Ideges a CÖF - Válaszok helyett vádaskodás

Publikálás dátuma
2017.05.16 07:04
A CÖF korábbi gyűlése FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Abszurd támadást indított a kormányzattal kritikus sajtó és több civil szervezet, pártalapítvány ellen a Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA), amelyek például bő félmilliárd forint támogatást kaptak tavaly az állami tulajdonban lévő MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. 

A kormányközeli, állami forrással jól ellátott CÖKA úgynevezett közérdekű adatigénylést küldött a 444-nek, az Átlátszónak, a HVG-nek, az ATV-nek, az Indexnek, a Magyar Nemzetnek, a 24.hu-nak és lapunk szerkesztőségének is. A szervezet megkereste a Jobbik pártalapítványát, a Nyílt Társadalom Alapítványt, az Eötvös Károly Intézetet, a Transparency International-t, a TASZ-t és a Helsinki Bizottságot is.

A Népszava kiadójától többek között azt kérte, hogy a XXI. század Média Kft. adja ki összes dolgozójának havi javadalmazását és költségtérítésének összegét. Kíváncsiak lennének arra is, hogy a dolgozók kapnak-e bármilyen tárgyi eszközt, továbbá szeretnének belelátni a kiadó vagyoni helyzetébe.

A CÖF honlapja alapján azért indították a hadjáratot, mert miután kiderült, hogy több százmilliós támogatást kaptak az állami MVM-től, az Átlátszó közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy megtudja, mire költötték ezt a pénzt. A CÖF vezetése - nagyvonalúan túllépve a több százmilliós állami támogatásukon - feltételekhez kötötte esetleges válaszait. Abszurd érvelésük úgy szól: ha nekik válaszolniuk kell a kérdésekre, akkor "a kölcsönösség alapján" az ATV-től kezdve a Népszaváig mindenki másnak is.

A CÖF lapunkhoz eljuttatott "közérdekű adatigénylése" kapcsán megkerestük Polyák Gábor médiajogászt, aki közölte: nonszensz a szervezet kérése. Mint mondta, a CÖF egy nem állami, nem önkormányzati, nem közpénzből gazdálkodó, hanem piaci alapon működő médiavállalkozástól kér olyan adatokat - például az újságírók fizetésének összegét -, amelyek egészen biztosan nem közérdekű adatok. Hozzátette: meglátása szerint legfeljebb azok az adatok lehetnek nyilvános adatok, hogy mikor és mennyi pénzért, közpénzért hirdetett az állam egy-egy médiatermékben, ám ebben az esetben is a hirdető lehet az adatkezelő. Egy másik szakjogász lapunknak úgy fogalmazott: teljességgel megalapozatlanok a kérdések, hiszen a CÖF által kért adatok nem közfeladat teljesítésével kapcsolatban álló tevékenységgel összefüggésben keletkeznek a Népszava kiadójánál. Az úgynevezett infotörvény az állami vagy helyi önkormányzati feladatot ellátó szervet kötelezi arra, hogy kérésre közfeladat ellátásával összefüggő adatokat közölje.

Hasonlóan vélekedett a Népszava kiadója, amely azt válaszolta CÖF-CÖKA-nak: „A XXI. század Média Kft. a magyar polgári jog alapján bejegyzett és működő gazdasági társaság. A társaság az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján nem minősül közfeladatot ellátó szervnek és nem kezel közérdekű adatot. Így nem esik az adatigénylés teljesítésére kötelezettek körébe sem.”

Témák
CÖFCÖKA
2017.05.16 07:04

Pénzt ígért a magyar sajtónak az amerikai külügy, de most mégsem ad

Publikálás dátuma
2018.07.22 20:42

Fotó: /
Még tavaly novemberben írták ki a pályázatot, hogy 700 ezer dollárral támogassák a vidéki, objektív sajtót. Mostanra arra jutottak: inkább „más megközelítést alkalmaznak”.
Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz – nyilatkozta a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra a Nyomtass te is! hetilapnak, amikor a korábban meghirdetett, a szabad vidéki sajtót támogató pályázatról érdeklődtek. Az Index emlékeztetett rá, hogy az „Objektív média támogatása Magyarországon” címmel kiírt 700 ezer dolláros, mintegy 190 millió forintos amerikai külügyminisztériumi pályázat eredményét már rég ki kellett volna hirdetni. Ez az a pályázat, amelynek hírére a magyar külügy tavaly bekérette David Kostelancik ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt. Nemrég a Népszava is foglalkozott a témával, kérdésünkre akkor a nagykövetség úgy reagált, hogy egyelőre nincs további közlendője. Korábban, május végén azt a választ kaptuk, hogy a washingtoni külügyminisztériumban folyik a pályázatok értékelése, támogatás odaítéléséről szóló döntés még nem született. Az Index amerikai forrásból úgy tudja, vannak olyan tervek, hogy a 700 ezer dollárt – amit egyes tisztségviselők a külügyi vezetés támogatása nélkül szántak magyar, vidéki sajtóra – valamiféle régiós projekteket támogató alapba csatornáznák át, és azon keresztül egy fokkal indirektebb módon Magyarországra is juthatna a pénzből. Döntés még nincs. A Nyomtass te is!-nek az amerikai sajtóattasé azt mondta: „Folytatjuk a hatékony megoldások felkutatását olyan magánszemélyek és szervezetek támogatására, akik plurális médiakörnyezetet szeretnének Magyarországon és a tágabb régióban. Semmi sem került le a napirendről”.
Témák
médiaUSA
2018.07.22 20:42

Budapesten hagyta a csomagokat a Ryanair, fellázadtak az utasok

Publikálás dátuma
2018.07.22 16:21
FOTÓ: PAUL FAITH / AFP
Fotó: /
Másodszor fordult elő, hogy a fapados társaság Las Palmas-i járata egyszerűen nem viszi el az utasok csomagjait, túlsúlyra hivatkozva.
Kellemetlen meglepetés érte a Ryanair Budapest-Las Palmas járatának utasait vasárnap: azt közölték a már a fedélzeten ülő utasokkal, hogy a gép túlsúlyos, ezért leszedik a csomagokat – írja az Index. Egy utas szerint választás elé állították őket: vagy maradnak a gépen, és szerdán kapják meg a csomagjaikat kint, vagy szálljanak le.  Ez már a második eset, egy hete ugyanakkor nem is szóltak, csak a Kanári-szigeteken közölték az utasokkal, hogy a csomagok Budapesten maradtak, és leghamarabb három nap múlva, szerdán kaphatják meg azokat. Most vasárnap az utasok egy része fellázadt, leszállt és üvöltözve elállta a gép útját. A helyszínre kiérkezett a rendőrség is. Végül a pilóta bejelentette, hogy azoknak, akiknek a csomagja Budapesten marad, nem kell szerdáig várniuk rá, vagy ma, vagy legkésőbb holnap az is meg fog majd érkezni.  AZ Index szerint valószínű, hogy a Ryanair nem a távolságnak, üzemanyag-szükségletnek, utasszámnak, csomagszámnak megfelelő géppel működteti ezt a járatát, ezért kellett hátrahagyni a csomagokat, de a légitársaság nem nyilatkozott legutóbb sem.  
2018.07.22 16:21