Milliárdos, jogsértő pénzszórás a reformátusoknál?

Publikálás dátuma
2017.04.28 07:04
Bíró Zsoltné szerint a jogsértő módon felhasznált összeg mértéke az elmúlt évek során bőven elérhette a milliárdos nagyságrendet
Fotó: /
Hetente küldi bejelentéseit az államkincstárnak Bíró Zsoltné szociális munkás. A házi gondozást végző református szociális szolgálatok szerinte milliárdokat költöttek el szabálytalanul.

Az egyik falu református lelkésze a közeli kisváros éttermében rendezte fia bankettjét, máskor onnan rendelte az ételt, ha családi ünnepséget tartottak. A számlát azonban nem saját zsebből, hanem a szociális szolgálat pénzéből fizette ki - állítja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándokon élő Bíró Zsoltné, aki szakképzett szociális munkásként évekig dolgozott a református egyháznál. Sok hasonló történetet tud, és az említett eset messze nem a legnagyobb volumenű ügy. A református házi segítségnyújtás rendszerében szerinte rutinszerű gyakorlattá vált, hogy etikátlanul vagy szabálytalanul, gyakran súlyosan jogsértő módon használják fel az állami támogatást.

A református egyház 2011-ben fogadta el azt az ajánlást, amely arra hívta fel az egyházközségeket, hogy hozzanak létre saját szociális szolgálatot - idézi fel Bíró Zsoltné. A megyéjében működő mintegy hetven egyházközségből néhány kivétel akadt csak, a túlnyomó többség eleget tett a felkérésnek. Valószínűleg országos szinten sincs másként. A szociális szolgálatok feladatkörébe tartozik a házi segítségnyújtás is (lásd Otthoni vészhelyzet című keretes írásunkat). Az egyházak ehhez a tevékenységhez az alapnormatíván kívül az úgynevezett kiegészítő normatívát is megkapják az állami költségvetéstől. Az, hogy mindenhol jöjjenek létre szociális szolgálatok, elméletileg pozitív kezdeményezés. Addig ugyanis - magyarázza Bíró Zsoltné - esetlegesen és eltérő intenzitással végeztek ilyen munkát a református közösségekben.

A megvalósítással azonban már akadtak gondok. A szociális szolgálatok telephelyét jellemzően a parókiákra (lelkészi hivatalokba) jelentették be, vezetőnek általában a helyi lelkészt nevezték meg. Bíró Zsoltné több tucat településen dolgozott, nemcsak Szabolcsban, dunántúli megyékben is. Úgy tapasztalta, a lelkészek egy része lelkiismeretesen vezeti a szolgálatot, másik - nem jelentéktelen - részük viszont puszta jövedelemszerzési lehetőségként tekint a feladatra: érdemi munkát nem végeznek, csak felveszik a pénzt.

"Az elején én is lelkes voltam, teljes erőbedobással dolgoztam. Szakmai vezetőként segítettem beindítani a szolgálatokat. Amikor már minden flottul ment, úgy gondolták, nincs rám szükség. Még több profit kellett. Nem kívánatos személy lettem, mert túl sokat tudtam" - mondja Bíró Zsoltné.

A lelkészek bére döntően a gyülekezet létszámától és a hívek anyagi körülményeitől függ. A szociális szolgálat létrehozása előtt az elmaradott, perifériára szorult falvakban a református lelkipásztorok nem ritkán mindössze 60-70 ezer forintot kerestek havonta. Ehhez jött még az állami bérpótlék és az egyházi szolgáltatásokért (temetés, esketés) kapott "stólapénz". Jövedelmük így se nagyon haladta meg a minimálbért, ami akkor is méltatlanul kevés, ha figyelembe vesszük, hogy a rezsiköltség java részét a gyülekezet állja. A szociális szolgálatoknak köszönhetően a szegény településeken nagyjából megduplázódott a lelkészek javadalma. Bíró Zsoltné a rossz anyagi helyzetet nem tartja elfogadható érvnek: erkölcstelen, ha valaki munka nélkül jut jövedelemhez az adófizetők pénzéből. Ráadásul ismer jómódú gyülekezetben szolgáló - nagy fizetéssel, több ingatlannal és drága autóval rendelkező - lelkészeket is, akik szintén semmit nem tettek járandóságukért.

Teljes egyházi hallgatás
Próbáltuk megtudni, mit gondolnak a református egyházban Bíró Zsoltné állításairól. Megkérdeztük, hogy értesültek-e visszaélésekről, ha igen, történtek-e lépések a panaszok kivizsgálására, milyen eredménnyel. A területileg illetékes egyházkerületen kívül a zsinati irodának és a Református Szeretetszolgálatnak is elküldtük kérdéseinket, de egyik helyről sem kaptunk választ.

Az egyházban is érezhették, hogy valami nem stimmel. Erről tanúskodik a református szeretetszolgálati iroda 2013-ban kiadott belső körlevele. A házi gondozás támogatása - olvasható a dokumentumban - jelentősen csökken, ellátottanként évi 166 ezerről 145 ezer forintra. A szükségletek alapján tényleg nehezen indokolható az a jelenség, hogy a házi segítségnyújtásban részesülők száma néhány év alatt 48 ezerről 111 ezerre nőtt: "Valóban számos esetben tapasztaljuk a csak papíron működő szolgáltatások gyakorlatát, és arra egyáltalán rá nem szoruló ember ellátását". A kormány diagnózisa tehát helytálló, a megoldás ugyanakkor nem a támogatás csökkentése, hanem a fokozott ellenőrzés lenne, amit "számos alkalommal javasoltunk valamennyi döntéshozónak" - állapítja meg a belső körlevél. A megtakarítási lehetőségeket számba véve a dokumentum megemlíti, hogy "egyes szolgálatok költségvetésébe" a lelkipásztorok személyi jellegű kiadásait is beépítették. Ezek csökkentése vagy törlése olyan megtakarítást eredményezhet, amely a szociális szolgálatok működésére nézve nem jelent kockázatot.

Kevésbé bonyolultan fogalmazva: a reformátusok maguk is elismerik, hogy a szociális szolgálatoknál a lelkészek nem dolgoznak meg a pénzükért, jelenlétük nem befolyásolja az ellátás színvonalát. A belső körlevelet amúgy a szeretetszolgálati iroda vezetője írta - az a Czibere Károly, aki ma az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális államtitkára.

Mivel nem érzékelte, hogy a körlevélnek lett volna hatása, Bíró Zsoltné maga lépett. Első körben "házon belül" próbálta elintézni a dolgot, a református egyház több képviselőjének is jelezte, milyen visszásságokat észlelt. Semmi sem történt. Az egyik lelkész ellen munkaügyi pert indított, de végül őt marasztalták el. Aztán a Magyar Államkincstár számára kezdte leírni panaszait. Ekkor olyasmi történt vele, amit addig csak kémfilmekben látott. Feladó nélküli borítékot talált a levélszekrényében, a küldeményt Kisvárdán postázták. A boríték az államkincstárnak szóló bejelentése vázlatát tartalmazta. Bíró Zsoltné a saját szövegszerkesztőjén írta, és csak saját e-mail címére küldte el, senki másnak. Valaki tehát feltörte a gépét, kinyomtatta a szöveget, majd postázta a szerzőnek. Bíró Zsoltné máig nem tudja eldönteni, hogy az ismeretlen feladó fenyegetésnek, vagy inkább jóindulatú figyelmeztetésnek szánta a borítékot. Annyi biztos, hogy nagyon megijedt. Feljelentést tett a rendőrségen, és elhatározta, hogy a sajtóhoz fordul. Nem bátorságból adja nevét és arcát a nyilatkozathoz, hanem jól felfogott érdekből. "Bevallom, hogy félek. Azóta, hogy kibontottam azt a borítékot, úgy érzem, bármi előfordulhat. A férjem és a két fiam mellettem áll, de megvédeni csak a nyilvánosság képes" - hangsúlyozza.

Ha már elkezdte, végigcsinálja. Folyamatosan írja bejelentéseit az államkincstárnak, településenként összegzi, hogy a református szolgálatoknál milyen módon élnek vissza az állami támogatásokkal. Bíró Zsoltné szerint a gondozási és helyettesítési naplókkal is trükköznek. Úgy becsüli, hogy - mivel országos jelenségről van szó - a jogsértő módon felhasznált összeg mértéke az elmúlt évek során bőven elérhette a milliárdos nagyságrendet.

Pár éve a Baptista Szeretetszolgálatnál tört ki hasonló botrány. A Magyar Államkincstár arra a következtetésre jutott, hogy a szervezet a házi segítségnyújtás keretében végzett munka során több mint 3 milliárd forintot számolt el szabálytalanul. A református egyház keményebb dió, hisz Orbán Viktor miniszterelnök és - többek között - Balog Zoltán miniszter is református vallású. Bíró Zsoltné ennek ellenére azt reméli, hogy a "dominót, amit elindítottam, már nem lehet megállítani".

(Cikkünk folytatásában a bejelentésekben szereplő konkrét ügyekről írunk majd.)

Otthoni vészhelyzet
A Református Szeretetszolgálat honlapján olvasható meghatározás szerint a házi segítségnyújtás olyan szociális szolgáltatás, amely az elhagyatott, magányos, idős emberek számára saját otthonukban nyújt segítséget. A házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését, az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közreműködést. Továbbá: segítségnyújtást a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, azok elhárításában.
A házi segítségnyújtást a gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában biztosítják. A házi gondozó feladatai ellátása során segítséget nyújt ahhoz, hogy az ellátást igénybe vevő fizikai, mentális, szociális szükséglete saját környezetében, életkorának, élethelyzetének és egészségi állapotának megfelelően, meglévő képességeinek fenntartásával, felhasználásával, fejlesztésével biztosított legyen.


Kincstári vizsgálatok

A gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi intézmények munkatársait is beleszámítva közel ötezren dolgoznak a reformátusok szolgálatoknál. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott adatok szerint a református fenntartók az igénylések alapján tavaly 10 milliárd forintos állami normatív, illetve mintegy 6 milliárdos egyházi kiegészítő támogatásra voltak jogosultak.

A minisztériumhoz - legalábbis a Népszavának küldött válasz szerint - "nem érkezett jelzés" visszaélésekről. Az Emmi javasolta, keressük meg az "ügyben illetékes" Magyar Államkincstárat. Utóbbi megyei igazgatósága arról tájékoztatta lapunkat, hogy a reformátusoknál tervezett ellenőrzést a bejelentésekre tekintettel a "rendelkezésre álló erőforrásaink átcsoportosításával" a lehető legkorábbra előrehozzák.

2017.04.28 07:04

Jótékony célra fordítják a béremelést – több mint 3 millió forintot oszt szét minden hónapban az MSZP

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:11

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A párt elnöksége egyértelművé tette, hogy a döntés alól senki nem vonhatja ki magát.
Javában készülnek az MSZP július 30-ai elnökségi ülésére benyújtandó határozatok. Lapunk úgy tudja, a legfontosabb ezek közül az, miszerint az MSZP vezérkara eldönti, milyen célokra, és milyen ütemezéssel fordítja jótékony célra a képviselői fizetésemelésből származó többletet – ami körülbelül 200 ezer forintot jelent honatyánként. Mivel az MSZP-Párbeszéd húsz mandátumot szerzett az áprilisi választáson, és ebből tizenhat erősíti a szocialista frakciót – megközelítőleg bruttó 3 millió 200 ezer forintról van szó. Információink szerint nem lesz automatikus elosztási mechanizmus, havonta összeül majd az elnökség, és eldönti, hogy az adott hónapban mire fordítja az említett summát: legyen szó rászoruló gyerekek támogatásáról, hajléktalanok segítéséről, független médiumok felkarolásáról vagy éppen szegény sorsú gyerekeknek adandó ösztöndíjakról. Az elnökség teljesen egyértelművé tette, hogy a kötelező felajánlás alól senki nem vonhatja ki magát. Mint megírtuk, a július 17-én megszavazott képviselői béremelés híre komoly felháborodást váltott ki, hiszen a kormány eközben megadóztatná a cafeteria-elemeket, és csípőből utasítja vissza az otthonápolási díjak növelését. Az ellenzék az ügyben nem volt könnyű helyzetben, ugyanis a Fidesz annak érdekében, hogy a Tisztelt Ház elé vihesse a fizetésemelésről szóló törvényt, gyakorlatilag megzsarolta a többi pártot (olyan tervvel állt elő, ami lényegében leradírozta volna az ellenzéket a térképről).

Az MSZP összes tisztviselője (legyen szó pártpolitikusról, parlamenti vagy önkormányzati képviselőről) jelenleg is kiveszi a részét a közösségi finanszírozásból, ugyanis alapszabály szerint a párt révén kapott jövedelem 10 százalékát köteles befizetni a pártkasszába,

2018.07.21 13:11
Frissítve: 2018.07.21 13:22

Külföldi tollakkal repülhet a magyar Turul

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:00
A 2Rule sportruházat bemutató sajtótájékoztatón a fővárosi Fröccsterasz étteremben 2018. július 20-án
Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
A termékek ötöde nem itthon készül, az alapanyag külföldi, egy magyar kisvállalkozót pedig már ki is rúgtak. Így startol Mészáros Lőrinc nemzeti sportruházatgyártó cége.
Még alig létezik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2Rule (ejtsd: turul) sportruházatgyártó, de három NB I-es futballcsapat, a Haladás, a Puskás Akadémia és Diósgyőr rögtön lecsapott, és leszerződött a céggel. A klubok döntése önmagában meglepő, hiszen az elviekben profi csapatok egy, a piacon amatőrnek számító céget választottak, ráadásul olyan nagy múltú gyártó helyett, mint például az Adidas. A váratlan üzleti siker nyomán szerettük volna megismerni a 2Rule titkát – ám válaszok helyett lépten-nyomon csak újabb kérdéseket találtunk. Rögtön szemet szúrt például az: miközben a cég már szerződött több futballklubbal, működő honlapja, informatív Facebook-oldala még nem volt. Ennél is fontosabb, hogy maga a cég is embrionális állapotban van még. A 70 százalékban Mészáros-tulajdonú – felügyelő-bizottságában Mészáros Lőrinc lányát, Mészáros Beatrixet is foglalkoztató – Magyar Sportmárka Zrt.-nek nincs például saját központja.
A múlt év végén egyetlen alkalmazottal és mindössze 5 millió forint törzstőkével összehozott társaság bejelentett címe a szintén Mészáros érdekeltségébe tartozó herceghalmi Talentis Zrt. innovációs központ irodája. Erre ugyanakkor a helyszínen semmi sem utal. Nemhogy varrodák, üzemek, bemutató termek, áruval megpakolt teherautók nincsenek ott, még a sportruházati cég nevét sem tüntették fel a bejárat melletti névtáblán a többi, a Talentis égisze alatt működő vállalkozás mellett. A recepción megerősítették, jó helyen járunk, ám a cég vezetése házon kívül volt, így éppúgy nem kaptunk válaszokat a helyszínen, mint az e-mailben a cég vezetőjének és kisebbségi tulajdonosának, Kővári Ágnesnek feltett kérdéseinkre sem. Pedig kíváncsiak lettünk volna válaszaira, például arra: Hol készítik a mezeket? Információnk szerint ugyanis a gyártás beindítása finoman szólva sem alakult zökkenőmentesen. Kővári korábban a kormánysajtónak azt mondta, bérmunkában gyártatják majd a mezeket Kecskeméten, Jászberényben és Gombán, a cipőket pedig Rakamazon. Lapunk információi szerint azonban ebből sem sok minden vált valóra. A Kecskeméten megkeresett helyi textiles vállalkozók nem tudtak arról, hogy a városukban valaki sportruházati terméket gyártatna, és Jászberényben sem hallottak a 2Rule érkezéséről.
Gombán viszont megtaláltuk azt a helyi kisvállalkozást, ahol a közelmúltig varrták a 2Rule-mezeket, ám ennek már vége: az első hétezer mez legyártása után éppen a napokban bontott velük szerződést a Mészáros-cég minőségi problémákra hivatkozva.
Rakamazon egy helyi vállalkozással működik együtt a 2Rule, ám a cégvezető titoktartási szerződésre hivatkozva nem árult el részleteket. De nem csak az rejtély, hogy hol gyártatnak, hanem az is: milyen alapanyagot használnak? A sportmezek úgynevezett lélegző poliészterből készülnek, szakmai forrásaink pedig már korábban elmondták: ez alapanyag Szlovéniából vagy Távol-Keletről származik – márpedig az sajátos megoldás lenne, ha a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia promóciós videójában is nemzetinek nevezett sportruházat-gyártó importra alapozna. Noha a cég kérdéseinkre nem kívánt válaszolni, tegnap – talán nem függetlenül lapunk érdeklődéséről – „sajtótájékoztatót” tartott a társaság – igaz, arra a Népszavát nem hívták el. Az MTI tudósításból viszont kiderült, hogy nem véletlenül rejtőzködtek eddig. Mert miközben korábban magyar munkahelyek létrehozását, a „magyar könnyűipar felélesztését" ígérték, Kővári Ágnes elismerte, valójában a termékeknek mindössze ötöde készül Magyarországon, ráadásul az is külföldi alapanyagból. A vezérigazgató és kisebbségi tulajdonos továbbra is csak rébuszokban beszélt a vállalkozás részleteiről. Szerinte „négy varrodával” is együtt dolgoznak és saját üzemet is terveznek, ám konkrétumot, helyszínt, településnevet nem említett. Annyi azért még kiderült: noha valódi gyártókapacitása, központja, webshopja, bemutatóterme, katalógusa még nincs a cégnek, ügyfélköre máris tovább nőtt, többek között a Vasas és a Vívószövetség is úgy a 2Rule-t választotta.

TAO-pénz sportruhára

Ha jó áron megfelelő minőséget tud nyújtani a 2Rule, akkor itt Magyarországon piacképes lehet a márka – mondta a Népszavának Szabados Gábor sportközgazdász, aki szerint a cég marketingje láthatóan erős lesz, három elsőosztályú csapattal ugyanis már meg is állapodtak. Ezt az egyezséget azonban nem úgy kell elképzelni, hogy a klubok keresték meg a márkát, ez minden bizonnyal fordítva történt. A legjobb reklámfelület ugyanis egy elsőosztályú csapat – tette hozzá. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a márkák haszna nem a klubokkal kötött szerződésekből ered, hanem a tízezres vagy akár százezres nagyságrendűre becsülhető amatőr játékosok vásárlásaiból. A TAO-pénzek egy részét ráadásul ruházatra is lehet költeni. A nyugati topcsapatok esetében egyébként a sportszergyárak amellett, hogy ingyen adják a felszerelést további pénzeket is fizetnek a használatért. A hazai elsőosztályú csapatoknál viszont inkább az a jellemző, hogy a felnőtt csapat ingyen kapja a mezt és az egyéb kiegészítőket, de az utánpótlás csapatok esetében már ki kell fizetni a teljes felszerelés árát. Szabados Gábor arra is rámutatott a focisták gyakran „márkasoviniszták”, így általában csak az a jó nekik amit az Adidas vagy a Nike gyárt. A cipő még érzékenyebb kérdés, a klubok ezért olyan szerződéseket kötnek, amelyek nem terjednek ki a lábbelikre. Lapunk felvetésére, miszerint hogyan fordulhatott elő, hogy egy márkaüzlet nélküli céggel szerződtek le elsőosztályú csapatok, azt mondta: a hétvégén elkezdődik a bajnokság, év közben pedig nem lehet szerződést bontani a nagy gyártókkal. Így feltehetően kénytelenek voltak a 2Rule-nál előreszaladni és valódi árusítás nélkül megállapodni a klubokkal. (L. T.)

2018.07.21 13:00
Frissítve: 2018.07.21 13:00