Legyőzött Eb-ezüstérmes

Publikálás dátuma
2017.06.12 07:53
Robert Lewandowski mesterhármast ünnepelhetett FOTÓ: REUTERS/KACPER PEMPEL
Fotó: /
A hosszabbításban kapott góllal 2-1-es vereséget szenvedett Svédországban a tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes francia válogatott és az első helyet is át kellett adnia legyőzőjének az A csoportban. 

A találkozót eldöntő találatot Ola Toivonen szerezte a 93. percben. Bulgária az eddigi szereplése alapján váratlanul 2-1-re kikapott Fehéroroszországban, és visszacsúszott a negyedik helyre, mivel Hollandia a várakozásoknak megfelelően 5-0-ra bizonyult jobbnak Luxemburgnál. Ez az egyetlen olyan csoport, ahol még négyen vannak versenyben a vb-részvételért, Svédország és Franciaország 13-13, Hollandia 10, Bulgária 9 ponttal várja a hátralévő négy fordulót.

A magyar válogatott számára az andorrai szégyen után már csak a matematikai esély maradt az első két hely valamelyikének elérésére – a pályán nyújtott teljesítmény alapján erre nincs semmi kilátás – a B jelű hatosban, miután Svájc és az Európa-bajnok Portugália is hozta a kötelezőt: előbbi 2-0-ra nyert Feröeren, utóbbi, 3-0-ra győzött vendégként Lettországban. Ez azt jelenti, hogy Svájc 18 ponttal vezet a 15 pontos Portugália előtt, Magyarország hét ponttal harmadik. Ez a hátrány még akkor is behozhatatlannak tűnik négy forduló alatt, ha valami csoda folytán a következő két hazai selejtezőn – Lettország és Portugália ellen – sikerülne hat pontot szereznie a magyar válogatottnak.

Hajszál választotta el Gibraltárt története első pontszerzésétől egy selejtezősorozaton: Ciprusnak a 87. percben sikerült az, ami a magyaroknak nem, Pierosz Szoteriu góljával kiszenvedte a 2-1-es győzelmet.

A világbajnok Németország rendkívül tartalékos összeállításban B csapatnak is jóindulattal nevezhető együttessel intézte el 7-0-ra San Marinót (C csoport), és miután Norvégia gól nélküli döntetlent játszott Csehországgal, öt pont előnnyel vezet Észak-Írország előtt.

Lengyelország a Bayern Münchent erősítő világklasszis, Robert Lewandowski mesterhármasával múlta felül 3-1-re Romániát, és hat ponttal szerzett eddig többet, mint a második és harmadik helyet 10-10 ponttal elfoglaló Montenegró és Dánia (E csoport).

A legizgalmasabb csatát a szigetországban vívták, Skócia Leigh Griffiths révén a 87. percben egyenlített, a 90.-ben pedig vezetett Anglia ellen, mégsem nyert, mert a 93. percben Harry Kane is betalált, 2-2-re alakítva a végeredményt. Az első angol gól Alex Oxlade-Chamberlain nevéhez fűződik. Az F csoportban Anglia 14 pontot gyűjtött eddig, Szlovákia 12-őt, Szlovénia 11-et, a skótok 8-cal már feltehetően nem tudnak beleszólni a továbbjutásért folyó versenybe.

Szerző
2017.06.12 07:53

Mészáros gúnyájába bújhat három NBI-es csapat

Publikálás dátuma
2018.07.18 20:05
Mészáros Lőrinc egy 2014-es sporteseményen. Hamarosan cége öltöztetheti az NB I-es játékosokat is
Fotó: Népszava/
A Haladás, a Felcsút és a Diósgyőr játékosainak mezén is ott feszülhet majd a Mészáros Lőrinc madara.
Sejthető volt, hogy az NB I. rajtjával együtt Mészáros Lőrinc sportmárkája, a 2RULE is szárnyra kell, a jelek szerint pedig több Mészáros közeli csapat is viselni fogja a madáremblémás mezeket, írja az Index
A portál szerint  a Felcsút és a szintén Mészáros-közeli Haladás döntéshozói várhatóan lecserélik az eddigi Adidas-mezeket. A Csakfoci.hu mintegy kiegészíti ezt az értesülést, a információik szerint egy harmadik csapat is csatlakozik a fentiekhez: ez pedig a Diósgyőr. A lap úgy tudja, hogy a diósgyőriek és a felcsútiak esetében csak később mutatják be a kollekciót, viszont a Haladás játékosai már az idény első bajnokiján madaras mezben diktálhatják a focidivatot. 
A 2RULE védjegyet is jegyző Magyar Sportmárka Zrt.százalékos tulajdonosa Mészárosék Talentis Group nevű vállalkozása, a maradék 30 százalék pedig a cég ügyvezetőjéé, aki Szélesi Zoltán volt szövetségi edző volt felesége.  A legutóbbi, 2017-es mérleg szerint ő az egyedüli alkalmazottja a vállalkozásnak.  
2018.07.18 20:05

Minden a régi a Nemzetbiztonsági Bizottságban, a Black Cube ügyét meg tologatják

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:50

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Fidesz ott folytatta a munkát a Nemzetbiztonsági Bizottságban, ahol áprilisban abbahagyta. Magyarán: a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a testületet munkáját, ennek szellemében a grémium fideszes tagjai szerdán sem engedtek napirendre venni az érdemi kérdéseket – kommentálta a testület szerdai ülését Molnár Zsolt.
A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista tagja (az előző ciklusban elnöke) kifogásolta, hogy aktuális nemzetbiztonsági kockázatot sejtető ügyekben sem tehették fel kérdéseiket a szolgálatok képviselőnek. "Nyilvánvaló, a kormánypárt célja, hogy ne derüljön ki az igazság, és csak az általa fontosnak vélt ügyekről lehessen beszélni", magyarázta Molnár. Ezért a szocialista politikus, miután minden érdemi napirendet leszavazott a kormánypárt, ott is hagyta a bizottság ülését.
A bizottsági ülés meghívója szerint a testület aktuális nemzetbiztonsági ügyekkel kezdte volna munkáját, majd meghallgatták volna az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet beszámolóját. Végül csak az utolsó napirendi pontot, a belügyminiszter által benyújtott, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmeket tárgyalták meg.
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke az ülés után azt mondta: korábban abban maradtak, az ősszel hallgatják meg a szolgálatok beszámolóit. Emellett Halász János (Fidesz) alelnökkel abban is megállapodtak, hogy a napirendekről előre egyeztetnek. A bizottságnak azonban közbeszerzés alóli mentesítés iránti kérelmet kellett tárgyalnia, ezért gondolta Mirkóczki, hogy egyúttal a szolgálatok beszámolóit is meghallgatják.
Halász viszont úgy vélte, semmi nem indokolta napirendre venni a szolgálatok beszámolóit. Szél Bernadett, LMP-s tag szerint a Fidesz-KDNP meghekkelte az ülést, emiatt az ellenzéki párt társelnöke levélben fordul közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, hátha ők közvetlenül válaszolnak a kérdéseire. Az ellenzéki politikus arra kíváncsi, hogy a szolgálatok mit tudnak arról, hogy a Black Cube nevű izraeli ex-kémekből álló cég magyar civil szervezetek és állampolgárok ellen dolgozott a választási kampány során.
2018.07.18 18:50