Rászálltak a hackerek a rezsibiztosra

Publikálás dátuma
2017.05.30 07:08
Thinkstock illusztráció
Fotó: /
Nem véletlen a hackerek dühe, múlt héten derült ugyanis ki, hogy a csepeli alapítvány viszi tovább birkózócsarnok építését.

Ennyire nem tanultok a tegnap esti betörésből.... cseréljetek már jelszavakat b+ – volt olvasható még tegnap késő délután is a váratlanul tetemes mennyiségű közpénzhez jutó Csepel Sport Club Alapítvány hivatalos honlapján. Az Anonymus hackercsoport már vasárnap este is "dolgozott" a portálon, a szervezetet alapító Németh Szilárd fotójához "vége van Sziszi. Mindent tudunk rólad" - üzenetet helyezték el. 

A csepeli képviselő-testület fideszes többsége ugyanis 2 milliárd forintot szavazott meg a Németh Szilárd által alapított és a Fidesz-alelnökének lakhelyére bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia Alapítványnak. A döntésre a Párbeszéd helyi politikusa, Hudák János hívta fel a figyelmet, miután a beruházás 500 milliósnak indult, és most 2 milliárd forintnál tartanak a költségek.

Németh Szilárd Fidesz-alelnök, országgyűlési képviselő nemcsak az alapítvány alapítója, hanem a birkózószövetség elnöke is, valamint korábban ő volt Csepel polgármestere. Úgy tűnik, minden szál egy emberhez fut a történetben. A rezsibiztos azonnal Hudákra támadt Facebook-oldalán, ám a politikus lapunknak azt mondta: Németh Szilárd reagálása jól mutatja, hogy érdemi válasza nincs azokra az aggályokra, amiket megfogalmaztunk. Történetesen, hogy az általa létrehozott alapítvány lesz a tulajdonosa a 2 milliárdnyi közpénzből épülő csarnoknak és sem az önkormányzat, sem a birkózó szövetség, sem az állam nem rendelkezik majd az akadémia felett. Ez a 2 milliárd forint is elveszíti közpénz-jellegét. Hudák szerint ez az eset is jól példázza, hogy a kormánypárt mindig csak a saját érdekeinek megfelelően kommunikál és nincs e mögött semmilyen elvi megfontolás. Az a legfelháborítóbb, hogy Németh Szilárd Csepel polgármesterként, majd utóda Borbély Lénárd is évek óta hadjáratot folytatnak a Csepeli Munkásotthont és a Béke téri sporttelepet működtető alapítványok ellen. "Vissza akarják szerezni" a csepelieknek a létesítményeket, legalábbis ezzel kampányolnak, közben most egyáltalán nem látnak problémát abban, hogy a Fidesz alelnöke által létrehozott magánalapítvány jut ekkora állami forráshoz. Eszerint csak azzal van gondjuk, ha nem ők és a haverjaik ülnek az értékes alapítványok kuratóriumában - fogalmazott.

Ez az összeg majdnem ezer ember egy éves fizetése, hazai átlagbérrel számolva

Erre a következtetése jutott Kunhalmi Ágnes is, hiszen a szocialista képviselő, aki a sportért is felelős kulturális bizottság alelnöke, nyílt levelet írt a rezsibiztosnak, amelyben többek között azt kérdezte: "mi indokolja, hogy az ön által elnökölt Magyar Birkózó Szövetség továbbutaljon egy ön által alapított, az ön címére bejegyzett alapítványnak kétmilliárd forintot?" Kunhalmi szerint ez minimum felvetheti a pénzmosás gyanúját, ezért arra kéri a Fidesz alelnökét, hogy hozza nyilvánosságra a döntés hátterét a lehető leghamarabb. El is várható a sietség, hiszen a szocialisták és az LMP is feljelentést tett az ügyben.

2017.05.30 07:08

Kiadták a figyelmeztetést – Viharos szél jöhet

Publikálás dátuma
2018.07.18 07:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Többfelé eső, zápor, zivatar is lehet. 30 fok körüli maximumokat mérhetünk.
A fővárosra és Pest, valamint Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az érintett területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométert. Az OMSZ előrejelzése szerint többnyire erősen felhős idő várható, inkább csak rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Főként a Dunától keletre több helyen várható eső, zápor, néhol zivatar is lehet. Az erős északnyugati szelet nagy területen viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet általában 24 és 30 fok között várható, de az Alföldön helyenként hűvösebb lehet. Késő estére 17 és 22 fok közé hűlhet le a levegő. 
2018.07.18 07:03
Frissítve: 2018.07.18 07:03

Kiutálták a fideszes lakók a Magyar Hang szerkesztőségét

Publikálás dátuma
2018.07.18 07:00
György Zsombor a szerkesztőségként szolgáló lakásban
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Költözni kénytelen a Magyar hang szerkesztősége, miután a társasház lakói olyan ellenséges hangulatot teremtettek körülöttük, hogy az ingatlan tulajdonosa inkább megkérte a lap munkatársait, hogy keressenek új helyet. Az újságírók minimálbérért dolgoznak jelenleg.
Egy kétszobás, Bartók Béla úti lakásban készül június óta a Magyar Hang. A Magyar Nemzet megszüntetése után a lap munkatársai által a „semmiből” életre hívott polgári szemléletű hetilapnak ez már a második szerkesztősége, kezdetben ugyanis egy budai sörkertben ülésezett a szerkesztőség, itt dőlt el, hogy ki, miről ír cikket, a munkatársak otthon dolgoztak, a tördelés is egy otthoni gépen folyt. Ez az állapot nyilván nem volt sokáig tartható, így nagy segítséget jelentett, hogy Lukács Csaba lapigazgató egyik barátja felajánlotta üresen álló kétszobás lakását. Ez tartós megoldásnak tűnt, még ha a szerkesztőség tagjainak nagy része így is otthon kénytelen dolgozni, hiszen egyszerűen nem férnének el ennyien ekkora helyen. Csakhogy – mint György Zsombor főszerkesztő a Népszavának elmondta – nemrég levelet írt nekik a közös képviselő, hogy a lakók panaszkodnak. Szerintük a Magyar Hang munkatársai „gyakran este nyolc után is hangosan nevetnek”, és néha „dől a cigarettafüst ki az ablakon”. György Zsombor szerint ebből semmi nem igaz. A főszerkesztő szerint azért kell menniük, mert néhány, a lakóközösségre nagy befolyással bíró, kormánypárti érzelmű lakónak egyszerűen csípi a szemét a kormánykritikus Magyar Hang. – Természetesen nem akarunk konfliktust, elmegyünk, de szomorú, hogy ez megtörténhet – mondta a főszerkesztő lapunknak. Most egy olyan helyiséget keresnek, ami előbb-utóbb közösségi térként is működhet majd az olvasók számára. A Magyar Hang egyébként 6500 példányban fogy, a standokon 4300-4700 darabot adnak el minden héten a lapból és van már 2100 előfizetőjük is. Bár ez jóval több, mint számos kormányközeli sajtótermék példányszáma, hirdetőt mégsem találtak eddig. Most már aktívan nem is keresnek, tisztában vannak vele, hogy a piaci szereplők félnek a lapban megjelenni. Az újságírók közül egyébként mintegy húszan minimálbér körüli fizetést kapnak, néhányan teljesen ingyen, társadalmi munkában végzik a munkát. Idén nyáron szabadságra sem nagyon mennek a szerkesztőség tagjai, György Zsombor szerint a legnagyobb nyaralásuk az lesz, hogy egy saját sátorral lesznek jelen majd a Kapolcson a Művészetek Völgyében. 
2018.07.18 07:00
Frissítve: 2018.07.18 07:37