Aláír-e ma ismét Áder János?

Publikálás dátuma
2017.06.07 07:00
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /
Tanárok, diákok, szülők demonstráltak kedd este a Sándor-palota előtt, azt kérve Áder János államfőtől, ne írja alá a lex Taigetoszként elhíresült törvénymódosítást, ami a TASZ szerint több pontban is sérti a diákok jogait.

A jelenleginél is nehezebb helyzetbe hozza a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket a köznevelési törvény módosítása, ezért a Tanítanék Mozgalom azt kéri Áder János államfőtől, ne írja alá, inkább küldje az Alkotmánybíróságnak (Ab) a lex Taigetoszként elhíresült módosítót. Szülők, diákok, tanárok kedd este a köztársasági elnöki hivatalnak otthont adó Sándor-palota előtt demonstráltak azért, hogy felhívják Áder figyelmét a törvénymódosítással járó veszélyekre. Az államfőnek a ma kell eldöntenie, aláírja-e.

FOTÓ: TÓTH GERGŐ

FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Megírtuk: a parlament múlt kedden fogadta el a törvénymódosítást, amely egyebek mellett 2018. szeptemberétől elvenné a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel (BTMN) küzdő gyerekektől azt a lehetőséget, hogy felmentést kaphassanak abból a tantárgyból, amelyben nehézségeik vannak – miközben nem biztosít szakmai programokat, és az ezekhez szükséges megfelelő számú fejlesztőpedagógust. Szakemberek évek óta kongatják a vészharangot: az érintett gyerekeknek csupán töredéke kap fejlesztést az állami oktatásban.

A Tanítanék nyílt levelet is írt az államfőnek, amelyhez magánszemélyek mellett 34 másik szakmai szervezet is csatlakozott. A levélben emlékeztettek, a törvényhozási folyamat során a döntéshozók nem vették figyelembe a szakmai bírálatokat, pedig rendkívül aggályos, amit a BTMN diákokkal terveznek. Ezeknek a gyerekeknek "nem bukásra és kudarcokra van szüksége, hanem megfelelő szakmai segítségre" – írták, hozzátéve: a felmentés számos tanulási nehézséggel küzdő, ugyanakkor más területeken jól teljesítő gyereket segített ahhoz, hogy sikeresen elvégezze iskoláit, érettségit és akár felsőfokú képzettséget is szerezzen.

Noha Ádernek nem volt gondja azzal, hogy aláírja a lex CEU-t (miközben azt alkotmányjogászok kisebb hada minősítette alaptörvény-ellenesnek), a Tanítanék mégis bízik az államfőben. Ugyanakkor – mint írták – nem csupán Áder meggyőzése a cél: ha ez nem sikerül, akkor is "meg kell hatni" legalább negyven parlamenti képviselőt, hogy (a lex CEU-hoz hasonlóan) a lex Taigetosz is az Ab elé kerülhessen alkotmányossági vizsgálat céljából. Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke jelezte: amennyiben ellenzéki képviselőtársaik támogatják, az Ab-hez fordulnak majd.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint több pontban is jogsértő a lex Taigetosz. A BTMN-es diákokat érintő módosítás mellett például lehetővé tenné, hogy egyes iskolákban pedagógus végzettség nélküli "tanárok" taníthassanak. Továbbá nem kötné gyógypedagógus végzettséghez az enyhe értelmi fogyatékos gyermekek oktatását. "Mindezek mellett a benyújtott javaslat indokolása összességben is jogsértő: kísérletet sem tesz a szabályozás által érintett gyermekek érdekeinek érdemi meghatározására és értékelésére, ahogy semmilyen olyan vizsgálatot sem ismertet, amely a bevezetett módosítások várható hatásait tanulmányozná" – írták.

Plakátkampány pedagógus módra
Internetes plakátkampányba kezdett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Web- és Facebook-oldalukon minden nap kiadnak egy-egy plakátot azokban a témákban, amelyekben szerintük nem megfelelően tájékoztatja a kormány a tanárokat. Az egyik plakát épp a tanári végzettség nélküli oktatókról szól: "A képesítés nélküli pedagógusok alkalmazási lehetőségének törvénybe iktatásával szentesítették: nincs szükség pedagógus szakértelemre a tanulók felkészítéséhez". A pedagógusbérekkel kapcsolatban rávilágítottak: a köznevelési törvény eredeti rendelkezései szerint, amely a mindenkori minimálbérhez kötötte a vetítési alapot, egy főiskolai végzettségű gyakornok a jelenlegi bruttó 177 ezer forint helyett 248 ezer forintot vihetne haza havonta.

 

2017.06.07 07:00

Mutyirejtegetéssel és jövedelemvágással búcsúzik az Országgyűlés

Publikálás dátuma
2018.07.16 07:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Utoljára ül össze ezen a héten a parlament, ám mielőtt a honatyák elmerülnek a szabadságban. elfogadják a költségvetést, megvédik magukat a sajtótól, illetve lezúzzák a hajléktalanokat.

Pintér sándor egymagában

A honatyák nemcsak azt szavazhatják meg, miképp lehet elrejteni a gyanús ügyleteket, hanem azt is, miképp lehet intézni őket. A fideszes többség a héten felhatalmazza Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egymaga döntse el: milyen EU-n kívüli cég terjeszkedhet Magyarországon. A hivatalos verzió szerint persze ezzel a Magyarország biztonságát sértő külföldi befektetéseket akarja a kormány semlegesíteni. 

Szerző
2018.07.16 07:30
Frissítve: 2018.07.16 07:30

Miskolci választás: a népnek járda kell, nem demokrácia

Publikálás dátuma
2018.07.16 06:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A fideszes jelölt nem állt szóba a miskolciakkal, mégis győzött, nem is kis arányban. A kamujelöltek feleslegesnek bizonyultak, egy átlag választó szerint azt kell nézni, kinél van a kassza kulcsa.
- Vörös ördög! – így legyintett egy idős, amúgy vörösre festett hajú asszony a miskolci győri kapui városrészben, Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti plakátjára. - Ráadásul bozontos szakálla van, kiráz tőle a hideg, sose szavaznék egy ilyen emberre! – folytatta. Kiderült: amúgy nem is szavazhatna, mert épp a két szavazókörzet határán lakik, de már a túloldalon, nem a 12-esben, ahol azért tartottak vasárnap időközi önkormányzati képviselői választást, mert a posztot korábban betöltő fideszes Hubay György tavasszal bekerült a parlamentbe.

Az eredmény

Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett a Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott. 

Noha „csak” egy mezei képviselői posztról beszélünk, olyan plakáterdő fogadott a Diósgyőr alatti városrészben, mintha legalábbis a polgármesteri székért indult volna harc. A Bársony János úti szavazókörbe sorra érkeztek az emberek, zömmel idősebb párok, akik templomba menet vagy onnét jövet álltak meg voksolni. Az adatok szerint azonban a részvételi arány már délelőtt alatta volt a korábbiaknak, de „érzetre” is magasabb volt egy kicsit, mint például a józsefvárosi időközi polgármester-választás 23 százalékos aránya.  - Egy fecske nem csinál nyarat, pláne erre az egy évre, ami hátravan a következő választásig, de azért eljöttünk. Szerettük az előző képviselőt, mert ő kezdte el a Számozott utcák felszámolását. Azt várjuk el az utódjától, hogy ezt folytassa – mondta egy idős asszony, aki nem csinált titkot abból, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjére, Nagy Ákos ügyvédre szavaz. Őt egyébként – panaszolták többen is - hiába várták személyesen lakossági fórumokra, jellemzően szórólapokon „üzent” a helyieknek. A nyomortelep-felszámolási program folytatása például az egyik erős ígérete volt: a zömmel cigányok lakta Lyukó-völgy és a problémákkal terhelt Számozott utcák ölelésében lévő városrészben a romák megregulázásának ígérete helyben legalább annyira kézenfekvő kampányüzenet volt, mint a nagypolitikában a „migráncsozás”.  Persze egyéb fegyverarzenál is felsorakozott ezen a látszólag csekély jelentőségű időközin. Miután kiderült, hogy indul a voksokért Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti humorista, felbukkant a jelöltek között egy másik Erdei Sándor nevű férfi, aki Nyékládházán él. A lista két utolsó helyén így két Erdei Sándor szerepelt, akiket 2013-ban megváltoztatott választási törvény miatt becenévvel vagy ragadványnévvel sem lehetett megkülönböztetni, így pusztán a születési évszámuk segíthetett az eligazodásban. Az „ál-Erdei” amúgy egy percet sem kampányolt Miskolcon, hasonlóan a másik kamujelöltnek számító, a keresztnév-azonosság miatt megosztó ongai Molnár Zsolt fideszes aktivistához, aki egy hangfelvétel szerint arról beszélt: a párt agytrösztjében, Kubatov Gábor közreműködésével döntöttek az indulásáról. Szavai szerint azért vetettek be minden eszközt, hogy Miskolcon ne ismétlődhessen meg az, ami Hódmezővásárhelyen.  A győri-kapui utcákban sokan csak legyintettek, amikor szóba hoztuk ezeket a trükköket. - Olyan mindegy, ki lesz a képviselő, bohóckodik itt mindegyik, de változni úgysem változik semmi – mondta egy középkorú férfi, aki épp az autóját szerelte. Itt lakik, de nem ment el szavazni, nem érdekli, ki lesz a képviselő. Akadt, aki szerint most azt kellett nézni, kinél van a kassza kulcsa, a mostani világban ellenzéki politikusnak ugyanis legfeljebb a szája járhat, de semmilyen beruházást nem tud hozni. A nép nem hülye – mondták - tojik a demokráciára, az esélyegyenlőségre, meg az egyéb hangzatos kifejetésre, az érdekli, hogy ki csináltatja meg a járdát, és ki intézi el, hogy kettővel több hinta legyen a játszótéren.

Országszerte voltak kisebb helyi szavazások

Hat településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.     • Az észak-baranyai Ágon az előző polgármester lemondása miatt kellett szavazni, de valódi döntési helyzetben nem volt a falu 152 választásra jogosult lakója, hiszen egyetlen jelölt indult a megméretésen.     • A Zala megyei Vaspörben is vezetőt kerestek a településnek, miután előző polgármesterük márciusban meghalt. Itt két független jelölt közül választhattak a helyiek, a 309 arra jogosult felnőtt.     • Veszprém 8. számú választókörzetében is ketten indultak, itt helyi képviselőt kerestek lemondás miatt. Egy Fidesz-KDNPs jelölttel szemben az LMP egyik tagja állt ki megméretni magát.       • Miskolc 12-es körzetében kísérte a legnagyobb figyelem a választási előkészületeket. Riportunk is ott készül, ahogy számtalan cikk szólt arról az utóbbi hetekben, hogy a FIDESZ-KDNP a legprimitívebb trükköktől sem riadt vissza, hogy a választókat összezavarja. Nem lehet tudni, miért nem hitték el, hogy Hódmezővásárhely egyedi eset volt, az emberek megtanulták az alapvető szabályt: pénzt csak az kap, aki beáll a sorba. Lapzártánkig csak annyit lehet tudni, hogy nagyjából 25 százalékos részvétel mellett a kormánypártok jelöltje elvitte a szavazatok 75 százalékát.      • Sopron 1-es választókerületében négy jelölt szállt ringbe egy képviselői helyért. Helyi pártviták sorozatán keresztül jutottak el a voksolásig.     • Borsodban, Hernádbűdön az egész képviselő-testület lemondott, tegnap mind a négy tagot újra kellett választani. Nyolc induló volt, néhány korábbi arc is jelentkezett. 

2018.07.16 06:30
Frissítve: 2018.07.16 06:30