenléte valószínűsíthető a szerződés tárgyát képező épületben." A Drycon felmérés​e​ azonban nem valószínűsítette, hanem laboratóriumi vizsgálattal mutatta ki a szórt azbesztet a Pecsa légvezetékeinek tömítéseiben. Le is írta, miképpen távolítsák el ezeket az illesztéseket.

Mint azt a Népszava elsőként megírta, a Városliget Zrt. nettó 7,6 millió forintot fizetett az azbesztmentesítési pótmunkákért, miután a ​120 millió forintos alapszerződés​​ ​tartalékkeretét már kimerítették (12 ​millió forintért többek között fokozott őrzés védelmet rendeltek 2016. decemberben.) Hogy a 8 millió forint mennyire volt elég, nem tudjuk, az azbesztmentesítést végző VS Construction Kft. ügyvezetőjétől viszont megtudtuk, leálltak a munkálatokkal. A DTRT ugyanis egy ideje nem fizeti ki az azbesztmentesítés ellenértékét.

A Pecsa azbesztmentesítésének további érdekessége, hogy a Drycon 2016 szeptemberében már készen volt a felméréssel, a Városliget Zrt. azonban csak fél évvel később, 2017. március 31-én bízta meg azbesztmentesítéssel a DTRT Kft.-t. A Városliget Zrt.-től és a VS constructon Kft.-től sem sikerült megtudni, eddig hány kilogramm, milyen összetételű azbesztet találtak és szállítottak el a Pecsa-ból és hová. A Városliget Zrt. közleménye szerint az azbesztmentesítést a VS Construction Kft., nagy tapasztalatokkal rendelkező, kifejezetten erre is specializálódott szakcég végezte el biztonságosan, a vonatkozó jogszabályoknak és a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően kibontotta és előkészítette a hulladék-lerakóhelyre történő elszállításra. Azt a közlemény nem tartalmazta, miért nem szállították el a veszélyes anyagot az építési területről, mikor fog ez megtörténni. Azt viszont közölték, a mentesítés sem a park használóira, sem a környéken élők számára nem jelentettek semmilyen egészségügyi kockázatot.

2017.04.13 07:00

Uniós felszólítást kapott Putyin: vállalják a felelősséget a maláj gép lelövéséért

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:48
A malájutasszállító orrészének maradványai. A közel 300 főt szállító gépet egy oroszbarát szakadárok ellenőrizte területről érte
Fotó: AFP/ Emmanuel Dunand
Kemény üzenetet küldött Oroszországnak Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője: felelősségvállalást kért a maláj utasszállító 2014-es tragédiája miatt, és felszólította az orosz kormányt, hogy vegyen részt a tettesek elszámoltatásában.
Oroszországnak, és főként Vlagyimir Putyin kormányának címzett üzenetet küldött kedden Federic  Mogherini a közel 300 főt szállító maláj utasszállító lelövésének negyedik évfordulóján. az uniós főképviselő kijelentette, az Európai Unió támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely előírja, hogy minden államnak együtt kell működnie a felelősök elszámoltathatóságára irányuló erőfeszítésekben.
Mogherini emlékeztetett, a katasztrófák vizsgálatában illetékes holland hatóság (biztonsági tanács) szerint Oroszországnak közvetlen felelőssége van a maláj légitársaság utasszállító repülőgépe négy évvel ezelőtti lelövésében - idézi közleményét az MTI.
Mint írta, a nemzetközi vizsgálócsoport megállapításai egyértelműen bizonyítják, hogy közvetlen kapcsolat van a repülőgép lelövésére használt BUK-rakétarendszer telepítése és az orosz hadsereg között. A maláj gép megsemmisítése helyrehozhatatlan szenvedést okozott, amely jóvátételt követel.
2014. július 17-én, a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépének pilótafülkéje mellett egy rakéta robbant tíz kilométeres magasságban Kelet-Ukrajna felett. Fémrészecskék ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A négy évvel ezelőtti tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas, valamint a legénység életét veszette. Oroszország végig tagadta, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez – ugyanakkor a BUK-rakétarendszer kezelése olyan szakértelmet igényel, amit a szakadár katonák nem, csak egy csak egy kiképzett rakétás különítmény tudott biztosítani; ez pedig orosz közreműködésre utal.  
2018.07.17 21:48

Látszatmegoldás a kamupártok ellen, valódi akadály a plakátolók elé

Publikálás dátuma
2018.07.17 20:50

Fotó: MTI/ MAlogh Zoltán
A pártok képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért – döntött a parlament, de ez biztos nem hatja meg a csak a pénzre hajtó kamupártokat. A valódi ellenzéknek viszont tényleg fájhat a vadplakátolás betiltása vagy az aláírásgyűjtés szigorítása.
Választási szabályok módosításáról döntött kedden a parlament. A Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott javaslatot 134 igen és 34 nem szavazattal fogadták el a honatyák.
A kormánypárti politikusokon kívül Ritter Imre német nemzetiségi képviselő támogatta a javaslatot, a jobbikosok nem voksoltak, míg az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd nemmel szavazott. Ez annak fényében nem meglepő, hogy a módosítás még nehezebb helyzetbe hozhatja az ellenzéki pártokat. Betiltják például a vadplakátolást, így a pártok vagy óriásplakátokon, vagy az önkormányzatok által kihelyezett felületeken hirdethetnek, minden más plakát törvényellenes lesz. Az ellenzéki pártok komoly bajba kerülhetnek, hiszen legtöbben már most is vadplakátokon hirdettek, mert vagy nem kaptak óriásplakát-felületet, vagy nem tudták ezeket megfizetni. Ugyancsak kihívás elé állítja a nem hatalmon lévőket az is, hogy mostantól nem gyűjthető aláírás a tulajdonos engedélye nélkül „a közforgalom számára nyitva álló magánterületen”. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Momentum korábban a Kúriához fordult amiatt, hogy gyűjthet-e ajánlásokat a Tesco előtt. Bár a testület úgy döntött gyűjthetnek, a jövőben ez tilos lesz. 
Hárommilliárd forinttal tűntek el
A javaslatot benyújtó kormánypárti képviselők újra nekifutottak a kamupártok kivégzésének. A jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a párt listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért. A módosítást azt is előírja, hogy az a párt, amely az előző országgyűlési választásokon nem számolt el az állami kampánytámogatással, nem tarthat igényt újabbra. Ez annak fényében különösen indokolt, hogy az áprilisi voksoláson 16 párt nem érte el az egyszázalékos küszöböt, amely miatt vissza kell fizetniük a támogatást. Csupán hárman, az Együtt, a MIÉP és a Munkáspárt fizette vissza a pénzt, a többi érintett szervezet általában elérhetetlenné vált, és így  nagyjából három milliárd forint hiányt okoztak a Magyar Államkincstárnak. Fontosabb változás még, hogy megszűnik az a gyakorlat, amely szerint a szavazatszámláló bizottság tagjainak 40 nappal a választás előtt esküt kell tenniük, mostantól elég lesz három nappal előtte is. Így a vártnál nagyobb átjelentkezés esetén több szavazatszámláló állhat munkába. Nem lesz kötelező egy légtérben tartózkodni az összes szavazatszámlálónak. Vagyis ha túl sokan állnak sorba, ki lehet nyitni egy másik termet is a szavazáshoz. 

Lenne megoldás, de nem akarják

A Political Capital választási szakértője, László Róbert korábban hasonló állásponton volt, mint most az ellenzéki pártok többsége. – A forgatókönyv változatlan: megjelenik egy kampányfinanszírozási törvényt módosító kormánypárti javaslat, ami nyomokban előremutató elemet tartalmaz, de a probléma gyökerét véletlenül sem oldják meg. Hiába közismert a megoldás 2013 októbere óta. Ez László Róbert és a Transparency International Magyarország szerint is az lenne, hogy az egyéni jelöltekhez hasonlóan a pártoknak is csak kincstári kártyán folyósítsák a támogatást, ahogy a jelöltekre vonatkozó beszámolási szigort sem terjesztik ki a pártokra. – Ha ezek nem valósulnak meg, továbbra is biztosak lehetünk benne, hogy 2022-ben is nyúlni fogják a közpénzmilliárdokat a kamupártok – vélekedett a szakértő.

Nem hatotta meg a tiltakozás a kétharmadot

Hiába a hazai és nemzetközi tiltakozási hullám a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési támogatását áthelyezték Palkovics László újonnan felállt minisztériuma alá. Az Országgyűlés 134 igen, 58 ellenében szavazta meg a kormánypárti törvénymódosítást. A szakképzés is bekerült az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá.
A parlament megszavazta azt a kormánypárti javaslatot is, amely a képviselői fizetésemelésről szólt. A kormánypártiakon kívül az összes jobbikos és öt szocialista képviselő is igennel voksolt. – Menjetek nyaralni, addig legalább nem sok kárt okoztok. A fagylalttal vigyázzatok. Azt nyalni kell.. – reagálta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Facebookon.

2018.07.17 20:50